19 września godz. 18.00 Sandecja N. Sącz - Zagłębie Sosnowie

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

19 września godz. 18.00 Sandecja N. Sącz - Zagłębie Sosnowie

Postprzez Tomcjo 2015-09-17, 12:34 pm

Bardzo ważny mecz czeka nas w Nowym Sączu . Po stracie punktów w domu musimy ich szukać na wyjezdzie . Na szczęście mecze wyjazdowe lezą nam bardziej jak te na Ludowym . A Sandecja choć rośnie w sile nie jest przeciwnikiem przed którym nasz zespół musi trząść portkami . Na dodatek mecz pucharowy pokazał ze zmiennicy sa w formie i można śmiało z nich korzystać . Zwłaszcza gdy któremuś z podstawowych graczy nie idzie . Nawet powiedziałbym więcej . Któregoś z nich można wystawić w podstawowym składzie z założeniem ze zagra 45 minut . I w tym czasie ma włożyć maksimum sił i umiejętności . Aby maksymalnie wykończyć rywali a zawodnik zzalozenia silniejszy wejdzie na druga polowe i bedzie miał łatwiejsze zadanie i więcej okazji do strzelania goli . Ciekawe czy tradycji stanie sie zadość i zaczniemy od straty gola .
Ostatnio edytowano 2015-09-29, 7:24 am przez Tomcjo, łącznie edytowano 1 raz
Tomcjo

Re: 19 września godz. 18.00 Sadecja N. Sącz - Zagłębie Sosno

Postprzez Adam1906 2015-09-17, 7:47 pm

Liga jest tak wyrównana, że teoretycznie można wygrać dwa mecze i być na miejscu "awansowym", jak i również przegrać dwa i być na miejscu "spadkowym". W sobotę 19 września 2015r. o godz. 18:00 gramy na wyjeździe z sąsiadem w tabeli - SANDECJĄ Nowy Sącz. Tym razem nie będę się zbytnio rozpisywał, każdy może sobie przejrzeć statystyki Zagłębia i Sandecji. Na samym końcu wrzuciłem bilans dotychczasowych spotkań ligowych i oby ta statystyka po sobotnim meczu się nam nie pogorszyła :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Adam1906

Postprzez Blajpios 2015-09-18, 1:54 pm

Oj, ten mecz to kusiłby człowieka, nawet podwójnie. Mieszkałem i pracowałem w Nowym Sączu kilka lat w latach 90'tych. No, ale jak Sosnowiec, tak i Sącz, "w terminach meczowych" nieosiągalny. W tym jednak wypadku myślę, że warto podzielić się pewną informacją, choćby jako ciekawostka, nawet jeżeli nie chodzi o sam mecz czy piłkarza, tylko o miejsce. Mianowicie, mecz odbędzie się zapewne na stadionie im. o. Władysława Augustynka SI. To była barwna postać jezuity dość znanego w Nowym Sączu, również ze szczególnej fascynacji piłką. Grał jako ten wielki amator, z młodzieżą, która jak "wyrosła" okazywała się tzw przez komunistów inteligencją tego miłego miasta (choć może pod koniec bardziej "grał" niż grał, bo więcej statystował, trochę pozwalano mu zaistnieć choćby przy strzeleniu gola - nawet mając 80 lat i ciut więcej). Otóż, z Nim rozmawiałem nieraz, również znam inne przekazy ze środowiska. Ojciec Augustynek, który na różne sposoby wspierał Sandencję i był ceniony przez wielu już nie tylko w środowisku amatorskim, także miejskim i klubowym, też lubił wspominać np. przyczynienie się do wypłynięcia na szersze polskie wody braci Świerczewskich i być może, nie pamiętam, A. Kłaka, których (przynajmniej Świerczewskich) miał polecić osobiście do ekstraklasy. Pamiętam więc też rozmowę z trenerem Władysławem Źmudą (Władysławem Janem, trenerem Śląska Wrocław, górnośląskich, m.in. GKSu, Widzewa). Podpytałem go i potwierdził przynajmniej jakieś kontakty w tej materii, bo to do niego, gdy pracował w GKSie, miał dzwonić o. Augustynek informując, by się zainteresowali, bo to są talenty. Co specjalnego wydźwięku nabiera, gdy zna się dalszy kontekst tego polecania czy zainteresowania młodymi talentami, tak jak go przy rozmowach i z o. Augustynkiem i z trenerem Źmudą poznałem. Ponieważ dowiedziałem się, że co roku przynajmniej odwiedza trener jezuitę - zapytałem wprost W. Żmudę, jak to wytłumaczyć. Trener odpowiedział, że to z racji młodości - pochodził z Rudy Śl, w której po wojnie zaraz pracował, choć nie Ślązak, o. Augustynek. Wtedy to przecież w ogóle nie było żadnych sprzętów, nawet stołów pingponogowych, by młodych zająć. O. Augustynek czasem prawie przymuszał, by chodzili grać w piłkę. Przy okazji, sądzę - przełamywały się różne bariery, które w tym środowisku mogły być. Natomiast, to już pamiętam, jak p. Żmuda wyjawił, że przyczyną tej wiernej jego pamięci, odwiedzin, innych dowodów wdzięczności było to, że być może nie jego (tak osobiście nie rozmawialiśmy) - ale na pewno wielu (tak p. Żmuda stwierdził wprost) z tego środowiska po prostu uratował o. Augustynek w ten sposób przed stoczeniem się w różne nieciekawe imprezy, chuligańskie, gangowe czy innych systemów. Trzeba pamiętać, to byli często młodzi bez ojców, bez ojców, którzy polegli na wojnie (trener jest rocznik 1939), lub nie wrócili z frontu, z wojsk przecież niemieckich, czasem jednak polskich, często niemieckich ale pod przymusem. Itd itp - tamte czasy. Mówił trener, że gdyby nie to podsunięcie pod nos czegoś, czym mogli się zająć, fascynować, ćwiczyć charakter, znaleźć odskocznię: to naprawdę wielu mogłoby źle skończyć. I dlatego regularnie odwiedzał Wł. Augustynka i w Nowym Sączu.
No i ostatnia ciekawostka. Napisałem - że pracował na Śląsku, choć nie Ślązak przecież. No, cóż, nie do końca rozumiał, że to byłoby dobre, gdyby się określił bliżej Zagłębia, ale jeżeli ktoś pamięta ideę, do której nie raz wracałem, że Zagłębie Wielkie, m.in. poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie, to na koniec dodam właśnie, że o. Władysław Augustynek, patron stadionu miejskiego w Nowym Sączu, niegdyś brzmiącego w nazwie mocno PRLowsko - pochodził ze Szczakowej właśnie! Czyli, będąc tam, można pomyśleć, że "był tu jeden od nas przed nami". (Nawet, jeżeli wracając do Zagłębia czasem bardziej się pamięta, że to z drugiej strony rzeki, ta Szczakowa - to jednak w takim oddaleniiu łatwiej pamiętać, że się jest znad tej samej rzeki).
Jeszcze parę faktów, gdyby kogoś interesował ten nowosądecki etap życia o. Augustynka, dla którego postanowiono uhonorować go pośmiertnie "patronatem" stadionowym, jako że wpisał się w świadomość Miasta: http://bethania.kolejowa.pl/2010_10/d3.htm
Blajpios

Postprzez Adam1906 2015-09-19, 9:08 am

ZAPOWIEDŹ MECZU SANDECJI. W Nowym Sączu trwa konkretna mobilizacja, gdyż Sączersi uważają spotkanie z nami za mecz sezonu, co moim zdaniem dobrze świadczy o utrzymującej się marce Zagłębia Sosnowiec 8)
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-09-19, 10:29 am

Sandecja - Zagłębie Sosnowiec, sobota 18:00
Obrazek
Piłkarze Sandecji mają za sobą imponujące ligowe zwycięstwo z GieKSą. Z kolei sosnowiczanie w tym tygodniu rozegrali już jedno spotkanie, w Świeciu wywalczyli awans do ćwierćfinału Pucharu Polski.
W zeszłym tygodniu Sandecja rozgromiła katowicką GieKSę, zwyciężyła bowiem na Śląsku 4:2, dominując w drugiej połowie.

Nasz zespół ma na swoim koncie 12 punktów i do strefy premiowanej awansem traci tylko trzy "oczka". - Wróciliśmy do gry, jesteśmy w górnej połówce w tabeli, gdzie chcemy zadomowić się na dłużej - cieszył się po zakończeniu spotkania trener Robert Kasperczyk.

Piłkarze Sandecji przystąpią więc do sobotniego meczu w dobrych nastrojach, a ich rywalem będzie Zagłębie Sosnowiec. Atutem gospodarzy spotkania będzie mniejsze zmęczenie fizyczne, sosnowiczanie w tym tygodniu rozegrali już jeden mecz.

We wtorek Zagłębie wygrało z Wdą Świecie 4:1 i tym samym wywalczyło awans do ćwierćfinału Pucharu Polski. W tamtym pojedynku sztab szkoleniowy zdecydował się wystawić zmienioną jedenastkę, lecz kręgosłup drużyny został utrzymany. Czy zmęczenie stanie Zagłębiakom na drodze do zwycięstwa?

W tej konfrontacji trudno jednoznacznie wskazać faworyta. Obecnie Sandecja zajmuje z 12 punktami dziewiątą pozycję, a bilans meczów wynosi 3-3-2. Z kolei Zagłębie plasuje się na jedenastej pozycji, ale ma o jedno spotkanie rozegrane mniej. Bilans meczów dotychczas rozegranych przez sosnowiczan wynosi 3-1-3.

Sosnowiczanie są niepokonani na wyjazdach, w bieżącym sezonie kolejno zwyciężyli w Katowicach z GKS-em 1:0, a w Kluczborku zremisowali 1:1. Jeśli wziąć pod uwagę również poprzedni sezon oraz rozgrywki Pucharu Polski, to Zagłębie jest niepokonane od dwunastu wyjazdowych meczów.

http://www.sandecja.com.pl/22,1626,Sand ... a_1800.htm
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-09-19, 6:56 pm

Mają qrwa jaja. Naprawdę mają! BRAWO PANOWIE!!! :niezle:
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2015-09-19, 7:11 pm

Zal straconych goli ale po meczu pucharowym taka koncowka to szacun .
Tomcjo

Postprzez bbartek 2015-09-19, 7:17 pm

Ta drużyna ma charakter, ale też kilka słabych ogniw...
ten jeden punkt jest też ważny i od strony sportowej jak i mentalnej.
Gratulacje!
bbartek

Postprzez comitam 2015-09-19, 8:03 pm

właściwie to wynik jest ok!!! tyko zauważyłem, ze Zagłębie spokojnie wygrywa mecze podwyższonego ryzyka, a te bez wsparcia kibiców zwyczajnie przegrywa
comitam

Postprzez Tomcjo 2015-09-20, 7:52 am

Matusiakowi zadedykowalbym gola Mosesa z West Ham przeciwko Man City . Ostatnio wkłada dużo siły w strzał i bije wokół bramki . Ten gol to nie klasyczny szczur ale jeszcze groźniejszy . Piłka bita tuż nad ziemia spada przed bramkarzem , łapie poślizg i w tym momencie bramkarz jest juz bez szans . A przy sile uderzenia łysego mógłby poćwiczyć cos takiego .
http://youtu.be/u12w4Hm2KbE
Tomcjo

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2015-09-20, 11:47 am

Mecz ważny nie przegrany to istotne - po tym i nie tylko meczu przychodzi
mi do głowy myśl jedna a może dwie. Pierwsza to jednak jest potrzeba aby
ten zespół zawodników prowadził trener z doświadczeniem a druga to
podjął bym próbę zagrać Siarą na prawej pomocy - mam przekonanie, że
Siara czuje bardziej grę ofensywna od Denvera. Nie wiem po co mamy nowego
lewego obrońcę Zako - zupełnie dobrze zagrał w meczu pucharowym i ta jego
lewa noga jest w porządku.
Przegrywamy na Ludowym pod presją oczekiwań Kibiców a są to frajerskie
przegrane które nie powinny mieć miejsca.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez novack 2015-09-20, 2:52 pm

Można gdzieś zobaczyć skrót?
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Adam1906 2015-09-20, 4:18 pm

novack napisał(a):Można gdzieś zobaczyć skrót?

Póki Polsat Sport nie wrzuci na swojej stronie skrótów wszystkich meczy to nie.
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-09-20, 4:25 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a): mam przekonanie, że
Siara czuje bardziej grę ofensywna od Denvera.

Ciekawe, bo ja widzę to inaczej.

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Nie wiem po co mamy nowego
lewego obrońcę Zako - zupełnie dobrze zagrał w meczu pucharowym i ta jego
lewa noga jest w porządku.

Bo Žarko Udovičić może grać tylko wtedy, jak na ławce usiądzie Jovan Ninkowić. A ten, poza błędem we wczorajszym meczu, od początku sezonu gra bardzo dobrze.
Adam1906

Następna strona

Powrót do Piłka nożna