Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Tomcjo 2013-10-31, 9:32 am

Przeczytalem i juz wszystko wiem . Wiem dlaczego nie awansujemy i skad ten burdel w klubie . Widac ze jak wielu rzadzi to innej drogi nie ma . Wroclaw wpompowal grube miliony w klub i ciagle jego stan jest oplakany ale choc zdobyli mistrza , grali w pucharach i ekstraklasie . A nasi wiejscy wlodarze przykuli klub do trzeciej ligi i lancuchy nie puszcza . Amatorszczyzna radnych przeklada sie na klub .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez August 2013-11-01, 10:08 pm

Tomcjo napisał(a): Amatorszczyzna radnych przeklada sie na klub .

Ktoś kiedyś powiedział, że poziom władzy jest odzwierciedleniem poziomu społeczeństwa.
Mnie to anie nie dziwi ani nie zaskakuje. Byłbym zaskoczony bardziej jakimś sensownnym pomysłem Miaasta co do dalszych persepktyw podległej spółki. W kontekście klubu. Dla mnie najbardziej czytelne jest to, że kolejny Prezes nie ma pomysłu na funkcjonowanie spółki w inny sposób jakwyciąganie rączki. W każdym razie ie ma nic o tym co dalej jak wyda tę bańkę. A co będzie jak przed wyborami nasi sprawdzeni (politycznie) gospodarze przekalkulują, że bardzie opłacalne z wyborczego punktu widzenia będzie zakręcenie kurka? Wzak przeciwników wydawania, na dodatek w sposób bezmyślny - publicznej kasy nie brakuje. Wystarczy że znowu Kaziu-Destruktor ogłosi ratunek dla klubu kosztem zamknięcia jakiejś części szpitala czy jakiegoś żłobka i grono przeciwników się powiększy. Zresztą sam mam coraz większe wątpliwości pompowania kasy w coś w byle egzystencję aby zapewne ktoś sobie znów zarobił. jak w hokeju.o i takim Prezesem który potrafi tylko prosić o dofinansowanie to pewnie potrafi być każdy z nas.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2013-11-02, 2:58 pm

August napisał(a):
Tomcjo napisał(a): . Dla mnie najbardziej czytelne jest to, że kolejny Prezes nie ma pomysłu na funkcjonowanie spółki w inny sposób jakwyciąganie rączki.

Tylko po co mieć pomysł, jak Miasto da? A jak w końcu nie da, to najwyżej piłka skończy jak koszykówka, czy hokej. Kto się tym przejmie? Co najwyżej my tu sobie pobiadolimy na forum. Ja naprawdę mocno kibicuję Marcinowi, ale niedługo minie pół roku jego prezesowania, a bilans nie wygląda dobrze. Sportowo drużyna obniżyła loty, a finansowo coraz bardziej jesteśmy w dupie. Wieszaliśmy psy na Baczyńskim, że nie przystaje do dzisiejszych czasów, ale przyszedł młodszy prezes, który powinien zdecydowanie lepiej odbierać rzeczywistość, a przez te kilka miesięcy nie pojawił się ani jeden sponsor. A za rok-dwa trzeba będzie zacząć spłacać "kontrakty medialne" i dopiero zacznie być gorąco. Akurat zbiegnie się to z okresem powyborczym, więc spokojnie będzie można zlikwidować kolejny klub. I naprawdę niewiele osób będzie po nim płakać. Moim zdaniem Zagłębiu zostały maksymalnie dwa lata o ile nie zdarzy się cud.
django

Postprzez August 2013-11-03, 10:05 am

django napisał(a):[ Wieszaliśmy psy na Baczyńskim, że nie przystaje do dzisiejszych czasów, ale przyszedł młodszy prezes, który powinien zdecydowanie lepiej odbierać rzeczywistość, a przez te kilka miesięcy nie pojawił się ani jeden sponsor.

Nie zapominaj, że wiek nie jest żadnym argumentem jeśli się nie ma innych, np.doświadczenia. Nie zamierzałem i nie zamierzam być "przeciw" Jaroszewskiemu, chłopakowi jka ja ze Starego Sosnowca i od lat wiernego kibica klubu. Dzisiaj z pewnej perspektywy czasowej pewne rzeczy oceniam pejoratywnie. Na moment na zmianę na stanowisku Prezesa wybrano dzień podpisania oficjalnej umowy zostania poddupnikiem Legii jednocześnie okłamując nasze środowisko, że to życzenie Legii. Hmmmm..... Leśnodorski chciał wypieprzenia Prezesa-Legendy na rzecz wuefisty z zwykształcenia i zawodu a dziennikarza sportowego z doświadczenia zawodowego. Marcin musiał mieć śwaidomośc tego cynizmu. To jedno. Krytykowany - również przeze mnie _ Baczyński mimo wszystko porozkręcał tę całą platformę "Zagłębie biznesu". O tym teraz cisza. Gówniana polityka transferowa latem gdzie Legia wrzuciłą nam ostatnie łajno. Co przerzuciło się na wyniki. Za co - na razie - głową zapłacił Kmieć. Mam coraz większe wątpliwości , że Jaroszewski wszedł w bardzo złym momencie w klub. Gdzie po wiośnie coś zaczęło funkcjonować . Przynajmniej od strony sportowej. I zaczęły kiełkować jakieś pomysły organizacyjne, Sezon jest trudny. Ósma pozycja do pozostania to dość wysoka poprzeczka. Na razie nie jest tragicznei ale dobrze też nie. Oby po sezonie nie krzyczano tak jak niedawno do Kmiecia obarczając go za wszystko co ostatnio było niedobre.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2013-11-03, 11:02 am

Nie ma lekko napisze kilka słów - otóż był Prezesem LB było wszystko żle, jest
Prezesem młody Jaroszewski - jest bardzo żle bo nie ma Sponsorów - a właściciel
finansuje Klub by ten mógł w ogóle istnieć. Stadion LUDOWY to wszystkie media
określają jako "SKANSEN" - a ja mam odwagę zapytać Czy jest ktoś na FORUM
kto chodził na stadion przy Al. Mireckiego w latach 50-tych. To dzisiejszy LUDOWY
to jest CAMP NOU.
A teraz będzie tak - broniłem LB bo wiedziałem ze ten gość jest gotów oddać każdą
minutę swojego czasu i umiejętności za Zagłębie. Został zwolniony - SZKODA.
Młody Prezes ma widać inne podejście do spraw Klubu i finansów - myślę ze na dzień
dzisiejszy bardzo realistyczne jeśli nie ma sponsora no to właściciel musi sypnąć groszem
aby mógł Klub istnieć. Idąc dalej ten młody Prezes pewnie myśli sobie tak MUSZE AWANSOWAC
do I ligi a może będzie łatwiej ze Sponsorem, dalej MUSZ AWANSOWAC do EXTRA i mieć NOWY
STADION na miarę Sosnowca - to wówczas mogę mieć dwóch Sponsorów.
Może mój optymizm jest ZWARIOWANY - ale nasze Zagłębie w rundzie wiosennej będzie
walczyło w czołówce tej II ligi -czy wyjdzie z tego AWANS - CHCIAŁBYM -
Bardzo chciałem aby trener KMIEC był tym kto wprowadzi Klub do I ligi - ale przecież przegrał
na LUDOWYM tracąc dużo punktów. SZKODA byłby łatwiej AWANSOWAĆ.
Nie oczerniam trenera KMIECIA a nowemu trenerowi życzę SZCZĘSCIA troszkę i AWANSU.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez novack 2014-01-04, 8:30 am

Marcin Lachowski rozpocznie treningi z Polonią Bytom

W pierwszym treningu Polonii Bytom po zimowej przerwie udział weźmie Marcin Lachowski.

32-letni piłkarz po rundzie jesiennej pożegnał się z Ruchem Zdzieszowice, dla którego zagrał w 33 meczach II ligi.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tomcjo 2014-01-18, 12:20 pm

Policjanci z Sosnowca zatrzymali dwóch pseudokibiców zagłębiowskiej drużyny, którzy okradli dziecięcą drużynę podczas ich piłkarskiego turnieju. 24-latek z Sosnowca i 20-latek z Dąbrowy Górniczej podczas zawodów ostentacyjnie zdjęli z trybuny flagę klubową drużyny MKS Korona Kielce i zaczęli uciekać.
Obaj mężczyźni trzy razy w tygodniu będą stawiali się w wyznaczonych komisariatach. Taki środek zapobiegawczy wyznaczył im prokurator za kradzież, jakiej dopuścili się w zeszłą niedzielę. W hali widowiskowo-sportowej przy ulicy Żeromskiego młodzi sportowcy rozgrywali wówczas turniej. Na salę wkroczyli wtedy nieproszeni goście. Mężczyźni ostentacyjnie podeszli do klubowej flagi gości z Kielc i zerwali ją z trybun. Zabrali ją ze sobą i zaczęli uciekać.

Jeden z mężczyzn został zatrzymany przez przedstawiciela kieleckiego klubu. Drugiego policjanci zatrzymali w jego mieszkaniu. Obaj mężczyźni odpowiedzą przed sądem. Grozi im do 5 lat więzienia.

Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... LokKrajTxt#ixzz2qkQY5WLt

Kretyni sa wsrod nas . Za kare wyslac ich na stadion Korony i niech przepraszaja oraz ujawnic nazwiska i twarze niech sie wyprowadza z regionu.
Tomcjo

Postprzez bulion 2014-01-18, 4:06 pm

Bierz flagę i jedź do Kielc ich przepraszać...
bulion
Żółta kartka

Postprzez zaglebie32 2014-01-18, 4:25 pm

koszulki dzieciom tez pozabierali i pogrozili przynajmniej tym strasznym scyzorom? słyszałem że jeden z dzieciaków miał aż 13 lat.I się postawił ale nasza brygada była dzielna i przygotowana na taki scenariusz,w dziesieciu go odważnie zaatakowali, na szczęście pojawiła się się 76 letnia pani Władzia (konserwator) , tu już dzielnej bojówce zabrakło konceptu i uciekli :lol: :lol: :lol:
Posumuowanie : jaka liga taka bojówka

P.S ponoć w marcu ma być turniej 6 latków i będzie Ruch i Górnik.Zbierać siły panowie gracze na boisku będą mieć skarpetki w barwach klubowych :) :) :)
zaglebie32

Postprzez Tomcjo 2014-01-20, 12:39 pm

Drugoligowe Zagłębie Sosnowiec chce mieć zespół rezerw. Druga drużyna ma przystąpić do ligowej rywalizacji od najbliższego sezonu.

O pomyśle reaktywacji drugiej drużyny na Stadionie Ludowym mówi się przynajmniej od dekady, czyli od czasu, gdy klubem zarządzał dyrektor Wojciech Rudy. W bogatych czasach, gdy na klub łożył włoski sponsor, czyli firma ERSI - na ten projekt zabrakło środków. Teraz z kasą krucho, ale ma się udać.

- Przemyśleliśmy wszystko i od lipca będziemy chcieli reaktywować drużynę rezerw. Tak, aby wszyscy piłkarze z kadry byli w grze - mówi trener Mirosław Smyła, który zaraz dodaje, że oczywiście konsultował ten pomysł z prezesem Marcinem Jaroszewskim.

- Chcemy rozwijać zespół. Stawiać na młodszy graczy. To już teraz widać w naszej polityce transferowej. Nie szukamy zawodników powyżej trzydziestego roku życia - zaznacza szkoleniowiec drugoligowca.
http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... ucilo.html

W trzeciej lidze pada Szczakowianka a Lesnica i Przyszlosc Rogow wycofaly sie . W Jaworznie oceniaja ze potrzeba ok 500 000 na sezon . Nie wiem ile na b klase ale pewnie 100 - 200 tys . Mozna przejac Lesnice ktora formalnie jeszcze nie wycofala sie i rezerwy moga grac w ktoryms z miast osciennych ktore dolozy sie lub ma sponsora . Rezerwy w III lidze to nie B klasa wiec warto pokombinowac . A nawet jesli B klasa to moze miasto zainwestuje w ktoras z dzielnic gdzie diabel mowi dobranoc . Nie wiem Maczki wydaja mi sie zapomniane przez boga Gorskiego wiec moze zainwestuja w boiska a atrakcja beda rezerwy Zaglebia.
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2014-01-20, 12:43 pm

ŚLĄSK.SPORT.PL na Twitterze. Obserwujesz? >>

Kadra drużyny nie jest jeszcze zamknięta, ale do wyjazdu na pewno może się szykować Mateusz Bodzioch. 24-letni obrońca wraca do gry po poważnej kontuzji lewego kolana. Zawodnik miał zerwane więzadła. - Teraz jest już wszystko w porządku, ale po ponad pół roku przerwy nie jest łatwo wrócić do gry - mówi były zawodnik Piasta Gliwice i Korony Kielce.

Chevrolet Trax od 13 073zł
Wyprzedaż Wszech Czasów! Nie przegap wielkiej okazji!

Reklama BusinessClick
Bodzioch przyznaje, że jest pod wrażeniem organizacji gry Zagłębia. - Jesteśmy tylko drugoligowcem, ale w sparingach z Podbeskidziem Bielsko-Biała (2:1) i Górnikiem Zabrze (2:2), a więc drużynami z Ekstraklasy, prezentowaliśmy się bardzo przyzwoicie. Nie ma mowy o strachu, a jeżeli już, to taki stan szybko mija - uśmiecha się zawodnik.

W meczu z Górnikiem Bodzioch zagrał na środku obrony razem ze Sławomirem Jarczykiem. - Taka mieszanka rutyny z młodością często się sprawdza, więc mam nadzieję, że podobnie może być też z nami. Czy to będzie środek defensywy na ligę? Czas pokaże. Ja bym się z tego powodu na pewno nie obraził - mówi Bodzioch.

Zespół ze Stadionu Ludowego wyjedzie na obóz w czwartek. W trakcie zgrupowania Zagłębie rozegra trzy sparingi: z Resovią Rzeszów, Stalą Mielec oraz Okocimskim Brzesko.
http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... wadzi.html
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2014-01-29, 5:48 pm

Dodatkowe 600 tysięcy za awans do I ligi

Dobra atmosfera, coraz lepsza kadra i realne wzmocnienia - to ma pozwolić myśleć Zagłębiu Sosnowiec o awansie do I ligi. Dlatego radni podjęli ważną uchwałę.
Do Urzędu Miejskiego w Sosnowcu wpłynęło pismo od prezesa Zagłębia Sosnowiec, Marcina Jaroszewskiego, który wnioskował o zabezpieczenie 600 tysięcy złotych na rzecz klubu. Kwota ta miałaby być przeznaczona na podniesienie poziomu sportowego w razie awansu. - Takie pismo do nas wpłynęło. Prezes ma pomysł na drużynę i ocenił realnie możliwości. Jesteśmy całym sercem z Zagłębiem - mówi Agnieszka Czechowska-Kopeć, wiceprezydent Sosnowca.

- Na dzień dzisiejszy nie mamy takiej kwoty, nie była ona ujęta w budżecie, ale uchwałę skierowaliśmy do komisji, aby zabezpieczyć taką sumę w przyszłości - dodaje wiceprezydent. Radni pozytywnie przegłosowali wniosek.

Jeśli Zagłębie awansuje do I ligi, w 2014 roku klub z miasta otrzyma w sumie 3,6 miliona złotych.

Z naszych informacji wynika, że bliscy podpisania kontraktu z Zagłębiem są przebywający na zgrupowaniu: Grzegorz Arłukowicz, Krzysztof Kaliciak i Wojciech Wojcieszyński.

http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... i,1,4,9396

To pierwszy powazny sygnal ze jednak myslimy o awansie . Drugi to bylby napastnik
Tomcjo

Postprzez jondek 2014-01-29, 7:39 pm

Napastnik,napastnik,slowo powtarzane jak mantra.Na razie bez efektu.Ale skuteczny napastnik jest kluczem do awansu i utrzymania.W tym specyficznym sezonie.Mam nadzieje że nasza kadra kierownicza też zdaje sobie z tego sprawę.SKUTECZNY NAPASTNIK za wszelką cenę,żeby pózniej nie płakać nad rozlanym mlekiem. ;-(
jondek

Postprzez Tomcjo 2014-02-05, 12:37 am

Piłkarze Zagłębie Sosnowiec, chociaż trwa okres przygotowawczy, dostali krótkie urlopy. Działacze i trenerzy wciąż jednak pracują nad transferami.

Na razie po stronie wzmocnień można zapisać nazwisko Michala Farkasa. Słowacki obrońca już w połowie stycznia związał się z Zagłębiem 1,5-letnim kontraktem.

Na tym jednak nie koniec. Do gry w barwach drugoligowca mogą się szykować Krzysztof Kaliciak (ostatnio Kolejarz Stróże), Wojciech Wojcieszyński (Okocimski Brzesko) oraz Grzegorz Arłukowicz (Jagiellonia Białystok).

- Z każdym z nich wiążę duże nadzieję. To nasza inwestycja nie tylko na teraz, ale i na przyszłość. Na przykład taki Arłukowicz zgłosił się do nas sam. Zaimponował mi. Podjął wyzwanie. Za czasów trenera Czesława Michniewicza ten chłopak rozegrał w Jagiellonii kilka meczów w Ekstraklasie [pięć - przyp. red.]. Potem nie było już tak dobrze, ale że to ambitny piłkarz, tylko patrzeć, jak wróci na najwyższy poziom - ocenia Mirosław Smyła, szkoleniowiec Zagłębia.

W kadrze zespołu ze Stadionu Ludowego wciąż jest kilka wolnych miejsc. Czekają one na zawodników Legii Warszawa, która od czerwca minionego roku ściśle współpracuje z zagłębiowskim klubem.

- To nie jest tak, że my czekamy na to, co nam Legia zaproponuje. Tak było pół roku temu, gdy rozpoczynała się ta współpraca. Teraz działamy inaczej. Byłem w Warszawie i wskazałem cztery-sześć nazwisk młodych zawodników, których widziałbym w Zagłębiu. Nowy trener Legii [Henning Berg - przyp. red.] dokonuje teraz przeglądu kadr. Czekamy więc, ale wiemy na kogo. Oczywiście nie na całą szóstkę, ale jednego, dwóch zawodników chętnie do kadry włączymy - mówi Smyła.

Chociaż Zagłębie jest w trakcie przygotowań do sezonu, zespół dostał cztery dni wolnego.

- Oczywiście nie ma mowy o lenistwie. Zawodnicy będą w tym czasie regenerować siły i trenować indywidualnie. Ta przerwa - po wyczerpującym zgrupowaniu w Dębicy - dobrze im zrobi. Zespół wraca do pracy w czwartek, a już w sobotę czeka nas niezwykle ciekawe spotkanie z Wisłą Kraków. Graliśmy już z Podbeskidziem i Górnikiem, a teraz cieszymy się na kolejne stracie z zespołem z Ekstraklasy. Liczę, że pogoda dopisze i znowu zagramy na głównej płycie Stadionu Ludowego - kończy Smyła.
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2014-02-14, 7:23 pm

Nie żyje Mirosław Ponczek. Historyk i miłośnik Zagłębia Sosnowiec.

Mirosław Ponczek, profesor AWF-u Katowice, zmarł w wyniku wylewu. Pogrzeb odbędzie się w sobotę na Cmentarzu Komunalnym w Sosnowcu przy ulicy Wojska Polskiego.
Lista sportowych publikacji Mirosława Ponczka jest niezwykle długa i bogata.

Nam najlepiej rozmawiało się z nim o Zagłębiu, klubie z regionu, który kochał najmocniej.

Tak opowiadał nam o kontrowersjach wokół daty powstania Zagłębia Sosnowiec. "Rok 1906 jest datą historyczną i nie podlega to żadnej dyskusji! W tym roku powstał Klub Sportowy Milowice, protoplasta Zagłębia. Klub nie był co prawda uznany przez władze carskie, ale czy mogło być inaczej? Polski klub pod zaborem rosyjskim? To się nie mogło udać. Dwa lata później klub działał już oficjalnie pod nazwą Union Sosnowiec, będąc filią rosyjskiego Towarzystwa Sportowego Union Tourning w Petersburgu. Zapiski potwierdzające ten fakt znalazłem w archiwach guberni piotrkowskiej, w części poświęconej klubom sportowym powiatu będzińskiego. Pozostałe fakty zmiany nazwy klubu czy fuzji są już dobrze udokumentowane. Dlaczego niektórzy ludzie kwestionują 1906 jako datę powstania? Niektórym osobom było po prostu nie w smak, że Zagłębie może być tylko niewiele młodsze od Wisły czy Cracovii, a już na przykład starsze od Widzewa. Najbardziej tę datę chcą i chcieli utrącić Ślązacy. Na terenie Śląska nie brakowało klubów starszych od Zagłębia, których daty powstania sięgały początku ubiegłego wieku. Były to jednak kluby o proweniencji niemieckiej. Inaczej niż KS Milowice, który był klubem polskim".

Mirosław Ponczek przeżył 66 lat. Pogrzeb profesora rozpocznie się o godzinie 12.

;-(

Więcej o Profesorze na http://wikizaglebie.pl/wiki/Miros%C5%82aw_Ponczek
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna