II liga 2004/05

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez TYTUS1923 2004-08-03, 6:43 pm

Moim zdaniem przynajmniej 6 drużyn będzie walczyć o awans. Oprócz Szczakowianki, Podbeskidzia, Bełchatowa i KSZO dodałbym jeszcze Polkowice i niedoceniany ŁKS. Graliśmy niedawno z nimi sparing i trzeba przyznać, że to solidna drużyna, która może wiele namieszać. Jeżeli chodzi o Zagłębie to szczerze przyznam, że wynik mnie zaskoczył. Prasa od dawna rozpisywała się o komfortowej sytuacji w Zagłębiu. Nikt znaczący po sezonie nie odszedł a pozyskano zawodników już w czerwcu. Takie artykuły tylko potęgują wymagania kibiców. Piłkarze po prostu wypalili się psychicznie. Moim zdaniem jeszcze niejeden faworyt zgubi u Was punkty. Oby nie była to Szczakowianka.
TYTUS1923

Jaworzno - już prawie Liga Derbów?

Postprzez Blajpios 2004-08-03, 7:46 pm

W drugiej lidze jeszcze za mało drużyn naszego regionu, by mówić o derbach. Chciałbym jednak podkreślić "dobre wejście" "Sąsiada z drugiej strony naszej Wielkiej Rzeki". Trzeba promować taką bliskość a wzajemna integracja tych ziem, plus jeszcze rejon Olkusza i Zagłębie aż po Zawiercie, to byłoby najlepsze co może być dla tych regionów "odkopywanych". Również więc i Kibice nie stają w walce przeciw sobie, stąd cenne i głosy łączące.
Blajpios

Postprzez viking 2004-08-03, 7:53 pm

Co ty Blajpios bzdecisz ??????
viking

Re: Jaworzno - już prawie Liga Derbów?

Postprzez Wally 2004-08-03, 7:57 pm

Blajpios napisał(a):W drugiej lidze jeszcze za mało drużyn naszego regionu, by mówić o derbach. Chciałbym jednak podkreślić "dobre wejście" "Sąsiada z drugiej strony naszej Wielkiej Rzeki". Trzeba promować taką bliskość a wzajemna integracja tych ziem, plus jeszcze rejon Olkusza i Zagłębie aż po Zawiercie, to byłoby najlepsze co może być dla tych regionów "odkopywanych". Również więc i Kibice nie stają w walce przeciw sobie, stąd cenne i głosy łączące.

:shock: Nie wiem co brałeś, ale lepiej to odstaw :lol:
Wally

Postprzez the djinn 2004-08-03, 9:35 pm

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
n i e k u m a m
the djinn

och, to tak w perspektywie - mam nadzieję -mniej niż 100 lat

Postprzez Blajpios 2004-08-03, 11:46 pm

Więc - nie bzdecę :D . Najpierw było : w perspektywie krótszej, paru godzin. Żeby znowu nie został napadnięty przez nasze żywiołowe forum człowiek, który napisał w sposób otwarty, bez wrogości, czyli TYTUS1923. Czyli - tak prewencyjnie napisałem ;-)
Z Ligą Derbów w drugiej lidze - to już było w dłuższej perspektywie, za parę może lat, jak na przykład Niwka, albo Czarni awansują - wtedy już mogą być 3 drużyny ;-)
O ile oczywiście będzie się w drodze do tego, co pisałem w jeszcze dalszej perspektywie. Jaworzno jest "odkopnięte" od Ziemi Chrzanowskiej. Olkusz - jest "przekopywany" od Małopolski do Kielecczyzny a wciąż ma przecież odniesienia do Zagłębia. Zagłębie jest kopane przez Sląsk. Wszystkie te ziemie nie są za wielkie a zyskają na integracji - i choćby organizacja kościelna już w tym kierunku wskazuje drogę. Wszystkie te ziemie też mają rodowód małopolski. Oczywiście, że dziś to dalekie. Ale - po co koniecznie zacieśniać się do małego, które łatwo będzie Sląskowi i innym "skopać"? Lepiej rosnąć w porozumieniu w siłę. Może i w integrację, tymi wskazanymi drogami.
Oczywiście, z perspektywy kibicowskiej, to taki przerywnik. Najbardziej pocieszyła mnie troska Wallego i zdroorozsądkowa rada. "nie wiem co brałeś, ale odstaw to". Uśmiałem się serdecznie. A co "posiałem myśli", to posiałem. No i dobrze, że nie było napaści na TYTUSA1923! Udało się ;-) Przepraszam, jeżeli podrażniłem za bardzo, bo to odbiega niby od tematu, który powinien być ściśle kibicowski - ale co nim nie jest, jeżeli nie WIELKIE, JAK NAJWIĘKSZE - zakresem i duchem - ZAGŁĘBIE?!
Blajpios

Postprzez viking 2004-08-04, 9:24 am

Olkusz - jest "przekopywany" od Małopolski do Kielecczyzny a wciąż ma przecież odniesienia do Zagłębia. Zagłębie jest kopane przez Sląsk. Wszystkie te ziemie nie są za wielkie

Chyba już przesadzasz i piszesz żeby coś pisać daruj te wywody i skup się :? Włazić w dupę szczakusiom to już moim zdaniem przesada....co do integracji to się chyba młodym w głowach po......ło wszędzie by się integrowali i z każdym byle coś tu wszedł i nabzdecił z kulturą.
Wejdzie tu może gościu z Arki czy z Bytomia i też się będizesz integrował bo ten znad morza i go szkoda a temu z Bytomia to kopalnie zamykają i huty jak w Zagłebiu ??? :shock: :shock: :shock:
viking

Postprzez fabian 2004-08-04, 10:18 am

viking napisał(a):
Olkusz - jest "przekopywany" od Małopolski do Kielecczyzny a wciąż ma przecież odniesienia do Zagłębia. Zagłębie jest kopane przez Sląsk. Wszystkie te ziemie nie są za wielkie

Chyba już przesadzasz i piszesz żeby coś pisać daruj te wywody i skup się :? Włazić w dupę szczakusiom to już moim zdaniem przesada....co do integracji to się chyba młodym w głowach po......ło wszędzie by się integrowali i z każdym byle coś tu wszedł i nabzdecił z kulturą.
Wejdzie tu może gościu z Arki czy z Bytomia i też się będizesz integrował bo ten znad morza i go szkoda a temu z Bytomia to kopalnie zamykają i huty jak w Zagłebiu ??? :shock: :shock: :shock:

Każdy, kto stosuje się do zasad kultury stosowanych na tym forum powinien (i rolą moderatorów jest by tak było) zostać tu dobrze przyjęty.

Nie mamy w zwyczaju oceniać nikogo po drużynie której kibicuje. To znaczy, że chamskie zachowania kibiców każdej drużyny będą jednakowo traktowane.

Nie chodzi mi o włażenie w dupę, a o kulturalną polemikę. Kolega ze Szczakowianki wyraził swoje dość kontrowersyjne poglądy (szczególnie ten, że jego drużyna nie straci punktów z Zagłębiem :evil: ) i tyle. Oczywiście to jest forum kibiców i piłkarskie, więc trudno oczekiwać, że będzie tu jak na forum o Teletubisiach :D

Tyle a propos "włażenia w dupę Szczakusiom".

A propos teorii Blajpiosa, to powiem tyle: pomyliły Ci się sporty i fora. Ekstrapolując twoje teorie na inne regiony, integrować ze sobą powinni się w imię wyższych celów kibice Cracovii i Wisły, Legii i Polonii itp. Widzisz jaką bzdurę napisałeś?

Nie zmienia to oczywiście faktu, że choć jako między kibicami nie może być zgody, to już między ludźmi i mieszkańcami regionu jak najbardziej. Ale jak powiedziałem to chyba nie ten temat i nie to forum.

Pozdrawiam,

Fabian
fabian

nie pomyliłem forów, więc nie chcę przesadzać.

Postprzez Blajpios 2004-08-05, 10:13 pm

Nie pomyliłem, bo pisałem świadomie. Jak wspomniałem - po pierwsze chodziło mi o to, by znów nie było niepotrzebnych bluzgów na kogoś, kto pisze rozsądnie i przyjaźnie, ale ma pecha być fanem innego klubu. Tu - jak widać z wpisu Fabiana i innych - chyba się zgadzamy. Wygląda poza tym na to, że w tej kwestii "nasz standard" się zmienia, co cieszy. Przypomnijcie jednak sobie niektóre wcześniejsze tu wydarzenia, choćby dyskusje z jakimś kibicem Piasta sprzed 2 lat, ile było takiej agresji. Były podstawy podejrzewać, że będzie podobnie i teraz. Tym bardziej zaś nie chciałem do tego dopuścić, że rzeczywista bliskość Jaworzna powinna być większa dla nas, ludzi z Sosnowca, aniżeli siła realnej górnośląskiej niechęci.
Co do pozostałych teorii - tu piszę z pewnym skrępowaniem, bo rzeczywiście nie chcę pomylić miejsc do wypowiedzi a wiadomo, że to jest forum kibiców piłkarskich. Świadomie chodziło mi jednak po prostu o "rzucenie tematu". Chodziło o to, by w tym wymiarze podrzucić myślenie kibicom. Zwłaszcza kibicom, bo przecież w ogóle wszędzie kibice są grupą najbardziej "lokalnopatriotycznie" nastawionych - a w Zagłębiu jest tak szczególnie. Sprawa Warszawy, Krakowa, czy choćby Górnego Śląska jest jednak inną niż Zagłębiowska, więc nie do końca rozstrzygające jest porównanie ze sprawą zachęciania kibiców tamtejszych przeciwnych drużyn do integracji. Jak pisałem, Zagłębie jest regionem zbyt małym, by te rzeczy zlekceważyć - podobnie jak i pozostałe potencjalne obszary zjednoczenia zagłębiowskiego.
Chodziło więc o to, by właśnie kibicowskie nastawienie, przeciwstawienie fanów poszczególnych zespołów nie blokowało perspektywy myślenia o integracji całego regionu. Przeciwnie, marzyłoby się, by "patriotyzm lokalny kibicowski" w jakimś sensie - w tej płaszczyźnie pozakibicowskiej, w której przecież wszyscy uczesnticzymy: wspierał pewien rozwój myślenia ogólnozagłębiowskiego, choć oczywiście nie chodzi o automatyczne skasowanie różnic między fanami tych czy innych klubów danego regionu. Tu już kończę, przynajmniej na dłuższy czas, wyjaśnienia w tej kwestii, by jednak rzeczywiście nie stać się nahalnym i złośliwym intruzem na forum naszym, które jest przecież forum kibiców. Cieszyłbym się, gdyby takie otwarte myślenie, jak niektórzy tu zaprezentowali - rozszerzało się i gdyby te przemyślenia pozytywnie wpływały na myślenie o Zagłębiu. Tych, których już rozdrażniłem, przepraszam za "szarżę", ale mam nadzieję, że mogą być z tego dobre wyniki.
Blajpios

Postprzez twari 2004-08-06, 3:51 pm

byc moze za szybko to przeczytalem ale... jakos nie moglem doszukac sie zwiazku Jaworzna z Zaglebiem o ktorym tak gesto wspominasz... (mam na mysli spolecznosc zaglebiowska!) Ale ogolnie rzecz biorac cieszy mnie iz pojawiaja sie na tym forum powazne wpisy fanow druzyn z innych podworek i sa one wysluchiwane z nalezyta godnoscia!
twari

Postprzez viking 2004-08-07, 4:32 pm

Po 30 min. Mława wygrywa z Radomskiem aJagielonia z Bełchatowem, czyżby kolejka cudów ? :wink:
viking

Postprzez twari 2004-08-07, 4:42 pm

no to moje kupony z profesjonala pojda sie je*ac... :evil:
ale poczekajmy do konca - Mlawa z Kszo tez remisowala 2:2...
twari

Postprzez twari 2004-08-07, 5:15 pm

Najwieksza kapa ze taka niedoceniana Mlawa potrafila juz strzelic 2 bramki RKSowi podczas gdy my na wlasnym terenie ani jednej... :?

Pozatym Podbeskidzie bardzo dlugo meczylo sie z Kujawiakiem!! Albo Podbeskidzie takie slabe albo Kujawiak naprawde grozny...

Nie wspomne ze Radomsko dopiero w 82 minucie WYROWNALO!!

Jak mozna bylo przegrac u siebie z Radomskiem... :cry:

No nic- zeby tylko jutro beniaminek okazal sie silniejszy to bede naprawde szczesliwy!!
twari

Postprzez Zagórze_Fan 2004-08-07, 7:49 pm

Moim zdaniem należy zapomnieć o porażce z Radomskiem :!:
Nie grał Ujek itd., mieliśmy troszkę osłabiony skład :!:
Jeszcze trzeba poczekać, aż zaprezentuje się Pitry, myślę że to dobry zawodnik :!:
Jeszcze nie wszystko stracone :!:
Zobaczymy jak jutro się potoczy mecz z Piastem :!:
Zagórze_Fan

Postprzez WOJTEK 2004-08-07, 8:00 pm

NIE PIEPRZYĆ, ŚPIEWAĆ !!!
ZAAAAAAAAAAAAAGŁĘBIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!
WOJTEK
Adventure Group

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna