LEGIA

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez WOJTEK 2003-11-09, 9:49 am

s*******aj CYCKU.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Sadek 2003-12-20, 1:21 pm

Legia i ITI - przedwczesna radość

W czwartek doszło do podpisania przedwstępnej umowy między właścicielem Legii Pol-Mot Holding SA i ITI Group. Według umowy za dwa miesiące ITI będzie mogło przejąć 80% akcji Legii SSA. Najpierw jednak specjaliści i analitycy dokładnie zbadają sytuację finansową i prawną warszawskiego klubu. Może się więc okazać, że do niczego nie dojdzie.

W siedzibie kancelarii prawniczej obecni byli właściciel Andrzej Zarajczyk i prezes Edward Trylnik. Stronę ITI reprezentowali prezesi Mariusz Walter i Jan Wejchert. Szef Pol-Motu od dawna mówił, że chce sprzedać klub, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie go finansować. Mówiono o wielu osobach, instytucjach i firmach, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie, niekoniecznie z winy potencjalnego nabywcy... Teraz ma być inaczej "Przykro mi się rozstawać z Legią. Obiecałem, że sprzedam akcje tylko w dobre ręce, bo zależy mi na przyszłości klubu, a ja nie nie mogłem tego zapewnić. Mam nadzieję, że w ciągu dwóch miesięcy, jakie przysługują na badanie finansów i zgodności złożonych oświadczeń, włodarze miasta uregulują z Legią sprawę dzierżawy stadionu." - powiedział na konferencji Andrzej Zarajczyk. Wyjaśnienie sprawy dzierżawy gruntów to jeden z podstawowych warunków stawianych przez ITI.

Najbliższe dwa miesiące mogą być ostatnimi pod rządami Edwarda Trylnika. "Jeżeli ITI wykupi akcje Legii SSA, przyjdzie nowy zarząd. Nie możemy ujawnić ewentualnej sumy transakcji, a także tego, czy ITI kupi Legię z długami, czy bez" - powiedział Życiu Warszawy prezes Legii.

O ITI Group.
Grupa ITI została założona w roku 1984 przez Jana Wejcherta i Mariusza Waltera. W roku 1991 dołączył do nich Bruno Valsangiacomo. Wszyscy trzej tworzą obecnie zarząd Grupy ITI oraz są jej głównymi akcjonariuszami. W momencie rozpoczęcia swojej działalności w 1984r, Grupa ITI była jedną z pierwszych prywatnych firm w Polsce. Początkowo zajmowała się importem i eksportem sprzętu elektronicznego, prowadzeniem agencji reklamowej oraz dystrybucją filmów kinowych i na kasetach wideo.
W 1992 r., wkrótce po wprowadzeniu znacznej podwyżki opłat celnych, Grupa ITI zaprzestała działalności związanej z dystrybucją sprzętu elektronicznego. W latach 1995 do 2002, Grupa ITI skoncentrowała się głównie na działalności w zakresie mediów i rozrywki; w 1997 r., uruchomiła swój "okręt flagowy", bezpłatny kanał telewizyjny TVN; w roku 1999, sprzedała swoje udziały w agencji reklamowej McCann Erickson firmie Interpublic Group.
Pod koniec roku 2000, Grupa ITI sprzedała wszystkie swoje udziały w firmach należących do branży spożywczej, by całkowicie skoncentrować się na działalności medialnej i rozrywkowej. Od tego momentu, Grupa ITI zdołała wypracować silną pozycję w trzech głównych sektorach polskiego rynku multimedialnego, tj. w produkcji i nadawaniu programów telewizyjnych, w zakresie rozrywki i nowych mediów.

W roku 2001, Grupa ITI uruchomiła TVN 24, pierwszy polski kanał tematyczny poświęcony w całości informacjom z kraju i ze świata oraz wydarzeniom o istotnym znaczeniu dla polskich widzów. Telewizja TVN 24 jest także dostępna dla Polonii w Stanach Zjednoczonych za pośrednictwem platformy cyfrowej Echostar.
W roku 2002, Grupa ITI zakupiła od CLT-UFA stację telewizyjną RTL7, która została przekształcona w TVN Siedem, drugi bezpłatny kanał telewizyjny uruchomiony w obrębie struktury TVN. TVN Siedem jest skierowany głównie do widowni miejskiej będącej uzupełnieniem widowni TVN. TVN Meteo, który jest pierwszym polskim kanałem pogodowym rozpoczął nadawanie w maju 2003 r.

Kolejną firmą produkcyjną (obok ITI Film Studio) działającą w strukturach Grupy ITI jest Endemol-Neovision. Powstała ona w 1997 r. jako wspólne przedsięwzięcie Grupy ITI i Endemol Entertainment International B.V, jednego z czołowych międzynarodowych producentów programów rozrywkowych. Endemol-Neovision jest twórcą, producentem i dystrybutorem takich programów telewizyjnych jak Big Brother i Milionerzy.

ITI Cinema działa jako dystrybutor filmów do kin i na kasetach wideo od roku 1985. Filmy wideo, a w ostatnich latach również na płytach DVD, rozprowadzane są pod nazwa ITI Home Video do polskich sieci detalicznych i hurtowni.
W 1998 roku otwarty został w Poznaniu pierwszy obiekt Multikina będący wspólnym przedsięwzięciem Grupy ITI i United Cinemas International (UCI). Obecnie Multikino prowadzi sześć kin wieloekranowych na terenie całego kraju.

Grupa ITI dostrzegła ogromny potencjał polskiego rynku internetowego oraz potrzebę dostarczania wysokiej jakości produktów dla zaspakajania potrzeb jego użytkowników. Na przełomie roku 2000 i 2001, Grupa ITI uruchomiła interaktywny, rozrywkowy portal internetowy pod nazwą Tenbit.pl, a w latach 2001 i 2002 nabyła pakiety kontrolne spółek Onet.pl i DRQ.
Onet.pl jest czołowym portalem na polskim rynku internetowym. Zajmuje również drugie miejsce w Europie pod względem popularności, wyrażonej ilością wejść na stronę. DRQ - jest integratorem systemów elektronicznych oferującym rozwiązania dla takich segmentów rynku jak finanse, komunikacja i media.

To jest informacja z dnia 12 grudnia 2003
Ĺšródło: www.legialive.pl

Co o tym sądzicie????
Ja myslę, że w pewnym stopniu(oczywiście jak grupa ITI podpisze umowe)Legia zacznie powoli spłacac długi i powalczy jeszcze o Mistrza Polski.
Sadek
dj. transfer

Postprzez Lars 2003-12-20, 3:43 pm

Dzis pojawiło sie info ze szanse na kupno Legii przez ITI są minimalne - prawie ze zerowe. przede wszystkim chodzi o sprawy terenów w okolicach stationu i samego stadionu. :evil:
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez warchlak 2003-12-20, 5:58 pm

jak żadna bogata firma nie odkupi od pol-motu udziałów to legie czekają trudne czasy i nie wiadomo czy się stanie tak samo jak to było z zagłębiem 10 lat temu :( jednak gdy ktos kupi legie to kto wie czy warszawska drużyna nie bedzie najbogatszym klubem w polsce, a przynajmniej jednym z nabogatszym.odpowiednią firmą była by właśnie ITI ale niestety nie dojdzie do tego :? jednak sa jeszcze sznase że ktos inny sie zgłosi :wink:
warchlak
Prowokator

Postprzez krzysiu 2003-12-20, 6:22 pm

Lars napisał(a):Dzis pojawiło sie info ze szanse na kupno Legii przez ITI są minimalne - prawie ze zerowe. przede wszystkim chodzi o sprawy terenów w okolicach stationu i samego stadionu. :evil:

Wszystko wskazuje na to, że Legia miała być dla ITI tylko sposobem na dostanie atrakcyjnych terenów, na kórych mogliby postawić na pewno jakiś przynoszący niezłe dochody kompleks sportowo rekreacyjny (Multikini, korty tenisowe, pewnie jakiś hotel itp.).
krzysiu
HONOROWY CZŁONEK FORUM

Postprzez CharoN^ 2003-12-20, 7:08 pm

Dzisiaj wróciłem z turnieju w Częstochowie (rocznik 1990) "V Ogólnopolski Halowy Turniej Trampkarzy". Ogólnie było spoko, 20 zespołów m.in. Lech, Lechia, Raków, GKS, Ruch, Zagłębie :P i jeszcze pare innych. Wpisuje tutaj całe zdarzenie, gdyz dotyczy ono kibiców (kibica) Legii. W między czasie turnieju (kiedy wraz z kumplami "zwiedzaliśmy" "HALE POLONIA" podszedło do nas 2 kibiców Legii, wszyscy z nas zaskoczeni, bo przecież Legia nie brała udziału w turnieju. Na naszych dresach widniejący napis "Zagłębie Sosnowiec" więc jeden z nich podchodzi do nas i zaczyna się gadka od słów "Cześć chłopaki" :wink:. Pan powiedział że ma dla nas wszystkich 15 szalów Legii ("NASZA LEGIA"). Chłopaki (wraz ze mną) ucieszeni z podziękowaniem dla tego miłego pana, wzieli podarunki. Przez cały turniej wędrowaliśmy w szalikach Legii i Zagłebia, "rozsiewając groze wśród Lecha i Rakowa" :lol: :lol:
Dziękuje osobiście temu panu, chociaż wiem że i tak nie ma go tu na forum :wink:.
LEGIA & ZAGŁĘBIE .:. ZAGŁĘBIE & LEGIA !!!

Pozdrawiam
CharoN^
Zagłębiak

Postprzez fabian 2003-12-24, 1:07 pm

krzysiu napisał(a):
Lars napisał(a):Dzis pojawiło sie info ze szanse na kupno Legii przez ITI są minimalne - prawie ze zerowe. przede wszystkim chodzi o sprawy terenów w okolicach stationu i samego stadionu. :evil:

Wszystko wskazuje na to, że Legia miała być dla ITI tylko sposobem na dostanie atrakcyjnych terenów, na kórych mogliby postawić na pewno jakiś przynoszący niezłe dochody kompleks sportowo rekreacyjny (Multikini, korty tenisowe, pewnie jakiś hotel itp.).

No i szczerze mowiac nie dziwie sie im ani troche. Niestety w Polsce nie uda sie utrzymac druzyny na dobrym poziomie tylko z samej gry. Wielu komentatorow z przeroznych forow nie dostrzega subtelnej roznicy miedzy sponsorem a wlascicielem. ITI mialoby zostac wlascicielem Legii, zatem jako czesc tego holdingu musialaby przynosic zyski. Biorac pod uwage obecne zadluzenie Legii i ich splate w momencie objecia udzialow przez nowego wlasciciela, taka inwestycja w sama druzyne nawet przy corocznym pobycie w fazie grupowej Ligii Mistrzow zwracalaby sie bardzo dlugo. Poza tym czy nikt nie widzi, ze to co robia wladze Warszawy to zwykly bandytyzm? Ten teren, choc nigdy oficjalnie, zawsze byl terenenem CWKS Legia i dla mnie obecna sytuacja jest chora!!! Jesliby cena za podciagniecie Legii chocby do poziomu Sparty bylo oddanie terenow ITI to jestem za.
fabian

Postprzez Karlos 2003-12-26, 2:02 pm

Witam Was. Jestem nowym użytkownikiem tego forum . Jestem kibicem Legii. Bardzo sie ciesze że mogłem dołonczyc do was imam nadzieje że będzie nam sie mile gawędzic ! Pozdro
LEGIA&ZAGŁĘBIE&POGOŃ
Karlos

Postprzez Mrozik 2003-12-26, 8:04 pm

CharoN^ napisał(a):Dzisiaj wróciłem z turnieju w Częstochowie (rocznik 1990) "V Ogólnopolski Halowy Turniej Trampkarzy". Ogólnie było spoko, 20 zespołów m.in. Lech, Lechia, Raków, GKS, Ruch, Zagłębie :P i jeszcze pare innych. Wpisuje tutaj całe zdarzenie, gdyz dotyczy ono kibiców (kibica) Legii. W między czasie turnieju (kiedy wraz z kumplami "zwiedzaliśmy" "HALE POLONIA" podszedło do nas 2 kibiców Legii, wszyscy z nas zaskoczeni, bo przecież Legia nie brała udziału w turnieju. Na naszych dresach widniejący napis "Zagłębie Sosnowiec" więc jeden z nich podchodzi do nas i zaczyna się gadka od słów "Cześć chłopaki" :wink:. Pan powiedział że ma dla nas wszystkich 15 szalów Legii ("NASZA LEGIA"). Chłopaki (wraz ze mną) ucieszeni z podziękowaniem dla tego miłego pana, wzieli podarunki. Przez cały turniej wędrowaliśmy w szalikach Legii i Zagłebia, "rozsiewając groze wśród Lecha i Rakowa" :lol: :lol:
Dziękuje osobiście temu panu, chociaż wiem że i tak nie ma go tu na forum :wink:.
LEGIA & ZAGŁĘBIE .:. ZAGŁĘBIE & LEGIA !!!

Pozdrawiam

Hmmm to pewnei Giler - wydawca NL :P
Mrozik

Postprzez CharoN^ 2003-12-27, 12:34 pm

Mrozik napisał(a):Hmmm to pewnei Giler - wydawca NL :P

Możliwe że to był wydawca Naszej Legii. Przy wejściu do budynku leżało jakieś 500 egzemplarzy tygodnika "Nasza Legia" :lol:. Rozeszły się jak "świeże bułeczki" :P. O ile się nie myle, te gazetki także dostarczył pan Giler. W każdym razie mam już dwa szaliki Legii --> "Nasza Legia" i jeszcze jeden taki jedwabisty tkany "LEGIA WARSZAWA" :twisted:.

Pozdrawiam Legionistów.
CharoN^
Zagłębiak

Postprzez Karlos 2003-12-27, 1:00 pm

Legia zyskała mój wielki szacunek, gdy zostawiło ją wojsko, główny opiekun, a ona nie padła. Stworzyła drużynę z takimi postaciami jak Jacek Zieliński, symbol przywiązania do klubowych barw. To powód dla działaczy do wielkiej satysfakcji. Bo klub ma swoją markę, tradycje, no i kręgosłup. Na dziś szanse na wejście w Legię to 60 proc. na nie i 40 proc. na tak. Ale to i tak nie tak marnie, bo na początku było 10 na tak, a 90 na nie... - mówi w wywiadzie dla Gazety Wyborczej Mariusz Walter, jeden z prezesów ITI.
Karlos

pseudokibice kochają Polski stolice

Postprzez teddy boy from gocław 2003-12-27, 1:25 pm

Karlos napisał(a):Legia zyskała mój wielki szacunek, gdy zostawiło ją wojsko, główny opiekun, a ona nie padła. Stworzyła drużynę z takimi postaciami jak Jacek Zieliński, symbol przywiązania do klubowych barw. To powód dla działaczy do wielkiej satysfakcji. Bo klub ma swoją markę, tradycje, no i kręgosłup. Na dziś szanse na wejście w Legię to 60 proc. na nie i 40 proc. na tak. Ale to i tak nie tak marnie, bo na początku było 10 na tak, a 90 na nie... - mówi w wywiadzie dla Gazety Wyborczej Mariusz Walter, jeden z prezesów ITI.

bez zajawek zbytecznych prosimy,każdy wie że legia & pogoń i pogoń & legia forever !!!!!!!
teddy boy from gocław

Postprzez Lars 2003-12-27, 3:19 pm

Kiedy jest losowanie półfinałów PP?
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Mrozik 2003-12-27, 7:27 pm

CharoN^ napisał(a):
Pozdrawiam Legionistów.

Dzięki :]
Mrozik

Postprzez Polak_sts1906 2003-12-27, 8:38 pm

No wlasnie kiedy jest losowanie? Żeby Legia na Gieksiarzy trafila :wink: