Muzeum Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Muzeum Zagłębia

Postprzez Tomcjo 2012-11-20, 10:31 pm

Właśnie dotarło do mnie że wiedza o Zagłębiu wśród małolatów jest bardzo mała . Ale jak to zmienić gdy tułamy sie po trzeciej lidze ? Klub z takimi tradycjami nie ma nawet salki pamieci gdzie mozna przyprowadzić takiego bąka i pokazać . Popatrz na te puchary , popatrz na te zwyciestwa to nasza duma i chwała . Jasne że odpowiedniego budynku to my tu nie zbudujemy . Nowy stadion dałby taką szanse ale to za 50 lat. A co możemy ? Nasza strona 100% może otworzyć nowa zakładke ze zdjęciami i filmami a my powinniśmy rozpocząć wielką inwentaryzacje naszych zbiorów i kolekcji. Zdjęcia , emblematy , proporczki , koszulki , filmy , piłki i każdy drobiazg związany z Zagłębiem Sosnowiec. Możemy chwalić się co mamy i dawać namiary na pamiątki o istnieniu których mamy potwierdzone wiadomości . Liczę że temat zostanie podchwycony i rozwinięty tak że gdyby kiedyś trafiła się szansa na Muzeum Zagłębia to my będziemy gotowi je zapełnić. A i jeszcze jedno nie ograniczajmy sie do piłki . Amoże nawet jeśli będzie taka wola większości to innych klubów Zagłebia Dąbrowskiego . Bo jeżeli my zapomnimy o Płomieniu , Polonii, Zagłębiance czy innych jak Niwka , CKS czy Grodziec to kto o nich wspomni?
Tomcjo

Re: Muzeum Zagłębia

Postprzez mason 2012-11-21, 12:17 am

Masz rację! Ja kiedyś trafiłem na taką stronkę:

http://wikizaglebie.pl/index.php?title= ... &redlink=1

:niezle: ale to chyba jedna czy dwie osoby robią, pisało coś chyba o tym na forum kibicowskim, ale to zdecydowanie za mało aby tak szeroki temat ogarnąć. Kto ma jakąś wiedzę w temacie powinien się tam z nią dołożyć, niech ona chociaż ocaleje kiedy sam największy klub z naszego regionu i jego organizacja są bliskie dna.
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez RUDI 2012-11-21, 10:50 am

To może nie bardzo związane ze sportem i klubami w naszym mieście,regionie ,ale według mnie też ważne dla świadomości "regionalnej, którą trzeba obudzić u młodych ludzi (u starszych też :twisted: )
E-book - "Krótka Historia o Zagłębiu Dąbrowskim" stworzoną przez pasjonatów ,była też wersja "papierowa".Jest to zarys historyczny naszego regionu .Żaden z naszych wspaniałych radnych nie wpadł na pomysł aby wydać to na szerszą skalę(a mają inne pomysły jak drenować kasę miejską) i wyposażyć szkoły a co za tym idzie i uczniów ,aby każdy młody człowiek to posiadał, tak jak podarowano nam kiedyś egzemplarz konstytucji .Koszty na pewno nie są duże (dla miasta).
-> http://www.zaglebiedabrowskie.org/infus ... php?did=10
(kliknij pobierz)

Twórcy WikiZagłębia zwracali się z prośbą o pomoc w redagowaniu ,tak jak pisze kolega mason ,jeżeli ktoś, coś ma może się dołożyć ze swoją wiedzą do zbiorów .
Ps.Ja czekam na wydanie przez kolegę PawełK (z pomocą kolegi django ;-) ) tej "zapowiedzianej" książki opisującej najnowszą historię Zagłębia Sosnowiec ;-)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez ares12 2012-12-29, 8:22 am

Moim zdaniem pomysł jak najbardziej trafiony. Faktycznie jeżeli chcielibyśmy kiedyś aby powstało muzeum Zagłębia, to trzeba byłoby mieć eksponaty, żeby je zapełnić. Myślę że inicjatywa na stronie klubu, oraz na tego typu forach może się sprawdzić. Wierzę w potęgę internetu! :P
ares12

Postprzez zajreg7 2013-02-06, 5:08 pm

Eksponaty na pewno klub i zawodnicy byli mogli by wystawić w dzierżawę muzeum. A może też album o zagłębiu lub książki itp?
zajreg7

Powrót do Piłka nożna