Herb Zagłębia

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Wally 2004-07-26, 3:58 pm

A to nie było tak, że kiedyś w naszym herbie też był sam trójkąt, a dopiero jak Zagłębie awansowało do ekstraklasy, to ktoś pomyślał, żeby dodać do tego trójkąta "koronę" i wyszedł symbol do którego wracamy po dzisiejszy dzień?
Wally

Postprzez zgredos 2004-07-26, 3:58 pm

Morpheus napisał(a):
zgredos napisał(a):Zależy które logo uważacie za historyczne Zagłębie w swojej historii kilka razy zmieniało nazwę a herb jeszcze częściej

A'propos. Można gdzieś zobaczyć inne herby Zagłębia??

Pewnie w klubie gdzieś mają. Ja mam jeden znaczek który był herbem przed tym o którym piszecie historyczny. W temacie "wspomnienia z dawnych lat" pokazałem wam programy z dawnych lat i tam też były znaczki. Napewno od samego początku nie zmieniły się barwy czerwień-zieleń-biel
zgredos

Postprzez kondi 2004-07-26, 9:43 pm

Witam,

Z tym zastrzezonym znakiem to nie jest tak do konca jak piszecie ... Klub moglby wykorzystywac stary znak, tylko moze o tym nie wie.

Znaki i symbole ktore sa od lat znane nie moga byc zastrzezone, to tak jakbym ja zastrzegl znak krzyza [ale bym zarobil :-)] i dlatego znak Zaglebia tak naprawde nie zostal zastrzezony a tylko jego element.

PS.
byc moze jest tu drugie dno ?

pzdr.
kondi

Postprzez misiek1906 2004-07-26, 10:50 pm

zgredos napisał(a):Napewno od samego początku nie zmieniły się barwy czerwień-zieleń-biel
Czy jesteś pewny?? Kiedyś rozmawiałem o tym z moim nauczycielem w-f i mówił mi, że dawno temu barwy były biało czarne. Może nie tyle barwy, co np. Szale były kiedyś bez napisów i to właśnie w czarno białych kolorach. Coś na wzór szala Pikników. Stąd też na 2 flagach na kij są czarno biłe otoczki. Może ktoś to sprostować, bo już się gubie...
misiek1906

Postprzez Tomano 2004-07-27, 12:42 am

misiek1906 napisał(a):
zgredos napisał(a):Napewno od samego początku nie zmieniły się barwy czerwień-zieleń-biel
Czy jesteś pewny?? Kiedyś rozmawiałem o tym z moim nauczycielem w-f i mówił mi, że dawno temu barwy były biało czarne. Może nie tyle barwy, co np. Szale były kiedyś bez napisów i to właśnie w czarno białych kolorach. Coś na wzór szala Pikników. Stąd też na 2 flagach na kij są czarno biłe otoczki. Może ktoś to sprostować, bo już się gubie...

Barwy klubu sa od zawsze czerwono-zielono-biale, a czarno-biale przyjeli kiedys za swoje kibice!
Tomano
Adventure Group

Postprzez zgredos 2004-07-27, 1:34 pm

Dokładnie tak jak napisał Tomano
zgredos

Postprzez misiek1906 2004-07-27, 10:14 pm

Dzięki! Przynajmniej troche historii:) A może wiecie dlaczego takie barwy zostały przyjęte??
misiek1906

Postprzez Ader 2004-07-28, 9:05 am

Poniewaz Czerwony byl to jednej druzyny a zielony drugiej (nie pamietam jak sie nazywaly :oops: ) ktore polaczyly sie w Zaglebie a biel oznaczal zgode pomiedzy tymik klubami (czy cos w tym styluy :))
Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez ARAS1906 2004-07-28, 9:14 am

Adi89 napisał(a):Poniewaz Czerwony byl to jednej druzyny a zielony drugiej (nie pamietam jak sie nazywaly :oops: ) ktore polaczyly sie w Zaglebie a biel oznaczal zgode pomiedzy tymik klubami (czy cos w tym styluy :))

Ciekawe info :idea: Możesz powiedzieć skąd????
A tak na marginesie Miśkowi chodziło chyba o te czarno - białe barwy "kibicowskie" :wink:
ARAS1906
Środula

Postprzez Franz 2004-07-28, 11:43 am

ARAS1906 napisał(a):
Adi89 napisał(a):Poniewaz Czerwony byl to jednej druzyny a zielony drugiej (nie pamietam jak sie nazywaly :oops: ) ktore polaczyly sie w Zaglebie a biel oznaczal zgode pomiedzy tymik klubami (czy cos w tym styluy :))

Ciekawe info :idea: Możesz powiedzieć skąd????

Pisze w historii klubu na naszej stronce...
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez Tomaszek 2004-07-28, 3:13 pm

nie koniecznie o naszym herbie... ale o GieKSie

http://www.gks.witaj.pl/forum/viewtopic.php?t=5169

już nie ma <officialnie> starego znaczka klubowego ;]]] się porobiło :roll:
Obrazek
Tomaszek
Żółta kartka

Postprzez twari 2004-09-14, 11:22 pm

Zagłębie Sosnowiec nie chce herbu?
Od kilku lat historyczny znak Zagłębia zastrzeżony jest przez Dariusza Kisiela, zagorzałego kibica Zagłębia i właściciela sklepu z pamiątkami dla kibiców. Klub może liczyć co najwyżej na użyczenie tego znaku.

Charakterystyczny trójkolorowy trójkąt Zagłębia to obok "R-ki" Ruchu Chorzów i "L-ki" Legii Warszawa jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków klubów piłkarskich w Polsce.

Kisiel wiedziony instynktem handlowca zastrzegł znak Zagłębia w Urzędzie Patentowym jeszcze w latach 90. i teraz on decyduje, czy i w jakim miejscu może pojawić się piłkarska ikona.

Jak deklaruje właściciel znaku, zależy mu przede wszystkim na tym, by logo nie dostało się w niepowołane ręce i nie zginęło ze świadomości kibiców. Jest on przy tym skłonny udostępnić w każdej za chwili za darmo ów znak każdej sekcji Zagłębia, która zgłosi się o to z odpowiednią prośbą. Jak dotąd jednak kierownictwo klubu wykazuje umiarkowane zainteresowanie odzyskaniem praw do używania starego herbu.

Za dwa lata klub piłkarski będzie świętował 100-lecie istnienia. Dyrektor Zagłębia Wojciech Rudy zapewnia, że do tego czasu dojdzie do spotkania władz klubu z Dariuszem Kisielem w celu rozwiązania problemu.

90minut.pl

CO WY NA TO?? Troszke bierna postawa wladz klubu... jak zwykle...
twari

re

Postprzez Qba 2004-09-14, 11:59 pm

tzn. mam rozumiec, ze oficjalnym logo Zaglebia jest teraz trojka koronny (ze go tak nazwe) z pilka w tle, tak? no a to historyczne to ten sam trojkat z innym (czarnym) trojkatem w tle? zgadza sie? jak dla mnie to logo zalglebia to po prostu ten ow trojkat koronny.. nic wiecej...
pozdro
Qba

Postprzez kondi 2004-09-15, 9:10 am

... już pisałem o tym powyżej kilka tygodni temu ... Prawdziwy znak Zagłębia nie został zastrzeżony przez Darka ... tylko element naszego herbu .... także nie widzę problemu w tej sprawie ;-)

pzdr.
Konrad
kondi

Postprzez tomi2509 2004-09-15, 9:11 am

trudno sie moze o tym pisze ale niestety klub praktycznie olewa wszystko od kiedy Wlosi zaczeli dawac kase!!!!!!!!!!!!!! na nic im nie zalezy tylko kase wyciagaja z konta bo wiedza ze tam jest !!!! zobaczcie sami ile reklam jest na naszym stadionie ????? ostatnio bylo chyba 4 !!!!!!!!! nasze wladze klubowe nic nie robia aby pozyskac jakis nowych sponsorow! pan RUDY mowil kiedys ze przychodza do niego ludzie i chca sponsorowac ZAGŁĘBIE kwota powiedzmy 1000 zl miesiecznie ale on nie bedzie sie bawil w takie drobiazgi bo to dla niego jest kpina taka kwota . zgadzam sie ta kwota moze jest mala ale jesli np. 100 osob by chcialo po tyle placic co miesiac to sumka juz jest duza!!!! nie bede pisal o innych rzeczach typu pamiatki itd. bo do tego potrzeba jest nie w-f -isty ale dyrektora -menadzera z prawdziwego zdarzenia !!!!
tomi2509

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice