Zagłębie - Polkowice

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Zagłębie - Polkowice

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2013-10-06, 5:02 pm

No i co z tego ze Jarota wygrała z Chrobrym, to Zagłębie ma brać wzór z Chrobrego ?
Zagłębie wytyczyło sobie jasny cel AWANS i powinno dążyć do AWANSU.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Tomcjo 2013-10-06, 5:22 pm

Nie dziwie sie ze wszyscy jada po Kmieciu ale popatrzmy na to z innej strony . Od czasow Tochela nie mielismy dobrego trenera . Nawet Ojrzynski ktory niezle pokazal sie w ekstraklasie to w Sosnowcu sie nie popisal . Wiec moze to nie do konca wina trenerow . Przede wszystkim za krotko pracuja . Poczekajmy do zimy . Jesli bedzie strefa spadkowa to do widzenia . Ale czy na pewno tak zrobi prezes . Bo kto na jego miejsce . Czy mamy takiego idealnego kandydata na miejsce Kmiecia . Przeciez wiadomo ze kokosow u nas nie ma ani na pensje ani na transfery . Polscy trenerzy sa rownie slabi jak pilkarze . Jedynym sensownym rozwiazaniem jest trener z kraju gdzie placa jeszcze mniej ale to trzeba miec rozeznanie w rynku a u nas skauting nie istnieje . Nie wyglada to najlepiej a na poprawe tez trudno liczyc .
Tomcjo

Postprzez lesław1 2013-10-06, 9:29 pm

szczerze to wam powiem, ale pie.r.dolicie co poniektórzy , a co ma wam ten Kmieć powiedzieć???
co mówił takiego wyrobek wykwintnego?- po kazdym meczu słyszalem ze to był dobry przeciwnik . a co mówi takiego błyskotliwego Mourinho? po kazdym meczu mowi ze jego zespół był lepszy od przeciwnika ale miał mniej szcześcia albo że sędziowie go skrzywidzili. nie wiem na czym według was ma polegać ta konferencja dla mnie to taki zbędny szczegół meczowy- trener ma ocenić bez przemyśleń mecz, więc co ma zacząć płakać że mu tumicz nie wygrał meczu?
dla mnie jedyne sensowe konferencje to takie gdize sie trener podaje do dymisji- bo wtedy wie że coś nie gra na linii trener piłkarze i tyle.

a co do tych zwolenników zwalniania i co wam z tego przyjdzie? myślicie że co Hiddink nas przejmie i awansuje od razu do extraklasy w trybie nadzwyczajnym bo każdego ogramy 20:0 ? a z Jankowskiego zrobi takiego zawodnika że bedzie z połowy strzelał w okienko?
wielce narzekania że w polsce zwalnia się za szybko trenerów ale jak przychodzi co do czego to najwięcej pi.erdolą takie marudy jak niektórzy z was. narzekania że prezes zarabia, ze trener zarabia. ze pilkarze dostają pieniądze? to jest ich praca. gdyby byli lepsi to by zarabiali 50 tys w lechu a nie 5 tys w zagłebiu. tak samo na was ktoś może pie.r.dolić że ch.ujowo wykonujecie swoją pracę i zrobiono by to od was lepiej, sprawniej, szybciej. a wogóle to by zrobiono to za darmo bo po co brać pieniądze......
lesław1

Postprzez pyla 2013-10-06, 9:46 pm

Ja troche z innej strony - atmosfera na LUDOWYM jest fatalna, podam taki przykład jeszcze mecz się nie rozpoczął ,słuchając rozmowy kilku gości miałem wrażenie że szczytem ich marzeń jest przegrana ZAGŁĘBIA totalna krytyka wszystkiego i wszystkich, zawodnikow, trenera itd. Odnosze takie wrażenie że gra ZAGŁĘBIA u siebie nie różni się od gry na wyjazdach / mam tu na myśli atut własnego stadionu/ Stowarzyszenie Kibiców chyba zawiesiło swoją działalność ? chyba że jest coś o czym nie wiem ? Nie chcę tu usprawiedliwiać wyników, ale doping na LUDOWYM ostatnio oględnie mówiąc do porywających nie należy :redface: a kibice to 12 zawodnik ale niestety nie u nas ;-( Może sie komuś naraże ale takie są moje odczucia.
pyla

Postprzez lesław1 2013-10-06, 9:52 pm

pyla napisał(a):Ja troche z innej strony - atmosfera na LUDOWYM jest fatalna, podam taki przykład jeszcze mecz się nie rozpoczął ,słuchając rozmowy kilku gości miałem wrażenie że szczytem ich marzeń jest przegrana ZAGŁĘBIA totalna krytyka wszystkiego i wszystkich, zawodnikow, trenera itd. Odnosze takie wrażenie że gra ZAGŁĘBIA u siebie nie różni się od gry na wyjazdach / mam tu na myśli atut własnego stadionu/ Stowarzyszenie Kibiców chyba zawiesiło swoją działalność ? chyba że jest coś o czym nie wiem ? Nie chcę tu usprawiedliwiać wyników, ale doping na LUDOWYM ostatnio oględnie mówiąc do porywających nie należy :redface: a kibice to 12 zawodnik ale niestety nie u nas ;-( Może sie komuś naraże ale takie są moje odczucia.

szczera prawda. Jankes walczy w obronie ofiarnie wślizgiem to zamiast docenić ( na normalnym stadionie byłyby oklaski) u nas ironiczne dogadywania lepiej zejdź z boiska bla bla bla......
lesław1

Postprzez Anakin 2013-10-07, 9:21 am

lesław1 napisał(a):szczerze to wam powiem, ale pie.r.dolicie co poniektórzy

lesław1 napisał(a):Jankes walczy w obronie ofiarnie wślizgiem to zamiast docenić ( na normalnym stadionie byłyby oklaski)

Ja bym raczej stwierdził, że to z twojej strony jest takie per.r.dolicie Hipolicie. Przede wszystkim normalny kibic pisałby nazwę swojego klbu z dużej litery. Nawet jak się ma problemy z dysortografią to chyba można próbować to przećwiczyć. Dlatego proponuję zacząć od siebie zanim zacznie się pouczać innych.
Po drugie, Zagłębie od pół dekady jest klubem który co najwyżej stoi w miejscu. Chociaż bardziej właściwym określeniem jest to że jest w czarnej dupie. W tym samym czasie o szczebel wyżej zdołały awansować takie tuzy jak Chojniczanka czy Niepołomnice. Ludzie odwrócili się od klubu nie dlatego że są nienormalni tylko dlatego że mają dość gówna jakim jest obecnie sosnowiecki sport a właściwie piłka bo tylka ta się ostała. Po serii wiosennych zwycięstw i objęciu rzadów przez Jaroszewskiego ludzie oczekiwali nowej jakości, walki o awans. A jest ch.wa gra, nieudane bądź nieudolnie przeprowadzane transfery i najpewniej dramatyczna walka o pozostanie. Po meczu z Polkowicami mamy 3 pkt straty do bezpieczengo miejsca i w perspektywie ciężki wyjazd do Bytomia a z taką grą jak w sobotę może być naprawdę ciężko o dobry wynik. Tym bardziej że nie ma kto strzelać bramek. Dlatego radziłbym swoje pretensje kierować do decydentów począwszy od Kazimierza de la Sralezja poprzez Jaroszewskiego na Kmieciu i grajkach kończąc bo to oni zarabiają kasę z podatkół kibiców a nie odwrotnie. A ofiarny łslizg Jankesa to trochę mało bo to jego zakichany obowiązek jako grajka, jego praca. A tego że ludzie wolą spędzać sobotnie popołudnia i wieczory w lepszej atmosferze niż obserwacja za 5 czy 10 zł 3-ligowej padaki.
pyla napisał(a):Nie chcę tu usprawiedliwiać wyników, ale doping na LUDOWYM ostatnio oględnie mówiąc do porywających nie należy

5 lat gry w 3 lidze w tym 2 sezony dramatycznej walki o utrzymanie. A szykuje się kolejna walka o utrzymanie. I tyle w temacie.
Anakin

Postprzez lesław1 2013-10-08, 10:56 am

Anakin post na forum to nie list do prezydent, że musi być dopieszczony w każdym detalu.
Nie mówię, że ofiarny wślizg Jankesa to nie obowiązek tylko chodzi mi oto, że ponoć tutaj są ludzie za klubem a nie przeciw niemu(w końcu są przyśpiewki "na dobre i na złe, albo zawsze wierni..."w lidze angielskiej wywalczenie autu powoduje brawa- a przecież to praca i to dużo lepiej opłacana niż w ZS. A to, że są opłacani z podatków to zupełnie inna para kaloszy bo jestem przeciw utrzymywaniu czegokolwiek z podatków, ale o tym ani Jankes ani Kmieć nie decyduje.

A to że awansowały Chojnice to efekt kasy, a u nas jej nie ma i nie ma tu sensu porównywanie, że wieś gra w 1 lidze a my w drugiej. bo jak sobie szejki kupią Górnik Sosnowiec to ten też może awansować co rok i grać wyżej niż ZS. Gdyby w piłce miały grać tylko miasta patrząc na ich wielkość to by nic się nie zmieniało, spadały by 2 najmniejsze , a 2 największe by awansowały i tak w kółko. A pisanie że nas czeka ciężki mecz w Bytomiu....tak samo czekał nas cieżki mecz rok temu w z Rybnikiem, a 2 tygodnie temu z Chrobrym. Już nie wspomnę jaki ciężki mecz miała Jarota z liderem, a wygrała...

A jeśli mi piszesz, że ktoś woli spędzać wieczory w lepszej atmosferze niż za 5zł na Ludowym to kim nazwiesz tych który przychodzą na niego? - ludźmi zagubionymi w wielkiej aglomeracji?
Bo dla mnie przychodzą tam świadomie...
lesław1

Postprzez Anakin 2013-10-08, 11:20 am

lesław1 napisał(a):Anakin post na forum to nie list do prezydent, że musi być dopieszczony w każdym detalu.

Mały quiz. Znajdź pod poniższym linkiem stwierdzenie admina serwisu, jak się pisze nazwy drużyn:
viewtopic.php?f=1&t=4716&p=235903&hilit=z+du%C5%BCej+litery#p235903
lesław1 napisał(a):tylko chodzi mi oto, że ponoć tutaj są ludzie za klubem a nie przeciw niemu(w końcu są przyśpiewki "na dobre i na złe, albo zawsze wierni

Wszystko ma swoje granice z wiernością włącznie. A nie każdy ma sadomasochistyczne inklinacje chodzić i płacić nawet kilka zł za coś takiego. Bujamy się w miejscu ponad 5 lat. Gdzie są dzisiaj Szczecin i Bydgoszcz, z którymi graliśmy na 2 froncie? A w tym samym czasie wydano masę publicznych pieniędzy zarowno na piłke jak i na hokej. Z jakim skutkiem ?
lesław1 napisał(a):A to, że są opłacani z podatków to zupełnie inna para kaloszy bo jestem przeciw utrzymywaniu czegokolwiek z podatków, ale o tym ani Jankes ani Kmieć nie decyduje.

Ale z tych pieniędzy żyją. Kropka.
lesław1 napisał(a):A to że awansowały Chojnice to efekt kasy, a u nas jej nie ma i nie ma tu sensu porównywanie, że wieś gra w 1 lidze a my w drugiej.

Jak to nie ma co porównywać ? Kpisz sobie chyba. Chojnice to miasto, które ma 40 (słownie czterdzieści) tys. mieszkańców i wokól wsie. Sosnowiec ma ponad 200 tys. Obok Dąbrowa, Będzin, Czeladź o pomniejszych nie wspomnę. I nie mają jakiegoś jednego bogatego sponsora a la Drutex. Różnica polega na różnicy w działaniu lokalnych decydentów , którym udało się rzeczywiście zrobić klub, z którym utożsamia się lokalne społeczeństwo, biznes. U nas od lat panuje przyzwyczajenie przywiązania do publicznej kasy, na ktorej jeszcze można zrobić interes. Tam nie ma żadnych szejków.
lesław1 napisał(a): jeśli mi piszesz, że ktoś woli spędzać wieczory w lepszej atmosferze niż za 5zł na Ludowym to kim nazwiesz tych który przychodzą na niego? - ludźmi zagubionymi w wielkiej aglomeracji?

Raczej kibicowskimi desperatami. Poza tym pisałem też o tych ludziach, którzy przestali przychodzić na Ludowy.I to nie ja mam do nich pretensje o brak przyklaskiwania Jankesowi, tylko ty czy innych zachowań wyrażajacych wielkie szczęście i radośc z zagrań grajków dla których jest to po prostu praca ktora podlega ocenie.
Anakin

Postprzez lesław1 2013-10-08, 3:09 pm

może masz nieco racji ale mógłbym z Tobą polemizować, tylko, że jesteś zbyt agresywnie nastawiony. Oceniać można, na spokojnie, a czy na gorąco po każdym zagraniu to ocena? tu już bym się troszkę zastanowił. Bydgoszcz owszem jest w ekstraklasie ale bynajmniej jej polityka nie polegała na tym, że brali małolatów itd, tylko starszych sprawdzonych doświadczonych, którzy wywalczyli ten awans. A czy u nas nie licząc typowych transferów Ojrzyńskiego kupiliśmy kogoś takiego na kim można by opierać drużynę? i pytanie czy jeśli klub zdecyduję się na taką zmianę to czy nie będzie masę głosów przeciwnych, że nie promujemy własnych wychowanków?
lesław1

Postprzez Anakin 2013-10-10, 8:13 am

lesław1 napisał(a):może masz nieco racji ale mógłbym z Tobą polemizować, tylko, że jesteś zbyt agresywnie nastawiony.

No nie przesadzaj. Ja nie bjię ani nie kopię. Jak rownież nie ubliżam na forum. Najzwyczajniej starałem się odpowiedzieć na Twój post. Na obecną sytuację sportową Sosnowca nalezy patrzeć z perspektywy pratycznie ostatniej dekady. Dobrych klka lat temu mieliśmy w najwyższej klasie hokej i siatkę męską. Oraz piłkę z aspiracjami na awans do najwyższej klasie. O żeńskiej piłce nie wspomnę. Sitakę rozwalił obecny Prezes PZHL, ten sam, ktory pogrąża i tak cieniutki polski hokej. Zrobił to przy calkowitej bierności władz Miasta. A to Płomień, a nie hokejowo-koszykarsko-piłarskie Zagłebie był najbardziej utytułowanym klubem Miasta. Hokej miał przez kilka lat dość możnego sponsora (Pol-Aquę) a jednak nie zdobyto żadnego medalu. Rządy Bernata, pupila Wice-Łukawskiego skończyły się długami i skazującym wyrokiem sądowym. Wiemy jak się skończyło przejęcie drużyny przez spółkę kontrolowaną przez Miasto, a szczegóły funkcjonowania ujawnione na zshokej są przerażające. Wreszcie najbardziej popularne choć nie najbardziej utytułowane w Mieście piłkarskie Zagłębie. Swego czasu któryś ze starych forumowiczów, nie pamiętam który, zrobił fajną acz smutną analizę, z ktorej wynika że przejebany został najlepszy okres na stworzenie dobrze funkcjonującego klubu kiedy formalni klub przejęli i fniansowali Włosi. Wpompowali w niego kilkadziesiąt mln zł bo mieli jakieś ulgi od Miasta. Ulgi się skończyły, Włosi też. A efekt sportowy ? Kupiony awans z 3 do 2 ligi (w tym słynny mecz ze Śląskiem). Jak gdzieś czytałem, wszyscy w klubie mieli wysokie kontrakty i małe premie więc już wyżej nie opłacalo się awansować. A można było za te pieniądze stworzyć taki klub, że nawet po odejściu Włochów byłby w stanie się szybko podnieść po karnej degradacji. W tym też czasie można było myśleć o budowie nowego stadionu. To właśnie w tym czasie w Kielcach wybudowano nowy obiekt za (chyba) ok. 40 mln zł. Dzisiaj koszty wybudowania czegoś podobnego są kilkakrotnie wyższe. Zamiast tego raczono nas kolejnymi projektami. Jeszcze za czasów 3 ligi pojawiło się trochę gotowki od krakusów. O ile pamiętam jak na 3 ligę to nawet kasa za rundę była porzadna jak na caloroczny budżet 3-ligowy. No ale kasa się poszła (jak mawiał Reński w "Killerów 2-ch": i wszystko poszło p.zdu). I awans też. Zamiast tego mieliśmy urojone pomysły inwestycji na górce im. Górskiego za setki mln zł za kredyty gwarantowane przez Miasto. Szczęściem że do tego nie doszlo bo dziś mielibyśmy miejskie bankructwo a nie korzyści dla klubu. Na temat poszczególnych dzialaczy, Prezesów czy właścicieli już nie wspominam bo wiele na ten temat klawiatury tu nastukano. Natomiast tylko w czasach 3 ligi dwa razy mieliśmy dramatyczną walke o utrzymanie i serie porażek z takimi tuzami jak Polonia Słubice.
A atmosferę wcześniejszyh lat można było poczuć na nielicznych meczach jak z Pogonią Zawiszą czy pucharowe z Zabrzem, paprykarzami czy ostatnio z Wisłą. Co pokazuje czego oczekują kibice.
Dlatego dziś póki nie będzie lepszych perspektyw nie oczekujmy atmosfery jak w lidze angielskiej czy oklasków za ofiarne wślizgi Jankesa. I nie liczmy że frekwencja bedzie wyższa. Wręcz przeciwnie, nie zdziwię się jeśli Zagłebie zacznie grać na Mireckiego. Bo tak będzie po prostu taniej.
Anakin

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna