NASZE ZAGŁĘBIE - AWANS albo trener odchodzi

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: NASZE ZAGŁĘBIE - AWANS albo trener odchodzi

Postprzez kriss68 2014-10-25, 12:23 am

A jak będzie awans ? to Smyła będzie noszony na rękach.
Wiatr zawieje chorągiewkom w drugą stronę i oponenci zostaną klakierami, ale tylko do pierwszych porażek bo wtedy znów zacznie się jazda.
Kto w zamian proszę o podanie choć jednego rozsądnego nazwiska > z tym gościem na pewno zrobimy awans i będziemy mieszać w 1 lidze.
kriss68

Postprzez August 2014-10-25, 9:19 am

kriss68 napisał(a):A jak będzie awans ? to Smyła będzie noszony na rękach.
Wiatr zawieje chorągiewkom w drugą stronę i oponenci zostaną klakierami, ale tylko do pierwszych porażek bo wtedy znów zacznie się jazda.
Kto w zamian proszę o podanie choć jednego rozsądnego nazwiska > z tym gościem na pewno zrobimy awans i będziemy mieszać w 1 lidze.

Ja tam mogę zostać "listką figową" Mirosława, ale najpierw niech taki awans stanie sie faktem bo od lat kończy sie na gadaniu. Obecnie droga też daleka, a dzisiaj niech przywiozą cos z Kluczborka bo w przeciwnym razie znów zacznie sie robic nieciekawie. Na chwilę obecna tradycyjie to my musimy gonić,a nie uciekać.

Blajpios napisał(a):Niemniej - może to być i urzędnik Ratusza "oddelegowany na trudny odcinek walki ideologicznej", pracownik klubu, odciągający uwagę przeciwnika od najczulszych słabych punktów, zawodnik, małżonka faktycznego trenera, p. Smyły, sam p. Smyła, sądząc po wysokim stopniu zaawansowania w erystyce: choćby i sfrustrowany polityk, że nie może startować na Prezydenta itd itp, jeszcze może i kilkadziesiąt możliwości, tlyko szkoda czasu pisać.

No i to moze służyć za clou wszystkiego. Nie trzeba się specjalnie wysilać aby widzieć, że podstawowym problemem tego klubu jest to, że od lat jego własciciele nie chca i nie ptrafią wznieść się dla jego dobra ponad uklady i zatrudnić w roli zarządzających ludzi kompetentnych a wręcz przeciwnie. Bycie w układzie nie idzie w parze z odpowiednimi kwalifikacjami. A bycie np. Prezesem klubu który wie że i tak dostanie środki z Miasta jest po prostu b. wygodne. W takim maraźmie jest wygodnie funkcjonować latami.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez MirosławaSmyła 2014-10-26, 6:05 pm

bbartek napisał(a):My, sorry, ja chcę zmiany która potrafi zmienić ten KLUB a nie trwania w tym marazmie nadal.
Do tego potrzebne sa zmiany personalne .Pozdrawiam.

Zmiany personalne, zacznijmy analizę od samego dołu. Piłkarze - możemy zakontraktować tylko takich na jakich nas stać, plus graczy jakich zaproponuje nam Legia. II liga nie jest zbyt atrakcyjna dla naprawdę dobrych zawodników, więc niełatwo ściągnąć tutaj kogoś z dużymi umiejętnościami. Cały czas powtarzam, że nasz budżet jest niezły, ale nie jest cudowny i nie możemy oczekiwać fajerwerków. Oczywiście można szukać graczy młodych, tańszych, na dorobku, ale to trochę jak kupowanie kota w worku, raz się uda znaleźć kogoś konkretnego, trzy razy się nie uda, a przecież wyniku chcecie tu i teraz.
Trener - moim zdaniem powinien zostać zwolniony, dopiero w momencie, gdy szanse na awans byłyby już naprawdę niewielkie. Póki co, szanse są i myślę, że przerywanie pracy jednemu trenerowi i wprowadzanie kolejnego to nie jest dobry pomysł. Zanim nowy trener wszystko sobie poukłada minie sporo czasu i taka reorganizacja to mimo wszystko będzie czas stracony.
Prezes - co on tak naprawdę może? Kibicom wydaje się, że powinien chodzić od firmy do firmy, prosić o pieniądze, mieć w głowie 1000 pomysłów marketingowych i wprowadzać je w życie jeden po drugim. Łatwo się mówi takie frazesy, a rzeczywistość jest brutalna. Dziś mało jest filantropów gotowych wesprzeć sport konkretną kasą, a ludzie wychowani na wszelkiego rodzaju promocjach, rabatach i upustach, w każdej akcji marketingowej "węszą jakiś podstęp".
Właściciel - czyli miasto, czasem mam wrażenie, że daje pieniądze na klub tylko dla świętego spokoju, tak, żeby kibice zbytnio "nie buczeli", że miasto takie niedobre i sportu nie chce wspierać. Niby powinni wymagać od prezesa wyników, ale jakoś tego nie widać.

Podsumowując - tak naprawdę nie chodzi o zmiany personalne, tak naprawdę chodzi o pieniądze, bo klub na miejskiej kasie budowany, to nie jest zdrowy układ. Tak, dacie kilka przykładów, że są takie kluby i dobrze prosperują, ja wtedy powiem: "a ile jest takich jak Zagłębie? Z miejską kasą i bez wyników".
MirosławaSmyła napisał(a):Może by tak kulaga Mirosław w ramach tego ocieplania i tłumaczenia klubowo-miejskich decydentów odniósłby sie do prób dywersyfikacji źródeł finansowania sportowej spółki prowadzonej przez obecnie nam panujący na klubowy management

Już to kiedyś pisałem. Dziś sponsorzy często sami wybierają kluby, które chcą sponsorować, bo to nie sponsorzy, tylko tak naprawdę filantropi. Tym sponsorom, średnio zależy na reklamie swojej firmy na bandzie, koszulce piłkarza czy bilecie. To jest tylko wartość dodana. Oni sponsorują dany klub, bo lubią sport, lubią piłkę nożną, lubią ten konkretny klub, mają jakieś związki z miejscowością gdzie klub ma siedzibę, albo mają po prostu taki kaprys.
Inaczej może być w ekstraklasie, bo tam dochodzi ważny czynnik - zainteresowanie mediów. U nas, w szarych realiach drugoligowych czynnik medialny jest niewielki, by nie powiedzieć żaden.
Ktoś kiedyś ubolewał, dlaczego taka firma jak ArcelorMittal nie chce sponsorować Zagłębia. Duża firma, duża kasa, duże wymagania. Gdyby Zagłębie grało w ekstraklasie, może coś by z tego było, a tak, po co oni mają dawać jakieś pieniądze.
U nas w Zagłębiu jest kilka mniejszych firm, które też mogłyby wyłożyć trochę gotówki, problem w tym, że ludzie zarządzający nimi, niekoniecznie są stąd. Oni nie czują jakiejś wewnętrznej powinności przekazania kasy na klub, bo nie urodzili się w Zagłębiu, może nawet tutaj nie mieszkają, nigdy nie byli na naszym stadionie. Mój prezes wynajmuje mieszkanie w Sosnowcu, a mieszka na stałe w Warszawie, gdzie wyjeżdża w każdy weekend. Dlaczego ma sponsorować jakieś tam Zagłębie?
Szukanie sponsora na siłę to walenie głową w mur. Pewnie prezes nie raz całował klamkę w różnych gabinetach i jak widać efekty są mierne. Sam nie mam pomysłu jak to rozwiązać, sytuacja jest trudna
werty2 napisał(a):upieram się przy stwierdzeniu, że środki te nie są dobrze wydawane, poniekąd na własne życzenie UM czytaj: zatrudnienie kolejnego człowieka bez wiedzy i umiejętności z zakresu kierowania spółką akcyjną...

Jesteś w stanie zagwarantować, że inny prezes miałby lepsze wyniki? To może mamy szukać odpowiedniego do skutku? Ile czasu dać nowemu prezesowi na znalezienie sponsora i poukładanie klubu, trzy miesiące, pół roku, rok? Jak nie da rady to dawać następnego? I co to ma udowodnić, do czego doprowadzić? W końcu zaczną trafiać do nas ludzie, którzy obiecają Ci wszystko, byleby dostać fotel.
werty2 napisał(a):Bzdura, umowa z Legią nie traktuje o kupowaniu sprzętu, to pomysł klubu mający na celu unifikację wyglądu małych piłkarzy...

Ja nie mówię, że to ludzie z Legii nakazuje rodzicom zagłębiowskich dzieci, aby kupowali małymi piłkarzom taki i taki sprzęt. Mnie się wydaje, że takie zasady obowiązują w szkółkach w Warszawie i ktoś spróbował zastosować je u nas. Jednolity sprzęt całej grupy wygląda profesjonalnie, ale ktoś zapomniał, że to wszystko kosztuje, a Sosnowiec nie jest Warszawą.
Blajpios napisał(a):Niemniej - może to być i urzędnik Ratusza "oddelegowany na trudny odcinek walki ideologicznej", pracownik klubu, odciągający uwagę przeciwnika od najczulszych słabych punktów, zawodnik, małżonka faktycznego trenera, p. Smyły, sam p. Smyła, sądząc po wysokim stopniu zaawansowania w erystyce: choćby i sfrustrowany polityk, że nie może startować na Prezydenta itd itp, jeszcze może i kilkadziesiąt możliwości

Uśmiałem się ;) Tyle chyba mogę powiedzieć, że jestem zwyczajnym kibicem, niestety. Erystyka? Została mi z czasów studiów. Jeżeli chodzi natomiast o motywy mojego działania, to co piszę jest głosem "kibica rozsądnego" i tylko tyle. Nie wiem, może faktycznie jestem niewystarczająco fanatyczny dla was, ale zapewniam, że nie mam żadnego interesu w wybielaniu piłkarzy, trenera, czy prezesa. Ja zwyczajnie staram się podchodzić mniej emocjonalnie, bardziej z dystansem.
MirosławaSmyła

Postprzez Sir 2014-10-26, 10:33 pm

Dajmy czas do końca tego roku i wtedy przyjdzie pora na rozliczenie.
Sir

Postprzez pyla 2014-10-27, 12:26 am

Tylko moze być ciut za póżno :-(
pyla

Postprzez Anakin 2014-10-27, 8:01 am

MirosławaSmyła napisał(a):Piłkarze - możemy zakontraktować tylko takich na jakich nas stać, plus graczy jakich zaproponuje nam Legia. II liga nie jest zbyt atrakcyjna dla naprawdę dobrych zawodników, więc niełatwo ściągnąć tutaj kogoś z dużymi umiejętnościami

A przeciwnicy kadrowo są silniejsi ? Nie
MirosławaSmyła napisał(a):Prezes - co on tak naprawdę może? Kibicom wydaje się, że powinien chodzić od firmy do firmy, prosić o pieniądze, mieć w głowie 1000 pomysłów marketingowych i wprowadzać je w życie jeden po drugim. Łatwo się mówi takie frazesy, a rzeczywistość jest brutalna. Dziś mało jest filantropów gotowych wesprzeć sport konkretną kasą, a ludzie wychowani na wszelkiego rodzaju promocjach, rabatach i upustach, w każdej akcji marketingowej "węszą jakiś podstęp".

A co w ogóle robi żeby pozyskać sponsorów ? Tu nie chodzi o bogatego sponsora z dużą kasą ale o kilkadziesiąt firm z mniejszymi pieniędzmi. Byłem kiedyś w Chojnicach na meczu. Rozbolała mnie głowa od ilości drobnicy wspierającej klub. ZA z kolei nie sadzę żeby ich Gmina miała taki potencjał jak nasza aby wspierać klub na takim poziomie jak u nas. Tymczasem awansowali o poziom wyżej i jakoś sobie radzą. Nie słychać o ich problemach finansowych.
MirosławaSmyła napisał(a):Właściciel - czyli miasto, czasem mam wrażenie, że daje pieniądze na klub tylko dla świętego spokoju, tak, żeby kibice zbytnio "nie buczeli", że miasto takie niedobre i sportu nie chce wspierać. Niby powinni wymagać od prezesa wyników, ale jakoś tego nie widać.

Problem w tym ze miasto nie ma odpowiedniego nadzoru właścicielskiego a przecież ma nie tylko akcje Zagłębia. Poza tym jak wspominano wcześniej nie jest w stanie wyszukać dobrego Zarządcy klubu. Wszystko co dotychczas było w klubie było związane z układami a nie z kompetencjami.
MirosławaSmyła napisał(a): nas w Zagłębiu jest kilka mniejszych firm, które też mogłyby wyłożyć trochę gotówki, problem w tym, że ludzie zarządzający nimi, niekoniecznie są stąd. Oni nie czują jakiejś wewnętrznej powinności przekazania kasy na klub, bo nie urodzili się w Zagłębiu, może nawet tutaj nie mieszkają, nigdy nie byli na naszym stadionie. Mój prezes wynajmuje mieszkanie w Sosnowcu, a mieszka na stałe w Warszawie, gdzie wyjeżdża w każdy weekend. Dlaczego ma sponsorować jakieś tam Zagłębie?
MirosławaSmyła napisał(a):Ktoś kiedyś ubolewał, dlaczego taka firma jak ArcelorMittal nie chce sponsorować Zagłębia. Duża firma, duża kasa, duże wymagania. Gdyby Zagłębie grało w ekstraklasie, może coś by z tego było, a tak, po co oni mają dawać jakieś pieniądze.

Wisła czy Ruch też się kręciły wokół Arcelora i sponsoring nie doszedł do skutku. Widać nie są zainteresowani polską piłką. Ale na nich świat się nie kończy.

Nie sądzę aby wśród podmiotów gospodarczych większość stanowili decydenci czy właściciele spoza regionu. a jeśli to wcale nie musi oznaczać że nie będą zainteresowani wyłożeniem paru złotych. Wszak działają na tym terenie. Ale czy ktoś próbował ?
MirosławaSmyła napisał(a):Ile czasu dać nowemu prezesowi na znalezienie sponsora i poukładanie klubu, trzy miesiące, pół roku, rok? Jak nie da rady to dawać następnego? I co to ma udowodnić, do czego doprowadzić? W końcu zaczną trafiać do nas ludzie, którzy obiecają Ci wszystko, byleby dostać fotel.

Niekoniecznie. Prezes dostałby rok obrachunkowy. Podobał mi się pomysł aby ogłosić konkurs z określonymi wymaganiami i programem z którego byłby rozliczany. A w formie premii mógłby dostawać jakiś procencik od każdej kasy od pozyskanego sponsora w formie premii. Jest motywacja ? Duż a jak cholera.
MirosławaSmyła napisał(a):Tyle chyba mogę powiedzieć, że jestem zwyczajnym kibicem, niestety

Raczej spirytus movens zagłębiowskich kibiców. Idąc takim tokiem rozumowania to trzeba by się powiesić. Im wcześniej tym lepiej. Bo i tak się kiedyś umrze
Anakin

Postprzez LucasUSA 2014-10-27, 11:58 am

Zartujecie? Trener nie odchodzi! W tej cienkiej lidze liderzy sie zmieniaja, zawsze mozna z kims zremisowac i sie cieszyc z punktu z "liderem", albo "z bylym liderem", albo "kandydatem do awansu" - wymowek nie braknie! A posadka sie obroni, starta punktowa bedzie bezpieczna.

- Zespół z (tu wstawic nazwe miasta/wsi/powiatu/dzielnicy lidera lub niedawnego lidera) nieprzypadkowo zajmuje (lub zajmowal) pierwsze miejsce w tabeli. Przyjechaliśmy tutaj z szacunkiem, ale chcieliśmy też coś ustrzelić - powiedział po spotkaniu w (wstawic nazwe miasta/wsi/powiatu/dzielnicy) Mirosław Smyła
LucasUSA

Postprzez Anakin 2014-10-27, 2:36 pm

To ze taki osiedlowy zespół jak Rozwój osiągnął po kilkunastu kolejkach pierwsze miejsce, nawet na jedna kolejkę, jest dla nas wstydem. Rozwój ani nie jest nr 1 w Katowicach ani nie ma bogatych sponsorów I trudno uwierzyć w I-ligowe aspiracje. A jednak dało się przyjechać na Ludowy i spuscić łomot Zagłębiu a po kilkunastu kolejkach osiagnąć I miejsce. czyli coś co pozostaje w sferze marzeń Zagłębia. No ale podsumowując kolegę Smyłę w Sosnowcu na taki wynik nie ma szans.
Anakin

Postprzez jondek 2014-10-27, 2:50 pm

Dawać Moskala!!
jondek

Postprzez Anakin 2014-10-27, 2:56 pm

Górak albo Skowronek bądź ktoś takiego pokroju. Na te klasą rozgrywkową umiejętności w sam raz.
Anakin

Postprzez szajba555 2014-10-27, 3:22 pm

Skowronek albo Moskal mogą mieć za duże wymagania finansowe jak dla nas ten drugi pan pracuje na bukowej i nie wiem czy w najbliższym czasie go zwolnią bo widocznie jak dla mnie w gieksie jest to samo z trenerami jak u nas brak pomysłu na drużynę . Pan Jaroszewski jeśli szanuje Zagłębie to dawno powinien wywalić Smyłę puki jesteśmy na tym siódmym miejscu w tabeli bo przez te parę meczy rundy jesiennej można by było się z tego wykaraskać żeby przede wszystkim nie utrudniać sobie zadania jakim jest awans do pierwszej ligi nie jestem jakimś tam klakierem ale można by było rozważyć zatrudnienie pana Brosza bo za jego kadencji jako osoba nie przepadająca za piastunkami z niedowierzaniem wierzyłem w to że klub nieco zbliżony wieloma rzeczami do Zagłębia gra w kwalifikacjach do LE :niezle: Stawowego też by można by było rozważyć w co wątpię bo chłop może mieć za duże wymagania finansowe
szajba555

Postprzez MirosławaSmyła 2014-10-27, 6:28 pm

Anakin napisał(a):A przeciwnicy kadrowo są silniejsi ? Nie

Nie mów, że naprawdę wierzysz w to, że aby awansować wystarczy mieć w drużynie kilka nazwisk, a awans zrobi się sam. To jest właśnie piękno sportu, że nie zawsze wygrywa ten, który wydaje się mocny.
Anakin napisał(a):A co w ogóle robi żeby pozyskać sponsorów ? Tu nie chodzi o bogatego sponsora z dużą kasą ale o kilkadziesiąt firm z mniejszymi pieniędzmi. Byłem kiedyś w Chojnicach na meczu. Rozbolała mnie głowa od ilości drobnicy wspierającej klub. ZA z kolei nie sadzę żeby ich Gmina miała taki potencjał jak nasza aby wspierać klub na takim poziomie jak u nas. Tymczasem awansowali o poziom wyżej i jakoś sobie radzą. Nie słychać o ich problemach finansowych.

Nie śledzę poczynań prezesa na co dzień, ale nie chce mi się wierzyć, że jego jedynym zajęciem jest przyjść do pracy, wypić kawę i poczytać gazetę w fotelu. Chojnice to miasto pięć raz mniej ludne i mniejsze od Sosnowca. Tamtejsze firmy mogą uważać klub piłkarski za najbardziej atrakcyjne miejsce do reklamy, bo w takiej wiosce, mecz piłkarski to jest wydarzenie pierwszej rangi i jedna z nielicznych małomiasteczkowych rozrywek. Firmy z Zagłębia mają inne możliwości promocji, nie tylko poprzez klub piłkarski, który mocno podupadł na prestiżu i nie kojarzy się pozytywnie.
Anakin napisał(a):Problem w tym ze miasto nie ma odpowiedniego nadzoru właścicielskiego a przecież ma nie tylko akcje Zagłębia. Poza tym jak wspominano wcześniej nie jest w stanie wyszukać dobrego Zarządcy klubu. Wszystko co dotychczas było w klubie było związane z układami a nie z kompetencjami.

Może faktycznie jest to swego rodzaju układ na zasadzie "prezes nasz człowiek", człowiek którego znamy, jemu przekazujemy miejskie pieniądze i ufamy w jego decyzje. Jeżeli zmienią się władze w mieście na pewno wiele wyjaśni się w tej materii, nie unosił bym jednak rąk w geście zwycięstwa, bo na miejsce obecnego prezesa, który jest protegowanym Górskiego, przyjdzie inny, który będzie protegowanym Chęcińskiego, Adamca czy Potocznego. Nic się więc nie zmieni, tylko nazwiska będą inne, dopóki ten klub jest sponsorowany z miejskich pieniędzy.
Anakin napisał(a):Nie sądzę aby wśród podmiotów gospodarczych większość stanowili decydenci czy właściciele spoza regionu. a jeśli to wcale nie musi oznaczać że nie będą zainteresowani wyłożeniem paru złotych. Wszak działają na tym terenie. Ale czy ktoś próbował ?

A czy można być pewnym, że nie próbował? Spójrzmy na kilka firm z Sosnowca - Foster Wheeler Energy Fakop, Timken, Magneti Marelli, Heraeus, Automotive Lighting, Remondis... Jaki cel dla tych firm ma wydawanie pieniędzy na klub? Czy poprzez reklamę na koszulkach w jakiś sposób pozyskają nowych klientów? To są firmy wysoko specjalistyczne, często produkujące konkretne podzespoły, dla konkretnych odbiorców.
Przejdźmy dalej, mamy w Sosnowcu sieci handlowe - Auchan, Decathlon, Carrefour, Biedronka, Lidl, Castorama. Leroy Merlin itd. Dlaczego oni mają sponsorować Zagłębie? Czy dając kasę na klub, przyciągną do siebie klientów? Czy dlatego, że Auchan dawałby pieniądze na Zagłębie, wszyscy kibice chodziliby tylko tam na zakupy? A może rozdawać kibicom Zagłębia bony rabatowe po każdym spotkaniu? Kto za te rabaty zapłaci, Auchan? Zbyt małe zwiększenie obrotów handlowych w stosunku do poniesionych kosztów.
Mamy w Sosnowcu file, podkreślam filie, firm Cebi, Prologis, czy Kolporter. Po co mają sponsorować Zagłębie skoro to tylko oddziały firm z innych miast.
Anakin napisał(a):Prezes dostałby rok obrachunkowy. Podobał mi się pomysł aby ogłosić konkurs z określonymi wymaganiami i programem z którego byłby rozliczany. A w formie premii mógłby dostawać jakiś procencik od każdej kasy od pozyskanego sponsora w formie premii. Jest motywacja ? Duż a jak cholera.

Fajnie to obmyśliłeś. Załóżmy, że startuję na takiego prezesa, mam super program, wybierają mnie, a jak sobie siedzę w fotelu i piję kawę. Zwolnią mnie, po roku? Trudno, ale trochę pożyłem jak król, na moje miejsce przyjdzie inny, który będzie robił tak samo. To będzie zmierzało do tego co pisałem, potencjalni prezesi obiecają wszystko, byleby wyrwać stołek.
Anakin napisał(a):To ze taki osiedlowy zespół jak Rozwój osiągnął po kilkunastu kolejkach pierwsze miejsce, nawet na jedna kolejkę, jest dla nas wstydem.

Wcześniej pisałem "Jak Stal Stalowa Wola, śmie w ogóle być przed Zagłębiem w tabeli", to napisałeś żebym nie ironizował, a teraz sam ironizujesz? Zagłębiu należy się pierwsze miejsce, bo to Zagłębie?
Anakin napisał(a):Rozwój ani nie jest nr 1 w Katowicach ani nie ma bogatych sponsorów I trudno uwierzyć w I-ligowe aspiracje. A jednak dało się przyjechać na Ludowy i spuscić łomot Zagłębiu a po kilkunastu kolejkach osiagnąć I miejsce. czyli coś co pozostaje w sferze marzeń Zagłębia. No ale podsumowując kolegę Smyłę w Sosnowcu na taki wynik nie ma szans.

Szansa na awans ciągle jest realna. Patrzmy na siebie, nie na innych, bo dziś to Rozwój jest pierwszy, a po następnej kolejce może nie być nawet w pierwszej trójce.
szajba555 napisał(a):Skowronek albo Moskal mogą mieć za duże wymagania finansowe jak dla nas ten drugi pan pracuje na bukowej i nie wiem czy w najbliższym czasie go zwolnią bo widocznie jak dla mnie w gieksie jest to samo z trenerami jak u nas brak pomysłu na drużynę .

Stało się, Moskal zwolniony z Katowic i teraz można obserwować co się będzie działo w Katowicach. Tam, podobnie jak w Sosnowcu jest duża presja na awans. Jak widać ktoś nie wytrzymał, wykonano nerwowy ruch, trener poszedł w odstawkę. Zobaczymy jak GKS poradzi sobie teraz z nowym trenerem...
MirosławaSmyła

Postprzez August 2014-10-27, 9:47 pm

MirosławaSmyła napisał(a): czy można być pewnym, że nie próbował? Spójrzmy na kilka firm z Sosnowca - Foster Wheeler Energy Fakop, Timken, Magneti Marelli, Heraeus, Automotive Lighting, Remondis... Jaki cel dla tych firm ma wydawanie pieniędzy na klub? Czy poprzez reklamę na koszulkach w jakiś sposób pozyskają nowych klientów? To są firmy wysoko specjalistyczne, często produkujące konkretne podzespoły, dla konkretnych odbiorców.
Przejdźmy dalej, mamy w Sosnowcu sieci handlowe - Auchan, Decathlon, Carrefour, Biedronka, Lidl, Castorama. Leroy Merlin itd. Dlaczego oni mają sponsorować Zagłębie? Czy dając kasę na klub, przyciągną do siebie klientów? Czy dlatego, że Auchan dawałby pieniądze na Zagłębie, wszyscy kibice chodziliby tylko tam na zakupy? A może rozdawać kibicom Zagłębia bony rabatowe po każdym spotkaniu? Kto za te rabaty zapłaci, Auchan? Zbyt małe zwiększenie obrotów handlowych w stosunku do poniesionych kosztów.
Mamy w Sosnowcu file, podkreślam filie, firm Cebi, Prologis, czy Kolporter. Po co mają sponsorować Zagłębie skoro to tylko oddziały firm z innych miast.

Może przypadkowo moze nie, ale wymieniłes przynajmniej jedna z firma, która swego czasu sama była zainteresowana sponsorowaniem 3-ligowego Zagłebia. Odpuściła sobie ze względu na brak zainteresowania czy też - mówiąc krótko -olanie chętnego. Wymieniłeś też przynajmniej jedna z firm z ktorą efendi z klubu próbowali rozmawiać o sponsoringu ale goscie dostali ataku kolki ze smiechu slysząc sposób prezentacji oferty na poziomie uczniów SPZ-tki. Przez jakiś czas krążyła też po Mittalu anegdota w jaki sposób śp. Szatan probował sie umówic z Lakshmi Mittalem odnosnie sponsoringu. Tu w ogole nie wejdę w szczegóły ze względu na smierc jej bohatera. Ogólnie rzecz biorąc sporo nasłuchałem sie przez ostatnie lata na temat indolencji władz klubu i w tym tkwi problem.A Ty - jak widze - prezentujesz straszny defetyzm. To niemożliwe, tego sie nie da. Twoja sprawa, ale współczuję. Tym bardziej, ze mam swiadomość tego, że sie da. Łącznie z tym że jest sporo możliwości aby zatrudnic fachowca, mieć go na oku i móc go mobilizować. A wiem co piszę bo mam dośc spore doświadczenie w szeroko pojetym nadzorze włascicielskim. Jak to zwykł mawiac pewien mój serdeczny, an iedawno zmarły kolega: niemożliwe to jest otawrcie parasola w dupie. Choc i tę metodę Japończycy chcą opatentować.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez LucasUSA 2014-10-28, 12:11 am

Chwileczke, sporo piszemy o sponsorach, a wlasciwie ich braku. Moim zdaniem nie tutaj tkwi problem, bo jak na chwile obecna Zaglebie jest potentatem finansowym w tej lidze, ze stalymi finansami, pensja na czas i dobrym zapleczem tereningowym. Pewnie, ze przydalby sie mega-sponsor, ale to nie tu tkwi problem, bo w naszej obecnej sytuacji powinnismy bic wszystkich na glowe! Znowu, co takiego ma do zaoferowania Rozwoj, ze jest liderem z dobra forma? Dlaczego w miare stabilna sytuacje finansowa nie da sie przekuc na jakikolwiek sukces sportowy?! No wlasnie - to temat o trenerze. Wiele klubow marzyloby o wzmocnieniach z Legii, bierzemy czolowego strzelca poprzedniego sezonu, ktory nagle zapomina jak sie strzela - czyja to wina? O co tu chodzi? I kto za to odpowiada?

A moze wlasnie jest za spokojnie, za milutko i za przyjemnie w tym trzecioligowym bagienku i nikomu nie chce sie tego zmieniac? Nie trzeba sie wysilac, bo miasto podlaczy kroplowke? Nie trzeba zapier..dalac na treningach, bo kaska sie zgadza, kontrakt sie skonczy i pojdziemy w pizdu w Polske szukac kolejnego pracodawcy frajera, gdzie niektorym kopaczom nagle forma wroci, bo sie okaze, ze tam trzeba sie czyms wykazac?
LucasUSA

Postprzez GrubyPerez 2014-10-28, 9:42 am

LucasUSA napisał(a):A moze wlasnie jest za spokojnie, za milutko i za przyjemnie w tym trzecioligowym bagienku i nikomu nie chce sie tego zmieniac? Nie trzeba sie wysilac, bo miasto podlaczy kroplowke? Nie trzeba zapier..dalac na treningach, bo kaska sie zgadza, kontrakt sie skonczy i pojdziemy w pizdu w Polske szukac kolejnego pracodawcy frajera, gdzie niektorym kopaczom nagle forma wroci, bo sie okaze, ze tam trzeba sie czyms wykazac?

Jakżesz trafne spostrzeżenie, tak jest w istocie rzeczy ! Brak identyfikacji z klubem , z założenia traktowanie jako kolejnego przystanku w "karierze"- no i kasa się zgadza przy stosunkowo niskich wymaganiach- bo i przykład od szefa (trenera) idzie taki sam albo też można go dymać z każdej strony bo przecież on wybielając siebie na konferencji takiego delikwenta i tak wytłumaczy.
-cytat ze "zwisa "
"Zagłębiu należy się pierwsze miejsce, bo to Zagłębie? - padło pytanie. Tak , k***a - tak właśnie ma być ale nie z pozycji oczekiwań kibiców bo te są oczywistą oczywistością po tylu latach marazmu - ale przede wszystkim z pozycji zaangażowania zawodników oraz sterującego tym fachowca.
Jeśli tego ktoś nie rozumie to niech wypierdala z Sosnowca bo nie po drodze mu z nami. Czas na tłumaczenia już minął. A głos rozsądku wsadź sobie w dupę razem z parasolem , który Ci subtelnie August zasugerował.
Ostatnio edytowano 2014-10-28, 8:46 pm przez GrubyPerez, łącznie edytowano 1 raz
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna