Czerwone Zagłębie - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez WOJTEK 2004-10-24, 9:33 pm

Foxx napisał(a):Juz zdążyliśmy się z tego z Wojtkiem pośmiać :) . A chciałem ją wywiesić obok CZ 8) (ale jeszcze nie była gotowa) .
A SZKODA, ŻE NIE WYSZŁO. ALE BY BYŁ POLEW. :lol: :lol: :lol:
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez ZagłebieHools 2004-10-24, 9:38 pm

Carlos2503 napisał(a):wiec kto jest sponsorem tej flagi???

Chlopaki ze Środuli;]A flaga jest i będzie.tyle w temacie
ZagłebieHools

Postprzez PARASOL 2004-10-24, 9:42 pm

WOJTEK napisał(a):A CO TO DA ? FLAGA JEST I NIE ZNIKNIE. A DYSKUSJA TYLKO DOPROWADZI DO KŁÓTNI. FORUM TO CHYBA NIE JEST MIEJSCE DO DYSKUSJI O TEJ FLADZE.

Trzeba było mysleć o ewentualnych konsekwencjach przed zrobieniem flagi.Skoro zakładasz,że dyskusja o niej doprowadzi do kłótni wśród nas samych,to znaczy,że autorzy flagi nie wzięli /nie chcieli wziąć pod uwagę,jak ta flaga jest kontrowersyjna.

A że taką jest,świadczy już kilka wpisów.Skoro sami kibice Zagłębia nie orientują się,czy flaga jest "historyczna" czy "polityczna",to jak bedą reagowac na nią fani innych klubów?Pomijając fakt,że znajomość historii nie jest mocną stroną Polaków,że nie wiedzą np.czym różni sie Śląsk od Zagłębia,to jak mozna od nich wymagać,żeby zrozumieli odniesienie (głównego) hasła na fladze do tradycji starszej niźli czasy Gierka,Zawadzkiego,Grudnia i innych,jeśli całość została jeszcze opatrzona jakimis "nowymi ładami".I to niezależnie od tego,czy sami odkryjemy intencje tych,którzy przyczynili się do utworzenia fany.

Tak na marginesie to nie wiem,czy akurat utworzenie CRZ,o której pisze Misiek,jest akurat faktem,dla którego powinna powstać flaga CZ.Po Rewolucji 1905 r. nastapiło przeciez rozejście się dróg PPS i SDKPiL w Zagłębiu (m.in. dzięki działaniom F.Dzierżyńskiego,o czym nie raczyła przypominać propaganda PRL-u).Mnie CZ bardziej kojarzy się właśnie z PPS-em,tymczasem nowa flaga,napisy na niej kojarzą sie z rewolucjonistami,bolszewikami.

Co do tłumaczenia sie innym-jeszcze wiele razy inni wypomną nam tę flagę.Pod względem kontrowersyjności,ładunku emocjonalnego jaki w sobie niesie przypomina zniesławione "Oberschlesien"(i powtórzę- niezaleznie od tego,jakimi przesłankami kierowali się jej twórcy).Mogę zrozumieć,że to prowokacja,ale czy inni to zrozumieją?
Ale może się mylę (chciałbym) :wink:
Ps.Można zrobic,by na każdym meczu obok CZ wisiała flaga OFMC?Nie powiedziałbym wtedy ani słowa więcej na CZ 8)
PARASOL

Postprzez fcv 2004-10-24, 9:54 pm

qpas napisał(a):Żadko sie wypowiadam , ale ja tam niemam nic przeciwko tej fladze Wiele zawdzięczamy tam tym czasom chyba nawet LUDOWY nie !!

Wklejam ten cytat pod rozwagę tym wszystkim którzy bronią nowej flagi argumentując, że hasło i flaga CZ odnosi się do wydarzeń 1905.Nawet jeżeli taki był zamysł twórców to jak widać ludziom bardzo często kojarzy się to z trochę późniejszym okresem.I tak niestety ta flaga będzie przez większość odbierana- jako wizytówka PRL-u.
fcv

Postprzez LucasUSA 2004-10-24, 10:27 pm

Monti, zgadzam sie z Toba, tyle bylo mowy o korzeniach historycznych, trzeba podkreslac robotnicza tradycje regionu, ale tekst na fladze jest idiotyczny :evil: . Nawet wiekszosc ludzi w Sosnowcu nie wie o co chodzi. Nie kazdy w koncu czyta ciekawe posty Krawca. Tak zamiast flagi "Czerwone Zaglebie" mamy jakas beznadzieje...
A niektorzy Koledzy niech sobie nie roszcza prawa do jedynie slusznych decyzji. Zaglebie nie nalezy wylacznie do Was :evil: . A co w razie przewrotu w kregach trzymajacych wladze? Moze nastepni wymysla kreowac Hessa? Moze sobie zgode z Ruchem wymysla? A reszcie kibicow nic do tego?
LucasUSA

re

Postprzez Qba 2004-10-24, 10:45 pm

a wybory sie zblizaja...
Qba

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2004-10-24, 10:58 pm

Nie ma cie się czym innym ekscytować tylko nową flagą.

Nie rozumiem czemu się wszyscy wypierają robotniczych korzeni całego Zagłębia Dąbrowskiego - przeszło sto lat temu PPS-owcy walczyli nie tylko o niepodległość kraju ale także o w miarę przyzwoity byt robotników więc nie pierdolcie że wypieracie się przodków. Ja nie mam takiego zamiaru. A jak ktoś nie może zrozumieć że nie chodzi o komunę to niestety świadczy to o jego zerowym poziomie inteligencji.

Dla ciekawskich przypomnijcie sobie z jakiej opcji politycznej był np. pewien pan co powstrzymał bolszewików w bitwie warszawskiej, był naczelnikiem nowego państwa polskiego ( panowie czytać bo od tego ludzie są mniej ograniczeni ).

Do Bubego - chłopcze nie ośmieszaj się wpisami że flagi są robione za kasę wrzucaną do puszek bo zapewniam cię że za swoją zapłaciliśmy sami.
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

Postprzez regard 2004-10-24, 11:06 pm

WOJTEK napisał(a):A CO TO DA ? FLAGA JEST I NIE ZNIKNIE. A DYSKUSJA TYLKO DOPROWADZI DO KŁÓTNI. FORUM TO CHYBA NIE JEST MIEJSCE DO DYSKUSJI O TEJ FLADZE.
Ja przetłumaczę.
A CO TO DA ?
Morda w kubeł
FLAGA JEST I NIE ZNIKNIE.
Mam w dupie wasze zdanie.
A DYSKUSJA TYLKO DOPROWADZI DO KŁÓTNI.
Jak ktoś będzie za ostro oponował dostanie czeroną kartkę.
FORUM TO CHYBA NIE JEST MIEJSCE DO DYSKUSJI O TEJ FLADZE.
Jak sie komus nie podoba niech to powie kumatym chłopakom na meczu a nie cwaniakuje zza komputerka.

Z poważaniem
Wasz tłumacz
regard

Postprzez twari 2004-10-24, 11:15 pm

WOJTEK napisał(a):
Foxx napisał(a):Juz zdążyliśmy się z tego z Wojtkiem pośmiać :) . A chciałem ją wywiesić obok CZ 8) (ale jeszcze nie była gotowa) .
A SZKODA, ŻE NIE WYSZŁO. ALE BY BYŁ POLEW. :lol: :lol: :lol:

Dlaczego Wy wszyscy nie potraficie tak odebrac tej flagi jak Ci dwaj zacytowani panowie powyzej?? :) Wszyscy postrzegaja nas jako Czerwone Zaglebie to wywiesmy im taka flage- niech sie zdziwia! :) A jak wywiesimy im obok flage OFMC to poprostu zglupieja! :D
Wiecej luzu panowie! :wink:
(i panie oczywiscie :wink: )
twari

Postprzez regard 2004-10-24, 11:39 pm

Dlatego twari , że jedne osoby bawi jedno, a inne drugie. Chodzi o to, żeby unikać właśnie takich kontrowersji, które bawią tylko część społeczności. Np gdyby ktoś powiesił na Ludowym flagę ,,Zagłębie kochających inaczej" Zapewniam Cię, że na niejednej twarzy wykwitnąłby uśmiech. Na pewno jest niejedna osoba homoseksualna kibicująca Zagłębiu. Luz nie ma nic do tego. ŁĄCZMY, A NIE DZIELMY :!:
regard

Postprzez Qni 2004-10-25, 12:31 am

Nie lubie czerwonych. Nie lubie tej flagi. Obrzydliwosc.
Qni

Postprzez LucasUSA 2004-10-25, 1:41 am

oki, ostatni raz o fladze. Ja juz nie rozumiem o co biega, bo czesc mowi o dowcipie, czesc o szacunku w stosunku do naszych korzeni. Zdecydujcie sie Panowie. Bo ja mialem w myslach wielka flage, oddajaca szacunek naszym przodkom, chlopakom takim jak Wy, ktorzy zapierdzielali 12 godzin w morderczych warunkach za glodowe pensje od 15 roku zycia i jeszcze im sie chcialo zakladac jakies kluby i ganiac za pilka. Jestem dumny z robotniczej tradycji Zaglebia i myslalem, ze flaga ta wspomni o prawdziwej tradycji... Przeciez wystarczy polaczyc te daty - 1905 - 1906... To jest to samo pokolenie... Nalezy im sie szacunek, a ta flaga moze jest dobra jako zart i nic wiecej.
Moze jestem rozczarowany, bo liczylem na zbyt duzo i zbyt wielkie mialem oczekiwania.
LucasUSA

Postprzez WOJTEK 2004-10-25, 6:07 am

REGARD. TO TWOJA INTERPRETACJA. OCZYWIŚCIE ZUPEŁNIE NIE PRAWDZIWA .GDYBY BYŁO TAK JAK PISZESZ TO TEN TEMAT WYLECIAŁBY JUŻ PO 10 SEKUNDACH. NO ALE TY WIESZ PRZECIEŻ LEPIEJ.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez robercik 2004-10-25, 7:06 am

Zgadzam sie z "Uwilebianym przez wszystkich". Jak ktos jest niedouczony i nie wie z jakich korzeni Sosnowiec sie wywodzi, to niech przemilczy temat. Jak ktos widzi za ta flaga tylko komune, to gratuluje inteligencji i ograniczenia myslowego.

Nie macie chyba wiekszych problemow.Piszecie, ze ta flaga moze nas skompromitowac, a dla mnie wieksza kompromitacja jest nasz klub, ktory olewa kibicow -> nie otwiera kas na czas, zatrudnia (jesli to klub a nie UM, bo tego nie wiem) ochrone, ktora nic nie robi. A najwieksza kompromitacja dla mnie sa Ci wszyscy alkoholicy na meczu.Po co oni sa wpuszczani?
robercik

Postprzez bo 2004-10-25, 9:21 am

k***a jak sie komus niepodoba jak ta flaga wisi na meczach to sie na nią poprostu niepaczcie [size=18]CZERWONE ZAGŁĘBIE][color=red]
bo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice