Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez Tomcjo 2015-08-08, 7:44 pm

Np wielki baner na rondzie w Katowicach . Prezydent Sosnowca pozdrawia prezydenta Katowic . :lol:
Tomcjo

Postprzez RUDI 2015-08-08, 10:45 pm

werty2 napisał(a):Z tą umową to było tak różowo, że obijało się o sądy...

A kasę kto przytulił?
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Adam1906 2015-08-10, 5:32 pm

Ruszyła akcja marki Tyskie, naszego klubu i kibiców. Zadanie jest dość proste, choć wymagające od sierpnia do końca października zbieramy kapsle z piw Tyskie Gronie i Tyskie Klasyczne. W zależności ile uzbieramy metalowych zatyczek, tyle dostaniemy wsparcia finansowego na mecz Zagłębie Sosnowiec - GKS Katowice (w listopadzie).

Wielka urna już jest w restauracji 3Kolory (Sosnowiec, ul. Kresowa 1, Dom Sportowca, I piętro).
Zmieści się w niej 200 000 kapsli, więc warto zacząć zbierać już dziś. Kapsle można zbierać na dzielnicach, sklepach, pubach itp. Pojedyncze sztuki, a także większe ilości można przywozić do restauracji, by wrzucić do dużej urny. W zależności od ilości zebranych kapsli - dwa pułapy, połowa lub cała urna - zależy wysokość wsparcia od marki Tyskie na oprawę meczu Zagłębie Sosnowiec - GKS Katowice.

http://zaglebie.eu/glowna/aktualnosci/1 ... 98d4087f63
Nie pozostaje nam nic innego, jak zacząć nałogowo żłopać Tyskie :)
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-08-14, 2:00 pm

W związku z okresem urlopowym i zastępowaniem przez autobusy PKM-u Sosnowiec tramwajów, przed meczem z Wigrami nie wyjadą specjalne "przeguby" w stronę Stadionu Ludowego.

Pierwsze specjalne autobusy wyjechały przed meczem z Wisłą Płock, zostały one ciepło przyjęte przez naszych kibiców.
Niestety, przed ostatnimi spotkaniami z powodów technicznych nie udało się uruchomić specjalnych linii, jednak przed meczem z Arką i kolejnymi rozgrywanymi w Sosnowcu, mają już wyjechać w trasy. Będziemy na bieżąco informować w tym temacie.

http://www.zaglebie.eu/glowna/aktualnos ... czu-z-arka
Adam1906

Postprzez RUDI 2015-08-14, 3:42 pm

Adam1906 napisał(a):W związku z okresem urlopowym i zastępowaniem przez autobusy PKM-u Sosnowiec tramwajów,

No fakt ,autobusy z Transgóru (przynajmniej ja takie widziałem ) ,ale najlepszy numer w dziedzinie "marketingu" dzisiaj ,nie było możliwości wyrobienia karty kibica (w 3 kolorach ) ,powód? brak kart ,bilet na Wigry na "papierze" i zaproszenie żeby spróbować kiedy indziej bo bardzo dużo zostało wyrobionych i brak "materiału" .Teraz pytanie ,czy ten kibic przyjedzie jeszcze kiedyś kilka dni wcześniej aby kupić bilet? , zaznaczę że chciał nabić kartę na kilka spotkań .
Ps I nie ważne czy to jest/był kibic "sukcesu" ,takiego też może brakować na stadionie .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez werty2 2015-08-21, 11:58 am

Na oficjalnej stronie, wśród zacnego grona sponsorów głównych pojawił się logotyp firmy P.A. Nova, nie ma natomiast nigdzie żadnej informacji o zawarciu umowy z w/w firmą. Kompletnie niezrozumiała sytuacja. Może wyższy poziom marketingu?
werty2

Postprzez August 2015-08-21, 12:46 pm

werty2 napisał(a):Na oficjalnej stronie, wśród zacnego grona sponsorów głównych pojawił się logotyp firmy P.A. Nova, nie ma natomiast nigdzie żadnej informacji o zawarciu umowy z w/w firmą. Kompletnie niezrozumiała sytuacja. Może wyższy poziom marketingu?

Też to zauważyłem i miałem napisać. Chyba nie jest nierealne aby informacja o takiej firmie ukazała się na oficjalnej a np. uroczyste podpisanie umowy nastąpiło w przerwie meczu z Arką czy wcześniej z Wigrami. Byłby to chyba dobry sygnal, że sponsorów traktuje się poważnie i z nalezytym szacunkiem nawet jeśli kwoty nie są wielkie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez GrubyPerez 2015-08-21, 2:45 pm

P.A. NOVA Gliwice - były główny i tytularny sponsor gliwickiej potęgi futsalowej (5 krotny mistrz Polski) jeszcze z czasów naszego Irexu.Dzisiaj już nie mają związków, a spadkobiercą sportowym (chyba) jest klub GAF Jasna Gliwice. Sama spółka PA Nova S.A. notowana na GPW ma się znakomicie i właśnie za równy tydzień wypłaci swoim akcjonariuszom bez mała 5 mln zł dywidendy. Spółka w swej wielokanałowej działalności stawia m.in. "pod klucz" stacje benzynowe i hipermarkety. Więc może te kwoty nie są takie małe? Tylko czemu milczą?
ps.
cześć August :)
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez August 2015-08-21, 2:59 pm

No to tym bardziej powinno się odbyć z większa pompą. Ciekawe, że spółka z Gliwic u nas. Może mają jakieś zamówienia w Mieście.
Cze Perez
August

Postprzez django 2015-08-21, 4:50 pm

August napisał(a):Ciekawe, że spółka z Gliwic u nas. Może mają jakieś zamówienia w Mieście.

-> http://www.bip.um.sosnowiec.pl/dokument ... p=5559&r=r
django

Postprzez August 2015-08-21, 5:43 pm

No to można się domyślać czemu sponsorem zostali po cichu
August

Postprzez werty2 2015-08-21, 8:58 pm

August napisał(a):No to można się domyślać czemu sponsorem zostali po cichu

Ogromny błąd wizerunkowy, zarówno dla miasta, klubu, jak i firmy. Marketing polityczny to nic złego.

Robi siÄ™ to tak:

"To nasza pierwsza inwestycja na terenie Zagłębia Dąbrowskiego, postanowiliśmy wesprzeć klub, ponieważ wiemy ile znaczy on dla lokalnej społeczności, nie bez znaczenia jest też dla nas doskonała praca z młodzieżą w Zagłębiu. Mamy nadzieję, że współpraca przyniesie wymierne korzyści zarówno klubowi jak i naszej firmie".

Nie ma tajemnic, krzywych spojrzeń i niedomówień. Wścibscy kibice, tacy jak Ty, Perez, czy moja skromna osoba nie węszą i nie narzekają. Proste.

P.S. Banimex był głównym sponsorem siatkarskiego MKS Dąbrowa Górnicza i zarazem wykonawcą remontu DK 94 w tymże mieście, umowa z tego co pamiętam podpisana "z pompą"... Normalnie.
[url]
http://mks.dabrowa.pl/2,2018,banimex-sp ... 8686b058f3[/url]
werty2

Postprzez bbartek 2015-08-22, 5:45 am

Brawo "coś" drgneło w marketingu..NOVA..autobusy...., ale to jest tylko początek. Zagłebie ma dobry PR teraz i należy to wykorzystać.
Pan Waldemar Kita zrezygnował z zakupy Wisły..Moze Pan Prezydent poprosi Pana W.Kitę o spotkanie i przedstawi aktualna strukturę sportowa, nowe, ambitne plany inwestycyjne...., potencjał kibicowski, rozpoznawalność marki Zagłebie..
bbartek

Postprzez bbartek 2015-08-23, 9:45 am

Chciałbym zwrócić uwage na sposób informowania( prezentacji?) o naszych sponsorów..Speaker czyta jednym tchem pietnaście..dwadzieścia nazw firm i to by było na tyle.
Gdybym był sponsorem to natychmiast bym zrezygnował z takiej reklamy werbalnej. Nikt na stadionie nie zwraca na taki komunikat uwagi więc a więc dotarcie informacji do potencjalnego klienta nie ma żadnych szans.
Jak to zmienić ?
Informacja powinna być kilkuminutowa i zróżnicowana w zależności od typu działalności sponsora i ukierunkowana do konkretnej grupy odbiorców którzy przychodza na stadion.
Chętnie bym usłyszał wypowiedź Prezesa danego sponsora zachecajacego do korzystania z usług Jego firmy.
Na pewno telebeam byłby tu bardzo pomocnym komunikatorem.
Wiem jest problem czasowy. Mamy np. 20 sponsorów a do dyspozcji : 15 minut w interwale czasowym 30 minut przed meczem i 10 minut z przerwy czyli razem 25 minut.
Zakładając 3 minuty na 1 sponsora potrzebujemy 60 minut.
Nie ma czasowej możliwości dokonania takiej prezentacji podczas jednego dnia meczowego w proponuje rozłożyć na 2 dni meczowe ...
Inny temat: dlaczego UM nie wykorzystuje forum meczowego informujÄ…c o organizowanych imprezach w Sosnowcu.
Myśle, że inne miasta Zagłebia powinny wykorzystać również obecnośc 5000 ptencjalnych uczestnikow takch imprez.
bbartek

Postprzez Inż. Mamoń 2015-08-23, 11:54 am

W pełni zgadzam się z kolegą od posta wyżej. Telebim, co najmniej jeden, to podstawa przy takich imprezach jak mecz z taka liczbą kibiców. Nowoczesny telebim a najlepiej dwa miasto by mogło już teraz kupić w perspektywie budowy nowego stadionu. Oba mogłyby zostać zamontowane po obu stronach tablicy z zegarem i wynikiem. Kibice najczęściej patrzą w tym kierunku.

Przy okazji chciałbym poruszyć następującą kwestię a mianowicie ilości miejsc na stadionie ludowym. Rozumiem, że ilość wszystkich krzesełek czyli max ilość biletów jaki klub może sprzedać na jeden mecz to 4950. Wg mnie zapotrzebowanie na bilety jest o kilka tysięcy większe dlatego dziwi mnie, że klub/miasto zrezygnowało i zdemontowało krzesełka z dolnych rzędów otwartej. Zdaję sobie sprawę, że z tego miejsca widoczność jest zerowa ale bardziej chodzi o zwiększenie pojemności całej otwartej, ludzie i tak znajda sobie lepsze miejsca np na koronie albo na schodach.

Kolejna rzecz dot. zwiększenia ilości miejsc to nieużywane sektory od krytej w kierunku zegara. Wystarczy wykonać szalunki i wylewkę a przybędzie co najmniej 800 miejsc. Ja wiem, że nie warto inwestować w trupa, jednak nowy stadion pojawi się dopiero w 2019/2020 roku a do tego czasu wiele fajnych kibicowsko meczów przed nami, mam nadzieje ze również w ekstraklasie :) warto to rozważyć by ludowy mógł pomieścić co najmniej 8000 kibiców.
Inż. Mamoń

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników