Krzysztof Szatan - były właściciel Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Krzysztof Szatan - były właściciel Zagłębia

Postprzez Blajpios 2010-11-15, 11:53 am

A ja życzę L. Ojrzyńskiemu, by nie było tak, że znów pod koniec sezonu ratować Zagłębie przed spadkiem przyjdzie P. Pierścionek. Co by nie powiedzieć, najlepsze wyniki ostatnio były właśnie za Pierścionka, który uratował przed spadkiem, który doprowadził daleko w Pucharze. Ale nie ma chłopina szczęścia, bo akurat go "gratisowo" dodano w pakiecie do K. Szatana, czyli należy wieszać na nim przysłowiowe psy i jest w ogóle be. (Z góry zaznaczam, o ile to ma znaczenie dla niektórych namiętnych, bo jak doświadczyłem, tacy nie czytają, co się im pisze, jak również nie są w stanie np. zauważyć różnicy sformułowań - a w zamian tylko krzyczą i z tego ma wynikać, że jest jak krzyczą. Niemniej, nie tylko oni istnieją, więc zaznaczam: napisałem o Pierścionku, co jest prawdą i nie będę jej przemilczał tylko dlatego, że jest obecnie "inne spojrzenie obowiązujące", jakkolwiek i mnie smutno jest z powodu jego startu w wyborach, więc tu zgadzam się z kibicami i dodatkowo orientacja polityczna, którą wybrał, zasmuca mnie "na poprawkę" ź a zwolnienie go po jego wypowiedzi było oczywiste i słuszne zaś w czasie, gdy zatrudniano Ojrzyńskiego powtórne zatrudnienie byłoby przedwczesne, jakkolwiek nikt chyba wtedy na to nie patrzył, tylko trzeba było zrobić miejsce dla forpoczty nowych mniejszościowych właścicieli, czyli L. Ojrzyńskiego).
Cieszę się, że Kol. August nie napisał o mnie, tylko o kimś, kto wystawia na piedestał K. Szatana - bo przy okazji daje to mnie okazję do dopisania czegoś, co pomoże wyprowadzić ten wątek do dyskusji w koleinach adekwatnych do obecnej sytuacji. Jak bowiem
Blajpios napisał(a):(...) temat K. Szatan jako obecnie były właściciel - chyba przechodzi do historii. Jakkolwiek - bynajmniej nie twierdzę, że należy temat ten zamykać. Być może jeszcze będzie co pisać - w miarę tego, jak więcej światła padnie na historię, jak będzie się śledzić, co dzieje się z owymi zobowiązaniami wobec jego firm i jak on się do tej sprawy ustawia - czy w końcu, o ile wywiązuje się z obietnic, że może kiedyś jeszcze będzie sponsorem.
Jak więc wspomniałem, cieszę się, że dopisał się i Kol. August z podobną opinią, bo to chyba przekonało Modów do zmiany tematu, co jest słuszne.
Niemniej, na zasadzie tej dyskusji już trochę o przeszłości, jednak trochę bym od innej strony swoje zdanie przedstawił, licząc, że są jeszcze ludzie, którzy potrafią zrozumieć, że jeżeli kogoś nie stawiać na piedestale, to nie znaczy, że należy zrzucić do błota a najlepsiej podeptać (jak dalece sięgać może ta tendencja- to może pokazywać sytuacja z tegorocznej prezentacji, gdy bodaj w dniu śmierci czy pogrzebu dziadka pojawia się młody Szatan, Tomasz - by odebrać od publiki tylko porcję gwizdów; piszę to z pewną rezerwą, bo i odbierał je na pewno również za swoją słabą grę, nie tylko za ojca, oraz - mogły być jeszcze inne konteksty; chodzi mi tu tylko odbraz siły odwetu, która jak już odbiera piedestał, to może nie widzieć stadiów pośrednich jako realnych). Czyli - piszę, bo jeszcze ufam, że są ludzie, którzy mogą zrozumieć, że jeżeli nie piedestał dla kogoś, to nie znaczy "koniecznie wdeptać w błoto". Po prostu - jest jeszcze zwykła ziemia, po której dobrze jest stąpać.
Otóż, z pewnością lata, gdy Zagłębie należało do K. Szatana - są jednymi z najgorszych okresów Zagłębia. Z tym, że nie można powiedzieć, że to jedynie wynik działalności K. Szatana, że przejął w świetnym stanie ekstraklasowy zespół a zostawia, jak jest. Jednak - obecny stan, to wypadkowa wcześniejszej historii, profitów ze skorumpowanego systemu polskiej piłki "za PeeReLu", odejścia Włochów, gdy w ich firmie (Zagłębiu) korupcja zaistniała (a w tym czasie wyszła już podobna afera we Włoszech). Powtarzam - czas Zagłębia, gdy właścicielem był K. Szatan jest bezsprzecznie kiepskim czasem i zawodzącym Kibiców, łącznie z działalnością K. Szatana nie powalającą na ziemię, delikatnie ujmując. Tyle, że "twórców" tego kiepskiego czasu należy widzieć w większym zestawie.
Nie mówiąc - że także i to trzeba zauważyć, choć tu "nie wolno": iż również ten wspaniały czas, gdy weszło Miasto i Prezesem został M. Adamczyk, niestety, ale ma wkład do obecnej degrengolady. Miało być tak świetnie - a jest tak samo, jak było, tak samo do rzeczywistości gry w Zagłębiu podchodzą, jak podchodzili, albo jeszcze bezczelniej; zawodnicy pojawiają się z "dziwnych stajni", jak się pojawiali (choćby Białas); bilans otwarcia - był tylko w zapowiedziach na otwarcie. A zespół, który jednak przedtem, nim weszło Miasto - chociaż relatywne sukcesy w Pucharze Polski odnosił i stał wyżej - obecnie jest w tym punkcie, w którym padają te stwierdzenia o okresie jednym z najgorszych, czy najgorszym w historii (i pod pewnym względem nawet z tym bym się zgodził).
Nektórzy - sugerowali mi, że takie opinie głoszę, bo nie znam osobiście K. Szatana; być może; podobnie - jak być może w ogóle wpływ ma pewne oddalenie od codziennych realiów Sosnowca i Zagłębia, z pozycji których piszę. Tylko jednocześnie - może dzięki temu potrafię nie mając emocji na karku - pisać doceniając relatywnie innne czynniki, których z bliska i w gorącości się nie widzi.
A teraz, gdy już tamta "epoka Szatana" minęła - to tylko pozostaje, moim zdaniem, mieć nadzieję, że "w epoce" nowych, mniejszościowych udziałowców (G. Książek i D. Kozielski) - przynajmniej ten proces staczania się, kontynuowany i po wejściu Miasta: zostanie zastopowany. Co prawda, ani nowy trener, ani dyrektor(ludzie współudziałowców mniejszościowych), ani prezes(chyba przedstawiciel większościowego udziałowca), jakoś podstaw do takich nadziei nie dają, albo zdają się je zawodzić. Niemniej - to jest jeszcze krótki czas, gdy działają samodzielnie - więc to nie ten wątek i nie ten czas. Jedynie przestrzegałbym przed hurraoptymizmem, który niektórzy prezentowali (minęła era szatana, nastał nowy bóg): bo potem znów może być zrzucanie z piedestału. Na razie jednak napisałem jedynie w kontekście byłego właściciela - że w wynikach z czasu jego właścicielstwa trzeba widzieć wkład różnych czynników także. A co do teraźniejszości i przyszłości - trzeba na razie obserwować i wspomagać, życzyć, by im się udało przekształcić w nowocześniejszy ten Klub.
Blajpios

Postprzez August 2011-06-14, 8:21 pm

Podczas ostatniego meczu Zagłębia z Jarotą można było usłyszeć o rychłym powrocie do klubu Krzysztofa Szatana
Powodem miałaby być wciąż nie sfinalizowana transakcja sprzedaży akcji należących do Szatana. Przypomnijmy, że te przejęli Dariusz Kozielski i Grzegorz Książek. - To nie prawda. Ta transakcja została rozliczona do końca - mówi Szatan. Nasz informator twierdzi jednak, że były właściciel Zagłębia wciąż czeka na zwrot pożyczek, którymi dofinansowywał klub. - Nie wypowiadam się na ten temat - mówi Szatan, który jest rozczarowany grą drużyny w zakończonym sezonie. - Serca to ten zespół na boisku nie zostawiał. Teraz słyszę o planach odmłodzenia składu. Tylko nie przesadzić! Druga liga wcale nie jest taka słaba. Zaraz może się okazać, że Zagłębie będzie grać o utrzymanie - mówi biznesmen, który jednak nie wyklucza powrotu do klubu. - Nigdy nie mów nigdy. Żałuję, że nikt mnie słuchał, gdy proponowałem by uczynić z klubu samofinansujące się przedsiębiorstwo. Zagłębie mogło czerpać m.in. zyski z prowadzenia hotelu. Nie chcieli [to przytyk do władz miasta - przyp.red.], no to teraz muszą się prosić o każdą złotówkę - dodaje.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1PHPLDXK9
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2011-06-14, 10:40 pm

Nie gniewajcie się, Szanowne Koleżanki i takoż Koledzy - ani nie zżymajcie proszę... Raz, to trochę ten "sam z siebie poniższy cytat" na pewno w kontekście niedawnego sporu wklejam - a za to zwłaszcza z dedykacją dla Kolegi GrubyPerez, bo budzącą szczerą wdzięczność była jego interwencja. Nie chcę jednak przez to wypominać innym czegoś albo właśnie sroczyć się niestosownie, tylko po pierwsze: chciałbym i w ten sposób uprzytomnić, że naprawdę - jak ujął to Kol. GrubyPerez - czasem analiza jest przydatna. No i po drugie potem jeszcze pójdzie: warto popatrzeć dalej, nawet jeżeli okaże się, że zasadniczo hipotetycznie.
Blajpios 13 lis 2010 14:20 napisał(a):Re: Krzysztof Szatan - Właściciel Zagłębia
(...) Teoretycznie można by powiedzieć, że utrzymanie stanu, że Zagłębie ma zobowiązania wobec niego może być ze strony K. Szatana próbą zachowania związku - a nawet "furtki do ratowania", gdyby nowi mniejszościowi współudziałowcy Zagłębia (czyli G. Książek i D. Kozielski), chcieli je "wycykać". Niemniej, to chyba jednak nazbyt z dziedziny science fiction hipoteza, odbiegająca też od oceny powszechnej działań K. Szatana - żeby ją stawiać.(...)
Tak więc, temat K. Szatan jako obecnie były właściciel - chyba przechodzi do historii. Jakkolwiek - bynajmniej nie twierdzę, że należy temat ten zamykać. Być może jeszcze będzie co pisać - w miarę tego, jak więcej światła padnie na historię, jak będzie się śledzić, co dzieje się z owymi zobowiązaniami wobec jego firm i jak on się do tej sprawy ustawia - czy w końcu, o ile wywiązuje się z obietnic, że może kiedyś jeszcze będzie sponsorem. W każdym razie - pewnie forma obecnego podejścia do niego ze strony kibciów, również może mieć wpływ na dalszy bieg historii tego wątku.
No i co więc w takim razie, czy np skakać będę pod sufit? Zaznaczam, piszemy to w sytuacji kiedy spokojnie możemy nadal powrót K. Szatana traktować co najwyżej jako hipotezę, tak jak wtedy, gdy w listopadzie to pisałem - tyle, że obecnie już jednak nie jest to taka absurdalna hipoteza, że po prostu spokojnie można sobie obok niej "poszybować"... Tak więc, piszę świadom, że nadal to hipoteza, jeżeli chodzi o powrót (bo "dług jako zakładnik", to jest jednak fakt już potwierdzony).
Otóż - a ja na to, że: na pewno nie będę skakać pod sufit spontanicznie. Bo czy to byłoby dobrze? Moja odpowiedź byłaby bowiem: to zależy, nie wiem. Owszem, pewne podstawy by były. Ale te - to były jeszcze gdy był K. Szatan właścicielem stuprocentowym; to te podstawy, na które nie jeden raz zwracał uwagę P. Czado. K. Szatan nawet na sparingach bywał (a chciałoby się rzec - czy zapytać, bo to ze słyszenia wiem tylko: ponoć M. Adamczyk, to nawet na meczach jako Prezes nie bywał - ale nie wiem, trzeba być ostrożnym z zasłyszanymi wieściami). W każdym razie - słusznie red. Czado podkreślał, bo to jest swego rodzaju sprawdzian autentycznego zaangażowania (Janusz Korwin Mikke mawia, że jest jedna niezaprzeczalna przewaga monarchii nad demokracją, nawet republikanizmem: "co prawda jeden, tylko jeden w monarchii - ale w tej monarchii jest chociaż jeden, przynajmniej jeden, co o państwo dba jak o swoje - a w d***okracji?") Co więcej - to zaangażowanie przetrwało, bo na meczach też K. Szatan bywa. (tu znów dygresja - i to podwójna. Najpierw uśmiech do Kol. django za wpis w innym wątku co prawda, na który nie zdążyłem odpowiedźl, choć chciałem tak pozytywnie, bo jakkolwiek "podszczypał mnie Jaskiernią", to było to również świadectwo, że dokładnie czytał i uwierzył, co napisałem, bo faktycznie jak słusznie zauważył, gotów jestem i parę punktów nawet komuniście Jaskierni zaliczyć pozytywnych, jeżeli faktycznie dla pomocy Zagłębiu pomagał Zagłębiu i dla faktycznego przywiązania chodzi i obecnie na mecze. Tu jednak dalsza część - jednak i polemiki, bo mam nadzieję, że to nie jest odwracanie kota podstępnie postawionego ogonem jakby głową... Faktycznie, jeżeli p. Jaskierni należą się punkty "dodatnie", to się naleażą - ale czemuż to taki miałby być sprytny wywijaniec, że się go z K. Szatanem zestawiło? Chodzenie Jaskierni, gdy należał do "miejskiej ekipy" przecież i nie był tak atakowany - to chyba jednak każdy zauważy, że to co innego. Zestawmy choćby - ilość bluzgów. Tak więc chodzenie K. Szatana, to wyraźniejszy znak. Koniec dygresji.
Tak więc - są przesłanki, by podejrzewać, że mogłoby być niezłe to wejście powtórne K. Szatana. Tyle, że na razie tylko tyle: przesłanki, by podejrzewać, że niezłe. A dalej? Hm. Oczywiście, że pozytywne i do podskakiwania to hipoteza: gdyby K. Szatan wracał nie dla odwetu albo przynajmniej ze zredukowaniem takich chęcie do "błędu statystycznego". Dalej - jeżeli zrozumiał te błędy, które robił. Dalej - jeżeli chciałby faktycznie lepiej jeszcze porozumieć się z Kibicami - a nie popełniając błędu M. Adamczyka z początku miód a potem zagubienie (choć chwała M. Adamczykowi, jeżeli świadomie działał, by nie stać się zakładnikiem jakiejś jednej grupy i to dryfującej ku pograniczu z zabijactwem, bandytyzmem). Dalej, jeżeli K. Szatan postawiłby jednoznacznie i konsekwentniej na odcięcie od korupcji - choćby nawiązując współpracę z innym Zagłębiakiem ponoć ciętym na nią, B. Cupiałem. Gdyby zaczął budować konsekwentnie KLub Zagłębia Wielkiego (od Sosnowca, poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie) - i gdyby chciał budować Klub na XXI wiek, działając faktycznie ku stworzeniu drużyny do puchrów europejskich, to znaczy zakładają szeroką bazę klubową i z pracą z młodzieżą jako filarem, jak nie przymierzając - Barcelona. Gdyby skuteczniej balansował na lini z PZPNem jednocześnie nie pozwalając wchłaniać starym układom. Ba - przede wszystkim może nawet: gdyby otrząsnął się z melancholii poporażkowej - i to całkowicie, czyli z werwą i animuszem koniecznymi do tej walki. Dalej - gdyby miał wizję rozwoju Klubu nawet jeżeli na kilkanaście lat powrotu do Ekstraklasy i umiał to powiedzieć kibicom uczciwie i wprost, jak to jeszcze za jego pełnej własności proponowałem. Ba. Dalej... I gdyby Kibice zdołali trochę spojrzeć wstecz na swoją działalność. I gdyby Kibice chcieli patrzeć do przedu, mieli ambicje być na miarę czołówki XXI wieku. Gdyby zaczęli się takoż organizować - choćby w Stowarzyszeniu Kibica. Gdyby chcieli realnie jak barcelońscy socios - stawać się zaangażowanymi... Gdyby te ostatnie tu wymieniane warunki, wobec kibiców - byłyy postrzegane jako jedne z ważniejszych. Gdyby nastąpiła zbieżność rozumienia tych spraw przez Kibiców i Właściela...
Jak więc widać - to trochę jest tych "pytań do powrotu"... Owszem, gdyby na wszystkie odpowiedzi były właściwe - należałoby skakać. Gdyby na trzy czwarte był pozytyw - byłoby naprawdę nieźle. Połowa - to i tak pół na pół pytanie, czy cieszyć się czy smucić. A gdyby na nieliczne? A gdyby na żadne? Tu chyba nie muszę dopisywać. To dlatego zastanawiałem się, czy można powiedzieć, że byłby to dobry powrót. Dobry byłby - gdyby było choć trochę pozytywów i u wszystkich chęć dobrej pracy. Jeżeli to się nie zdarzy - to powrót mógłyby być wręcz niedobry. Jakkolwiek - ja to zawsze marzę, że zaistnieją wszystkie pozytywy. I to w komplecie: Klub Zagłębia Wielkiego - to będzie i wielki klub! Nawet w tej degrengoladzie, co jest: chciałbym móc się kiedyś znów zacytować - i to wtedy, gdy wszyscy tym się będziemy cieszyć.
Blajpios

Postprzez August 2014-06-30, 9:59 pm

Naprawdę szczere kondolencje dla Tomka z powodu śmierci Ojca. Cóż, bywalo różnie z oceną Zmarłego. Ale dziś, niech mu ziemia lekką będzie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2014-06-30, 10:39 pm

Kondolencje dla Tomka i całej rodziny. Tak, jak napisał August nie jest to czas na oceny.
django

Postprzez Blajpios 2014-07-01, 12:04 am

Także z mojej storny wyrazy współczucia dla p. Tomasza, jak i całej Rodziny Zmarłego, wraz ze wspomnieniem tego wszystkiego, co pozytywnego, szczególnie przez swą pasję życiową, wnosił w społeczność Zagłębia śp. Krzysztof Szatan. Niech Dobry Bóg przyjmie go do swego domu, R.I.P!
Blajpios

Postprzez Anakin 2014-07-01, 10:08 am

Przyłączam się do kondolencji. Nieboszczyk był osoba kontrowersyjną ale z pewnością barwną postacią, a Jego śmierć zamyka pewien etap w historii piłkarskiego Zagłębia. Świec panie nad jego duszą.
Anakin

Postprzez Sir 2014-07-01, 10:26 am

Kochał Zagłębie to na pewno. Kondolencje Tomku.
Sir

Postprzez Adam1906 2014-07-01, 12:23 pm

Śmierć stawia nas w obliczu bezsilności, która nas obezwładnia i zabiera w nieznane. A kiedy pojawia się kradnąc ukochaną osobę, przeszywa serce bólem i odznacza w nim swoje piętno, które przypomina nam stale jacy jesteśmy wobec niej bezsilni...
Tomku, przyjmij wraz z całą swoją rodziną wyrazy najgłębszego współczucia i zrozumienia z powodu śmierci swojego taty ;-(
Adam1906

Postprzez pyla 2014-07-01, 9:12 pm

Kochał ZAGŁĘBIE był z nim do końca swoich dni ;-( Kondolencje dla Tomka i rodziny.
pyla

Postprzez szajba555 2014-07-02, 1:38 am

Mną ta wiadomość wstrząsnęła pan Szatan z Zagłębiem aż do śmierci
Ja również chcę przekazać kondolencje dla rodziny pana Krzysztofa Szatana dla rodziny,przyjaciół i znajomych a przede wszystkim naszemu piłkarzowi Tomaszowi Szatanowi ja też rozumiem ten ból straty najbliższej osoby niestety nikt nie zna swojej własnej daty śmierci tylko zna ją Pan Bóg :-( chodź ja panu Krzysztofowi jestem wdzięczny za to że też po również nieżyjącym panu Francesco Cimminelli'm ustabilizował sytuację w naszym klubie przez którą zamiast mierzyć do 1 ligi mierzylibyśmy dziś do dajmy na to do 4 ligi JESZCZE RAZ CHCĘ PRZEKAZAĆ KONDOLENCJE RODZINIE I OSOBOM NAJBLIŻSZYM A PRZEDE WSZYSTKIM ZAWODNIKOWI NASZEGO KLUBU TOMASZOWI SZATANOWI :-( ;-( :-( ;-( !!!!!!!!!!
szajba555

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna