Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez turku 2017-01-09, 10:20 pm

pyla napisał(a):
turku napisał(a):Wg. 90 minut do Zagłębia przyjdzie trzech zawodników - Fidziukiewicz jako powrót po kontuzji oraz Bartosz Gęsior oraz Josip Krznarić. I teraz zagadka dla was za 100pkt na jakich pozycjach gra tych dwóch ostatnich przeze mnie wymienionych :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Idę na całość - są pomocnikami :-)

Brawo. W nagrodę możesz sobie wybrać bramkę nr 1 bronioną przez Fabisiaka, bramkę nr 2 na której stoi Małkowski lub bramkę nr 3 gdzie broni tajemniczy młody bramkarz z zagranicy.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
turku

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Anakin 2017-01-10, 8:53 am

Odpalony Tylec zanim w ogóle go zobaczył i ocenił nowy trener. Za to legijny szrot ma się dobrze. I zapewne jeszcze nam coś dorzuca. Ech…..
Anakin

Postprzez patrios91 2017-01-10, 9:44 am

Anakin napisał(a):Odpalony Tylec zanim w ogóle go zobaczył i ocenił nowy trener. Za to legijny szrot ma się dobrze. I zapewne jeszcze nam coś dorzuca. Ech…..

Jeszcze jakby Banasik miał cokolwiek do powiedzenia ... :lol:
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Blajpios 2017-01-10, 10:37 am

patrios91 napisał(a):
Anakin napisał(a):Odpalony Tylec zanim w ogóle go zobaczył i ocenił nowy trener. Za to legijny szrot ma się dobrze. I zapewne jeszcze nam coś dorzuca. Ech…..

Jeszcze jakby Banasik miał cokolwiek do powiedzenia ... :lol:

No, właśnie! Tak, jak Kol.Kol. Anakin i patrios91 - uważam, że to bardzo symptomatyczne, w każdym zasygnalizowanym tu wymiarze....
Co do Trenera Banasika, od pierwszego razu, gdy sygnalizował, że "zawsze chciał w Zagłębiu", to mnie to zastanawiało. Jednak - później nie uargumentował tego inaczej, niż "legijnie". Pozwala to - a w pewnym sensie "każe" - domyślać się; całkiem logiczne staje się to wypowiedzenie z dopowiedzeniem, że np. po prostu wśród legijnych poleceń i/lub propozycji jakie mu dano "na odchodnym" to akurat perspektywa pracy w Zagłębiu dawała największe szanse na rozwój, prestiż itp? albo i nawet - może w jakimś sensie była to rywalizacja z J. Magierą? Jakkolwiek, także przy tych założeniach, mówienie o tym - choć połowicznie - głośno można odczytać na plus trenerowi, jeżeli oznacza to chęć zbudowania sobie lepszego wejścia w drużynę.
Całościowo jednak, to powtórzę, jak wyżej - cytowani Koledzy dobrze rzecz ujmują.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2017-01-10, 11:04 am

Najpierw cytacik prasowy? - medialny: jakkolwiek z terenów "dość dalekich" Zagłębiu, jednak w kontekście dywagacji "kogo kupić, a kogo sprzedać". Kontekstowo, może i podpowiada cokolwiek, dlaczego J. Urban tak zdecydowanie odpowiedział Prezesowi Zagłębia, w słowach, które jakby Prezes przedstawiał nawet, jako dziwne... że gdzieś tam J. Urban mówił, iż ma żal, że w Lechu już nie pracuje - a tu odpowiada: "nie jestem zainteresowany pracą w Zagłębiu Sosnowiec". Niezależnie jednak od tego, jak to z J. Urbanem było i jest...
Wklejam - jako "śmiech przez łzy"? Po prostu, rozbawiony, że jednak gdzieś tak blisko, w tej samej Polsce, inny świat istnieje? A może - dla umocnienia wiary, że jednak inny świat jest możliwy i istnieje?:
http://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/ ... zmocnienia
9 stycznia późnym wieczorem Wirtualna Polska o transferach w Lechu napisał(a):(...)Klub poinformował kibiców o kolejnym wzmocnieniu w SMS-ach oraz mediach społecznościowych. "Orzeł wylądował -(STOP)- Zagraniczny lewy obrońca -(STOP)- Jutro testy -(STOP)- Więcej jutro, dobrej nocy -(STOP)- ;)" - taką wiadomość otrzymali fani Lecha Poznań.
Nazwisko zawodnika nie zostało jednak opublikowane. Szczegóły oficjalnie znane będą we wtorek. Jeśli testy medyczne wypadną pozytywnie, to transfer zostanie sfinalizowany.(...)

Teraz zaś II część mojej wypowiedzi, pozornie jakby sprzeczna - ale weźmy raczej jako dopełnienie. Otóż, po pierwsze, z racji mojej życzliwości dla Kolegów, by zdrowi byli i sobie nerwów nie psuli (w co niektórzy może z trudem będą chcieli wierzyć, kontrargumentując, że jak tak mogę twierdzić, napisawszy tyyyylleeee tekstów w moich wpisach i ;-) w takim stylu... A jednak, proszę, :-) uwierzcie)... Otóż, w trosce o zdrowe nerwy i psychikę - podpowiadam: skończcie przejmować się póki runda się nie zacznie, transferami. Jeżeli nie potraficie nie dać się ponieść zobaczywszy wiadomości o transferach - po prostu nie oglądajcie ich w ogóle. Tak jest z transferami w Zagłębiu - i tak będzie. Nic nie powiedzą przed faktem, jeżeli powiedzą, to prawdę inaczej - bo i Prezes ;-) przecież, Kol. Auguście: nie skłamał, bo przecież nie podkupywał Pogoni D. Banasika... On tylko okazał przychylność Pogoni, skoro sugerowała, że ma potrzebę takiej a takiej kasy i to tak dużą, że i przez oddanie trenera mogą ją osiągnąć - no to im łaskawość okazał, dobre chłopisko, spełnił ich prośbę, bo akurat taką kasę miał...
Tak więc - nie liczcie na nic więcej, oni nie potrafią. I/lub/albo inaczej: nie mogą?
Natomiast - niezależnie od tego, czy de facto Zagłębie chce awansować czy nie, bo wciąż nie wiemy, co postanowił B. Leśnodorski i/lub S. Dudek - to w tej metodzie jest pewna logika! W wypadku nie za dużej kasy do dyspozycji, czy chcąc zapewnić lepszych graczy za mniejszą kasę - czekać mogą na transfer "alternatywny", że lepszy okaże się, preszarżuje, jak np. Zb. Małkowski, w negocjacjach, że inny jeszcze lepszy go ubiegnie itp: i pod koniec będzie miał skłonność i gorsze warunki przyjąć, mając jednak wyjście honorowe, jakim jest z racji marki Zagłębie (tu chyba Zb. Małkowskiemu nie wyszło, w każdym razie jestem sceptyczny, tak jak od początku pytałem, czy to na serio mówią, bo mi się kłóciło z metodą Zagłębia, jakkolwiek w uczciwej umowie coś mógł dać Zagłębiu, jako bramkarz doświadczeniem porządkujący i uczący, choć więcej chyba dałby dobry trener bramkarzy, jak G. Kurdziel, jak ktoś tu już to pisał). Tak więc - np czekając na końcówkę negocjacji, by taniej lepszych złapać, albo z innych racji jeszcze: niektóre transfery muszą lubić ciszę.
Z tej racji - jak napisałem wyżej, że niektóre transfery muszą lubić ciszę - niezależnie więc, czy Zagłębie stać na inny świat, czy nie potrafi: to w tym punkcie tej praktyki Klubu będę bronić, jako przynajmniej możliwe, że sensownej.
A czy ten inny świat jest w Zagłębiu możliwy? Hm. To już inny problem. Z tego, co dotąd pisałem, chyba jasno wynika, że trudno w to uwierzyć.
Potrzeba by ludzi o innej mentalności - i czy jest to możliwe nie tylko przy tych ludziach ale i tych układach? Z tym, że skoro tak daleko idziemy - to dodam, co już lata temu pisałem tu ja i niektórzy inni: tej innej mentalności też trzeba w świecie kibicowskim, o perspektywie na Klub Kibica bardziej w stylu zachodnim niż "naszym polskim" siermiężnym a nawet czasem rzezimieszkowym. Jakkolwiek, oczywiście - trzeba jej koniecznie w Klubie, czyli znów wracamy: wizja i plan u Prezesa, Nadzorczych, Zarządu...
Wtedy na przykład - o transferach szłyby takie jak w Lechu smsy - a przynajmniej, póki Zagłębie nie będzie finansowym potentatem - takie szłyby przy części przynajmniej transferów i wspomniane milczenie przy innych transferach już nie drażniłoby tak bardzo.
Gdyby ten inny świat istniał, rzecz jasna.
Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez August 2017-01-10, 12:31 pm

Blajpios napisał(a):przecież, Kol. Auguście: nie skłamał, bo przecież nie podkupywał Pogoni D. Banasika... On tylko okazał przychylność

Taaak. A ponoć Kain zabił Abla za opowiadanie starych dowcipów. Będę musiał pomyśleć o napisaniu książki "Złote myśli Prezesa J."
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2017-01-10, 1:22 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):przecież, Kol. Auguście: nie skłamał, bo przecież nie podkupywał Pogoni D. Banasika... On tylko okazał przychylność

Taaak. A ponoć Kain zabił Abla za opowiadanie starych dowcipów. Będę musiał pomyśleć o napisaniu książki "Złote myśli Prezesa J."

Myśl to godna złota, napisać ten bestseller - tylko, że będzie grubaśny, więc żeby robił furorę, to dużo pracy czeka Augusta Redaktora :-) I to jest... gardłowa ;-) sprawa, bo jak się tych myśli odpowiednio, dowcipnie, czy fundamentalnie, filozoficznie czy życiowo i z dezynwolturą nie opracuje, to z powodu ich przytoczenia "in extenso" i "sauté": rzecz przypłacić można życiem, za to, co Abel w tej dowcipowej wersji... Przy tym proszę zaznaczyć, że w tym akurat przypadku transferu D. Banasika, to ja byłem autorem, który podpowiedział ścieżkę, na której można wykazać, że to była przychylność a nie jakieś paskudne "podkupowanie". W dodatku żadnej kasy za to podpowiedzenie nie przytuliłem - ani też żądam, bo też w tej kwestii i nie umawiałem się "z nimi" i umawiać nie chcę - a Redaktorowi Złotej Księgi to tak od serca udostępnię (z innymi ;-) do negocjacji).
No, tak, to humorystyczny wątek mamy. Ten zaś - "dla zdrowości nerwów i psychiki" - to mam nadzieję, że się przysłużył, Tym którym warto, czyli wśród tu na Forum: Kolegów. Co do zaś pozostałych... Jednym słowem "stan wód i dróg, bez zmian"?
Blajpios

Postprzez novack 2017-01-10, 3:37 pm

Wg Prezesa Wilk jest dla Nas za mocny, więc przymierzany jest do... Bytovii.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2017-01-10, 4:08 pm

To już jest fakt - Kuba Wilk zawodnikiem Bytovii - szkoda w moim odczuciu
gdyby pracował z obecnym trenerem - myślę ze grałby więcej i byłby
przydatny dla drużyny. Szkoda - doświadczony grajek.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez slawekchicago 2017-01-10, 6:04 pm

Porusze dwie sprawy na poczatek bardziej powaznie

Tadeusz Wisniewski napisał(a):To już jest fakt - Kuba Wilk zawodnikiem Bytovii - szkoda w moim odczuciu
gdyby pracował z obecnym trenerem - myślę ze grałby więcej i byłby
przydatny dla drużyny. Szkoda - doświadczony grajek.
Pozdrawiam
Tadeusz

Nie zaluje , po ostatnim wystapieniu w Zapytaj Zaglebiaka poczulem do tego zawodnika dystans . w sumie podsumuwujac jednak caly jego pobyt w Zaglebiu z wielkiego wzmocnienia wyszlo wzmocnienie ............ale tylko lawki i to tez nie zawsze.

drugi watek juz bardziej humorystycznie

turku napisał(a):
pyla napisał(a):
turku napisał(a):Wg. 90 minut do Zagłębia przyjdzie trzech zawodników - Fidziukiewicz jako powrót po kontuzji oraz Bartosz Gęsior oraz Josip Krznarić. I teraz zagadka dla was za 100pkt na jakich pozycjach gra tych dwóch ostatnich przeze mnie wymienionych :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Idę na całość - są pomocnikami :-)

Brawo. W nagrodę możesz sobie wybrać bramkę nr 1 bronioną przez Fabisiaka, bramkę nr 2 na której stoi Małkowski lub bramkę nr 3 gdzie broni tajemniczy młody bramkarz z zagranicy.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No to dal kolega turku wybor , 3 bramki !!!! czyzby ???? :lol: :lol: :lol: :lol: Kolega pyla i tak NIE MA WYBORU !!!! Tylko bramka nr 1 bierze udzial w konkursie , bo w drugiej i trzeciej nikogo nie widac, no chyba ze kolega pojdzie na latwizne i zgarnie nagrode bez potrzeby pokonania bramkarza z rzutu karnego :lol: :lol: :lol:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez jls 2017-01-11, 11:40 am

Biorąc pod uwagę wypowiedż Stanka na temat transferu trzech zawodników w tym jednego bramkarza, to poznaliśmy nazwiska dwóch obrońców : Wnuk i Pawlak.
Nie znamy jeszcze nazwiska bramkarza (może to Czaplak?).
Info dla rozlużnienia atmosfery na forum.
Liczne objawy histerii i palpitacji serc.
Mam nadzieję, że te fakty nas zrelaksują.
jls

Postprzez Kwalifikator 2017-01-12, 2:21 pm

Jak te zamiary transferowe maja sie do okienka na glownej stronie portalu? Pisze spoza grupy, modnie w PL uzywanego slowa, "ukladu" tego forum wiec wybaczcie niepelna wiedze. Wsrod przychodzacych jest tylko Malkowski. Znak zapytania zazwyczaj mozna bylo czytac jako ze w polowie drogi do transferu choc w mediach pisza ze raczej znajdzie sie gdzies w ekstraklasie na wiosne. Nie ma nic o powrocie Szumskiego do Wawy a jednak czytam o obawach na tej pozycji.
Kwalifikator

Postprzez turku 2017-01-12, 8:30 pm

Czy coś się u nas dzieje w kwestii transferów? Czy dalej jesteśmy jedyną drużyną "walcząca o awans" którą się do tego awansu nie zbroi bo jest tak dobrze skonsolidowana.

turku

Re:

Postprzez Blajpios 2017-01-12, 10:39 pm

turku napisał(a):Czy coś się u nas dzieje w kwestii transferów? Czy dalej jesteśmy jedyną drużyną "walcząca o awans" którą się do tego awansu nie zbroi bo jest tak dobrze skonsolidowana. (...)

No, nie tak ;-) do końca!: właśnie testy rozpoczął zbawca pomocnik, rzecz jasna w Zagłębiu (po co i bramkarza szukać, jak można nająć pomocnika) Gęsior jr. Niemniej, cóż, wychodzi na to, że co się umówił Prezes z P. Mandryszem (że może zastosować swoją metodę "awans w drugim roku") - to i tak trener ten wyegzekwuje, "choćby "zzaświatów". No, cóż, jak to przywołał bodaj Kol. Adam1906 w którymś wątku: "jak się nie ma miedzi, na d**ie się siedzi"... Najlepszy dowód - że trener Banasik robi głęboki przegląd rezerw i wychowanków. Pan Prezes poinswestował świetnie, choćby w to, żeby przez chyba 2 lata Pan Mandrys miał spokojne życie, nadto być może w karę dla S. Dudka, którą mu trzeba by wynagrodzić, skoro popiera się go na całym froncie, na pewno w następny kontrakt S. Dudka (K. Markowskiego też?), być może rozwiązanie kontraktu z wyrzuconym chyba przez S.Dudka J.Wilkiem też coś kosztowało... to teraz trwają rozpaczliwe próby znalezienia "Messiego za złotówkę", a przynajmniej jakiegoś "K. Głika za tę przysłowiową złotówkę". Jakkolwiek - bo trzeba przyznać, że w ostatnich latach nienajgorzej wychodziły Zagłębiu transfery "last minute" - nie można wykluczyć, że taki dobry zakup lepszego zawodnika trochę taniej z różnych racji jeszcze się uda. To może spowodować przynajmniej to, że będzie jakoś cieszyć gra, rywalizacja na wiosnę. Czy jednak ten Klub jest zdolny - nie tylko co do sytuacji kadrowej piłkarzy - zaistnieć w Ekstraklasie, w tych realiach, jakie obserwujemy?
Blajpios

Postprzez novack 2017-01-13, 6:20 am

Pan Prezes zadecydował, że zapłacimy za obóz przygotowawczy młodego Gęsiora i dopiero po powrocie zapytamy Ruch jaka jest cena za przejście Gęsiora do nas. Jeśli będzie nas stać, to zapłacimy, a jeśli okaże się za drogi, to oddamy go do Chorzowa juz przygotowanego, tak żeby Ruch zaoszczedził. Brawo!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników