Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Smutna to wiadomość dla nas Seniorów którzy Pana Jerzego pamiętają.
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Jerzy Patoła - bramkarz - wg mojej oceny to bramkarz nasz Sosnowiecki Zagłębiowski
Marek Bęben w latach dziewięćdziesiątych był czołowym bramkarzem w polskiej lidze. Niedawno lekarze musieli mu amputować nogę.
Zagłębie Sosnowiec, Górnik Zabrze oraz Odra Wodzisław: w tych trzech klubach Marek Bęben bronił na poziomie Ekstraklasy. Na koncie ma 311 meczów na najwyższym poziomie ligowym w Polsce.
58-latek już dawno zakończył karierę, obecnie jest trenerem (prowadził m.in. reprezentację Polski w futsalu). Niedawno świętował sukces - awans z Moravią Morawica do IV ligi świętokrzyskiej. Jak się okazuje, kilka miesięcy wcześniej przeżył dramatyczne chwile.
Na początku tego roku okazało się, że Bęben ma zakrzepicę krwi. Lekarze nie mieli wyjścia i musieli mu amputować nogę pod kolanem.
- To stało się w marcu tego roku, ale nie zamierzam się w żadnym wypadku załamywać. Gorsze tragedie ludzie przeżywają i jakoś dają sobie radę. Ja cieszę się z awansu mojej drużyny do czwartej ligi, z tego, że mogę pracować. Mam teraz wstępną protezę nogi i muszę nauczyć się chodzić od nowa - mówi słynny bramkarz cytowany na gornikzabrze.pl.
Niegdyś bramkarz, a dzisiaj trener porusza się o kulach. Górnik Zabrze chce zorganizować zbiórkę pieniędzy na rzecz byłego zawodnika.
- Najbardziej mi żal tego, że od lat jestem ignorowany przez działaczy Zagłębia Sosnowiec. A myślę, że mógłbym im pomóc. W innych krajach ludzie, którzy coś tam na boisku pokazali, są szanowani w swoich byłych klubach. U nas niestety jest inaczej – mówi z goryczą Bęben...
Adam1906 napisał(a):Panie Prezesie! Proszę działać!...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników