Miałem stworzyć nowy wątek ale chyba nie bedzie on az tak popularny wiec idzie do worka Ekstraklasa .
SPADKOWICZE sezonu 18/19
Przyjrzałem sie tabeli . Zebrałem razem : grę w poprzednim sezonie , ostatnie plotki , doniesienia , przeczucia i oceny . No i wyszło mi az ośmiu ewentualnych kandydatów do spadku .
1/2 to oczywiście beniaminkowie Miedź i Zagłębie . To zawsze najbardziej narażone na spadek drużyny . Jednak co do Zagłębia na razie jestem umiarkowanym optymistą . Udana inauguracja i dobra praca w sezonie moze dać nawet środek tabeli . Pewnie zima znowu beda potrzebne solidne wzmocnienia ale jesli nic sie nie posypie to utrzymanie powinnismy sobie zapewnić . Drugi sezon moze byc znacznie trudniejszy jesli w tych dwuch okienkach nie sprowadzimy graczy wyróżniających sie na boiskach ekstraklasy .
3 Lechia Gdańsk . W poprzednim sezonie mieli problemy z płaceniem piłkarzom . Plotki głoszą ze z kasa u nich nie za dobrze . Maja sprzedać Peszke to trochę załatają dziurę ale w tym klubie od początku stworzenia tej grupy biznesowej atmosfera jest bardzo słaba . Jesli stan sie jeszcze pogorszy to beda szorować po dnie tabeli .
4 Arka Gdynia . Krytyka piłkarzy i trenera , wymiana całej kadry . Na dwoje babka wróżyła . U nas skończyło sie awansem choc czarno to widziałem . Teraz czarno to widze w Arce choc moze tez sie mylę .
5 Wisła Kraków . Wyprzedają piłkarzy zeby wiązać koniec z końcem . Trudno przewidzieć jak to sie moze skończyć . Moze byc tak ze kasa bedzie a nie bedzie drużyny . Pewnie beda słabsi ale kto wie .
6 Piast Gliwice . Tu raczej skłonny byłbym typować ruchy w gore tabeli ale u nich jakoś tak dziwnie ze jak ma byc lepiej to jest gorzej a jak jest słabo to jakoś ciągną . Moze byc i tak ze pierwszy mecz w Sosnowcu bedzie prognoza na pierwsza rundę . Raczej nie spadną ale kandydatem sa
7 Cracovia . To dziwny klub . Kase maja i powinni co roku walczyć o medale ale oni sami tworzą swoje kryzysy i potem z nimi walczą . Moga byc w czubie ale jak nie pojdzie to sie beda trząść do samego końca .
8 to największa niespodzianka sezonu czyli rewelacyjny beniaminek ktory mało nie zdobył medalu czyli Górnik Zabrze . A dlaczego nie . Pozbył sie wielu piłkarzy a z takimi rewelacjami opartymi na młodych graczach jest tak ze moga byc sensacja w jedna jak i druga stronę . Dlatego jesli będzie jakas sensacja sezonu na minus to mógłby to byc spadek Górnika choc za dużej kasy na to nie postawie .
Dudek ciagle podkreśla ze praca sie obroni . Podoba mi sie to bo tylko spokoj moze nas uratować . Trzeba pracować nawet jak beda porażki . Nie odpuszczać . Oczywiście lepiej mieć dobry start i potem spokojnie pracować . Niestety przyjdą dwa wyjazdy Lech i Legia i raczej spadniemy na spód tabeli . Dlatego mecz z Piastem koniecznie z kompletem punktów . Wyjątkowo ważne bedzie wsparcie kibiców i nie ma tu miejsca na marudzenie . ( jak ja to robiłem

) bedzie sie liczył każdy szczegół . Sandecji brakło kilku punktów . Mieli tragiczna serie bez zwyciestwa choc jesień była całkiem całkiem . Mogło braknąć im wsparcia kibiców a ciągła gra na wyjezdzie dobiła . My gramy u siebie i wsparcie kibiców mam nadzieje osiągnie poziom pucharu z Lechem . Nie wiem skąd w Miedzi przekonanie ze nas łykną . Ja uważam ze bedzie dokładnie na odwrót . Wykorzystali nasz kryzys i nieźle obili nam tyłki ale zapomnieli jak wcześniej sami brali baty i to w Legnicy . Szału nie ma ale co do utrzymania jest u mnie optymizm a to u takiego pesymisty jak ja to juz duzo