25.04 g.18.00 Zagłębie Sosnowiec - Energetyk ROW Rybnik

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 25.04 g.18.00 Zagłębie Sosnowiec - Energetyk ROW Rybnik

Postprzez Qcu20 2015-04-28, 2:33 pm

MirosławaSmyła napisał(a):
Anakin napisał(a):Oczywiście, nie chodzi mi aby wyjść przed szereg w kwestii awansu. Ale ta liga jest tak bardzo słaba.

Dlaczego uważacie, że ta liga jest słaba? Moim zdaniem bardziej pasuje słowo "wyrównana".
Obecna druga liga powstała z połączenia dawnej wschodniej i zachodniej. Mówiło się, że to połączenie jest po to, aby pozbyć się "słabych zespołów", a Wy dalej mówicie, że ta liga jest słaba?

Spójrzmy na III ligę śląsko-opolską. Spadły do niej Odra Opole, Polonia Bytom, Ruch Zdzieszowice. Zespoły te nadają ton rozgrywkom tej III ligi, czyli tak do końca "słabe" nie są. Za słabe na II ligę i za mocne na III ligę?

To, że każdy może wygrać z każdym nie musi od razu znaczyć, że liga jest słaba.

W każdej lidze każdy może wygrać z każdym :)
A wszystkie polskie ligi są słabe, z ekstraklasą (tylko z nazwy) na czele.
Qcu20

Postprzez Tomcjo 2015-04-29, 8:10 am

Liga jest ciekawa i wyrownana gdy jest kilka druzyn ktore zaciecie walcza o mistrza . O wygranej decyduja bezposrednie mecze i drobne potkniecia z druzynami z dolu .
Liga jest slaba gdy druzyny z czuba notorycznie gubia punkty w meczach ze slabeuszami ligi .
II liga po polaczeniu stala sie atrakcyjniejsza i to bardzo dobre posuniecie . Ale kluby jeszcze nie opanowaly nowej sytuacji i nie obrosly tradycja meczy ligowych tego typu . W II grupach byla masa meczy gdzie mozna bylo grac na luzie . Teraz kazdy mecz jest wazny . W obecnej drugiej lidze sa notoryczne przetasowania na szczycie tabeli . Ale nastepuja one po porazkach z dolem tabeli . Zreszta kto jest w tej lidze mocny a kto slaby jesli po 10 meczach rundy rewnzowej czolowka to Zaglebie , Wisla , Znicz , Rakow , Kluczbork . Nie ma stabilnej czolowki . Choc z drugiej strony w ostatnich 10 kolejkach Rozwoj zawsze byl w czworce a ROW , Kluczbork i Stal tylko raz poza top4 .
Wiec moze taka slaba to nie jest . Ma to jednak uzasadnienie z puntu widzenia kibica ZS . Mamy druzyne z duzymi tradycjami i naprawde sporym potencjalem . Gdy widzielismy jak druzyna leje czolwych rywali a przegrywa z dziadami to rodza sie opinie ze liga jest slaba . Bo jesli druzyna ma warunki walki o awans a czolga sie w srodku tabeli to frustracja kibica jest wielka . Na szczescie odcielismy boje ktora hamowala nasz zaglowiec i idziemy pod pelnymi zaglami pelna para . Oby wiatry sprzyjaly i stopa wody pod kilem .
Tomcjo

Postprzez MirosławaSmyła 2015-04-29, 5:48 pm

Tomcjo napisał(a):Liga jest slaba gdy druzyny z czuba notorycznie gubia punkty w meczach ze slabeuszami ligi.

Policzyłem bilans drużyn z czołówki w meczach ze słabeuszami. Przyjąłem, że drużyny słabe to te z miejsc 10-18 czyli od Siarki w dół. Zestawienie wygląda następująco:
Zagłębie 7 zwycięstw - 2 remisy - 5 porażek
Rozwój 10-2-2
Kluczbork 8-4-2
Energetyk 5-6-2
Stal 6-4-4
Raków 12-1-1

Jak widać najlepiej wypada Raków. Gromi słabeuszy tak jak przystało na "drużynę z silnej ligi", ale jakoś na miejscu dającym awans jeszcze nie jest póki co.
MirosławaSmyła

Postprzez Schabu 2015-04-29, 7:44 pm

Liga jest doprawdy strasznie wyrównana i tak naprawdę do końca wiele zespołów będzie w grze.Zauważcie że pół ligi ma szanse na awans :niezle:
Tego naprawdę dawno tego nie było.Każda kolejka drużyn które walczą o awans to mecz o "życie".
Dla Zagłębia to w ogóle jest jakiś mega sezon bo to co robią chłopaki to przechodzi ludzkie pojęcie.
Takich horrorów bez względu na to z kim gramy to jest dobre by nakręcić film u Hitchkoka.Takich emocji i gry do końca to ja nie pamiętam od niemal ćwierć wieku.... :brawo: :brawo:
Schabu

Postprzez Tomcjo 2015-04-30, 7:28 pm

A ja naprawde jestem dumny z tej druzyny bo porazki sie trafiaja a nasz Zaglebiowski Charakter to wlasnie walka do konca . I choc gralismy lepsza pilke to takiej zadziornosci i gryzienia trawy do konca to ja nigdy nie widzialem .
Tomcjo

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników