Rywale w walce o awans, przegląd sytuacji

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Leyton 2004-02-13, 11:08 pm

Wally napisał(a):Krawiec nie przesadzaj też z tą nadmierną asekuracją :!: Nie jesteśmy drużyną znikąd, która powoli wepchnęła się na szczyt i po cichu wierzy w awans. Trzeba znać swoją wartość. Jesteśmy w tej grupie największym faworytem, na półmetku to potwiedziliśmy i nie ma co się oszukiwać albo bać sie tego stwierdzenia. Mieliśmy ciężki terminarz na jesień, a jednak wygraliśmy grupę z 4 pkt przewagi. Teraz wszystkie znami na niebie przemawiają za nami i trzeba czuć, że awans jest prawie pewny. Piłkarze muszą to udowodnić na boisku, ze spokojem przyjąć do wiadomości, że nie ma mocnych na Zagłebie w naszej grupie 3 ligi. Bo jak będą im wkrecane takie stwierdzenia, że Odra to, Śląsk tamto i żeby nie pisać o awansie, żeby nie zapeszyć, to mogą grac z większymi nerwami, że kibice nawet nie wierzą, że może się to udać.
2 liga dla Zagłębia i nic tego nie ma prawa zmienić :!:

No trudno się nie zgodzić ze słowami Wally`ego. Spacerek na wiosnę to raczej nie będzie, ale przy takim układzie rozgrywek powinno być dobrze. Osobiście zakładałem, że jeśli strata (!!!) do lidera będzie po rundzie jesiennej poniżej 5 pkt, to damy radę. Jest przewaga :D . W perspektywie gry u siebie z najsolidniejszymi rywalami daje to taki komfort, że jego nie wykorzystanie nie będzie "przebudzeniem się z ręką w nocniku", ale normalnym KATASTROFEN. Różne rzeczy już przeżywałem w dziejach naszego klubu i w sumie nic nie powinno mnie już zdziwić, ale brak awansu w tym sezonie zdziwiłby mnie i wk... w sposób wyjątkowy.
Leyton

Postprzez edddie 2004-02-14, 12:50 am

Sparingi Śląska

Zagł. Lubin - Śląsk 1-1
Śląsk - Shahtar Donieck 3-1 (Drugi zespół)
Piast Gliwice - Śląsk 2-1

dzisiejszy sparing z Lechem został odwołany...z przyczyn... :wink:

W drużynie w napadzie prawdopodobnie zagra Ernest Konon poza Grabowskim to właściwie jedyne wzmocnienie - Konon jest jakby alternatywą wobec kontuzji Kosztowniaka (napastnika Śląska). Grabowski do bardzo doświadczony zawodnik i patrząc na to co wyczynia Tęsiorowski raczej bardzo optymistyczny jest to akcent transferowy tej zimy - szczególnie wobec problemów z zakazem transferowym

Chłopaki w okresie teraźniejszym/niedawnej przeszłości na zgrupowaniu w górach dostali konkretnie po dupskach. Chyba palą się do roboty i zobaczymy jak wypadną w pierwszej kolejce w meczu z Kietrzańczykami :twisted: ...u nas 8)

Hej Śląsk! :twisted:
edddie
Wrocławianin

Postprzez Leyton 2004-02-14, 12:57 am

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Mam nadzieję, że w waszym pierwszym ligowym meczu padnie remis. Zasiądziemy wtedy na fotelu lidera z jeszcze większą wygodą. Może nawet browar sobie zamówimy . :piwo: :piwo: :piwo:
Leyton

Postprzez Soyer 2004-02-14, 1:15 am

Eddie ze Śląskiem chyba nie jest tak wesoło skoro do tej pory jeszcze nie napisał nic Erazmus (pozdrawiam) :wink:
Włokniarz z tymi problamami może faktycznie nie będzie chciał awansować, ale trzeba uważać , to dobry zespól i każdy zawodnik (biorąc pod uwagę, że klub może za jakiś czas zniknąć, moim zdaniem) będzie chciał się wypromować. Na bank będzie mieszał szyki drużyn , i aby nie było tak aby nie przewrócił układu drużyn pewnych do awansu. Choć wiadomo drużyna (Zagłębie) skoro chce awansować to nie może na to patrzeć tylko grać swoje.

Odra - zawsze jest groźna to zespól z charakterem i kibicami , którzy potrafią swoich zmobilizować, a jak w dodatku będą ci sponsorzy to kto wie.

Ps. Eddie coś słyszałem od Erazmusa że Schetyna coś zaczyna mieszać, wiesz coś o tym?
A drugia sprawa , zespól z Doniecka to faktycznie drugi skłąd, bo czytałem na jakimś forum że to jakaś III czy nawet IV drużyna? jacyć juniorzy? ale tomoże takie gadanie?
Pozdrawiam
Soyer
Moderator

Postprzez Soyer 2004-02-14, 1:40 am

Ostatnie sparingi:
Włókniarz Kietrz Arka Gdynia 1-2
Sparing: Spójnia Ośno (IV liga) Polonia Sł. 3-3
Lech ZG - Torpedo Mińsk 1-3
Carbo 1-4 Wisła II
Miedź - Prochowiczanka 1-0.
Miedź - Górnik Złotoryja 5-0
Ĺšródło Kromołów 7-0 Walka Zabrze i ciekawy komentarz:

" Czy to przypadkiem nie Walka tak ladnie walczyla w Niemczech na turniejach halowych. Co to za druzyna to Zrodlo? 7-0 nie wygrywa sie przypadkiem, przeciez to prawdziwy pogrom i roznica 3 klas!!! " Skoro pokonali Walke, ktora tak dobrze sie prezentowala w miedzynarodowych konfrontacjach, to trzeba zrobic wszystko zeby ich zakwalifikowac do nastepnej edycji Pucharu UEFA albo Intertoto :)!!! I moge sie zalozyc, ze dumne i wielkie kluby: Odra, Polonia, GKS i Wisla Plock mialyby wtedy powody do wstydu!!! " 90minut.pl

Odra Opole - Raków 1-1
PPO Siechnice/Inkopax Wrocław – Polonia Bytom 1-3
Sparing: Szombierki 0-6 Radzionków
Sparing: Polonia B. 0-1 Myszków
PROMIEŃ ŻARY - POGOŃ ŚWIEBODZIN 4:2

A tak przy okazji wymieniania tych sparingów:
Koszarawa Żywiec wygrała z Górnikiem Zabrze 5-0. Jedną bramkę strzelił karol Stawecki, grając na nowej pozycji - ostatniego. Życzę powodzenia Karolowi!
Soyer
Moderator

Postprzez edddie 2004-02-14, 11:54 am

Soyer napisał(a):Eddie ze Śląskiem chyba nie jest tak wesoło skoro do tej pory jeszcze nie napisał nic Erazmus (pozdrawiam) :wink:

Ps. Eddie coś słyszałem od Erazmusa że Schetyna coś zaczyna mieszać, wiesz coś o tym?
A drugia sprawa , zespól z Doniecka to faktycznie drugi skłąd, bo czytałem na jakimś forum że to jakaś III czy nawet IV drużyna? jacyć juniorzy? ale tomoże takie gadanie?
Pozdrawiam

- To Drużyna grająca w drugiej lidze
- Spoko Erazmus może nie zxauważył tematu 8)...ja dopiero wczoraj zobaczyłem taki wątek u was, chociaż jestem tutaj codziennie :P
- Ĺšle to znowu nie jest, nie przesadzajmy :) , a ze Schetyną to jest tak, że po prostu nie chce bulić kasy,którą Śląsk a właściwie jego wcześniejsi, pseudodziałacze wiszą jakimś tam grajkom.
- Uważam, że groźniejszym przeciwnikiem w walce o drugie miejsce będą nie Kietrzyki a Odra Opole

Ps Powstają u nas wreszcie nowe fany na płotek 8)

Hej Śląsk :twisted:
edddie
Wrocławianin

...

Postprzez Krawiec 2004-02-14, 12:04 pm

Wiara to jedno, a sodówka to drugie. Wally napisał żebym nie przesadzał z asekuracją, a inni dopowiedzieli , że trzeba wierzyć i być z zespołem na dobre i złe.

Co ma piernik do wiatraka i czy stwierdzenie, że awans zdobywa się na boisku, a nie w wyobraźni jest przesadą ???

Ja koledzy chodzę na Zagłębie od 1979 a i 6 lat spedziłem na Ludowym od szkółki do juniorów. Więc niech mnie tu nikt nie odsądza od wiary w Zagłębie ! Chodzi mi o wiarę racjonalną

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale kilku piłkarzy tu zagląda i dlatego nie chciabym żeby udzieliła im sie ta atmosfera buty i fety w połowie sezonu :?

Chodzi o psychologię sportu i dopingu. Jeśli jako sportowiec zaczynsz myślec o tym co bedzie jeśli ci się uda czy nie uda , o umiejetnościach rywali , pozycjach, transferach , sponsorach i całej tej otoczce sportu, to popełniasz błąd. Jedni popełnieją bład wychodząc z powiązanymi nogami, a inni wychodząc z głową w chmurach.

Tak jak radzi dr Blecharz należy koncentować się na dobrym występie bez względu na wszystko wokół. Jeśli nasi wyskoczą z wypisanym na czole haslem 2 liga i dostaną sztukę od np. Swornicy to będa musieli walczyć z trzema przeciwnikami - własnym zaskoczeniem, piłkarzami a później właczą się "prawdziwi" kibice ze swoimi hasłami pt na wybieg , na kopalnie i mamy "antydoping" , który stworzliśmy własnie my kibice , jedni poprzez emanację pewności siebie drudzy poprzez bluzganie na piłkarzy.

Dlatego proponuje podejście typu panowie gramy do konca na full , nawet jeśli będziemy mieć 10 pkt przewagi nad drugą drużyną na 3 kolejki przed koncem. Naszym celem jest 1 liga i nie może być na razie rozluźnienia.
Krawiec

Postprzez DaMi 2004-02-14, 3:15 pm

Rozwój - Ruch Chorzów 1:2
Chrobry - Czarni Żagań 4:1
Polonia - Victoria Jaworzno 4:0
Carbo - Unia Racibórz 1:2
Lech Z.G - Lech Poznań 0:7
Walka - Raków 1:0
Orzeł Ząbk. - Miedź 2:7
MK - Sławków 1:2
Ostatnio edytowano 2004-02-15, 5:56 am przez DaMi, łącznie edytowano 3 razy
DaMi

Re: ...

Postprzez CZaRnYY 2004-02-14, 3:31 pm

Krawiec napisał(a):Wiara to jedno, a sodówka to drugie. Wally napisał żebym nie przesadzał z asekuracją, a inni dopowiedzieli , że trzeba wierzyć i być z zespołem na dobre i złe.

Co ma piernik do wiatraka i czy stwierdzenie, że awans zdobywa się na boisku, a nie w wyobraźni jest przesadą ???

Ja koledzy chodzę na Zagłębie od 1979 a i 6 lat spedziłem na Ludowym od szkółki do juniorów. Więc niech mnie tu nikt nie odsądza od wiary w Zagłębie ! Chodzi mi o wiarę racjonalną

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale kilku piłkarzy tu zagląda i dlatego nie chciabym żeby udzieliła im sie ta atmosfera buty i fety w połowie sezonu :?

Chodzi o psychologię sportu i dopingu. Jeśli jako sportowiec zaczynsz myślec o tym co bedzie jeśli ci się uda czy nie uda , o umiejetnościach rywali , pozycjach, transferach , sponsorach i całej tej otoczce sportu, to popełniasz błąd. Jedni popełnieją bład wychodząc z powiązanymi nogami, a inni wychodząc z głową w chmurach.

Tak jak radzi dr Blecharz należy koncentować się na dobrym występie bez względu na wszystko wokół. Jeśli nasi wyskoczą z wypisanym na czole haslem 2 liga i dostaną sztukę od np. Swornicy to będa musieli walczyć z trzema przeciwnikami - własnym zaskoczeniem, piłkarzami a później właczą się "prawdziwi" kibice ze swoimi hasłami pt na wybieg , na kopalnie i mamy "antydoping" , który stworzliśmy własnie my kibice , jedni poprzez emanację pewności siebie drudzy poprzez bluzganie na piłkarzy.

Dlatego proponuje podejście typu panowie gramy do konca na full , nawet jeśli będziemy mieć 10 pkt przewagi nad drugą drużyną na 3 kolejki przed koncem. Naszym celem jest 1 liga i nie może być na razie rozluźnienia.

Popieram, nikt tu nie pisał o tym, że się nie wierzy, ale nie trzeba się na półmetku rozgrywek ogłaszać pewnym zwycięzcą. Wszystko zweryfikuje boisko, a nie pewność siebie kibiców. Ja bym patrzył na to w ten sposób - wykonane jest 50% planu, a trzeba wykonać 100%, póki co mamy 50% a 100% to możemy mieć dopiero na koniec rozgrywek...

Jestem jednak dobrej myśli i też sądzę na dzień dzisiejszy, że jesteśmy faworytami, ale z ogłaszaniem awansu do 2giej ligi można poczekać jeszcze.
CZaRnYY

Postprzez edddie 2004-02-15, 12:32 am

Zapomniałem napisac:

Przebudowa stadionu nie miała się teraz zaczynać. Do Czerwca zdaje się, że jest wyznaczony termin na powstanie projektu, który będzie uwzględniał mniej więcej takie rzeczy [w kilku etapach ma przebiegać zmiana obiektu na Oporowskiej], jak :

- nie będzie trybuny, na której przebywaliście we Wrocku oraz całego sektora wirażowego. Na to miejsce powstanie jedna trybuna równoległa do boiska

- powstanie trybuna z drugiej strony boiska (przy parkingu) - w ten sposób, stadion będzie kształtem przypominał prostokąt a nie elipse, czy pół elipse

- zreperowana zostanie obecna trybuna kryta i ona na 100% będzie miała nowy dach (prawdopodobnie inne trybuny też będa przykryte)

- prawdopodobnie troche większa będzie trybuna, na której obecnie są krzesełka

- oświetlenie

Optymistycznie patrząc na sprawe prace powinny się zacząć jesienią bądź późną jesienią. Mówi się, że wszystkie roboty powinny być zakończone do końca 2006 roku

Sprawa zmiany stadionu jest bardziej realna obecnie niż w przeszłości bo widać większe zainteresowanie pomysłami szefostwa miasta...jak będzie to się jeszcze okaże 8)

Hej Śląsk! :twisted:
edddie
Wrocławianin

Postprzez Soyer 2004-02-15, 12:34 am

Niezle Lech Poznac rozjechal Zielonke
Soyer
Moderator

Postprzez DaMi 2004-02-15, 4:22 pm

MKS Oława - Odra Opole 1:4
Radzionków - Koszarawa 1:2
Polonia Słubice - Pogoń Barlinek 3:3
Włokniarz - Wisła II Kraków 3:1
Przyszłość Rogów - Swornica 5:1
DaMi

Postprzez DaMi 2004-02-16, 9:43 pm

Odra Opole już w Holandii
W niedzielę późnym wieczorem zespół opolskiej Odry wyruszył na tygodniowe zgrupowanie do Holandii. Podobnie jak rok temu piłkarze będą mieszkać w ośrodku Landal w Blitterswijck. To miejscowość leżąca kilkanaście kilometrów od granicy holendersko-niemieckiej, w pobliżu miasta Venlo.

Na zgrupowanie wyjechało 22 zawodników. Jest wśród nich czwórka piłkarzy, która nie grała w Odrze jesienią. Dwóch z nich: Mateusz Michałowicz z V-ligowych Czarnych Otmuchów i Tomasz Juszczyk z grającego w tej samej klasie rozgrywkowej Znicza Kłobuck zostało już potwierdzonych do gry w Odrze. - To ciekawi zawodnicy, którzy mogą być uzupełnieniem naszej kadry - uważa szkoleniowiec opolskiej ekipy Dariusz Kaniuka.

Bliscy gry w Odrze są również: Szymon Waga z IV-ligowej Małejpanwi Ozimek i Rafał Wodniok, który grał ostatnio w Niemczech w klubie V ligi Union Nettetal.
- Rozmawiałem już z działaczami Małejpanwi i wszystko jest na dobrej drodze do podpisania umowy. Dojdzie do tego prawdopodobnie w środę - wyjaśnia prezes Odry Janusz Wysocki.

Pod uwagę brana jest forma transferu definitywnego 20-letniego Wagi.

Wodniok natomiast wyjechał wcześniej niż cała drużyna. W Niemczech ma przyspieszyć sprawę otrzymania własnego certyfikatu uprawniającego do gry w polskiej lidze.

W organizacji obozu, podobnie jak przed rokiem, pomogły dwie firmy: Otto i Sindbad. Ta pierwsza zorganizowała pobyt w ośrodku, a druga - przejazd w obydwie strony. - Z Otto nie przedłużyliśmy jeszcze umowy na sponsorowanie drużyny w zbliżającej się rundzie, ale wynika to po prostu z braku czasu współwłaściciela firmy Franka van Goola. Jestem przekonany, że przy najbliższej okazji umowa zostanie podpisana. Na przychylność tej firmy zawsze możemy liczyć, czego dowodem jest zorganizowanie obozu - tłumaczy prezes.

Opolski zespół będzie przebywał w Holandii przez tydzień. - Mamy w planie rozegranie dwóch sparingów - informuje kierownik drużyny Leszek Wróblewski.

- Taki obóz to wspaniała sprawa. Będziemy mieli okazję trenować i grać na znakomicie przygotowanych boiskach. Treningi będą znacznie przyjemniejsze, bo głównie z piłkami. Dotychczas przeważnie pracowaliśmy nad siłą i wytrzymałością, a to nudne i ciężkie zajęcia - cieszy się obrońca Bartłomiej Jacek.

Na obozie są również dwaj zawodnicy, którzy w ostatnim okresie narzekali na kontuzje: Krystian Golec i Grzegorz Kielanowski. - Mam kłopoty ze ścięgnem Achillesa. Powoli dochodzę do zdrowia, ale czekają mnie jeszcze zabiegi rehabilitacyjne - tłumaczy Kielanowski.

Na obozie trenują:

Jakub Bella, Mateusz Kall (bramkarze), Łukasz Ganowicz, Tomasz Lisiński, Mateusz Mika, Tomasz Jagieniak, Daniel Rychlewicz, Bartłomiej Jacek, Grzegorz Kielanowski, Jan Kapolka, Marcin Rogowski, Rafał Wodniok, Sławomir Sieńczewski, Krystian Golec, Marek Tracz, Tomasz Juszczyk, Szymon Waga, Mateusz Michałowicz, Grzegorz Kochanowski, Józef Żymańczyk, Piotr Sobotta, Tadeusz Tyc.

Gazeta.pl
DaMi

Postprzez DaMi 2004-02-17, 7:25 am

Marek Grabowski przez pół roku będzie piłkarzem Śląska Wrocław. W poniedziałek doszedł do porozumienia z Grzegorzem Schetyną, właścicielem klubu.

Grabowski trenował z drużyną Grzegorza Kowalskiego przez ostatni tydzień, zdążył już nawet zagrać w sparingu z Piastem Gliwice, ale nie był formalnie piłkarzem Śląska. Dopiero przed dziesięcioma dniami za porozumieniem stron rozwiązał umowę z Polarem Wrocław, który winny był mu pobory za kilka miesięcy.

Na uzgodnienie kontraktu ze Śląskiem musiał poczekać na Grzegorza Schetynę, który przebywał w Stanach Zjednoczonych. Ostatecznie doszło do tego wczoraj.

Grabowski będzie najprawdopodobniej jedynym nowym piłkarzem, który pojawi się zimą w Śląsku. Przypomnijmy, że na klubie ciąży zakaz transferów nałożony przez PZPN za długi wobec graczy, którzy grali w nim w kilku poprzednich sezonach. Zatrudnienie popularnego "Grabka" jest możliwe, bo po rozwiązaniu kontraktu z Polarem jest on wolnym graczem.

źródło: Gazeta.pl
DaMi

Postprzez DaMi 2004-02-17, 9:02 pm

Piast Gliwice - Ruch Radzionków 1:2
DaMi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna