Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez django 2014-12-15, 10:29 am

-> http://sociosgornik.pl/

Bardzo ciekawa akcja w Zabrzu. Płacisz relatywnie niewielkie sumy 20-200 złotych na miesiąc i stajesz się współwłaścicielem klubu z prawem głosu na walnych. Widzę trzy realne korzyści. Pierwsza to poczucie kontroli nad tym, co dzieje się w klubie, druga mobilizowanie kibiców do zaangażowania się w sprawy klubu trzecia tworzenie wzajemnego zaufania na linii klub-kibice Jakże inne podejście od tego u nas, gdzie wszystko jest tajne i niejasne. W Sosnowcu możesz sobie płacić, ale nie masz żadnej możliwości sprawdzenia, jak te pieniądze są pożytkowane. Nieufność kibiców wobec właściciela i prezesa klubu to jest totalna porażka i efekt wieloletniego olewania marketingu i PRu przez kolejnych prezesów, wśród których Jaroszewski nie jest wyjątkiem.
django

Postprzez Anakin 2014-12-15, 10:50 am

Pomysł wydaje się znakomity. W zależności od deklarujących będzie można wejść do klubu poprzez podniesienie kapitału czyli czytaj-patrz jakaś tam pomoc finansowa dla klubu. W przypadku Zabrza nie wydaje się nierealne aby zebrało się np. 10 tys. osób ze średnia 50 zł co dałoby pół bańki i być może prawo desygnowania przynajmniej jednego członka rady nadzorczej. A w przypadku jakiegoś „boomu” nawet i członka zarządu. U nas coś takiego jest w tej chwili praktycznie niemożliwe. Zwłaszcza że brak aktywnie działającego stowarzyszenia, nie mówiąc już o takim, które mogłoby współzarządzać klubem. Poza tym takiemu Jaroszewskiemu nie byłoby na rękę gdyby ktoś zaglądał mu na ręce.
Anakin

Postprzez szajba555 2014-12-16, 9:18 pm

To ja proponuję zboczyć od temanu KSG bo to na tym forum wiadomo że omówienia o kormelach to w pewnym sensie drażliwy temat . To może napiszę coś o strojach na ten sezon :) mi się natomiast kojarzą z tymi co grał Łódzki Widzew w latach dziewięćdziesiątych :kiepsko: ale zerwanie umowy z AP Sportem może też nam dać w plecy kilkudziesięciotysięczną stratę a dziś wysoka pula pieniężna w futbolu jest potrzebna jak tlen nie ma milionów to nie ma dobrych zawodników,nie ma sponsora to nie ma również stu złotówek i dwustu złotuwek w sejfach klubowych i walizkach . A wracając do tematu strojów to ja proponuję na ten przykład takie coś :
STRÓJ DOMOWY : http://kraksport.pl/adidas-campeon-13-c ... bialy.html oraz http://kraksport.pl/adidas-entrada-14-spodenki.html natomiast STRÓJ WYJAZDOWY : http://kraksport.pl/adidas-campeon-13-bialy.html oraz http://kraksport.pl/adidas-entrada-14-spodenki-c.html tylko żeby te spodenki ze stroju miały czarne te paski to by wyglądały bardzo dobrze też mi się widziały stroje w jakich gra kolejorz ale mówiąc przysłowiem tym obraźliwym to na naszych piłkarzykach by to wypowiadało jedno przysłowie "Wieś tańczy i śpiewa" ale dobrze Widzew grał w strojach Adidasa a nasze moim zdaniem wyglądają za bardzo oldschoolowo i są nie co podobne do tych z RTS'u z przed 18 lat
szajba555

Postprzez fan78 2014-12-17, 1:47 am

Anakin napisał(a):Pomysł wydaje się znakomity. W zależności od deklarujących będzie można wejść do klubu poprzez podniesienie kapitału czyli czytaj-patrz jakaś tam pomoc finansowa dla klubu. W przypadku Zabrza nie wydaje się nierealne aby zebrało się np. 10 tys. osób ze średnia 50 zł co dałoby pół bańki i być może prawo desygnowania przynajmniej jednego członka rady nadzorczej. A w przypadku jakiegoś „boomu” nawet i członka zarządu. U nas coś takiego jest w tej chwili praktycznie niemożliwe. Zwłaszcza że brak aktywnie działającego stowarzyszenia, nie mówiąc już o takim, które mogłoby współzarządzać klubem. Poza tym takiemu Jaroszewskiemu nie byłoby na rękę gdyby ktoś zaglądał mu na ręce.
Pomysl swietny. Pozwala na zaangazowanie sie osobom na stale mieszkajacym za granica. Chcialbym moc wspierac moj klub finansowo. Jest nas na emigracji bardzo duzo i wielu nie poskabilo by grosza by klub sie rozwijal i znow wrocil na szczebel centralny.
fan78

Postprzez ojcieczawodnika 2014-12-17, 6:40 am

szajba555 napisał(a):To ja proponuję zboczyć od temanu KSG bo to na tym forum wiadomo że omówienia o kormelach to w pewnym sensie drażliwy temat . To może napiszę coś o strojach na ten sezon :) mi się natomiast kojarzą z tymi co grał Łódzki Widzew w latach dziewięćdziesiątych :kiepsko: ale zerwanie umowy z AP Sportem może też nam dać w plecy kilkudziesięciotysięczną stratę a dziś wysoka pula pieniężna w futbolu jest potrzebna jak tlen nie ma milionów to nie ma dobrych zawodników,nie ma sponsora to nie ma również stu złotówek i dwustu złotuwek w sejfach klubowych i walizkach . A wracając do tematu strojów to ja proponuję na ten przykład takie coś :
STRÓJ DOMOWY : http://kraksport.pl/adidas-campeon-13-c ... bialy.html oraz http://kraksport.pl/adidas-entrada-14-spodenki.html natomiast STRÓJ WYJAZDOWY : http://kraksport.pl/adidas-campeon-13-bialy.html oraz http://kraksport.pl/adidas-entrada-14-spodenki-c.html tylko żeby te spodenki ze stroju miały czarne te paski to by wyglądały bardzo dobrze też mi się widziały stroje w jakich gra kolejorz ale mówiąc przysłowiem tym obraźliwym to na naszych piłkarzykach by to wypowiadało jedno przysłowie "Wieś tańczy i śpiewa" ale dobrze Widzew grał w strojach Adidasa a nasze moim zdaniem wyglądają za bardzo oldschoolowo i są nie co podobne do tych z RTS'u z przed 18 lat

Z niektórymi sprawami się zgodzę z niektórymi nie. Umowę z Ap-Sport trudno mi oceniać, ale wiem jedno. Mój syn jeszcze niedawno grał w klubie z Dąbrowy Górniczej i tam zawodnicy wyglądali jak łachmaniarze. Zarząd co chwilę kupował jakieś dziwne twory Royal, Masita itp. Efekt był taki, że dzieci nigdy nie wyglądały dobrze. U nas jak jedziemy na turniej to przynajmniej widać, że jesteśmy klubem. Każdy jest ubrany w tak samo. Odzież jest dobrej jakości, nie niszczy się, a dla mnie jako 4rodzica to ważne. Na początku mnie przeraziło, że trzeba wydać na sprzęt około 700 zł, ale jasno mogę powiedzieć, że ja w przeciągu roku wydałem 350 zł. Mój drugi syn trenuje karate i dla niego zakup sprzętu, czyli kimono i dres wyszedł bardzo podobnie bo 290 zł. Co do promowania Adidasa to się nie zgodzę, ponieważ tak jak wspominałem, syn mój grał już w kilku klubach i wiem, że były olbrzymie problemy z dostarczeniem sprzętu na który trzeba było czekać około pół roku. Poza tym Adidas ma tylko dwie może trzy rzeczy w dobrej niskiej cenie, a pozostałe to kosmos cenowy. Mój syn jest zadowolony, że gra w meczach w takich samych strojach jak pierwsza drużyna, a czy dla kogoś jest oldschool, to kwestia gustu.
ojcieczawodnika

Postprzez Anakin 2014-12-17, 8:23 am

Rozumiem, że jest to pomysł skierowany do przeciętnego kibica i idealny sposób na zapełnienie klubowej kasy :lol: :

Zagłębie Sosnowiec ma boisko, która zarabia na klub! Trzy stówy za pole karne

Zagłębie Sosnowiec wpadło na oryginalny pomysł dzięki, któremu może wzbogacić klubową kasę.
W restauracji "3kolory", która znajduje się na Stadionie Ludowym znalazło swoje miejsce niecodzienne boisko. To szklana, podświetlana tafla, na której linie wyznaczają charakterystyczne pole do gry w piłkę nożną.

Boisko jest jednak dodatkowo podzielone na małe prostokąty, a na każdym z nich znajduje się napis "200 zł".

- Ten pomysł podpatrzyliśmy w Niemczech, ale nie na meczu piłki nożnej, a hokeja. To boisko, to tak naprawdę tablica reklamowa. Każdy może wykupić sobie część boiska i napisać, zareklamować na nim wszystko - w granicach zdrowego rozsądku rzecz jasna - co mu się podoba. Najdroższy jest środek pola, który jest wart 500 złotych i pole karne - za 300 złotych [to opłata za rok - przyp.red.]. Chętnych nie brakuje i mamy nadzieję, że z czasem nasze boisko okaże się za małe, żeby pomieścić wszystkich chętnych - opowiada Marcin Jaroszewski, prezes klubu.
http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... ndeks_news
Anakin

Postprzez Tomcjo 2014-12-17, 11:02 am

Te stroje z kraksportu jakoś nie kojarzom mi się z Zagłębiem . Nie ze złe tylko jakoś bardziej pasuje tam emblemat Wisły czy Widzewa . Mnie w szachownicy podoba się idea że to koszulki dedykowane dla nas i żaden inny klub w Polsce nie ma podobnych . Jedynie jakość jest słaba . Wkurzyła mnie za to informacja ze były one konsultowane z kibicami . Chyba tylko w gronie kumpli prezesa . A to wielki błąd bo gdyby zaproponowano kilka wzorów do wyboru to głosowanie i dyskusja to kolejna okazja na wciągniecie kibiców w życie klubu . A tak skutecznie odpycha się kibiców od stadionu .
Tomcjo

Postprzez novack 2014-12-17, 11:36 am

A co się stało z tymi "dżokejkami" w ostatnich kilku meczach? Zagłebie nie gralo w nich ani u siebie ani na wyjazdach, a przeciez jeśli miały kibicom kojarzyc sie z Zagłebiem i tym samych zwiększac ilośc sprzedanych koszulek, to powinni w nich grać. Co do "konsultacji" wzoru z kibicami, to napisze tylko tyle, ze byłem na spotkaniu z Prezesem gdy rzeczywiscie kibice go o to zapytali i siebie też, czy jest tu ktoś z kim to konsultowano. Przez litość nie napisze jak wyglądała odpowiedź Prezesa.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez werty2 2014-12-17, 9:30 pm

novack napisał(a):A co się stało z tymi "dżokejkami" w ostatnich kilku meczach? Zagłebie nie gralo w nich ani u siebie ani na wyjazdach, a przeciez jeśli miały kibicom kojarzyc sie z Zagłebiem i tym samych zwiększac ilośc sprzedanych koszulek, to powinni w nich grać. Co do "konsultacji" wzoru z kibicami, to napisze tylko tyle, ze byłem na spotkaniu z Prezesem gdy rzeczywiscie kibice go o to zapytali i siebie też, czy jest tu ktoś z kim to konsultowano. Przez litość nie napisze jak wyglądała odpowiedź Prezesa.

Całe szczęście, że nie grają w strojach cyrkowych, pewnie myśleli, że to dedykowany model jest przyczyną utraty punktów, a tu dupa... Swoją drogą specyficzna promocja kluczowego produktu, unikalna wręcz.

Nie wiem czy ktoś z Was pamięta ale nasze Zagłębie miało już kiedyś okazję występować w koszulkach w szachownicę, sezon 1997/98, tamte koszulki były jednak o niebo lepsze i ładniejsze, biało - zielona szachownica, zielone spodenki.

Co do samych koszulek 'dżokejko - cyrkowych". Jakość, pomysł, wykonanie... tragedia.
Można było zrobić coś takiego, rzecz jasna na poziomie,z haftowanym herbem, bez miliona reklam na rękawkach :

Obrazek
werty2

Postprzez novack 2014-12-17, 10:04 pm

Czekam jeszcze tylko na news, że jakoby po konsultacjach z kibicami zadecydowano o podpisaniu ze Smyłą kontraktu na następne15 lat.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Anakin 2014-12-18, 9:00 am

To jakby w kontynuacji mojego wpisu w wątku o tak zwanym Prezesie. Przykład z 3-ligowego Rakowa Częstochowa. Chyba dobry przykład:

Piłkarska Gwiazdka rozbłyśnie 21 grudnia

01 grudnia 2014, 14:48

Dziewiąta edycja Piłkarskiej Gwiazdki odbędzie się w niedzielę 21 grudnia o godzinie 16:30, w Hali Sportowej Częstochowa przy ulicy Żużlowej.

Podobnie, jak podczas poprzednich edycji, tak i tym razem organizatorzy przygotowali dla wszystkich kibiców moc atrakcji, o których będziemy systematycznie informować na naszej stronie internetowej oraz na oficjalnych profilach w mediach społecznościowych (Facebook i Twitter).

Głównym punktem programu, jak zawsze, będzie turniej piłkarski. W tym roku nie zabraknie znanych piłkarzy, którzy z wielką przyjemnością kolejny raz odwiedzą Częstochowę. Prezentację drużyn i zaproszonych zawodników znajdziecie wkrótce na naszej stronie.

Poprzednia Piłkarska Gwiazdka - po raz pierwszy - odbyła się w hali na Zawodziu i był to „strzał w dziesiątkę”, bowiem frekwencja wyniosła ponad cztery i pół tysiąca osób.

Wejściówki na grudniową imprezę trafią do przedsprzedaży w przyszłym tygodniu. Ceny na Piłkarską Gwiazdkę kształtują się następująco:
Bilety normalny – 15zł
Bilet rodzinny – 30zł (na jeden bilet rodzinny mogą maksymalnie wejść dwie osoby dorosłe oraz dwie osoby poniżej 18 roku życia).
Kolejne szczegóły dotyczące Piłkarskiej Gwiazdki zaprezentujemy jeszcze w tym tygodniu.
http://www.rksrakow.pl/aktualnosci/2635 ... udnia.html

A to np. ostatni nius dot. imprezy ze strony oficjalnej Rakowa:

Podczas Piłkarskiej Gwiazdki na boisku zobaczymy zawodników, którzy występowali w poprzednich edycjach, a także takich, dla których niedzielna impreza będzie debiutem przed częstochowską publicznością.

Weteranem PG jest byłym zawodnik VFB Stuttgart i Tirolu Innsbruck, a także reprezentacji Polski – Radosław Gilewicz. Podobny status ma Piotr Lech, który w swojej karierze bronił barwy między innymi: Ruchu Chorzów i Górnika Zabrze. Bez tych dwóch piłkarzy bardzo trudno wyobrazić sobie niedzielny turniej. Na szczęście zarówno Gilewicz, jak i Lech zadeklarowali swój przyjazd pod Jasną Górę.

Na turnieju wystąpi dwóch aktualnych trenerów z T-Mobile Ekstraklasy: Michał Probierz i Waldemar Fonalik. To nie jedyne akcenty trenerski, bowiem wśród zaproszonych gości są Marek Wlaciałowski i Artur Płatek.
Dużo dobrego humoru do reprezentacji Piłkarskiej Gwiazdki wniesie Ireneusz Bieleninik – dziennikarz telewizyjny i konferansjer.
Debiutantem podczas niedzielnych rozgrywek będzie mecenas Maciej Bałaziński – przewodniczący Rady Nadzorczej Lechii Gdańsk.
Swój udział potwierdził również piłkarz młodego pokolenia, Michał Bajdur, podopieczny Jacka Magiery.
Skład personalny turnieju Piłkarska Gwiazdka wygląda imponująco i na pewno nie będziemy rozczarowani poziomem sportowym prezentowanym przez zaproszone drużyny.
Anakin

Postprzez Anakin 2014-12-18, 9:12 am

I krótkie resume powyższego.
Jak się chce to można. Po pierwsze z tekstu wynika, ze impreza odbywa się cyklicznie od lat i biorą w niej udział osoby znane i niekoniecznie związane z Rakowem. Po drugie, informacja ukazała się ze sporym wyprzedzeniem, a jej maksymalny koszt nie obciąża kieszeni przeciętnego kibica no i info dot. szczegółów aktualizowane na bieżąco. Po trzecie impreza dla ogółu nie przeszkodziła robić w grudniu innych szlachetnych przedsięwzięć o charakterze np. charytatywnym czy Mikołajek dla dzieci ćwiczących w ich Akademii o czym można poczytać na ich stronie. Po czwarte każdy kibic, który operuje mailem mógł zrobić to:

"Zadaj pytanie prezesowi Rakowa
02 grudnia 2014, 14:49
Koniec rundy to czas podsumowań. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom kibiców postanowiliśmy, aby prezes klubu - Krzysztof Kołaczyk - odpowiedział na wasze pytania dotyczące minionej rundy i bieżącej działalności Rakowa. "
Pytania do prezesa prosimy wysyłać na adres: radek.baran@rksrakow.pl
Na maile czekamy do czwartku, do godziny 20. W tytule wiadomości prosimy wpisać: Pytanie do prezesa
http://www.rksrakow.pl/aktualnosci/2639 ... akowa.html

A to oznacza że kibic Rakowa mieszkający na Fidżi i posiadający neta mógł wysłać pytanie do Prezesa.
Jak się ma nasz klub przy Rakowie ? Jakie zdanie może mieć taki Okińczyc porównując tylko przez neta oba kluby ?
Powyższe dedykuję wszystkim kumplom Prezesa oraz tym którzy dostają podniety na myśl o górce Magatha czy też co miesięcznych spotkaniach z Jaroszewskim. Z – jak mniemam – przesympatycznym kolega Adamem 1906.
Anakin

Postprzez Tomcjo 2014-12-18, 1:50 pm

Smutny prezes smutny trener smutne Zagłębie i święta
Tomcjo

Postprzez Anakin 2014-12-18, 2:23 pm

Tomcjo napisał(a):Smutny prezes smutny trener smutne Zagłębie i święta

Nie przesadzaj. Smutne święta to mógłbyś mieć jakbyś się dowiedział że masz raka z przerzutami. Ale nie przez niekompetentny duet MM. A Częstochowie, cóż, możemy tylko pozazdrościć cyklicznej imprezy gwiazdkowej. I pomyśleć ze w mieście gdzie piłkarski Raków ma silna konkurencję z żużlem i siatkówką mężczyzn (choć zdaje się oba cieniej przędą a żużel został zdegradowany) z lepszą infrastrukturą (nowy stadion żużlowy i hala), na taka imprezę zdołano przyciągnąć ponad 4 tys. ludzi. A przecież u nas też można by cos takiego zrobić. jak nie w Sosnowcu to przecież w Dąbrowie jest hala. To też w Zagłębiu. Ale czy sobie wyobrażacie że obecny Prezes jest cos takiego zdolny zorganizować ?
Anakin

Postprzez django 2014-12-18, 2:35 pm

O Rakowie mam informacje z pierwszej ręki, więc się podzielę, bo widzę analogie z Zagłębiem. Tam od początku sezonu było konkretne ciśnienie na awans, poparte środkami wyłożonymi przez grono sponsorów, z firmą X-com na czele. Zatrudnili min. Reymana i Pawlusińskiego. Miejsce po rundzie jesiennej zostało uznane w gronie sponsorskim za bardzo niesatysfakcjonujące. Trzeba dodać, że prezes Kołaczyk i trener Brzęczek są bardzo dobrymi kolegami (skąd my to znamy?) i prezes nie miał zamiaru zwalniać Brzęczka, o którego umiejętnościach trenerskich pod Jasną Górą nie mają dobrej opinii. Prezes X-comu wezwał więc na dywanik Kołaczyka i dał mu do wyboru - albo Brzęczek, albo kasa. Efekt oczywiście łatwy do przewidzenia. A trzeba dodać, że musiała to być trudna decyzja dla sponsora, bo na wieść o tym, że zwolnili mu wujka, obraził się Kubuś Błaszczykowski i zrezygnował z funkcji ambasadora Rakowa. Prawdopodobnie nie pojawi się nawet na Piłkarskiej Gwiazdce, na której bywał co rok. W każdym razie efekt jest taki, że w Częstochowie mają kasę na awans, zatrudnili niezłego trenera, zamierzają ściągnąć kilku niezłych grajków i oficjalnie idą na awans. Pozycję wyjściową mają podobną jak my, tylko podjęli inne decyzje, jeżeli chodzi o wybór drogi. Zobaczymy, kto na tym lepiej wyjdzie.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna