LEGIA

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Kamilsts 2004-05-11, 1:04 pm

Legia nie odpuści !!! Wygrają wszystko do końca !!!
Wisła straci 2pkt z Polonią 3 na Lechu i mistrz jest NASZ :-)
Kamilsts

Postprzez slawojka 2004-05-11, 2:40 pm

Chciałbym Kamil być takim optymistą jak Ty... W samej Legii chyba już nikt nie wierzy w mistrzostwo. Ale zobaczymy jaki mają szacunek do swoich kibiców, czy zagrają dla nich...
slawojka

Postprzez DaMi 2004-05-11, 4:45 pm

Radzewicz woli Legię od Dyskobolii

Legia coraz aktywniej zabiega o transfer lewego pomocnika Odry oraz reprezentanta Polski, Marcin Radzewicza.

- Legia pytała o niego, to były rozmowy sondażowe - mówi prezes Odry, Ireneusz Serwotka.

Z zawodnikiem spotkał się menedżer Legii, Edward Socha.

- Pan Edek spotkał się ze mną osobiście, rozmawialiśmy o tym, czy chciałbym grać w Legii. Odpowiedziałem, że tak, bo Legia to po prostu Legia, wielki klub - mówi Radzewicz, który ma także propozycję z Dyskobolii Grodzisk Wlkp.

- Dyrektor Władysław Kowalik był na Śląsku i spotkał się ze mną. Rozmowa była identyczna jak ta z panem Sochą, jednak po tym, jak w Grodzisku wybuchło całe to zamieszanie związane z aferą koszulkową, wszystko ucichło. Nie wiem, czy Grodzisk jest mną obecnie zainteresowany. Będę jednak szczery, gdybym miał wybierać między Legią i Dyskobolią, to postawiłbym na Legię - kończy Radzewicz.

źródło: Przegląd Sportowy / Tempo
DaMi

Postprzez Pesto 2004-05-11, 5:44 pm

fabian napisał(a):I Widzewowi tez raczej odpuszcza.

że co ? że jak ? że skąd ?

jeden z najbardziej prestiżowych meczów , rywal piłkarsko i finansowo na dnie , kilkanaście tysięcy własnych kibiców - a Legia ma odpuścić ?

mogę się z tobą założyć , że Legia nie przegra z Widzewem - o flaszkę becherovki albo koszernego cymesu :D
Pesto
kumaty

Postprzez DaMi 2004-05-12, 6:38 am

Anglik i Czech na treningu Legii
Legia szuka lewego obrońcy. Na wtorkowym treningu pojawili się Czech Radek OprĹĄal z AĹ K Inter Bratysława i Anglik Eddie Stanford z Coventry City FC. Był też Siergiej Omieljańczuk z Arsenału Kijów, który w roku 2002 sięgał z Legią po mistrzostwo Polski.

Białorusin, który w Legii grał na lewej obronie, przyjechał do Warszawy po zaległe pieniądze z tytułu premii, jaką Pol-Mot (poprzedni właściciel stołecznego klubu) obiecał zawodnikom za mistrzostwo, a jej nie zapłacił. Wiadomość o tym, że nowy właściciel, czyli firma ITI, reguluje długi i ma pieniądze na rozwój, obiegła już nie tylko Polskę, ale i wyszła poza granice naszego kraju. W tej sytuacji najbardziej poszkodowany może czuć się bułgarski bramkarz Radostin Stanew, który zimą ubiegłego roku, odchodząc do Szinnika Jarosławl, zrezygnował z zaległości, byle tylko odejść. Nie zrezygnował natomiast Stanko Svitlica (w lutym odszedł do Hannoveru 96), który w rozmowie z "Gazetą" przed meczem Legii z Wisłą w Krakowie obiecał, że w ciągu miesiąca będzie w Warszawie, bo ma tu do uregulowania zaległe sprawy. I tak jest faktycznie. W poniedziałek przedstawiciele Legii szukali z Serbem kontaktu telefonicznego. Znaleźli. Stanko prawdopodobnie pojawi się na stadionie przy Łazienkowskiej 1 czerwca i obejrzy z trybun rewanżowy mecz finałowy Pucharu Polski z Lechem.

A czy możliwy jest powrót Omieljańczuka? - Przyjechałem, żeby porozmawiać na temat nowego kontraktu - żartował. Wiadomo jednak, że ma ważną umowę z Arsenałem. A za zawodnika, którym swego czasu wstępnie interesował się FC Internazionale Milano (inna sprawa, że bardzo wstępnie), trzeba by zapłacić zbyt duże pieniądze. Nie ma więc tematu.

Jeżeli już natomiast jesteśmy przy Interze, to na wczorajszym treningu pojawił się Radek OprĹĄal - właśnie z Interu. Tyle że nie z Mediolanu, lecz z Bratysławy. Pojawił się za sprawą dyrektora sportowego Legii. - Byłem ostatnio w Czechach. Dane Radka miałem już jednak wcześniej, więc uznałem, że warto go zobaczyć. To lewy obrońca, podstawowy zawodnik Interu. Ma 26 lat. Jeżeli nie zyska uznania, to być może niedługo w Warszawie pojawi się jeszcze inny Czech. Zobaczymy - powiedział Edward Socha.

Oprócz OprĹĄala z Legią trenował także 19-letni Eddie Stanford z klubu angielskiej pierwszej (czyli de facto drugiej) ligi. - Grał tam w rezerwach. Jego rodzice są Polakami, jednak nie mówi po polsku. Sprawdzamy każdy sygnał. Nie chcemy przeoczyć żadnego dobrego piłkarza. Jeszcze jednak za wcześnie na ich ocenę. Przystąpili do treningu zaraz po podróży. Czech jechał do nas samochodem i był wyraźnie zmęczony. Będziemy im się przyglądać do piątku - powiedział trener Legii Dariusz Kubicki. A wczorajsze zajęcia oglądali m.in. prezes klubu Piotr Zygo i jego współwłaściciel Mariusz Walter.

Legia po odejściu Omieljańczuka szuka od dawna kandydatów na lewą obronę. Testowała już wielu, m.in. Bułgara Zdrawko Stankowa, Okyere Akwasi z Ghany, Ukraińca Andrija Klimkowicza (później próbowanego w Polonii, która po miesiącu zrezygnowała z niego), dwóch Serbów, ale żaden się nie sprawdził. - Nie znaczy to, że od nowego sezonu zmieniamy system gry na 4-4-2. Mając jednak odpowiednich wykonawców, moglibyśmy zmieniać ustawienie z meczu na mecz. Dlatego szukamy - wytłumaczył Kubicki.

źródło: Gazeta.pl
DaMi

Postprzez fabian 2004-05-12, 8:39 am

Pesto napisał(a):mogę się z tobą założyć , że Legia nie przegra z Widzewem - o flaszkę becherovki albo koszernego cymesu :D

Powiem tak, jeszcze sie nie zaloze, bo nie odpuszcza jak nic to Widzewowi nie da. Mysle, ze po tej kolejce bedzie wiecej wiadomo.
fabian

Postprzez WOJTEK 2004-05-12, 9:20 am

NIE ODDADZĄ WIDZEWOWI MECZU NA ŁAZIENKOWSKIEJ.KIBOLE PAMIETAJĄ DWIE PORAŻKI ODBIERAJACE TYTUŁ.I TERAZ BY CHYBA ZAJEBALI PIŁKARZY GDYBY ODPUŚCILI.POZA TYM W LEGII GRA SAGAN,KIBIC ŁKS.NIE SĄDZĘ BY DAŁ DUPY WIDZEWOWI.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez ARAS1906 2004-05-12, 9:50 am

Sentymentalny Omeljańczuk
- Mam sentyment do Legii. W Kijowie brakuje mi tej atmosfery, jaką potrafią stworzyć podczas meczów warszawscy kibice. Kiedyś tu wrócę, ale na pewno nie w tej chwili - wyznał na łamach "Super Expressu" Białorusin Siergiej Omeljańczuk.

Były obrońca Legii, a obecnie grający w ukraińskim Arsenale Kijów, dwa dni przebywał w Warszawie, aby upomnieć się o zaległe pieniądze, które stołeczny klub gwarantował mu po wywalczeniu w 2002 roku mistrzowskiego tytułu.

- Spotkałem się z kierownictwem klubu, wyjeżdżam zadowolony. Legia jest mi winna pieniądze, jeszcze za mistrzostwo Polski wywalczone w 2002 roku. Działacze zachowali się wobec mnie fair. Pomógł mi w tym kierownik zespołu Ireneusz Zawadzki, który wcielił się w rolę... menedżera - wyjaśnił Omeljańczuk.

(INTERIA.PL/Super Express)
ARAS1906
Środula

Postprzez slawojka 2004-05-12, 11:35 am

Mi też nie chodziło o to że Legia już wszystko odpuści w tym Widzewowi. Mnie interesuje tylko mecz ze Świtem, z którym Legia jest nazwijmy to "zaprzyjaźniona", a którym punkty są bardzo potrzebne - choćby jeden.
A co do meczu z Widzewem, to Legia na pewno będzie mieć w pamięci"odebrany" tytuł mistrza Polski. Choć z drugiej strony coś słyszałem, że Legia jeszcze nie spłaciła Widzewowi za Włodarczyka... Może ktoś z Was przybliżyć/sprostować tę kwestię?
slawojka

Postprzez War Dancer 2004-05-12, 4:34 pm

Hej hej hej, my nie dopuszczamy nawet myśli by legia straciła jeszcze jakiekolwiek punkty w tym sezonie ani Widzew ani Świt napewno nie dostaną taryfy ulgowej, a o macz z Groclinem się martwie z powodu formy wieśniaków 8)
War Dancer

Postprzez fabian 2004-05-12, 5:18 pm

Mecz z Widzewem jest przedostatni. Jesli sytuacja z przewaga Wisly sie nie zmieni, a Widzew bedzie mial szanse na pozostanie w lidze, to choc jako kibic chcialbym wierzyc, ze wszystko odbywa sie na boisku... to nie postawilbym w STSie. Zreszta nawet nie ma co sie doszukiwac podtekstow, jak Legia nie bedzie juz o nic grala a Widzew o wszystko, to wynik moze byc na prawde rozny. Jak w zeszlym roku z Ruchem.

Zreszta, chyba wole Widzew w pierwszej lidze niz Swit, bo jak oni spadna to juz zostanie tylko Wisla i Lech (ewentualnie Cracovia).
fabian

Postprzez bankier 2004-05-12, 5:28 pm

Fabian - postaw w expekcie - po co płacić 10% podatku 8)

pozdro!
bankier

Postprzez DaMi 2004-05-12, 10:02 pm

Rekordowa frekwencja na finale Pucharu Polski

Jak poinformował "Przegląd Sportowy" w Poznaniu sprzedano już 25 tysięcy biletów na finałowe spotkanie Pucharu Polski, w którym za tydzień spotkają się drużyny Lecha i Legii Warszawa.

Kibice "Kolejorza" martwią się jednak kontuzjami podstawowych zawodników drużyny: Bartosza Bosackiego i Zbigniewa Zakrzewskiego

onet.pl
DaMi

Postprzez Erazmus 2004-05-12, 11:12 pm

CWKS jest nadal w strukturach Klubu Piłkarskiego "Legia". Przynajmniej do piątku, bo na ten dzień przełożono decyzję Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy, które w środę odbyło się przy Łazienkowskiej. Jest szansa na porozumienie w sprawie klubowego herbu.

Jedyna istotna środowa decyzja to oficjalne zatwierdzenie faktu, że prezesem KP Legia SSA został Piotr Zygo.

To była czysta formalność, bo kandydata na prezesa szefowie ITI, czyli głównego właściciela klubu, przedstawili ponad tydzień temu na specjalnej konferencji prasowej. Aby procedury jednak zostały potwierdzone, potrzebna była decyzja WZA i taka wczoraj zapadła. Nie zapadła natomiast w sprawie, o której prezes holdingu Jan Wejchert także mówił na wspomnianej konferencji - podwyższenia kapitału spółki z 1,5 na 8 mln zł i zmniejszenia w niej udziałów CWKS z 20 do 3,75 proc., co zgodnie z przepisami spółek handlowych miało prowadzić do całkowitego wyeliminowania słabszego partnera.

Przypomnijmy, że spór pomiędzy ITI a CWKS Legia toczy się o prawa do używania nazwy klubu oraz historycznego herbu, które należą do słabszego z podmiotów. ITI w pewnym momencie zerwał ciągnące się w nieskończoność negocjacje, ogłaszając, że pracuje nad nowym znakiem i efekty tych prac zaprezentuje publicznie pod koniec miesiąca. Ponieważ akurat decyzje w sprawie ewentualnej zmiany nazwy i herbu zarząd Sportowej Spółki Akcyjnej musi podejmować jednogłośnie - a CWKS ma w zarządzie swojego przedstawiciela - wiadomo, że przy istniejącym układzie ITI swoich planów nie mógł zrealizować. Dlatego tak istotne było wyeliminowanie partnera, choć z drugiej strony sprawa mogła skończyć się w sądzie i choć to w zasadzie mało możliwe, to jednak istniało zagrożenie, że drużyna piłkarska nie mogłaby używać nazwy Legia. A tego by nikt nie chciał - ani CWKS, ani ITI, ani - a oni stanowczo najbardziej - stojący murem za drużyną i klubem stołeczni kibice.

Wcześniej CWKS chciał dostawać od ITI 25 tys. zł miesięcznie za prawo do wykorzystywania logo, 20 proc. udziałów ze sprzedaży pamiątek, a także prawo do desygnowania przewodniczącego rady nadzorczej. W ostatnich dniach CWKS dawał sygnały, że jest w stanie przyjąć daleko idący kompromis. ITI było nieugięte. Wczoraj nastąpiło jednak zbliżenie stanowisk. - Obie strony się opamiętały - komentują tzw. osoby dobrze poinformowane.

Na temat wczorajszego niedokończonego WZA wszyscy milczą, ale wiadomo, że CWKS zgadza się na zmianę statutu i od tej pory wszystkie decyzje zarządu nie muszą zapadać jednogłośnie, a i na prawo do posiadania własnego przewodniczącego rady nadzorczej nie musi nastawać. W nagrodę nie zostanie pozbawiony udziałów. Pozostałe szczegóły do ustalenia w piątek, czyli w dniu ligowego meczu Legii ze Świtem.
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez ATR 2004-05-13, 8:37 am

Svitlica: Wrócę do Legii

Stanko Svitlica był gwiazdą polskiej ligi, królem strzelców naszej ekstraklasy w barwach Legii. Na wiosnę przeniósł się do zespołu 1.Bundesligi - Hannover 96, gdzie większość czasu spędza na ławce rezerwowych.

"Trzeba walczyć o miejsce w składzie. Spokojnie poczekam do końca sezonu. Jeśli nie będę dostawał szans od trenera, to postaram się odejść" - deklaruje Serb na łamach "Super Expressu".

"Początek w Niemczech miałem znakomity. W debiucie z Bayernem Monachium strzeliłem bramkę samemu Kahnowi. Potem jednak zmienił się trener, Ralfa Rangnicka zastąpił Ewald Lienen i usiadłem na ławce. W kadrze jest 30 zawodników walczących co tydzień o miejsce w podstawowym składzie. Ciężko znaleźć się nawet na ławce rezerwowych! Tym różni się Bundesliga od lig ze wschodniej Europy" - opowiedział Svitlica "Super Expressowi" o ostatnich miesiącach

Stanko bardzo miło wspomina swoją grę w Warszawie. "W Legii czułem się znakomicie. Chciałem przedłuży kontrakt o pięć i pół roku. Ale co miałem robić, gdy pojawiła się konkretna oferta? Przynajmniej wiem, że chłopaki dostali z mojego transferu zaległe premie. Prezes Zarajczyk powiedział, że to ostatnia szansa, aby mnie sprzedać" - stwierdził Svitlica w "SE".

Koledzy pieniądze dostali, Serb jeszcze na nie czeka. "Nie robię z tego żadnego problemu. Myślę, że spokojnie się dogadamy. Legii dużo zawdzięczam, ale ja temu klubowi też coś dałem. Nie wiem kiedy, ale na Łazienkowską wrócą na pewno. A na sto procent temu klubowi będę kibicował do końca życia - mówi w "SE" Svitlica.

(INTERIA.PL/Super Express)
ATR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna