Artykuł porusza sprawę pracy Smyły w szkole. Bardzo żle to wyszło podczas kopiowania :
Paweł Leśniak
p.lesniak@twojezaglebie.plZagłębie w ciągu ostatniego tygodnia rozegrało dwa sparingi z trzecioligowcami. W miniony
weekend sosnowiczanie wygrali 5:2 z drużyną Skry Częstochowa (bramki: Łukasz Tumicz x3, Sła-
womir Musiolik, Hubert Tylec) i zremisowali 4:4 z Rekordem Bielsko-Biała (bramki: Jakub
Arak, samobójcza, Sebastian Dudek i Dawid Ryndak). Na uwagę na pewno zasługują aż trzy asysty
Sebastiana Dudka.
Za to w trakcie okresu przygotowawczego pojawiły się też kontrowersje wokół trenera, Mirosława Smyły.
W środę Zagłębie zremisowało z trzecioligowcem, ale postawa w pierwszej części daje nadzieje.
Ostatni mecz jednak dobitnie pokazał, że Zagłębie nie ma dwóch równorzędnych jedena-
stek. Teoretycznie najsilniejszy skład wygrywał 4:1, a bramek mogło być więcej, jednak po
zmianach w składzie, goście wyrównali. - Widać, że chłopakom zależy, ale też widać, że są
bardzo źli, bo w tej części im nie wyszło. Było co oglądać, ale ja nie jestem kibicem, a trenerem
i z tego trzeba rozliczyć. Początek wyglądał co najmniej dobrze.
Wiele stworzonych sytuacji, mądrość w grze, bramki. Niestety, znowu przyszedł moment
rozluźnienia, dostaliśmy bramkę na 4:1 i to mnie denerwuje. W kolejnej części kwadrans już
był taki sobie, a po zmianie... tutaj trzeba rozliczyć zawodników z odpowiedzialności i z zaanga-
żowania - to nie podlega dyskusji. Wydawało mi się, że w niektórych momentach poszczególni
zawodnicy przeszli obok meczu, to jest nie do przyjęcia – mówi trener Smyła.
Zgodnie z naszymi informacjami, do kadry dołączy także nowy bramkarz, o czym informowaliśmy
w ubiegłym tygodniu. Nim będzie Szymon Gąsiński, ostatnio grający w trzecioligowym ŁKS Łódź, wcze-
śniej we Flocie Świnoujście, Cracovii Kraków, a 8 lat temu... w Zagłębiu Sosnowiec. Kontrakt podpisze
najpewniej w poniedziałek. Wokół Zagłębia pojawiły się kontrowersje. Na komisji spor-
tu w Urzędzie Miejskim Tomasz Mędrzak wyraził zdziwienie i niepokój, że trener drugoligowca
pracuje... w szkole w Bytomiu, co zajmuje mu 19 godzin tygodniowo. - Drużyna z aspiracja-
mi, walcząca o awans, powinna stawiać na pełne zaangażowanie trenera. Nie chcę już przypominać
poprzedniego sezonu i kilku nieudanych transferów – tutaj trzeba sobie zadać pytanie, czy dzielenie
pracy trenera między szkołą a klubem nie miało na to wpływu, bo przecież trener również podejmu-
je decyzje, tyle że w porozumieniu z prezesem. Dochodzą do mnie również słuchy, że treningi są
dopasowywane do pracy trenera w Bytomiu. Prezes i prezydent problemu nie widzą – takie jest
ich zdanie i odpowiedzialność - mówi nam radny.Zdaniem prezesa Zagłębia,
Marcina Jaroszewskiego, problemu nie ma, a trener Smyła jest w pełni zaangażowany w pracę
w klubie. - Nie radni podnieśli temat pracy trenera w szkole, tylko jeden radny, który tylko z tą
myślą przyszedł na komisję. Mam nadzieję, że moja odpowiedź go usatysfakcjonowała. Skoro jednak
gdzieś o tym czytam i znowu muszę odnosić się do tej marginalnej - w skali spotkania z radnymi
- sprawy, to niepokojący objaw stadnego, bezrefleksyjnego pędu wiecznych czepialskich. Szkoda,
że nikt nie zadał mi pytania, czy trener współpracuje z agencjami menedżerskimi, czy swoimi
działaniami naraża klub na straty finansowe bez gwarancji postępu sportowego jak ongiś bywało, czy
może zbyt mało czasu poświęca zajęciom w klubie? Jak wygląda współpraca z trenerami najstar-
szych roczników Akademii, czy wprowadza młodzież, czy jego praca wpisuje się w nasz pomysł
na klub? Po prostu merytorycznie. Cóż... każdy jednak ma prawo zapytać, a moim obowiązkiem jako
beneficjenta środków publicznych jest być uprzejmym, więc odpowiadam: Trener Smyła nie liczy
godzin spędzonych w klubie, pracuje dla Zagłębia także, gdy w klubie go nie ma. Zagłębie to jego
pasja i wyzwanie. Pracuje tak jak my wszyscy, jakbyśmy mieli tutaj pracować zawsze, a nie tu i teraz.
Gdyby było inaczej, gdybym nie wiedział, jaki to człowiek, nigdy bym go nie zatrudnił. A szkoła?
Niech go nikt nie osądza i sam spojrzy w lustro. Smyle krytycy nie utrzymają rodziny, czynszu
nie zapłacą, gdy coś pójdzie nie tak... - mówi ostro Jaroszewski.
W sobotę Zagłębie Sosnowiec rozegra dwa sparingi: z rezerwami Legii i Górnika Zabrze. Na dwa tygodnie do ligi, kadra gotowa
Już za 2 tygodnie zabrzmi pierwszy gwizdek na drugoligowych boiskach w 2015 roku. na jakim etapie przygotowań jest Zagłębie Sosnowiec?