Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez django 2015-05-05, 11:49 am

bbartek napisał(a):Ostatnie mecze Zagłębia , łącznie z ostatnim ze Stalową Wola, to dobry materiał do zrobienia dobrego, marketingowego materiału zachęcajacego potencjalnych inwestorów do wsparcia/zainwestowania w Klub.

Coś takiego robią właśnie w Katowicach. Na mieście są bilbordy ze zdjęciami biznesmenów sponsorujących GKS, zachęcające do wspierania klubu. Tylko jakby u nas wpadli na coś podobnego to trzeba by pilnować Książka, żeby znowu do zdjęcia nie przebrał się za piłkarza GKS-u Bełchatów.
django

Postprzez Anakin 2015-05-08, 6:01 am

django napisał(a):Coś takiego robią właśnie w Katowicach. Na mieście są bilbordy ze zdjęciami biznesmenów sponsorujących GKS, zachęcające do wspierania klubu

Dzisiaj trzy kolejne firmy zdecydowały się wstąpić do projektu "Przyjaciel GieKSy", co oznacza, że osiągnięto cel, jakim było pozyskanie 50 partnerów.
GKS Katowice osiągnął cel. Ma 50 przyjaciół
Projekt "Przyjaciel GieKSy" jest skierowany do przedsiębiorców i osób fizycznych, którzy za kwotę 196,4 zł miesięcznie mogą wspierać katowicki klub, otrzymując w zamian liczne narzędzia promocyjne, które daje marketing sportowy oraz dostęp do strefy VIP.

Dzisiaj do projektu dołączyli: Akonto (usługi z zakresu księgowości), Joter (usługi dotyczące sieci kablowych) oraz Orstal (produkcja materiałów stalowych). Umowy z Akonto i Orstalem będą obowiązywać do końca 2015 roku, a z Joterem do końca kwietnia 2016 roku.

- W obliczu niezwykle istotnego wydarzenia, jakim był niedawno zakończony jubileusz 50-lecia GKS-u jesteśmy dumni z tego, że udało nam się pozytywnie nawiązać do tak ważnego momentu z historii klubu. Realizacja celu, którym było zebranie okrągłej liczby przedsiębiorców wokół projektu Przyjaciela GieKSy to kolejny krok wprzód w rozwoju sfery biznesowej katowickiego klubu i mobilizacja do wykonania kolejnych działań sprzedażowych - mówi Marcin Barski, specjalista ds. sprzedaży.

źródło: SportSlaski.pl
http://www.sportslaski.pl/info/gks-kato ... aciol.html
Anakin

Postprzez Anakin 2015-05-08, 6:08 am

Jak widać powyżej, można. Ciekawy jest też pomysł z urodzinami na Gieksie z ulubionym piłkarzem skierowany do młodych fanów. U nas tymczasem kolejny ważny mecz, który może być następnym krokiem do I ligi a poza informacją o tradycyjnej podwyżce cen biletów, no, może jeszcze o voucherze za Tyskie, żadnych pomysłów na przyciągniecie jak największej liczby kibiców.
Anakin

Postprzez jls 2015-05-08, 4:39 pm

Anakin napisał :
informacją o tradycyjnej podwyżce cen biletów, no, może jeszcze o voucherze za Tyskie, żadnych pomysłów na przyciągniecie jak największej liczby kibiców.

Przestań pisać bzdury o podwyżce cen biletów.
Skoro można kupić bilet taniej w przedsprzedaży to jaka to podwyżka.
Zaraz napiszesz, że nie można kupić biletu wcześniej tylko w dniu meczu, przepraszam a pić i rozrabiać wolno w ciągu całego okresu poprzedzającego mecz ?
Ponieważ wszyscy muszą mieć karty kibica aby wejść na mecz, to jaki to problem kupić bliet przez internet?
Napiszesz, że nie każdy ma dostęp do internetu - odpowiedż powyżej.
Stać mnie na picie piwa wódki czy innego środka energetyzującego - mecz w Tarnobrzegu - to i stać mnie
na internet w kawiarence lub poprosić znajomego o przysługę kupna przez internet.
Przestańmy wreszcie wylewać pomyje na własny KLUB niczym PiS na POLSKĘ.
Nie piszę tego aby kogokolwiek obrazić, tylko dlatego, że takie wpisy sieją niepotrzebny zamęt wokół
klubu i zawodników.
DO ZOBACZENIA NA MECZU>
Pozdrawiam WSZYSTKICH KIBICÓW niezależnie od wyznania.
jls

Postprzez svampri 2015-05-09, 3:18 pm

ok
svampri

Postprzez Anakin 2015-05-11, 6:29 am

jls napisał(a):Przestańmy wreszcie wylewać pomyje na własny KLUB niczym PiS na POLSKĘ.
Nie piszę tego aby kogokolwiek obrazić, tylko dlatego, że takie wpisy sieją niepotrzebny zamęt wokół
klubu i zawodników.

Ani nie wylewam pomyj na swój klub ani nie sieję zamętu. Zwracam uwagę bo takie działania nie przynoszą oczekiwanego rezultatu jeśli chodzi o frekwencję. To powinien być drugi mecz na którym powinna być maksymalna frekwencja. I uważam że jedną z takim przyczyn jest to że klub nie prowadzi absolutnie żadnej polityki mającej zachęcić kibiców do przyjścia na stadion. Zwłaszcza że warunki do tego były znakomite. Odpowiednia pora, ładna pogoda i walka o awans. Moim zdaniem marnowany jest znakomity moment do tego aby zacząć tworzyć modę na piłkarskie Zagłębie.
Anakin

Postprzez pyla 2015-05-11, 8:49 pm

jls z tym PiSem to się nie zagalopowałeś ?
pyla

Postprzez bbartek 2015-05-12, 4:06 pm

Banimex rezygnuje z współpracy z siatkarzami Bedzina i siatkarkami Dąbrowy Górniczej. Ciekaw jestem co z Piastem.
Znając sympatie Banimexu do sportu nie wierze, ze rezygnuje z tej formy reklamy.

Z tego co wiem już raz przegapiliśmy szanse na współporace.
Może teraz ?
bbartek

Postprzez Anakin 2015-05-13, 7:03 am

bbartek napisał(a):Banimex rezygnuje z współpracy z siatkarzami Bedzina i siatkarkami Dąbrowy Górniczej. Ciekaw jestem co z Piastem.
Znając sympatie Banimexu do sportu nie wierze, ze rezygnuje z tej formy reklamy.

Z tego co wiem już raz przegapiliśmy szanse na współporace.
Może teraz ?

Wypowiedź prezesa Banimexu może sugerować, ze albo jego firma ma jakieś kłopoty finansowe albo nie stać ich na dłuższą metę na sponsorowanie kilku klubów. W przypadku Piasta to wydaje mi się że nie jest to wysoka kwota. Banimex jest tzw. brązowym sponsorem co wedle oferty sponsorskiej klubu oznacza kwotę 3.500 zł netto miesięcznie. A to jak na taki Banimex nie jest dużo. Ale oczywiście wolałbym aby te pieniądze trafiały na Kresową. Ciekawe co piszesz, że była szansa na współpracę Kresowej z Banimexem
Anakin

Postprzez Tomcjo 2015-05-13, 7:38 am

Gdzies spotkalem sie z sugestiami ze Banimex jest zainteresowany hokeistami Zaglebia . Ale czy to prawda ?
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-05-13, 7:59 am

Tomcjo napisał(a):Gdzies spotkalem sie z sugestiami ze Banimex jest zainteresowany hokeistami Zaglebia . Ale czy to prawda ?

Banimex już pomagał hokeistom, a w maju miały odbyć się rozmowy na temat przyszłości. Dziwne byłoby gdyby firma zrezygnowała z bardziej medialnej siatkówki na rzecz niszowego hokeja. Mam tu oczywiście na myśli aspekty promocyjno-marketingowe. Z mojego osobistego punktu widzenia najlepiej byłoby gdyby Banimex zaangażował się przede wszystkim w piłkarskie Zagłębie. Mocny sponsor, pomoc finansowa miasta, mniejsi sponsorzy, jednocześnie budowa stadionu. Plus - mimo wszystko - profesjonalny menadżer w Zarządzie czy też w samym klubie. I można myśleć pozytywnie o przyszłości.
Anakin

Postprzez Tomcjo 2015-05-13, 8:05 am

Jak trudno w Polsce o dobrego sponsora niech zaswiadczy fakt ze Ptak ktory rozlozyl ŁKS Pogon i Piotrcovie jest przymierzany do Ślàska .
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-05-13, 9:02 am

Tomcjo napisał(a):Jak trudno w Polsce o dobrego sponsora niech zaswiadczy fakt ze Ptak ktory rozlozyl ŁKS Pogon i Piotrcovie jest przymierzany do Ślàska .

To prawda. Wariant z mocnym sponsorem to oczywiście najkorzystniejsze rozwiązanie. Ale pod warunkiem ze klub wspiera rzesza innych, drobnych sponsorów. Tak aby w razie odejścia tego jednego sytuacja klubu pozostawała stabilna. Wbrew pozorom wariant wyłącznie z jednym zamożnym sponsorem nie jest na dłuższą metę korzystny. Przekonaliśmy się sami po odejściu Włochów. Klub miał w dupie szukanie sponsorów bo i tak miał kasę z ER.SI. Jak wybuchła afera, nastąpił spadek a Włosi uciekli, to została dupa blada i gdyby nie pieniądze od Miasta to klub by dawno upadł. Mnie się podoba przykład Chojniczanki. Klubu z o wiele mniejszego miasta niż Sosnowiec, a ilu więcej maja tych drobnych sponsorów poczynając od Miasta? Zobaczcie sami:
http://www.mkschojniczanka.pl/?page_id=2910
Anakin

Postprzez Tomcjo 2015-05-13, 3:42 pm

Na mnie przykład Chojniczanki i Olimpii Grudziądz działa . Pierścionek kiedyś dawał za przykład Olimpie i miał racje . Ja bym chętnie od nich wziął prezesa .
Tomcjo

Postprzez bbartek 2015-05-18, 2:52 pm

Mecz z Kluczborkiem to kolejna okazja do nawiązania wspólpracy z potencjalnymi business partnerami..
Można było ( juz jest za późno..) wysłać po 20 darmowych biletów do 20-30 firm wytypowanych wspólnie z Wydziałem promocji UM. Zaprosić do 3Kolorów..rozdać upominki klubowe.., przedstawić przed meczem itd...
Gwarancja sukcesu żądna, ale koszty też minimalne...

Ciekaw jestem czy jest plan promocyjny z okazji awansu?
Musimy być przygotowani na taki scenariusz.
Zastanawianie sie nad tym po ostatnim meczu to zdecydowanie za późno..spotkanie w gronie UM, sztabu,zawodników+ byłych piłkarzy +obecnych partnerów biznesowych to oczywiste i bardzo dobrze , ale chodzi o PROMOCJE na zewnatrz.. i pozyskanie nowych sympatyków instytucjonalnych dla KLUBU.
bbartek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna