przez Asja 2004-06-23, 9:21 am
koniec - cała sympatia dla Włochów padła po tym co dziś przeczytałam na onecie:
Buffon: To wstyd i hańba!
Bramkarz reprezentacji Włoch Gianluigi Buffon był mocno oburzony po remisie Szwecji z Danią 2:2, który wyeliminował jego zespół z mistrzostw Europy czytamy w angielskiej prasie.
- Kiedy awans do ćwierćfinału nie jest tylko w naszych rękach, to wszystko może się zdarzyć. Potrafię zrozumieć, kiedy jeden zespół nie ma motywacji i przegrywa z innym. Potrafię także zrozumieć to, że zespoły grają na remis, ale nie na 2:2! To wstyd i hańba! Nie będziemy oceniać siebie, kiedy inni są tacy jak my lub nawet gorsi - stwierdził.
Może by tak popatrzeć najpierw na to co się samemu zaprezentowało panie Buffon :!:
Giovanni Trapattoni (trener reprezentacji Włoch): "Rozstajemy się z turniejem z wysoko podniesionymi głowami, głównie z tego powodu, że zasłużyliśmy na zwycięstwo w poprzednim meczu ze Szwecją. Nie chcę komentować pracy sędziego. Nie widziałem powtórek. Być może obejrzę je do końca tygodnia. Sędzia przyznał karnego przeciwko nam, ale ja widziałem co najmniej tuzin fauli, które mogły dać nam szansę na wyrównanie, a nie zostały odgwizdane".
Skandynawskie drużyny zagrały na remis - uważa prezes Włoskiej Federacji Piłkarskiej, Franco Carraro. We wtorek w meczu grupy C mistrzostw Europy Szwecja zremisowała z Danią 2:2.
Ten wynik sprawił, że nawet zwycięstwo Włochów z Bułgarią 2:1 nie pozwoliło im awansować do ćwierćfinału.
Obie skandynawski drużyny wyprzedziły Włochy (wszystkie zespoły zgromadziły po pięć punktów) dzięki lepszej różnicy bramek. Najsłabsza w tej grupie Bułgaria zanotowała trzy porażki.
"Nie mam wątpliwości, że oba skandynawskie zespoły grały tak, aby spotkanie zakończyło się remisem. Oczywiście, zdajemy sobie sprawę, że dowody ciężko będzie znaleźć" - powiedział prezes Włoskiej Federacji Piłkarskiej, Franco Carraro.
Brak słów poproistu - ja oglądając owy ustawiony mecz nie odniosłam żadnego wrażenia żeby mecz mógłby być ustawiuony na jakiś konkretny wynik...