Miroslaw Smyla trenerem Zaglebia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Miroslaw Smyla trenerem Zaglebia

Postprzez STACH PL 2015-03-09, 9:11 am

Akurat z kasą u nas nie jest tak źle mamy ok.3,5 mln na sezon.

Oto przykładowe budżety klubów I-ligowych:
Bytovia - 4 mln (trener Paweł Janas)
Chojniczanka- 2 mln (Mariusz Pawlak)
Chrobry Głogów- 2,5 mln (Ireneusz Mamrot)
Flota Świnoujście- 2,5 mln (Romuald Szukiełowicz)
GKS Tychy- 3,5 mln (Tomasz Hajto)
Pogoń Siedlce- 2,5 mln (Carlos Alos Ferrer)
Sandencja Nowy Sącz- 2,5 mln (Dariusz Wójtowicz)
Stomil Olsztyn- 3,2 mln (Mirosław Jabłoński)
Wigry Suwałki- 4 mln (Zbigniew Kaczmarek)
Wisła Płock- 4 mln (Marcin Kaczmarek)

źródło Sport-"Skarb Kibica"
STACH PL

Postprzez zaglebie32 2015-03-09, 10:11 am

co tam hajto,jabłoński , kaczmarek. My mamy MIRA i rozbudowany sztab szkoleniowy.Juz słysze te jęczenia przed następnym meczem cyt " czy ono to udżwigną, czy wytrzymaja presję :) :) :) kasa się zgadza i w tym problem.Na c*** grac , jeszcze awansujemy i nas wypierdolą, a tu kontrakcik, waruneczki,luzik.Trenerek nie ciśnie, prezes minki robi wszytsko do ścierpienia.A co do Mira to obawiam się , że teraz w następnym meczu ( nie pamiętam chyba gramy gramy z realem lub atletico) ustawio składzik 5-5-0 :-) przeciez taka druzyna jak przyjedzie to nam jeszcze strzeli bramke i filozofia PRO padnie :-) w pracy u mnie mawiał szef do pewnego madrali : " słuchaj masz wszytskie możliwe szkolenia,wykształecenie , kursy , znasz języki tylko jest jedno małe ale.Jakie zapytał ten osobnik.Szef : Ty się po prostu do tej roboty nie nadajesz :-) i chłopa zwolnił.Ale to jego firma nie kaska za free miasta więc nie mógł sobie pozwolic na trzymanie nieodpowiedniego pracownika.Mam ndazieje MIRO , ze Ci ktoś to referuje i masz troszeczke cochones aby spokojnie i juz na całkowitym luzie poświęcic cały swój czas,łacznie z wolnym bytomskiej młodziezy.
zaglebie32

Postprzez Blajpios 2015-03-09, 11:03 am

ojcieczawodnika napisał(a):Chamstwo- tyle można powiedzieć na temat tej całej sytuacji. Chamstwem jest mydlenie nam ciągłe oczu na temat gry naszej drużyny. Chamstwem jest brak reakcji na słowa kibiców dotyczące słabej gry drużyny. Ja myślę, że największy problem ze zwolnieniem treneiro to zły kontrakt jaki podpisał Prezes. Myślę, że klubu nie stać na wcześniejsze rozwiązanie kontraktu. Bezczelność trenera polega na zadbaniem nad własnym interesem nie patrząc na dobro klubu. Trzeba jasno sobie powiedzieć ten sezon został stracony nie wierzę, że odrobimy straty, ale zawsze jest szansa sprowadzić trenera, który poukłada te klocki i da nam nadzieję na przyszły sezon. Jeżeli do zmiany trenera dojdzie w miesięcznym okienku pomiędzy starym i nowym sezonem , też nie liczyłbym na cud, ponieważ poukładać drużynę na kolejny sezon w tak krótkim czasie to problem.. Gdyby trener miał honor to sam złożył by rezygnację. Marzeniem moim jest pełny stadion kibiców machających chusteczkami. Co do Prezesa. Rozumiem pretensje kibiców i mnie też czasami trafia, ale trzeba też powiedzieć, że za takie pieniądze jak tutaj w klubie są na takich stanowiskach raczej nikt poważny nie przyjdzie. Brakuje całego sztabu ludzi. Nie ma marketingu, nie ma skautów. Każdy tą pracę traktuje jak w UM. 15:00 i do domu. Trenerzy w Akademii są słabi, nawet nie mają jednego dobrego trenera, który mógłby być mentorem dla pozostałych.

No, cóż, można powiedzieć do mnie - a czegóż człowieku czepiasz się akurat tego wpisu? Przecież są jeszcze bardziej namiętne - i jeszcze bardziej odlatujące niż ten. No, tak. Z jednej strony jednak - właśnie dlatego, że niektóre są odlatujące, to nie ma co podejmować polemiki, bo przecież zawstydzi się tych ludzi, często niemłodych, że aż tak kibicowanie ich pochłania, że dochodzą do pewnych sformułowań.
Przede wszystkim jednak - cytuję akurat ten wpis, gdyż padają wyraźniej niż gdzie indziej sformułowania, do których chcę się odnieść.
Po pierwsze - zmiana teraz trenera, by zdążył poukładać.
A kto mówi, że będzie zmiana po to, by poukładać. "Zgodnie z najlepszą tradycją ostatnich lat" - jeszcze za wcześnie, o parę meczy. Przecież to stała już praktyka, tak było z Kmieciem, Wyrobkiem, Smyłą a może i jeszcze wcześniej. Zmienią w takim momencie, że kibice już rozgrzani do czerwoności, to raz - ale dwa, że szanse na awans będą iluzoryczne, niemniej matematycznie będą. To zajmie kibiców. Odbędzie się fascynujący pościg - to uspokoi kibiców na następną rundę. No i oczywiście - nie uda się, braknie dwóch trzech punktów. A może jednego? Może bilans bramek? W każdym razie - trudno! Nie udało się, ale walczyli, było blisko, trener świetnie to zrobił, wierzcie w następną rundę... W następnej rundzie oczywiście, świetny trener - wystartuje z zapałem, och nadzieje i wspaniała walka... Jak zawsze.
No, ludzie dobrzy! Nie dziwię się w zawodach angielskich psów sportowych, że biedne stworzenia gonią więcej niż na zapalenie płuc. Ten zając tak blisko... A jak już, już, już prawie zęby o niego ocierają, szczęki kłapią - jakiś facio z angielską flegmą w budce podkręci nieco pokrętłem szybkość obrotów sztucznego zająca...
Aha, jeszcze jeden trener... Przypomniałem sobie, jak L. Ojrzyński mówił w jakimś wywiadzie o Zagłębiu coś w rodzaju "Sosnowiec. Miał być awans ale się zmieniło". Tak, niestety kibicowska pasja często wydaje w emocjach werdykt skrajny - a potem nie ustąpi, jak np. z L. Ojrzyńskim było. Niemniej - to kolejny człowiek, którego odejście z Zagłębia uratowało. Więcej. Przyszedł nastawiony na rozwój, odbicie się, Zagłębie wydawało się być dobrym klubem do tego. No i - szybko odszedł; karierę zrobił (czy to już wieczne przekleństwo tego klubu? Pamiątam, jak podobnie kiedyś, w Zagłębiu już raczej idącym w dół, choć z dzisiejszej perspektywy były to szczyty niedosiężne, J. Urban - przynajmniej tak podawał w wywiadzie a to raczej człowiek prawdomówny - chciał się rozwijać jako piłkarz, poszedł do szefowstwa i prosił o zgodę. Nie chcieli puścić, mówił że chce się rozwijać. Powiedzieli, że Zagłębie też chce, że ma być motorem. Został. Po roku jednak - zdecydowanie odszedł).
W każdym razie - nie ma chyba co się łudzić. Strategia "opanowana". Szczególnie dlatego więc - nie ma co dawać łapać się na podpuchę, że oto zmienią trenera i to coś da. Zagłębie, by drgnąć - to najpierw trzeba zmiany w zarządzie, Prezesa ale nie tylko. Trzeba Prezesa, który będzie w stanie poradzić sobie wobec ekipy, jaka "bycie w tym klubie" ma opanowane. Trzeba ekipy - która podejmie przebudowę. Trzeba w końcu, jak pisałem już kiedyś - mocnego impulsu z zewnątrz, od decydentów, miejskich lub nowego właściciela. Szkoda, że eksperyment niegdysiejszy z właścicielem nie udał się. "Stara tradycja Zagłębia od paru dziesiątków lat" - wchłonęła na nowo. To tu są konieczne zmiany. I zapewne kibice nie przeprowadzą tego. W każdym razie, naprawdę szkoda się gorączkować. NIe wiem, czy można powiedzieć, że się śmieją w zarządzie z tych nerwów tu. Mam nadzieję, że nie. Jedynie - nie widzą możliwości innych. Samo poparcie emocji kibica - też tych możliwości nie da. Nie da też nic dyskutowanie, czy lepiej Prezesa zmienić czy Trenera. Tym bardziej nie da nic wyładowanie tych emocji już bez kontroli, wyzywając niepotrzebnie ludzi, poniżając, nawet jeżeli faktycznie są elementem sytuacji "gwarantującej dotychczasowe bycie". Owszem, nie mam tu na myśli określenia "chamstwo" - jest to mocna opinia, ale jeszcze zupełnie zrozumiała. W innych jednak wypowiedzi są gejzery, niepotrzebne - i dowodzą tylko bezsilności. Po co przez tego dowód bezsilności - dawać komuś satysfakcję? Przecież ona niepotrzebna, z kibicowskiego punktu widzenia - i z punktu widzenia rozwoju Zagłębia.
Blajpios

Postprzez Adam1906 2015-03-09, 11:35 am

Nasze modlitwy zostały wysłuchane, więc proponuję zmienić temat wątku na "Mirosław Smyła BYŁYM trenerem Zagłębia" :)
Adam1906

Postprzez GrubyPerez 2015-03-09, 11:41 am

Blajpios napisał(a):Po pierwsze - zmiana teraz trenera, by zdążył poukładać.

nie jest za późno jak się okazuje
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez GrubyPerez 2015-03-09, 11:47 am

Adam1906 napisał(a):Nasze modlitwy zostały wysłuchane, więc proponuję zmienić temat wątku na "Mirosław Smyła BYŁYM trenerem Zagłębia" :)

Czas najwyższy zmienić , jeszcze nie ma potwierdzenia informacji - ale coś na rzeczy jest bo się telefony rozdzwoniły :)
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Blajpios 2015-03-09, 11:53 am

GrubyPerez napisał(a):
Blajpios napisał(a):Po pierwsze - zmiana teraz trenera, by zdążył poukładać.

nie jest za późno jak się okazuje

Nie jest za późno, jest za wcześnie jak się okazuje. Trochę niebezpiecznie teraz, bo będą mogli kibice wypominać, że nowy tener ma szanse jeszcze zyskać awans, więc zabawa z "gonieniem króliczka" może być niebezpieczna - nie zacznie nowy trener tracić popularności w następnej rundzie, jak dotąd stosowana strategia świetnie się sprawdzała. Nawet Kol. Gruby Perez, który z tego, co słyszałem, ma przecież trochę doświadczenia biznesowego -uwierzył, że tu jest rozwiązanie, w zmianie trenera? NIe - w zmianie Prezesa, impulsie z zewnątrz wymuszającym zmiany, wyczyszczenie dotychczasowych "systemów pracy", by nie mówić układu. Czy Kol. Gruby Perez wierzy, że w tym układzie przyjdzie do klubu trener, który zgodnie z radą Ferussona - pyta, jaki jest Prezes a nie jacy zawodnicy? Czy to już jest jakiś sygnał, że będzie zmiana w klubie faktycznie? Cóż, na zmianę czegoś w Klubie jest cień szansy w tym, że A. Chęciński "tanim kosztem" będzie chciał zyskać opinię publiczną, pokazując, że robi jakieś zmiany w mieście - a tu łatwiej być może niż gdzie indziej. Jeżeli jednak nie to - to cóż da zmiana tego trenera, przy "sprawdzonej strategii": trener wiosną rozgrzewa serce, zespół gra, brak paru punktów do awansu i w następnej rundzie zjazd. Przypomnę, jak się cieszyli kibice Zagłębia Sosowiec, jak odchodził L. Ojrzyński. Wystarczy przypomnieć sobie sondaż na stronie, coś w rodzaju, czy to dobre dla Zagłębia, że odszedł L. Ojrzyński? I gdzie teraz jest on - a gdzie to "uratowane od L. Ojrzyńskiego Zagłębie"?
Blajpios

Postprzez django 2015-03-09, 12:28 pm

Adam1906 napisał(a):Nasze modlitwy zostały wysłuchane, więc proponuję zmienić temat wątku na "Mirosław Smyła BYŁYM trenerem Zagłębia" :)

Nie wiem skad takie info, ale nieprawdziwe. Mirek na ten moment zostaje.
django

Postprzez Adam1906 2015-03-09, 12:37 pm

Taką miałem informację z klubu....
Adam1906

Postprzez GrubyPerez 2015-03-09, 12:55 pm

Blajpios napisał(a):Nawet Kol. Gruby Perez, który z tego, co słyszałem, ma przecież trochę doświadczenia biznesowego -uwierzył, że tu jest rozwiązanie, w zmianie trenera?

Drogi Blajpiosie , oczywiście że widzę problem szerzej - natomiast zmiana trenera którego postrzegam jako klocek hamulcowy który się po prostu wytarł - to ruch który wykonać najprościej. lecz jak widać chyba też jednak nie taki prosty. Nie mogę zweryfikować tych informacji osobiście bom nadal uwięziony w bezruchu. Ale będę żałował jeśli informacja się nie potwierdzi.

Adam1906 napisał(a):Taką miałem informację z klubu....

Adam , nie byłeś jedyny który dostał taką informację , od poważnych osób - więc trudno posądzać o jakieś nieuzasadnione ploty - ale z radością chyba trzeba się wstrzymać. Najwyraźniej jednak coś się dzieje.
GrubyPerez

Postprzez mwy 2015-03-09, 1:31 pm

Smude zwolnili z Wisły, może i u nas niepotwiedzone wieści okażą się prawdą :)
mwy

Postprzez Adam1906 2015-03-09, 1:33 pm

Jarku, nie wrzucałbym plotki usłyszanej w osiedlowym warzywniaku. Informacja pochodziła z klubu i UM. Musiało być coś na rzeczy a jeżeli Smyła zostaje, to ja widzę tutaj dwie możliwości: albo dostał jakieś ultimatum co do zdobyczy punktowej, albo ktoś go wybronił. Fakt faktem jak dla mnie pozostawienie Smyły jest równoznaczne z brakiem awansu. Amen.
Adam1906

Postprzez GrubyPerez 2015-03-09, 1:48 pm

absolutnie Ci nic nie zarzucam. Tym bardziej ,że jak pisałem info popłynęło z wielu stron. Niebawem się okaże - zdaje się trening niebawem. Zobaczymy kto wyjdzie.
GrubyPerez

Postprzez Tomcjo 2015-03-09, 1:53 pm

Jak na razie poleciał jego idol Franek Smuda
Tomcjo

Postprzez mwy 2015-03-09, 1:57 pm

Tomcjo napisał(a):Jak na razie poleciał jego idol Franek Smuda

To w komplecie jakby Mirek poleciał to byłoby super :)
mwy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna