Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez novack 2016-12-19, 9:15 pm

Ale w świat poszło, że za zaległości finansowe, co może zdarzyć się każdemu, a przecież chodzi o perfidne oszukiwanie komisji licencyjnej. Do tego mogą karę zmniejszyć do czterech punktów i to przed podziałem, co faktycznie daje karę w wysokości dwóch punktów po podziale i można sobie bimbać na różne Buńki i licencje!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2016-12-19, 9:26 pm

Założę się że gdyby chodziło o nas to byśmy dostali -10 i degradację o jeden szczebel. Czyli naxa. Ale to jest Ruch i choć przekręty pozwoliły na uzyskanie licencji tak naorawdę włos im z głowy nie spadł. Dlatego życzę im aby jednak zlecieli.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez dziejus 2016-12-22, 1:07 pm

Sebastian Dudek przedłużył wczoraj kontrakt z Zagłębiem Sosnowiec do końca sezonu 2017/18.

Za niespełna miesiąc kapitan zespołu obchodził będzie 37. urodziny, ale w drużynie walczącej o awans do ekstraklasy wciąż jest potrzebny. W najwyższej klasie rozgrywkowej zaliczył do tej pory 129 gier i zdobył 12 goli. Jeśli drużynę opuści niebawem Jakub Wilk, na co się zanosi, właśnie Dudek będzie mógł się pochwalić najokazalszym dorobkiem bramkowym w krajowej elicie.
Przedłużenie umowy to dla Dudka cenny prezent świąteczny, a zarazem forma rozgrzeszenia. Przypomnijmy, że po publicznym skrytykowaniu trenera Piotra Mandrysza doświadczony zawodnik znalazł się pod ostrzałem krytyki środowiska. Pod dużym znakiem zapytaniem stanęła jego dalsza edukacja trenerska. W dodatku klub nałożył na niego karę finansową w wysokości 10 tysięcy złotych. Taką właśnie kwotę Zagłębie – reprezentowane przez kapitana i prezesa Marcina Jaroszewskiego – przekazało we wtorek na konto Mai, dziecka wymagającego kosztownej rehabilitacji.
Artykuł ze Sportu.Szczytny cel.Brawo.Cokolwiek by to znaczyło.
dziejus

Postprzez Anakin 2016-12-22, 1:25 pm

Jeszcze niech Mandrysz przekaże Bębnowi rekompensatę z tytułu rozwiązania kontraktu i będzie ok :niezle:
Anakin

Postprzez Blajpios 2016-12-22, 11:39 pm

Tak waham się, wpisać - nie wpisać? W zasadzie przecież dobrze odczytałem "w pierwszym odczycie" wpis, jaki umieścił Kol. Anakin: czyli się spontanicznie roześmiałem, mówiąc, "no, nieźle chłop szerzy poczucie humoru". Nie ma więc powodu pisać.
Tu więc chyba muszę Kolegę przeprosić, ale jednak poddałem się absurdalnej wątpliwości, która przemknęła mi przez łeb: "hm, kurcze, a jeżeli on tak na serio"? Wiem, że to głupie, uwierzyć że Kol. Anakin tak na serio - ale już gwarancji, że ktoś pobieżnie czytający tak właśnie nie odbierze tego wpisu: to przecież nie ma. Dla wszystkich więc "ewentualnych", co by tak mogli pomyśleć - odpowiadam:
Anakin napisał(a):Jeszcze niech Mandrysz przekaże Bębnowi rekompensatę z tytułu rozwiązania kontraktu i będzie ok :niezle:

Kolega tak na serio? Naprawdę ? ? Czy może - "kpi tak myślący Kolega czy o drogę pyta"? Czy też może - chce dodać do publicznej obrazy S. Dudka, swoje własne obrażenie trenera?
Proszę sobie wyobrazić. Jest Kolega dyrektorem działu firmy, w której pracuje. Np. huty, supermarketu czy coś tam. Majster z tego Koledze podlegającego działu poniewiera Kolegę publicznie, przez telewizję, która akurat robi program z Waszej firmy. Mówi ten majster mniej więcej, że Kolega jest dupk*em, no, niech tam, używając sformułowań o Koledze Dyrektorze w rodzaju "osoba, która zarządza sprzedażą w naszej firmie" albo "osoba, która kieruje moim działem" po prostu "nie spełnia podstawowej funkcjonalności koniecznej w naszej pracy". Będąc tak sponiewieranym, jako ten Dyrektor, ma Kolega, nie będąc przeproszonym przez tego podwładnego, dowiedziawszy się, że ten podwładny w dodatku publicznie przez Naczelnego dostał "pełne poparcie, stoimy murem", nadto teraz dopiero co przedłużono mu umowę na pracę - to ma Kolega przekazać sprawiedliwą, umowną, zgodną z prawem rekompensatę: na szczytny co prawda cel, związany może i z kolegą z boiska, którego się lubi - ale jednak w ramach akcji, która jest związana z pozbawiającą pracy Firmą reprezentowaną przez Naczelnego, idąc w dodatku "wizerunkowo" na plus dla firmy ? ? ?
Wolne żarty.
Przede wszystkim - niech Zagłębie, to stara się o godziwą pracę dla P. Mandrysza, tak by chciał dogadać się za porozumieniem stron o rozwiązaniu umowy. W innym bowiem wypadku, zgodnie z umowami, jakie z trenerami są podpisywane - do końca kontraktu, podpisanego przecież ledwo chyba 2 miesiące temu przez chyba przytomnego Prezesa, P. Mandrysz spokojnie będzie mógł sobie czekać na ofertę od Klubu, w którym Prezes wie, czego chce i jak zatrudniany trener pasuje do koncepcji i gdzie najlepiej, to będzie P. Mandryszowi podpisać choćby dopiero 3 miesiące po zakończeniu finansowania przez Zagłębie. Jak najbardziej ma do tego prawo, by czekać teraz na taką ofertę, która będzie go satysfakcjonować i jakoś zadośćuczyni temu, co wyrządził mu S. Dudek i na rozkaz tego ostatniego Zagłębie Sosnowiec potwierdziło. Cóż, z moralnego punktu widzenia, to pewnie P. Mandrysz może i powinien wziąć pod uwagę, że mu nie wyszło, że z ludźmi się pohandryczył, że w takim razie powinien być elastyczny w żądaniach wobec Zagłębia - i jak to wycenić względem zadośćuczynienia za doznane straty. To wszakże - "być może", w zależności od szczegółów. Jednak, co do prawa - płacenie mu do końca kontraktu, jeżeli nie pracuje gdzie indziej, jest na razie wypełnieniem zobowiązań wobec niego, nie żadnym obowiązkowo przez niego przyjętym zadośćuczynieniem za utratę pracy ani tym bardziej zadośćuczynieniem, które dodatkowo należy się za doznany uszczerbek.
Blajpios

Postprzez Anakin 2016-12-23, 7:32 am

Blajpios napisał(a):Kolega tak na serio? Naprawdę Czy może - "kpi tak myślący Kolega czy o drogę pyta"? Czy też może - chce dodać do publicznej obrazy S. Dudka, swoje własne obrażenie trenera?

Ojej. Nie sadziłem, że na podstawie mojego wpisu można napisać pracę magisterską. Oczywiście, ze kpiłem. Może niefortunnie bo użyłem jedynie nazwiska Mandrysza. Ala kpiłem z całej sytuacji jaka nie powinna mieć miejsca i mocno odbija się na wizerunku klubu. Co z tego że teraz wpłacają kwotę odpowiadającą karze dla Dudka skoro mogliby to zrobić i bez tej całej szopki. A jak zakpiłem wpłaciliby równowartość kasy jaka jeszcze musza wypłacić Mandryszowi, to smród za klubem i tak się jeszcze będzie długo ciągnął. I jest tak jak napisano tu:

Nie ma ostatnio szczęścia Zagłębie do wizerunkowych akcji. Najpierw wtopa z zatrudnieniem zbyt ruchomego słupa, jakim okazał się Jarosław Araszkiewicz, potem nietrafiony trenerski „transfer” z Mandryszem, wojna piłkarzy ze szkoleniowcem, która szybko wyciekła z szatni, spektakularny występ Dudka przed kamerą, awantura na całą piłkarską Polskę, no a na deser info o nowym kontrakcie Dudka. Po tylu strzałach oba kolana i obie stopy podziurawione jak sito. Inaczej być nie może.
http://futbolfejs.pl/i-liga/dudek-z-now ... sowego-co/
Anakin

Postprzez Blajpios 2016-12-23, 12:28 pm

Anakin napisał(a):
Blajpios napisał(a):Kolega tak na serio? Naprawdę Czy może - "kpi tak myślący Kolega czy o drogę pyta"? Czy też może - chce dodać do publicznej obrazy S. Dudka, swoje własne obrażenie trenera?

Ojej. Nie sadziłem, że na podstawie mojego wpisu można napisać pracę magisterską. Oczywiście, ze kpiłem. Może niefortunnie bo użyłem jedynie nazwiska Mandrysza. Ala kpiłem z całej sytuacji jaka nie powinna mieć miejsca i mocno odbija się na wizerunku klubu. Co z tego że teraz wpłacają kwotę odpowiadającą karze dla Dudka skoro mogliby to zrobić i bez tej całej szopki. A jak zakpiłem wpłaciliby równowartość kasy jaka jeszcze musza wypłacić Mandryszowi, to smród za klubem i tak się jeszcze będzie długo ciągnął. I jest tak jak napisano tu:

Nie ma ostatnio szczęścia Zagłębie do wizerunkowych akcji. Najpierw wtopa z zatrudnieniem zbyt ruchomego słupa, jakim okazał się Jarosław Araszkiewicz, potem nietrafiony trenerski „transfer” z Mandryszem, wojna piłkarzy ze szkoleniowcem, która szybko wyciekła z szatni, spektakularny występ Dudka przed kamerą, awantura na całą piłkarską Polskę, no a na deser info o nowym kontrakcie Dudka. Po tylu strzałach oba kolana i obie stopy podziurawione jak sito. Inaczej być nie może.
http://futbolfejs.pl/i-liga/dudek-z-now ... sowego-co/

Tak też byłem przekonany, jak napisałem wyżej - znając inne wpisy, jakie sygnował Kol. Anakin. Niestety jednak, obawiałem się, że w niektórych wypadkach ta subtelna ironia może jednak być nie zauważona, ktoś przeczyta pospiesznie - i jeszcze zaczną powtarzać opinię, że P. Mandrysz, to świnia, bo nie chce przekazać na M. Bębna co "wydębi" z Zagłębia - a zupełnie poza wyobraźnią takie "pospiesznie czytającego" będzie wszystko to, co powyżej napisane... Jakkolwiek, skądinąd boli, że tylko tyle można dla rozładowania sytuacji: bronić się ironią. Przy okazji dzięki, bo też mi mignął ten felieton czy artykuł z futbolfejsu, ale było już "dość późno", nie wkleiłem go.
Blajpios

Postprzez jls 2016-12-26, 10:10 am

jls

Postprzez slawekchicago 2016-12-26, 2:29 pm

CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez August 2016-12-27, 9:23 am

Przyjrzyjcie się dobrze projektowi nowych drzwi do naszej bazyliki katedralnej. Czy ja tam widzę trójząb? Czy mam omamy: http://www.diecezja.sosnowiec.pl/aktual ... do-katedry
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Anakin 2016-12-27, 9:30 am

August napisał(a):Przyjrzyjcie się dobrze projektowi nowych drzwi do naszej bazyliki katedralnej. Czy ja tam widzę trójząb? Czy mam omamy: http://www.diecezja.sosnowiec.pl/aktual ... do-katedry

Ja nawet dostrzegam nawet napis Zagłębie Sosnowiec. Tyle ze z tekstu wynika że to musi jeszcze zaakceptować kuria. A czy plebani będą tak elastyczni to nie wiem. Byłoby zbyt piękne. A pomysł fajny.
Anakin

Postprzez comitam 2016-12-27, 10:13 am

kuria za odpowiednią sumkę nawet rogi kozła jest zdolna zatwierdzić.
comitam

Postprzez Blajpios 2016-12-27, 10:25 am

Anakin napisał(a):
August napisał(a):Przyjrzyjcie się dobrze projektowi nowych drzwi do naszej bazyliki katedralnej. Czy ja tam widzę trójząb? Czy mam omamy: http://www.diecezja.sosnowiec.pl/aktual ... do-katedry

Ja nawet dostrzegam nawet napis Zagłębie Sosnowiec. Tyle ze z tekstu wynika że to musi jeszcze zaakceptować kuria. A czy plebani będą tak elastyczni to nie wiem. Byłoby zbyt piękne. A pomysł fajny.

No,no! Gratulacje dla Kolegów Wypatrywaczy! :-) Kol. August, to w ogóle, że znalazł nie tylko "się w takich regionach", bo to u Zagłębiaka "korzennego czyli z dziada pradziada", to rzecz jak najbardziej "do spodziewania się " - ale gratulacje, że tam ten trójkąt znalazł, bo jednak się trzeba było przyjrzeć, choć w zasadzie w centralnym miejscu i widocznie. Jednak jeszcze dokładniej - moim zdaniem też tam i napis jest, jak słusznie dostrzegł Kol. Anakin, ale jednak to wymagało spostrzegawczości, wnikliwości. Wiedząc, że dostrzegł i napis - i wcześniej, że trójkąt - to szukałem uparcie, powiększyłem obraz i znalazłem!
Faktycznie, dobry pomysł, dzięki za zwrócenie uwagi - i oby się udało. Zarówno od strony władz kościelnych, jak i od strony właścicieli znaku Zagłębia, by też nie było oporów (bo nie wiem, czy na tyle jest przetworzony znak, by bez tej zgody można było stosować - a niespodzianki tak po stronie jednych włodarzy, "od drzwi", jak i drugich, "od znaku" mogą wyskoczyć; oby nie).
PS. - co do wpisu Kol. comitam, to rozumiem, że z rana po świętach zgryźliwość się sama narzuca, ale uważajmy z tym, co z rana się nasuwa ;-) To przecież Kuria za te drzwi płaci - i tu więc ostrożnie: bo z tej uwagi wychodzi na to, że Kol. comitam na sponsora się zgłasza! Tylko, rogów od niego, to nie zaakceptują nawet wtedy, zapewne. Tak na serio, pewnie są prostsze sposoby zgłaszania się na sponsora - a sam pomysł naprawdę ciekawy i to w wielu perspektywach. Przyznam, że nie wszystkich pomysłów prof. Dźwigaja jestem entuzjastą, ale jest też trochę jego pomysłów co najmniej świetnych i te drzwi też do nich zaliczam.
Blajpios

Postprzez comitam 2016-12-27, 10:42 am

100 tysiaków to duża sumka, a herb Zagłębia wzbudzi zainteresowanie kibiców i wpłacanie datków na ten szczytny cel.Gorzej jak w wersji ostatecznej znajdzie się herb Watykanu, a herb Zagłębia zostanie umieszczony na drzwiach urzędu miasta.Swoją drogą dyszkę zawsze mogę wpłacić, kosztem kolędy.
comitam

Postprzez Anakin 2016-12-27, 10:46 am

Pomysł umieszczenia trójząba z pozoru wydaje się kontrowersyjny wszak jest to znak nie tylko o charakterze świeckim ale klubu sportowego. Tylże po wnikliwym przemyśleniu można z łatwością dojść do wniosku, ze jest w swej prostocie genialny. Jest to chyba najbardziej rozpoznawalny nie tylko w Polsce znak z naszego regionu mogący łączyć nie tylko katolików czy nawet chrześcijan ale po prostu wszystkich zagłębiaków w kraju i na świecie bez względu na przekonania religijne. Oczywiście na drzwiach mogą się znaleźć i inne symbole o charakterze i regionalnym i sakralnym jak np. figura Matki Boskiej Anielskiej czy też postać T. Kierocińskiej ale przecież pozostawienie jednego nie wyklucza drugiego. Słowem, postawienie na symbole o charakterze regionalnym na takim projecie jest pomysłem genialnym.
Anakin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna