Romuald Szukiełowicz nowym trenerem Zaglebia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Romuald Szukiełowicz nowym trenerem Zaglebia

Postprzez Adam1906 2015-07-15, 7:53 pm

Naprawdę za dużo pisania, tym bardziej, że klikam przez telefon :twisted: To, co wiem, jest tematem-rzeką. Spokojnie kolego, wszystkiego się dowiecie ;-)
Adam1906

Postprzez django 2015-07-15, 9:58 pm

- Zaproponowaliśmy Rumualdowi Szukiełowiczowi zwiększenie zakresu obowiązków i objęcie funkcji koordynatora pracy w drużynach seniorskich, co wiąże się z uruchamianiem zespołu rezerw. Miał być takim -guru. Ale propozycję odrzucił – powiedział prezes Zagłębia Marcin Jaroszewski.
http://www.polsatsport.pl/Wiadomosc/sz/ ... index.html

Guru Romuald. Dobrze, że nie Mistrz Joda. Ciekawe, czy pan Jaroszewski lubił być karmiony takimi bezczelnymi farmazonami przez rozmówców jak sam był dziennikarzem.
django

Postprzez GrubyPerez 2015-07-16, 4:31 pm

Może już czas zmienić nazwę tematu?
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez zaglebie32 2015-07-16, 4:54 pm

To że zatrudnili Szukiełowicza bo nikt inny z PRO nie chciał się podłozy nazwiska pod grę na którą nie ma wpływu było oczywiste , i oczywiście wyszło szydło z worka.Ale ja z innej beczki , nie kopię Szukiełowicza bo co chłop winny , że na stare lata chciał jeszcze przytulic pare groszy? Ja się pytam kto zapierdo....ił odnośnie tej licencji, bo niby taki był powód zatrudnienia treneira.Śmierdzi mi tu rączką pana K.S z komisji licencyjnej i będę drążył temat do końca,czy tak było.Nie tutaj na forum ale dam znak jak się dowiem, i oczywiście jak się dowiem ile kosztował Zagłębie ten drobny niuansik.To się nazywa działanie na szkodę podmiotu.Czemu my zawsze musimy walnąc jakiegoś babola?
zaglebie32

Postprzez MirosławaSmyła 2015-07-20, 9:19 am

Szukiełowicz popracował w Sosnowcu tylko miesiąc. "Sportowi" wyjaśnia dlaczego.

- Wydaje mi się, że w Sosnowcu nikogo by nie zatrudnili, gdyby wiedzieli, że trenerzy, którzy wprowadzili Zagłębie do pierwszej ligi, mogą prowadzić zespół nadal. Kiedy okazało się, że jednak mogą, nie zwiększono mi zakresu obowiązków, ale zamieniono je na inne. Dla mnie to było nie do przyjęcia, dlatego odszedłem. (...) Była chwila szoku. Ale na zimno wiem, że nie było w tym złośliwości. Po prostu zagrała ekonomia - mówi "Sportowi" Szukiełowicz.

http://www.sport.pl/sport/1,65025,18391 ... jscia.html

Jeszcze tutaj drugi artykuł:

Z początku zareagowałem emocjonalnie, bo przez moment zabolało. Była chwila szoku. Ale na zimno wiem, że nie było w tym złośliwości. Po prostu zagrała ekonomia - mówi Romuald Szukiełowicz, do niedawna trener Zagłębia Sosnowiec.

Wczorajszy mecz z Ursusem Warszawa miał być oficjalnym debiutem Romualda Szukiełowicza w roli pierwszego szkoleniowca Zagłębia. Doświadczony trener nie doczekał jednak tego momentu. W ekipie beniaminka pracował dokładnie przez 35 dni. Dzisiaj tylko nam opowiada o okolicznościach niespodziewanego rozstania z sosnowieckim klubem i emocjach, jakie temu towarzyszyły…

O rzekomym konflikcie
- Wydaje mi się, że w Sosnowcu nikogo by nie zatrudnili, gdyby wiedzieli, że trenerzy, którzy wprowadzili Zagłębie do pierwszej ligi, mogą prowadzić zespół nadal. Kiedy się okazało, że jednak mogą, nie zwiększono mi zakresu obowiązków, a zamieniono je na inne. Dla mnie było to nie do przyjęcia, dlatego odszedłem. Żadnego konfliktu nie było – ani z kadrą szkoleniową, ani z zawodnikami. Wręcz przeciwnie, zaczynało się to fajnie układać. Zresztą proszę zapytać w Sosnowcu.

O sile zespołu
- Zrobiłem piłkarzom badania socjometryczne. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, że w zawodowym futbolu można jeszcze dzisiaj spotkać grupę ludzi tak bardzo zintegrowaną i tak mocno ukierunkowaną na sukces. Absolutny brak podziału na podzespoły i grupy nie mające ze sobą kontaktu. Mówiłem to już i powtarzam ponownie – to jest prawdziwy zespół, który może i powinien osiągnąć sukces. Całe życie byłem pierwszym trenerem, więc coś na ten temat mogę powiedzieć. Chylę czoła przed polityką transferową Zagłębia. Tak sobie myśleliśmy, że po tym awansie do pierwszej ligi może by tak z marszu zaatakować jeszcze raz, tym razem wyżej. Szansa? Przy takiej organizacji i tej kadrze zawodników – ogromna.

O braku winowajcy
- Czy mam żal? Personalnie do nikogo. Żeby wybrać kogoś i powiedzieć, że to jest winowajca – to nie. Po prostu nikt z nas nie brał pod uwagę sytuacji, jaka nastąpiła. Może jakaś mała zadra w sercu jest, skoro trzeba się było rozstać akurat wtedy, kiedy zaczynałem widzieć, jak to wszystko może dobrze wypalić. Z początku zareagowałem emocjonalnie, bo przez moment zabolało. Była chwila szoku. Ale na zimno wiem, że nie było w tym złośliwości. Po prostu zagrała ekonomia.

O nucie wyrozumiałości
- Ktoś musi podejmować trudne decyzje. Nie ma co płakać i nie ma się co obrażać. Po kilku dniach rozumiem, że to nie była decyzja o podłożu osobistym. Wyjechałem z Sosnowca tego samego dnia. Nie zdążyłem się ze wszystkimi pożegnać. Ale dzwonili do mnie potem moi niedawni współpracownicy i na spokojnie o wszystkim pogadaliśmy. Nie jestem takim typem człowieka, że zawsze musi być tak, jak ja chcę – zwłaszcza jeśli coś jest racjonalne i wytłumaczalne. Jako trener sam często podejmowałem niewygodne decyzje, ale robiłem to zawsze dla dobra klubu. Wiem, że w takich momentach nie można się kierować ani sympatią, ani antypatią.

O prognozie na jutro
- Mam satysfakcję z tego, co udało nam się wspólnie zrobić podczas tego krótkiego okresu współpracy. Życzę sukcesu kadrze szkoleniowej. Zawodnikom braku kontuzji i żeby udało się zrealizować to, o czym sobie rozmawialiśmy. A kibicom – niezapomnianych spektakli w pierwszej lidze i szczebel wyżej. Trzymam kciuki i na pewno z dużą dozą życzliwości będę śledził najbliższe losy Zagłębia. Sądzę, że zespół już od pierwszej kolejki będzie bardzo groźnym rywalem dla najlepszych.

O burzowym horyzoncie
- Co dalej? We Wrocławiu, gdzie mieszkam, ostatnio burze i czarne chmury na horyzoncie. Nie czekam na potknięcia moich kolegów po fachu, nie wydzwaniam, nie chodzę, nie rozsyłam po klubach swojego CV. Nie mówię do prezesów: mam pan fajny zespół, tylko trzeba to wszystko dobrze poukładać. Jestem aktywny fizycznie, gram we wrocławskich oldbojach. Wbrew pozorom pracy dla trenerów nie brakuje, czasem w niższych ligach. Chodzi tylko o to, żeby były odpowiednie warunki do prowadzenia zespołu. Te w Sosnowcu – były znakomite. Wszystko poukładane od A do Z. Nigdy więcej nie dam się natomiast wmanewrować w upadłość likwidacyjną klubu – tak jak miało to miejsce wiosną w Świnoujściu. Nikomu nie życzę takiej traumy, przez jaką musieliśmy przejść we Flocie.

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/ii ... 12479.html
MirosławaSmyła

Postprzez Adam1906 2015-07-20, 9:47 am

Romuald napisał(a):Żadnego konfliktu nie było – ani z kadrą szkoleniową, ani z zawodnikami. Wręcz przeciwnie, zaczynało się to fajnie układać. Zresztą proszę zapytać w Sosnowcu.

Mój Boże... :lol: Faktycznie, trzeba spytać w Sosnowcu, żeby się dowiedzieć, iż gościu nie chciał słuchać jakichkolwiek uwag ze strony współpracujących z nim trenerów a zawodnicy to byli dla niego anonimowymi kopaczami, których po miesiącu pracy nawet nie kojarzył z nazwisk. Ciekawe, dlaczego i trenerzy i piłkarze nie widzieli żadnych szans na dobrą współpracę z Romualdem? Na to pytanie Szukiełowicz raczej nie odpowie.

Ja tam się cieszę, że Romuald nie jest już trenerem Zagłębia. Niestety, ale z jego "warsztatem" trenerskim z lat późnego Gierka, apodyktycznym podejściem do piłkarzy i trenerów, oraz podejściem do swoich obowiązków zawodowych, czekałby nas tylko i wyłącznie spadek do 2 (3) ligi... :twisted:
Adam1906

Postprzez Anakin 2015-07-20, 11:06 am

Nie chce bronić Romualda tym bardziej że facet zwisa mi totalnie. Ale problem nie tkwi w Szukiełowiczu bo gościu sam się nie znalazł w Sosnowcu tak samo jak wcześniej Mirosław z Bytomia. Nawet jeśli wydawało się że innej opcji jak trener z licencją Pro to nie chce mi się wierzyć ze nie dało się zatrudnić kogoś bardziej sensownego.
Anakin

Postprzez LucasUSA 2015-07-20, 11:29 am

Jakby nie patrzec na postac Szukielowicza, w powyzszym artykule wykazal sie profesjonalizmem I nie wywlekal brudow, wprost przeciwnie - chwalil bylego pracodawce. Mam nadzieje, ze taka postawa nie kosztowala klubu zbyt duzo i to nagle rozstanie nie pociagnelo za soba skutkow finansowych (odprawa, placenie pensji itd.)
LucasUSA

Postprzez jondek 2015-07-20, 12:12 pm

Adam1906 napisał(a):Niestety, ale z jego "warsztatem" trenerskim z lat późnego Gierka, apodyktycznym podejściem do piłkarzy i trenerów, oraz podejściem do swoich obowiązków zawodowych, czekałby nas tylko i wyłącznie spadek do 2 (3) ligi...

Niestety,ale to samo będziemy mogli niedługo napisać o "warsztacie"naszej "trójcy" z okresu wczesnego Dudy.Obym się mylił.Niestety ale w naszym klubie trenowanie przypomina prezesowanie i vice versa.Po prostu brak profesjonalizmu i doświadczenia. :kiepsko:
jondek

Postprzez Adam1906 2015-07-20, 12:50 pm

jondek napisał(a):Niestety,ale to samo będziemy mogli niedługo napisać o "warsztacie"naszej "trójcy" z okresu wczesnego Dudy.

Tym tekstem to mnie dobiłeś :lol: No cóż, wszystko okaże się "w praniu". Faktycznie obyś się mylił, czego Tobie, sobie i reszcie kibiców Zagłębia Sosnowiec życzę :niezle:
Adam1906

Postprzez Blajpios 2015-07-20, 3:08 pm

Może czas zmienić już tytuł tematu? Alktualnie, to jest były trener Zagłębia, R. Szukiełowicz. Chyba jednak raczej nie zmieniać na - były trener... Biorąc pod uwagę styl i to, co się w Zagłębiu dzieje, jaka jest mentalność panująca oraz spryt rozwojowo-kombinatorski, chyba najlepsze będzie po prostu, zawsze aktualne: Romuald Szukiełowicz trenererm Zagłębia? Każdy czytając wg aktualnej sytuacji będzie rozumiał, czy on właśnie były, przyszły czy aktualny...
Blajpios

Postprzez Adam1906 2015-07-20, 5:17 pm

Blajpios, jaki "aktualny", jaki "przyszły" trener Zagłębia? Szukiełowicz to BYŁA totalna pomyłka! O Szukiełowiczu należy mówić i pisać BYŁY trener Zagłębia i niech tak zostanie. Oby ten człowiek nigdy już na Kresową nie trafił.
Adam1906

Postprzez Blajpios 2015-07-21, 10:44 am

Trochę się nieszczęśliwie złożyło, żeplanowana była zaraz wypowiedź, jaką chciałem umieścić w wątku "marketing klubu", jako że większa to była analiza a w dodatku urosła ponad plan: i nie zdążyłem od razu w tym czasie, gdy pisałem i tu o trenerze Szukiełowiczu jej zamieścić. Gdyby się udało, to pewnie widoczniejsze byłoby, iż nie piszę tego jako postulat wprost do zrealizowania, tylko trochę, by poruszyć, wsadzić kij w mrowisko. Faktycznie bowiem, też sądzę, jak ktoś to ujął, że to "trener epoki późnego Gierka", więc pewnie już niewiele wniesie jako trener, zwłaszcza I drużyny a przecież innej nie obejmie. Czy natomiast w ogóle nie widziałbym go w klubie, czy na pewno nic by nie wniósł? Nie wiem, mam mieszane uczucia - no, ale nie znam też go osobiście ani sytuacji dogłębnie. Niemniej, dla mnie jakiś szacunek zawsze wzbudzał. Tak, jak w epoce późnego Gierka go pamiętam - prezentował pewne wartości, domagał się jakiejś pracy. Pamiętam, że były tu czy tam też sugestie, że jest uczciwy nawet na poziomie nie ulegania korupcji w polskiej piłce, niemniej tego nie jestem w stanie zweryfikować, czy faktycznie, czy to tylko "pomówienie" (że tak zażartuję) było, czy samemu rozpowszechniał takie sugestie. Jakkolwiek, dla mnie to taki prototyp Franciszka Smudy, choć oczywiście z mniejszymi osiągnięciami trenerskimi. Można powiedzieć, że już anachroniczny, sukcesy pewnie już za nim. Czy jednak nie zasługuje jako człowiek na jakiś szacunek i to wyraźny, nie tylko z racji tej, że jest człowiekiem? Stąd piszę, że nie wiem, czy w funkcjach innych niż trener aby nie mógł wnieść czegoś do Zagłębia i to może z rzeczy, których Zagłębiu brakuje.
Natomiast owszem, jako trener - już pisałem. Tyle, że propozycja, by wątek przemianować na "trener Zagłębia", bez określenia były czy przyszły - to przytykiem była w zupełnie inną stronę a nie wołaniem, by R. Szukiełowicz kiedyś mógł jeszcze trenować I Zagłębie. Jak bowiem przypomniałem teraz, podobnie napisałem też w wątku o marketingu, od strony nawet jakiegoś uznania dla jego postawy obecnie, przy rozstaniu, obojętnie, czy całe to zatrudnienie od początku było umówioną z Zagłębiem gierką, czy faktycznie obudzili się w Zagłębiu po nie wczasie... Przytyk był natomiast w stronę właśnie Zagłębia, działaczy. To oni bowiem, choć przecież już znany był w Sosnowcu R. Szukiełowicz z poprzedniego podejścia, wymyślili znowu ten angaż. Skąd więc pewność, że znowu z tym nie wyskoczą za czas jakiś? To może dlatego - lepiej na wszelki wypadek zachować tytuł ogólnie, jako trener Zagłębia? Bo może znowu czegoś nie będą nasi wspaniali dzałacze na czas wiedzieć, albo - dla mnie wciąż bardziej prawdopodobne - znowu będą chcieli jakąś sprytną gierkę przeprowadzić (to nam najwięcej z osławionego patronatu Gierka zostało, nie było wydumanych jego wpływów, protektoratu, wymuszeń sukcesów dla Zagłębia: ale predylekcja do gierek, ot, to zostało).
Ten chłop (R. Szukiełowicz) przynajmniej w jakimś punkcie wykazał profesjonalizm. Jeżeli nawet moje rozważania o pewnej niegdysiejszej solidności à la Smuda są przesadzone z braku znajomości osobistej, to wykazał ten profesjonalizm przynajmniej przy odejściu. To działacze, jakkolwiek by patrzeć, w sprawie R. Szukiełowicza okazali kompletny brak profesjonalizmu i/lub skłonność do pokrętności. Nawet przy samym końcu, przy odejściu tego człowieka nie umieli powiedzieć podobnie jak on - a nawet, jak się wydaje, gdzieś tam przebąkują, jakie to nieszczęście było, jak nie pasował, jak skrzywdził, jak to obecny sztab nie zadowolony. Niezadowolony? A komu "pasił", czy to nie guru z obecnego sztabu - wg wersji sprzedawanej ludowi - wręcz rekomendował tego człowieka, bo go znał bodaj z Pogoni? Itd itp. Przykro mi, ale naprawdę, z której by strony popatrzeć, to nie widać pozytywu. Ukoronowaniem zaś tego - jest właśnie to przebąkiwanie, przepłakiwanie na odejściu. Choć, być może domyślam się po co. Ano, by ukryć, że w gruncie rzeczy stała się rzecz naprawdę niesmaczna - to znaczy cały ten czas przygotowania to był z jednej strony spektakl oczekiwania, czy skapnie z nieba łaski pańskiej trochę araku (pardon, p. Jakubie, to taka okazja do gry słów, że trudno się powstrzymać - ale to nie brak szacunku) - a z drugiej strony nie wiadomo, czy to były na serio prowadzone ukryte przygotowania zupełnie inne niż prowadził R. Szukiełowicz, który robił to na pokaz w ramach umowy - czy też były to na serio przygotowania Szukiełowicza psu na budę, bo teraz sobie go wyrzucono, ot, co, na parę dni przed startem do sezonu debiutanckiego.
Tak więc - to raczej do działaczy był przytyk z mojej strony - a nie propagowanie idei, by R. Szukiełowicz wrócił jako I trener.
A tak całkiem na marginesie: a czy to - skoro już tak się oburzamy, że to ma być koniecznie koszmar, który już przeszedł, Szukiełowicz - nie brzmi złowieszczo??? - mianowicie: a temat sobie nadal brzmi: Romuald Szukiełowicz nowym trenerem Zagłębia! To może już lepiej by było, by chociaż do mojego pomysłu PT Koledzy Administratorzy się dali przekonać? Albo chociaż do opcji:"Romuald Szukiełowicz nowym do 15 lipca 2015 trenerem Zagłębia"?
Blajpios

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna