Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Piotrek34 napisał(a):Wypie...ić wszystkich na pysk i oczyścić tą atmosferę, która od lat ciągnie się jak glut z nosa. Koniec prywaty i robienie sobie z mieszkańców Sosnowca sponsorów i napychania prywatnych kieszeni pod pretekstem zarządzania klubem.

Zagłębie Sosnowiec. Kiedy koniec przetargu na akcje? Prezydent Arkadiusz Chęciński podał termin, gdy poznamy nowego współwłaściciela klubu
Tomasz Kuczyński
19 września 2025, 11:38
Piłkarze Zagłębia Sosnowiec rzadko w tym sezonie mają powody do zadowolenia i zajmują miejsce tuż nad strefą spadkową w tabeli Betclic 2. Ligi. fot. Karina Trojok
Miasto Sosnowiec ogłosiło przetarg na sprzedaż kontrolnego pakietu akcji Zagłębia. Zgłosiło się dwóch chętnych i obecnie trwają negocjacje w tej kwestii, a "przy okazji" oferenci - Marek Koźmiński i Grzegorz Książek - zdążyli przeprowadzić między sobą wojenkę na oświadczenia. Jak na to patrzy prezydent Sosnowca Arkadiusz Chęciński, który w piątek 19 września 2025 r. był u Marcina Zasady w programie "Gość Radia Katowice - rozmowa dnia"?
Dwóch się bije o akcje Zagłębia Sosnowiec
Oferty na akcje Zagłębia Sosnowiec złożyły dwie firmy - KB Partner sp. z o.o. oraz Profi Investment sp. z o.o. Profi Investment z Sosnowca to firma, której prezesem jest były piłkarz Zagłębia Grzegorz Książek, obecnie prezes Stowarzyszenia Byłych Piłkarzy i Sympatyków Zagłębia Sosnowiec. Prezesem KB Partner z Krakowa jest były reprezentant Polski - Marek Koźmiński. Ostatnio Książek i Koźmiński przeprowadzili wojenkę na oświadczania, która zakończyła się przeprosinami tego pierwszego przyjętymi przez tego drugiego. Prezydent Arkadiusz Chęciński został zapytany, co sądzi o tej sytuacji.
- Nie chciałbym się wypowiadać się na ten temat, bo to dwaj konkurenci, którzy biorą udział w negocjacjach. Jestem trochę zniesmaczony tym, że takie rzeczy się dzieją, bo raczej myślę, że powinni skoncentrować się na ofercie dla Zagłębia Sosnowiec. Nad tym co się dzieje teraz, a nie na różnego rodzaju działaniach, które osłabiają, tak naprawdę, Zagłębie Sosnowiec. Myślę, że to może są też działania negocjacyjne... Trudno jest mi powiedzieć - powiedział Chęciński.
Kiedy będzie wiadomo, kto przejmie kontrolny pakiet?
Redaktor Marcin Zasada zapytał wprost o termin rozstrzygnięcia przetargu.
- Myślę, że do końca tego miesiąca będziemy wiele wiedzieć, ponieważ obaj wystąpili o nową wartość akcji Zagłębia Sosnowiec, żeby przedstawić im najnowszą wartość. Wtedy te ostatnie rozmowy przed nami. Myślę, że jeżeli te oferty będą blisko siebie - a są blisko siebie, żeby była jasność, mówię o Zagłębiu i o oferentach - to na koniec października powinniśmy być po wszystkim. Wtedy powinniśmy poznać tego, który będzie mógł w przyszłości być właścicielem, bo oczywiście są jeszcze formalności związane z Radą Miasta, z notariuszami itd., ale powinniśmy wiedzieć, co nas czeka - stwierdził prezydent Sosnowca.
- Mieszkańcy powinni się cieszyć, że mniej miejskich pieniędzy pójdzie na utrzymanie klubu Zagłębie Sosnowiec - ocenił Zasada.
- Bardziej, że klub będzie współfinansowany przez prywatnego właściciela i zarządzany przez prywatnego właściciela - odpowiedział Chęciński.
Zagłębie Sosnowiec występuje w Betclic 2. Lidze. Po 8. kolejce jest na 14. miejscu. Ostatnio w debiucie nowego trenera Wojciecha Łobodzińskiego wygrało w Bielsku-Białej z Rekordem 2:1. Dziś (piątek, 19.09) Zagłębie zagra u siebie ze Świtem Szczecin. Początek o godz. 18.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników