Wybory Samorządowe 2014 a Zagłębie Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wybory Samorządowe 2014 a Zagłębie Sosnowiec

Postprzez August 2014-11-30, 10:33 pm

Lars napisał(a):Kaziu, mimo wszystko, gratuluje. Udało się 12 lat ludzi w c.huja robić. 16 lat to byłby Nobel.

Trzeba przyznać ze jednak lepszy jest Rysiek z Pogoni jako Wieczny Wiceprezydent. Ile to już lat ? ze 20 chyba.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Lars 2014-11-30, 10:38 pm

August napisał(a):
Lars napisał(a):Kaziu, mimo wszystko, gratuluje. Udało się 12 lat ludzi w c.huja robić. 16 lat to byłby Nobel.

Trzeba przyznać ze jednak lepszy jest Rysiek z Pogoni jako Wieczny Wiceprezydent. Ile to już lat ? ze 20 chyba.

no Rysiek to w moim życiu jest od zawsze, od kiedy pamiętam, a to już prawie 30 lat potrafię pamiętać i kojarzyć, to Ryszard na Zwycięstwa 20 był, jest, ale już nie będzie. Rysiek - sorry, takich mamy obywateli z Sosnowcu, mądrych obywateli!
Ostatnio edytowano 2014-11-30, 10:41 pm przez Lars, łącznie edytowano 1 raz
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez August 2014-11-30, 10:41 pm

Lars napisał(a):a to już prawie 30 lat

I tak o 26 za późno. Ale lepiej późno niż wcale
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Adam1906 2014-11-30, 10:42 pm

Dodałbym jeszcze jedno, za to bardzo ważne: niech Chęciński nie śmie zrobić koalicji z SLD. Niech weźmie Niezależnych, byle nie :czerwona: komuchów!
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2014-11-30, 10:50 pm

Arkadiusz Chęciński nowym prezydentem Sosnowca. “Cieszę się i bardzo dziękuję”
Opublikowano: 30 lis 2014Przez: Paweł LeśniakKomentarz: 1Tag: Arkadiusz Chęciński, druga tura wyborów w Sosnowcu, Kazimierz Górski, Nowy prezydent Sosnowca, Wybory 2014 Sosnowiec

W Sosnowcu będzie zmiana władzy. Po przeliczeniu większości głosów z komisji obwodowych, wyraźnie prowadzi Arkadiusz Chęciński i to on zostanie nowym prezydentem Sosnowca

Gdy zadzwoniliśmy do sztabu Arkadiusza Chęcińskiego, na miejscu panowała euforia. Jak nas poinformowano, z 38 tysięcy głosów, które przeliczono, ok 24 tysięcy otrzymał Chęciński. 14 tysięcy to wynik Kazimierza Górskiego. To ok.85 procent obwodowych komisji wyborczych. Według wstępnych wyliczeń, Chęciński otrzymał ponad 64% głosów.

Do sztabu PO dzwonił już Kazimierz Górski z gratulacjami. – Niestety, przegraliśmy. Życzymy powodzenia i gratulujemy Arkadiuszowi Chęcińskiemu – wtórował Tomasz Niedziela.

– Cieszę się z tego, co się stało. Nie znamy jeszcze frekwencji, ale dziękuje mieszkańcom, że poszli do urn, że zagłosowali. Cieszę się, że zwyciężył taki sposób prowadzenia kampanii. To dla nas ogromny sukces. Już w poniedziałek będziemy rozmawiali, mamy plan na miasto i chcemy zrealizować nasze obietnice. Dobierzemy współpracowników i rozpoczniemy działanie – mówi nam nowy prezydent Sosnowca, Arkadiusz Chęciński.
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2014-11-30, 10:53 pm

Podsumowując:
Obrazek
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2014-11-30, 10:57 pm

Gdyby bylo stowarzyszenie mogloby sie troche potargowac z nowym prezydentem . Gdyby bylo ...
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Lars 2014-11-30, 11:02 pm

Nie spodziewałem się aż tak dużej przewagi, ale miałem świadomość, że urzędujący prezydent maksimum głosów zbiera w pierwszej turze. Przed miastem otwiera się ogromna szansa. Wynik wyborów pokazuje wielką wiarę mieszkańców w zmiany. Czuję tę odpowiedzialność i postaram się nie zawieść - powiedział nam po zliczeniu głosów niemal ze wszystkich obwodów Arkadiusz Chęciński.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... z3Kakhtui9

Panie Arkadiuszu - nie zawiedź Pan, błagam :!:
Lars

Postprzez Blajpios 2014-11-30, 11:04 pm

Hm. Ja zaś pewnie - znowu swoje. Przepraszam, ale muszę jednak w zupełnie innym tonie, jakkolwiek oczywiście, że należy uznać, w jakichkolwiek perspektywach patrząc, że już faktycznie prawdopodobny wynik (bo ponoć z 85 procent obwodów duża przewaga) - jest jakimś wyraźnym sukcesem. Przecież ja już parę dziesiątków lat marzyłem, że może kiedyś się usłyszy: "dzisiaj zakończył się czas brutalnego panowania komuny w Sosnowcu. Jeszcze co prawda to nie jest pewne, ale szansa już duża.
Niestety - z sukcesów, to tylko tyle.
Nie zdążyłem w piątek przed północą, czyli przed ciszą, wpisać tych moich obserwacji - a z kolei po ciszy wyborczej, to należę do tych chyba, co najdalej mają od urny wyborczej do domu i ewentualnego frykasu jakiegoś na koniec; dopiero teraz więc mogę wpisać.
Niemniej, Szanowni Państwo, ostrożnie z tą euforią. Wciąż uważam, że faktycznie wybór był jak między tyfusem a dżumą (cholerą). Nic mniej. Bynajmniej nie jestem przekonany, co do zdolności p. A. Chęcińskiego do zarządu nawet miastem 50tysięcznym - a co dopiero, nawet jeżeli zdegradowanym do ostatnich pozycji w Rzeczypospolitej, ale grodu dwustutysięcznego. Najkrócej rzecz ujmując, co do ogólnych kwestii. Co do tych, wobec których wybucha tu entuzjazm, przypomnę, iż ten entuzjazm jest niepomny nawet tego, co niektórzy sami na Forum pisali, że bynajmniej A. Chęciński do spraw sportu nie bardzo inaczej podchodzi. Jeżeli zaś chodzi o moją opinię, to jednak nie uważałbym za jakikolwiek postęp, gdyby np. coś tam więcej sypnął na Klub, na Kluby, czy wydał jako Rada Nadzorcza dyrektywę, że nie mają już wstrzymywać się z awansem. Postęp będzie dopiero wtedy, gdy miasto np. zadziała tak, że znajdą się po kolei: nowy właściciel, sponsorzy - a z funduszy miejskich będą tylko określone pieniądze szły na klub zawodowy, jak np. za promocję, jakiej udzielają miastu sukcesy drużyny, na szkolenie młodzieży jeszcze bez kontraktów zawodowych itp. Tak więc, raz jeszcze, "ostrożnie z tym entuzjazmem" - a co do poleceń swoistej "Rady Nadzorczej", to jeszcze w temacie o trenerze Smyle i/lub o spotkaniu z p. F. Wszołkiem oraz i/lub o Przyszłości Zagłębia się wypowiem.
Napisałem wyżej, że "odtrąbienie sukcesu z końcem komunizmu jest niepewne jeszcze, jedynie prawdopodobne" - paru powodów. Oczywiście, pierwszy, to niepewność jeszcze danych, obliczeń, więcej by się wiedziało, gdyby się znało z jakich obwodów nie ma głosów, czy aby to nie mateczniki K. Górskiego. Niemniej, przy podanych już liczbach, wydaje się zwycięstwo A.Chęcińskiego prawie pewne. Gratulacje.
Czy jednak jest już pewne, że sukcesem będą jego decyzje? Powoli. Bliżej będzie takiej konstatacji, gdy będzie wiadomo, jak zamierza konsumować zwycięstwo. Niestety, jak na razie - nie jest pewne, czy aby nie z wiceprezydentem K. Górskim? Dla mnie, jako że ostrożny w wyrokowaniu a trochę już doświadczonym - nie jest nawet wykluczone, że - choćby zdając sobie z własnych ograniczeń albo z innych racji - zaśpiewa pięknym tenorem (figura stylistyczna), że dziękuje za zaszczyt, utwierdza go to w tym, że dobrą drogą samorządową idzie, więc jest to poparcie dla tego, co najelpszego może zrobić, czyli rezygnuje z Prezydentury, bo miasto będzie w sejmiku wspierał czy w jakiejś innej fusze z łaski PO nadanej. Dopiero więc jak będzie wiadomo, że inne są jego decyzje - to będzie można mówić, iż beton zalany przez PZPR/SLD może kiedyś skruszeje.
I tu dochodzimy i do sedna tego, co jest zwycięstwem jednak i dlaczego ono dzisiaj było konieczne - i dochodzimy tu do tego, co jest powodem, iż w ogóle się tu wypowiadam, jako że zasadniczo raczej uchylam się z racji, których niektórzy pewnie są świadomi: od uzewnętrzniania, jakie są moje głosowania w dziedzinie polityki. Stricte politycznych opinii bowiem wygłaszać nie wyrażam woli.
To wszystko, co piszę tutaj - to z pozycji ogólnospołecznych, mentalnościowych. Żeby wreszcie skończyła się gangrena, jaką przez lata był komunizm w formie narzuconej przez okupanta, czy też by skończyła się okupacja, w formie, jaką był narzucony komunizm, wykradający piękno, tradycję i dynamikę Zagłębia. Dla mnie najczytelniejszymi są takie tego obrazy: przed wojną człowiek, który zrobił bezsprzecznie największą karierę wyjeżdżając z Sosnowca, Jan Kiepura, nie omieszkał nigdzie na kuli ziemskiej powiedzieć o sobie, iż jest Chłopakiem z Sosnowca. A co osiągnął z tą społecznością komunizm - otóż tak "opracował sowieckiego człowieka", że wyjeżdżający stąd ludzie, począwszy od komunistycznych tuzów PRLu, po obecnych dygnitarzy, wręcz boją się, by ktoś nie skojarzył ich z Sosnowcem, Zagłębiem; tak było przecież z M. Szczepańskim, M. Dziurowiczem - tak jest i z E. Bieńkowską i innymi. Zajmujący zaś przez lata fotel Prezydenta tego MIasta - piał co rusz z zachwytu, jak to tutaj Śląsk mamy, należy się do Metropolii nie Zagłębiowskiej, tylko Śląskiej, torpedował działania Strefy Zagłębiowskiej, o którą dbało Jaworzno nie Sosnowiec itd itp. Czyż to nie wystarczająco obrazuje tragedię Sosnowca, Zagłębia? Więcej - w temacie o Przyszłości Zagłębia.
Tak, niestety. Jeszcze nie ma pewności, ale jest duża szansa, że jakieś odspawanie od "minionej a w Zagłębiu bynajmniej nie minionej" mentalności nastąpi, choćby w minimalnej formie. Oczywiście, jest niebezpieczeństwo, że A. Chęciński swymi decyzjami nie da na to szansy - ale jest nadzieja, że trochę może drgnie. Oczywiście, jest niebezpieczeństwo, że choć powoli nawet w SLD dochodzić do głosu będą ludzie młodzi, to jednak wychowani przez oddychaniem PRLem w domach ich tatusiów. Niemniej - może już następne rozdanie nawet w SLD będzie jednak trochę wypłukane z tamtych czasów. I o to mi chodzi - gdy piszę te rzeczy, jak zaznaczyłem, nie wchodząc nawet w objawianie moich decyzji w wyborach politycznych (choć w kontekcie wyborów prezydenckich pewnie nie trudno się domyśleć, jakkolwiek poinformuję "w celach szkoleniowych", że nie raz już posługiwałem się świadomie zastosowaniem głosu nieważnego, nie widząc ludzi, co do których byłbym spokojny, że spełnią nadany im mandat). Ufam, że Sosnowiec wreszcie drgnął mentalnościowo, wyłaniając się z miazmatów minionej epoki - jakkolwiek reszta wyborów politycznych, niestety w tym również decyzja, jaką faktycznie od lat podjęto o uznaniu zgórnośląszczenia - należy do aktualnych mieszkańców.
No i rzecz jasna chciałbym się móc cieszyć tym, że jednak do przodu pójdzie jeszcze więcej, że drgnie skuteczniej, że okaże się, iż Prezydent, który będzie władał Miastem po tych wyborach - okaże się lepiej jednak działający, niż obawiam się czy to w wypadku A. Chęcińskiego czy to w wypadku K. Górskiego, który w niektórych sprawach wydaje się nawet od p. Chęcińskiego sprawniejszy. Mam nadzieję, że będzie lepiej, niż nac chłodno można kalkulować, że będzie. Życzę tego rzecz jasna i będę się cieszyć, gdyby te obawy się nie spełniły. Niemniej, jestem też spokojny o tyle, że przygotowany i na to, że toczyć się będzie dalej ta historia wg zdroworozsądkowych przewidywań.
Dzięki za cierpliwość, bo znowu wyszedł duży tekst. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez szajba555 2014-11-30, 11:12 pm

No i blaszak został pożegnanie Bolszewickim paszoł w h*** dasvidanja moskievskaya bljadź mimo to że nie przepadam za PO to panu Chęcińskiemu życzę powodzenia w zarządzaniu Sosnowcem :niezle: też na nowego pana prezydenta Sosnowca leci jakaś tam czara krytyki a w polityce to może po mojemu być jak w sporcie że motywuje do lepszego działania oraz realizowania różnych inicjatyw ale cóż zobaczymy pożyjemy
szajba555

Postprzez Lars 2014-11-30, 11:20 pm

Nowy prezydent Sosnowca ma 43 lata, jest absolwentem Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu, gdzie studiował administrację publiczną. Do 2011 roku, gdy objął stanowisko wiceprezydenta Sosnowca [od czerwca 2013 jest członkiem zarządu województwa śląskiego], prowadził własną firmę, w której razem ze wspólnikiem zajmował się m.in. kontrolą jakości produktów stalowych. Żonaty, ma dwójkę dzieci. Pytany o swoje pasje mówi, że pierwszą jest gra w piłkę nożną. Druga to... kino indyjskie.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... z3KapFIorR

no to Panie prezydencie miejmy gdzie tą piłkę oglądać i miejmy ją na jak najwyższym poziomie, bo pograć każdy może, ale obejrzeć dobry mecz zawsze warto, czyż nie?
Lars

Postprzez jondek 2014-11-30, 11:31 pm

Co by nie mowić.Prosze Państwa.30 listopada 2014r. skończył się w Sosnowcu komunizm.I mam nadzieję że wkrótce skończy się czas dla "prezesa" i "trenera". :czerwona: Dziś są moje imieniny i przyjmuję to jako dobrą wróżbę andrzejkową :brawo: :) :lol:
jondek

Postprzez Lars 2014-11-30, 11:35 pm

jondek napisał(a):Co by nie mowić.Prosze Państwa.30 listopada 2014r. skończył się w Sosnowcu komunizm.I mam nadzieję że wkrótce skończy się czas dla "prezesa" i "trenera". :czerwona: Dziś są moje imieniny i przyjmuję to jako dobrą wróżbę andrzejkową :brawo: :) :lol:

obyś Andrzeju miał zawsze najlepszy humor po meczach Zagłębia :-)
Lars

Postprzez Adam1906 2014-11-30, 11:37 pm

Najlepszego jondek życzę Tobie i nam wszystkim przy okazji ;-)
Adam1906

Postprzez Lars 2014-11-30, 11:48 pm

szczęśliwie wybraliśmy, mając nad wami większość, wyborcy PiS, głosujący przeciw PO, a za SLD. Wstyd mi za was lamusy Macierewicza. Panowie - to był zamach, wybory sfałszowane, demokracji nie ma.

Dzięki za głos na Górskiego :-) jesteście niezastąpieni :lol: byle by nie na PO, nawet za SLD. śmieszne krasnale z was.
a myślało się, że głosowanie antyPO da wygraną Kaziowi.
Niestety nie dało...
Lars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna