Niezłe jaja
http://www.twojezaglebie.pl/niespodzian ... -ma-sonda/Niespodzianka? Radni chcą Zagłębia Sosnowiec w TauronBasket Lidze, ale pieniędzy nie ma [SONDA]
Opublikowano: 08 kwi 2014Przez: Paweł Leśniak
Wydawało się to nieprawdopodobne, ale jest szansa na reaktywację koszykarskiego Zagłębia Sosnowiec i to od razu w najwyższej klasie rozgrywkowej. Czy jednak znajdą się pieniądze na projekt, który firmuje Tomasz Służałek?
Sosnowiecka hala wypełniła się kibicami.
Autorem projektu jest doskonale znany w Sosnowcu, Tomasz Służałek. To jego pomysł, aby w mieście reaktywować drużynę, która od razu walczyłaby w TauronBasket Lidze. Skąd tak szybki “awans”? – Liga będzie rozszerzona do 16 zespołów i jest możliwość uzyskania dzikiej karty. Tę zaproponowano m.in. Zagłębiu – mówi trener Służałek.
Pomysłodawca, wraz ze swoim sztabem, zbierał podpisy w tej sprawie. Pod petycją do prezydenta podpisało się ponad 2 tysiące kibiców. Zebrano też deklarację od ewentualnych sponsorów. – Przychodzimy do miasta z konkretnymi finansami, które stanowią zabezpieczenie – mówi. Na wtorkowej komisji pojawił się w towarzystwie Waldemara Głowania z Zakładu Energetycznego ZEN oraz Andrzeja Matuszczyka – dwóch potencjalnych sponsorów klubu.
Niedoszła spółka miałaby na ten rok 300 tysięcy złotych, ale od miasta również chciałaby fundusze. Plan zakłada 450 tysięcy złotych w tym roku i 400 tysięcy na dokończenie sezonu 2014/2015. Zakłada się, że w tym czasie od sponsorów wpłynie w sumie 650 tysięcy.
Choć początkowo wydawało się, że pomysł ma poparcie Kazimierza Górskiego, to jednak prezydent szybko sprowadził na ziemię inicjatorów. – Dziś po rozmowie z prezydentem Podrazą dowiedziałem się, że jest decyzja o starcie MKS-u Dąbrowa Górnicza w Ekstraklasie. My powinniśmy wesprzeć Dąbrowę, a nie z nią konkurować i budować od podstaw nową drużynę – mówił. – Tworzymy wspólne Zagłębie i nie powinniśmy sobie wchodzić w grę – wtórował mu Agnieszka Czechowska-Kopeć.
Będziesz chodził na mecze Zagłębia Sosnowiec w TBL?
Tak (65%, 34 Głosy)
Nie (33%, 17 Głosy)
Nie wiem (2%, 1 Głosy)
Zagłosowało: 52
Innego zdania jest Tomasz Służałek. – Dąbrowa Górnicza mówiła, że nie chce wsparcia Sosnowca i chcą robić koszykówkę samemu. Dlatego mamy swoja inicjatywę, a my nikomu zawodników nie będziemy podbierać – mówił.
Zdaniem prezydenta, nie ma także pewności, że deklaracje sponsorskie zostaną pokryte. - Ja nie wejdę do kolejnej spółki w ciemno, a zrobimy ją na zapalenie płuc. Swoją droga, jak taka liga może być fajna, skoro miejsce w niej można kupić. Ja nie widzę szans – grzmiał Kazimierz Górski.
Jednak poparcia prezydenta wśród członków koalicji nie było. Maciej Ornowski zaproponował, aby 450 tysięcy zabrać piłkarskiemu Zagłębiu, domagał się także porównania, czy prezes klubu, Marcin Jaroszewski rzeczywiście sprowadził sponsorów.
- To kuriozum, że prezydent dziś się dowiedział o tym, że Dąbrowa Górnica chce wykupić Ekstraklasę. Współpraca powinna być lepsza – mówi Paweł Wojtusiak. – Mnie martwi sport w Sosnowcu, a nie Dąbrowie Górniczej, bo tam nie myślą o nas – dodał Jacek Kazimierczak. O wsparcie dla projektu apelował także były wiceprezydent, Zbigniew Jaskiernia.
Wiceprezydent, Agnieszka Czechowska-Kopeć domagała się od radnych informacji, skąd miasto powinno wziąć pieniądze na taki projekt, a zdaniem dyrektora MOSiR, Rafała Łydka, jedyna hala, która może gościć TBL to tzw. “Żerom”, który i tak wszystkich wymogów nie spełnia, a na dodatek wymagałby jego zdaniem odświeżenia. Zdaniem Marka Pałusa, przed zwiększeniem TBL do 16 drużyn 1,5 mln całkowicie wystarczy, aby zagrać w najwyższej klasie rozgrywkowej, związek ma także obniżyć niezbędne minimum pojemności hali sportowe.
Komisja Kultury, Sportu i Rekreacji podjęła uchwałę (9 radnych za, 3 przeciw, 3 wstrzymało się od głosu) o tym, aby władze miasta wygospodarowały 450 tysięcy złotych, a także podjęły działania zmierzające do utworzenia spółki. To jednak nie oznacza, że projekt w jakikolwiek sposób się powiedzie. Zagłębie Sosnowiec wiążącą deklarację miałoby złożyć do końca kwietnia.
Fajnie ze chca reaktywowac koszykowke . Ale wychodzi ze na to ze kosztem piłkarzy . Słuzałek sie chwali ze ma sponsorow lub ma mieć . A Jaroszewski nie ma . Ale takie stawianie sprawy to dla mnie Antyzagłębie . Nie mozna próbowac cos budowac kosztem innych i jak dla mnie jest inicjatywa bardziej wroga jak przyłaczenie Zagłębia Dąbrowskiego do sralezji