Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez August 2016-07-16, 3:57 pm

Tomcjo napisał(a):No i Araczek pakuje piekna bramkę . Szkoda ze w niebieskim kolorze

Ładnie wykończył akcję. Komentatorzy bardzo go chwalą twierdząc, że pokłada nadzieje. A u nas Matić nieciekawie wygląda, Fidziukiewicza tyłek boli no i testujemy gliwicki szrocil. Ale za to mamy bogactwo w pomocy więc pewnie będziemy grać zestawieniem 1-4-6-0. :lol:
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez novack 2016-07-16, 4:24 pm

Aż przykro myśleć co ustrzeliłby Araczek obsługiwany piłami od Nowaka :( Chorwat póki co, to blady cień Kuby.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2016-07-16, 7:47 pm

novack napisał(a):Aż przykro myśleć co ustrzeliłby Araczek obsługiwany piłami od Nowaka :( Chorwat póki co, to blady cień Kuby.

A wiesz dlaczego Arak się reaktywował ? Bo żwawy Waldi ze swoim sztabem są po prostu lepsi od tego co było, a i być może od tego jest w naszym klubie. Podtrzymuje opinie że że dosłownie i w przenośni "ruch" z Araka może okazać się w skutkach bardzo dobry.
PS. Ależ Pietrzak sieknął piękną bramę.
August

Postprzez Tomcjo 2016-07-16, 7:50 pm

Faktycznie zawinał ze bramkarz był bez szans :brawo:
Tomcjo

Postprzez lesław1 2016-07-16, 9:56 pm

Arak man of the match - co poniektórzy tutaj pisali, żę już nam niepotrzebny bo się wypalił..
nie narzekajcie na Maticia bo jeszcze się po 1 liga nie zaczęła, a po drugie jest lepszy od Araczka w graniu nogami ale głową rzecz jasna słabszy. Arak ma 183cm, a matic jedynie 178, niby tylko 5 cm ale jak na napastnika 178 to nie jest zbyt wiele

a Zagłębie będzie grać tiki-taka jak Niemcy bez napastnika;)
Ostatnio edytowano 2016-07-17, 12:33 pm przez lesław1, łącznie edytowano 1 raz
lesław1

Postprzez August 2016-07-17, 9:06 am

lesław1 napisał(a):Arak man of the match - co poniektórzy tutaj pisali, żę już nam niepotrzebny bo się wypalił..
nie narzekajcie na Maticia bo jeszcze się po 1 liga nie zaczęła, a po drugie jest lepszy od Araczka w graniu nogami ale głową rzecz jasna słabszy

a Zagłębie będzie grać tiki-taka jak Niemcy bez napastnika;)

No ale Arak albo się wypalił w Sosnowcu albo - co bardziej prawdopodobne - nasz sztab szkoleniowy w czymś zawalił.Cały czas podkreślam, że żwawy Waldi i nasi trenerzy to niebo a ziemia. Zresztą zobaczymy jak dalej Arak będzie się sprawował. To dopiero pierwszy mecz.
August

Postprzez Blajpios 2016-07-17, 4:08 pm

Hm. My tak sobie tutaj narzekamy - słusznie - na narastanie zależności, ba, obecnie już mówić można: służebności wobec Legii, takoż słusznie protestujemy przeciw wasalizacji Zagłębia przez Legię itd. Jednak - problem może być jeszcze groźniejszy, niż nam się, gdy protestujemy w sposób wyżej opisany. Czy aby nie jest tak, że myśmy już tę wasalizację - do serc wręcz przyjęli? W każdym razie, by tak trochę zrównoważyć. Wczoraj porównywalnie do Arakowej piękną bramkę strzelił zawodnik o personaliach brzmiących: Rafał Pietrzak. Podawały liczne serwisy tę wiadomość, wszyscy komentując, że była bramka bardzo ładna, pierwsza Pietrzaka w Ekstraklasie - a www.sportowetempo nawet napisało, że nie powstydziłby się tej bramki, czy też Pietrzak ją strzelił niczym Leo Messi. Widziałem komentarze, jakie na portalach krakowskich pod relacją z meczu - wypisywali kibice Gieksy, gratulując Rafałowi i ciesząc się. Wiem, Arak odszedł dopiero co, Pietrzak wcześniej. Jeszcze parę innych aspektów można podać. Niestety jednak, wśród nich jest pytanie, czy pogodzenie się Zagłębia z tym, że jaki jest świat pokazują horyzonty wyznaczone przez Legię nie poszło za daleko? Co do samego Araka, który już tak ostatnio miłości do ZagłęBia nie deklarował chyba - i który przygasł w "ostatniej jego jak dotąd sosnowieckiej rundzie" a zapewne teraz odblokuje się, z pewnością warto próbować rozwikłać tajemnicę tego spadku, ale pewnie jej tutaj nie uda się do końca rozwikłać. Wśród zaś hipotez - to nie wiem, czy faktycznie iść śladem, że jakiś błąd był szkoleniowo popełniony, przez trenerów... Kto wie bowiem, czy bardziej do tego nie przyczyniły się raczej błędy zarządu, zarządzania, klimat "warszawski i relacji warszawskich". Co do Pietrzaka zaś - bardzo się chyba chłopak musi cieszyć z tej bramki, bo będzie dla niego jak tlen potrzebnym doładowaniem. Po raz kolejny na poziomie ekstraklasy przegrywał walkę o skład, o zaistnienie. W ratującej się przed spadkiem w poprzedniej rundzie Wiśle tak było - i domagano się, by go odstrzelić. Trener Wdowczyk jednak powiedział, że widzi w nim coś, że warto jednak spróbować. W sparingach nawet wydawało się, że promuje go do pierwszego składu, byś może choćby dlatego, że od Mójty młodszy, bardziej perspektywiczny. Jednak - pod koniec zaczął D. Wdowczyk znów go odstawiać, tracić zaufanie, przeżywając jakby zawód wobec tego młodego zawodnika. Niemniej - powiedział (publicznie, więc to też już był dzwonek alarmowy) ciekawą obserwację, która może jest ostatnią szansą R. Pietrzaka na pozbieranie, ale która pokazuje, rzecz fundamentalną, więc trudną do przepracowania. Mianowicie, wskazał trener, że problemem Pietrzaka jest to, że zaczyna myśleć, co zrobić z piłką dopiero, jak ma ją przy nodze. Tak więc, ta bramka Pietrzakowi chyba trochę jest jak reanimacja, zastrzyk tlenowy, przywraca nadzieję na życie. Niemniej - wszystko się dopiero rozstrzygnie na tym polu wskazanym przez D. Wdowczyka. Jeżeli przeskoczy ten swój "wbudowany mankament", to może wreszcie zagra mniej więcej na miarę nadziei, jakie sobie tworzył i jakimi go łudzono przy starcie. Przy czym jednak - czy aby nie jest to też świadectwo na temat szkolenia w Zagłębiu? W każdym razie - przy tym bynajmniej nie chcę psuć J. Arakowi "prasy w Zagłębiu", nie chcę torpedować mu dobrych relacji - przeciwnie; też go ceniłem i cenię za to, jak się odnajdywał w Zagłębiu i angażował. Niech to trwa. Tyle, że obok - jest jeszcze inna sprawa, właśnie przez pryzmat Pietrzaka moim zdaniem pokazana - co nie jest nowiną, bo od dawna co rusz podnoszę sprawę w komentarzach jak podchodzi Zagłębie do "swoich byłych, wychowanków", że jakieś relacje zachowuje tylko z małą częścią a resztę odcina i to często w tych, co pozostając "wśród akceptowanych" są raczej średniawego kalibru osobowości. Otóż, J. Arak jest cenną postacią, która przyszła do Zagłębia i to nawet przebiła się ponad typowe podejście Legionistów zesłanych na farmę, jaką jest Zagłębie. Natomiast R. Pietrzak - to wychowanek. W zasadzie, powinno to wystarczyć za wszystko, powinno być jasne, że będzie zrozumiane to przypomnienie, bo jeszcze mamy po stronie Zagłębia ludzi, którzy potrafią w innych przestrzeniach myślowych się poruszać, aniżeli poletko wyznaczone tym, co podsunęła nam Legia.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2016-07-17, 4:20 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a): - mówimy cały czas o pomyśle wywodzącym się właśnie z kręgów Górnika. Czy więc i z nimi należycie pomysł - plagiat? w Sosnowcu został uzgodniony? Może i jakiś gest wobec np. innego oldboya związanego bardziej z Zabrzem? Może - ustalenie, że akcja jest wspólna? Jeżeli już ustalono - to wypadałoby to w komunikacie zaznaczyć. Jeżeli nie uzgodniono - to pozostaje problem "plagiatu" a także i nie za dobrze chyba by służyła sytuacja, gdyby doszło do swoistej licytacji pomiędzy dwoma akcjami, jedną Górnika a drugą Zagłębia...

Myślę, że to nie plagiat. Po prostu lepszego pomysłu na tę chwilę i tak nie ma A że w Zabrzu szybciej myślą i dbają o swoich byłych piłkarzy to już inna sprawa. Zagłębie jako klub nigdy specjalnie nie dbało o swoich byłych piłkarzy czy trenerów. Ostatnio młodego Szatana żegnano w taki sposób, że najchętniej to pożegnano by go w Toi Toju. A Kłoda został godnie pożegnany dzięki wspaniałemu zaangażowaniu Jarka i Grześka,a nie klubu. I teraz gdyby nie prasa i Górnik to zapewne nikt w klubie palcem by nie kiwnął. Po prostu już nie wypadało.

Tak, stricte plagiat nie jest to, stąd i tak "wielowymiarowo" pisałem. Niemniej - sprawa jest bardziej złożona, jak sądzę. Jakkolwiek wygląda faktycznie na to, że ruszyło się Zagłębie dopiero jak Górnik pokazał, co znaczy pamiętać byłe gwiazdy. Do tego trzeba m.in. pewnej klasy. I tu problem pogrzebany też dodatkowo. Trzeba pewnej klasy, by rozegrać sytuację, w której Górnik ubiegł w reakcji na swoją gwiazdę - Zagłębie, które powinno było obudzić się wcześniej, bo dla Zagłębia to jeszcze większa gwiazda. Ba. Powinno być inaczej - nie budzić się nawet, bo powinna być łączność, życzliwość wobec kolegi, dzięki czemu na bieżąco by wiedzieli, jakie ma problemy i wyjść naprzeciw im "w biegu" a nie dopiero, gdy inni pokażą. Ale może tak było? Może po cichu relacja była, tylko nie chcieli robić sensacji?Oby. Jakkolwiek - to trzeba by z Górnikiem jednak się też dogadać, skoro oni mieli pierwszą inicjatywę.
Blajpios

Postprzez bbartek 2016-07-17, 5:11 pm

A może specjalna edycja koszulki Zagłebia z nazwiskiem Marka w specjalnej cenie np. PLN 20,00, a cały dochód przeznaczyć na potrzeby Marka Bębna?
Taka koszulka mogłaby być biletem wstępu na mecz Górnikiem.
Piekny widok: prawie cały stadion w takich koszulkach . Myślę ,że Marek Bęben byłby zadowolony z takiego podziękowania a byłby to równiez element PR niezły...
Może list+.... od Prezydenta Miasta z podziękowaniem za promocje Miasta ?
A może telebim na mecz z Górnikiem i fragmenty meczów Marka w Zagłebiu ?
bbartek

Postprzez bbartek 2016-07-17, 5:16 pm

Dodatkowo można też zaprosić drużynę trenowaną przez Marka na mecz z Górnikiem.
Nie chiałbym aby powtórzyła sie sytuacja z pożegnaniem Tomka Szatana gdzie wstydziłem się za mój Klub.
bbartek

Postprzez August 2016-07-17, 8:46 pm

Blajpios napisał(a):Powinno być inaczej - nie budzić się nawet, bo powinna być łączność, życzliwość wobec kolegi, dzięki czemu na bieżąco by wiedzieli, jakie ma problemy i wyjść naprzeciw im "w biegu" a nie dopiero, gdy inni pokażą. Ale może tak było? Może po cichu relacja była, tylko nie chcieli robić sensacji?Oby. Jakkolwiek - to trzeba by z Górnikiem jednak się też dogadać, skoro oni mieli pierwszą inicjatywę.

Zdaje się, że tak było:
Dawni koledzy z boiska i przyjaciele postanowili mu pomóc. Przy okazji pierwszoligowego meczu Zagłębia Sosnowiec z Górnikiem Zabrze będzie prowadzona zbiórka pieniędzy na protezę dla Marka Bębna.

- Odezwał się Jurek Mucha, dziennikarz, który działa teraz w Górniku Zabrze. Później skontaktował się ze mną prezes Zagłębia Sosnowiec Marcin Jaroszewski. Wstępne przymiarki są takie, żeby mecz odbył się 27 sierpnia. Oczywiście, chcą, żebym przyjechał. To są dwa kluby, w których spędziłem miłe lata. Dwanaście sezonów byłem w Sosnowcu, cztery w Górniku. Chcą zebrać środki finansowe i przeznaczyć na moją drugą nogę. Z jednej strony jest to miłe, że koledzy pamiętają i za to jestem bardzo wdzięczny, z drugiej trochę krępujące - przyznaje.
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/s ... ,10405277/
August

Postprzez slawekchicago 2016-07-17, 8:46 pm

bbartek napisał(a):Dodatkowo można też zaprosić drużynę trenowaną przez Marka na mecz z Górnikiem.
Nie chiałbym aby powtórzyła sie sytuacja z pożegnaniem Tomka Szatana gdzie wstydziłem się za mój Klub.

Moze sie naraze wieeelu kibicom , ale przestancie z tym Tomkiem Szatanem .Czy Tomek zakonczyl kariere ??? Nie!!! Czy moze kiedys tam wroci do Zaglebia ??? Kto to wie !!! Cenie go jako zawodnika I wychowanka , ale dalej ciagniety jest temat jego pozegnania . Pamietam pozegnanie Arka Klody , zakonczenie kariery ( kontuzja) a Tomek ??? Zycze mu sukcesow I moze jeszcze jeszcze kiedys wroci a tak po prawdzie wedlug nie mnie jednak malo wykorzystany talent , brakowalo tego czegos . Teraz poruszane to jest w temacie o Marku Bebnie . Dla mnie Legenda Zaglebia I nalezy trzymac kciuki by Zarzad stanal na glowie by zmazal ta plame jaka zrobilo wyprzedzenie nas przez Gornika
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez Blajpios 2016-07-18, 8:16 am

Z wieści o "byłych", które ostatnio akurat pozytywnie odczytałem, to przyznam, że mi dostarczyło "SportoweZaglebie.pl", gdzie przeczytałem, że jednak P. Pierścionek wrócił do zagłębiowskiej piłki i to z sukcesem w poprzedniej rundzie, gdzie poprowadził Unię Strzemieszyce bez porażki z bardzo dobrą różnicą bramek in plus; teraz zaś przed nowym sezonem mają być do Unii pozyskani S.Stefański i A.Wściubiak. Ucieszyło mnie to bardzo.

Wracając jednak do sprawy M. Bębna, bo - nie wymieniając nazwisk, by nie drażnić niektórych - też nie chciałbym, by w krótkim czasie znów Zagłębie wstydu naniosło przez nieporadność w sprawach wymagających jakiejś wrażliwości...
bbartek napisał(a):A może specjalna edycja koszulki Zagłebia z nazwiskiem Marka w specjalnej cenie np. PLN 20,00, a cały dochód przeznaczyć na potrzeby Marka Bębna?
Taka koszulka mogłaby być biletem wstępu na mecz Górnikiem.
Piekny widok: prawie cały stadion w takich koszulkach . Myślę ,że Marek Bęben byłby zadowolony z takiego podziękowania a byłby to równiez element PR niezły...
Może list+.... od Prezydenta Miasta z podziękowaniem za promocje Miasta ?
A może telebim na mecz z Górnikiem i fragmenty meczów Marka w Zagłebiu ?

No, wspaniale! Może nie każdy z pomysłów tak samo, może ja akurat ten pomysł z listem Prezydenta pod paru względami bym dyskutował - a pomysł z zaproszeniem zespołu M. Bębna można by rozszerzyć np. o mały, jak to dawniej bywało, "przedmecz" zaproszonych np. z rodzącymi się rezerwami Zagłębia?; gdyż inaczej, to może być trochę dziwne czy krępujące takie zaproszenie. Ładnie już wychodzi p. Marek, gdy wspomina w wywiadzie dla lokalnej świętokrzyskiej gazety o swoim skrępowaniu, więc trzeba by unikać dodatkowych skojarzeń z "ubogimi krewnymi na chwilę na salony proszonymi" (tym bardziej, że nasz ten Ludowy Salon już mocno i tak z "tapicerką poprzecieraną"). W każdyrm razie - to szczegóły. Natomiast same pomysły, to rewelacja, szkoda tylko, że one nie tylko nie kiełkują, ale i nie wzrastają, nie przyjmują się chyba w klubie... Nadto i o to mi chodziło, by pomysły Zagłębia nie były wejściem w buty już uszyte i teraz przymierzane przez Górnika, by te zachowania Zagłębia nie były doprowadzaniem do rywalizacji, kto da więcej, tak samo: by nie były zabraniem Górnikowi splendoru pomysłodawców - a tak bęDzie gdy bez słowa "klepnie" to gospodarz meczu. Uszanowanie Górnika, skoro dało się plamę, nie będąc pierwszymi (jak wynika z wywiadu dostarczonego nam przez Kol. August'a) - to jest podstawa, oraz natualność, jeżeli mówimy o kimś z klasą, czyli kimś za kogo się nie trzeba wstydzić. Niestety, są i obawy, że będziemy mieć do czynienia raczej z reakcją raczej chamską, gdy ktoś, kto w powinności zostaje ubiegnięty, chce pomysłodawcę przygasić i choćby głośno krzyczy, by przykryć, że to pomysł cudzy. Górnika - po prostu trzeba by też zapytać, nie tylko M. Bębna; trzeba by zapytać, czy chcą razem zrobić, czy osobno, tylko dla swoich kibiców zbiórkę - więc im nawet i osobną zbiórkę na Ludowym umożliwić itp. Dlatego genialne jest zaproponowanie czegoś ciut innego, własnego, do czego i Górnik może się dołączyć - a skorzystać z okazji dołączenia się do akcji pod wyraźnym przywództwem Górnika.
Osobno - pomysł z koszulkami, bo naprawdę genialny, najmocniejsze chyba wsparcie dla osoby, która dodatkowo krępuje się w całej sytuacji: by przekonać człowieka, że naprawdę chodzi o wsparcie jego płynące z serca, do człowieka przemawiające a nie komercyjne. Natomiast nie wiem, czy akurat przeszłoby, że byłyby dwie wersje koszulki - do sprzedaży w Górniku w barwach Górnika a w Zagłębiu w barwach Zagłębia i razem zaprezentowane na meczu? Jednak to śliski "teren przygraniczny emocji i przywiązania do barw", mogłoby być niebezpieczne. Ale może zbyt ostrożny jestem? A może - Górnik zostaje przy swojej zbiórce i np. transparencie, który na pamiątkę przekazuje M.Bębnowi - a Zagłębie przy koszulkach a na pamiątkę proporczyk? Albo - pomysł z koszulkami na inny moment zostawić?
Jakkolwiek, jak napisałem, może przesadzam z ostrożnościami - ale uważam, że co do istoty, to jest nad czym się zastanowić, by wyszło to godnie a nie po chamsku; i np. zachowanie autorstwa pomysłu Górnika i dołączenie się do niego - podczas gdy będzie się mieć własny pomysł, do którego dołączyć się będzie mógł Górnik: to jest po prostu co. istotnego w całej tej dyskusji Szkoda, że nie wiadomo tylko, czy ta dyskusja nie zamyka się jedynie w granicach forum kibicowskiego, bo dla decydentów rozważania te są niedosiężne jak inna galaktyka.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2016-07-20, 9:05 pm

Niestety, nie mogłem znaleźć wyników w głosowaniu, czy też zestawieniu z innymi bramkami, ale jak napisali w informacji w PS na podstawie wyników z ekstraklasa.tv: "Zawodnik Wisły Kraków nie dał szans rywalom w zestawieniu na najładniejszą bramkę pierwszej kolejki":
http://www.przegladsportowy.pl/pilka-no ... 12684.html
Blajpios

Postprzez GrubyPerez 2016-07-30, 3:02 pm

Szymon Gąsiński właśnie mi się objawił w półfinale mistrzostw Polski w Beach soccerze w zespole KP Łódź
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna