Mirosław Kmieć trenerem Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Mirosław Kmieć trenerem Zagłębia Sosnowiec

Postprzez August 2012-11-22, 4:40 pm

Jerzy Wyrobek, doświadczony szkoleniowiec zakończył swoją pracę w sosnowieckim klubie
Leszek Baczyński, prezes Zagłębia kilka dni temu mówił nam, że "ten układ się wyczerpał" - oceniając relacje i współpracę sztabu szkoleniowego i drugoligowego zespołu.

Wyrobek, który w 1989 roku poprowadził Ruch Chorzów (razem z Henrykiem Wieczorkiem) do ostatniego mistrzostwa Polski w historii klubu z Cichej, przejął Zagłębie w trakcie poprzedniego sezonu.

Skazywany na porażkę zespół jednak utrzymał się w drugiej lidze. W rundzie jesiennej tego sezonu Zagłębie przeplatało lepsze okresy z gry z koszmarnie słabymi. W konsekwencji drużyna z Sosnowca zakończyła rundę dopiero na 12. pozycji. Funkcję pierwszego szkoleniowca przejął Mirosław Kmieć, któremu w pracy będą pomagać Artur Derbin (asystent) i Robert Stanek (trener bramkarzy).

Kmieć ma 40 lat. To były piłkarz Zagłębia, który grał też m.in. w Szczakowiance Jaworzno, Polonii Bytom i Grunwaldzie Ruda Śląska. Przez ostatnie lata był związany z Beskidem Andrychów. Współpracę z Zagłębiem rozpoczął na nowo kilka tygodni temu.

Nowy sztab trenerski sosnowieckiej drużyny zadebiutuje podczas sobotniego sparingu z GKS-em Katowice.
http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... owiec.html
Ostatnio edytowano 2012-11-22, 7:36 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Re: Mirosław Kmieć trenerem Zagłębia Sosnowiec

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-11-22, 5:26 pm

Kol. August - pierwsze zdanie w moim przekonaniu najistotniejsze
uciekło w kosmos - otóz trener Wyrobek nie jest trenerem Zagłebia Sosnowiec.
Mam pytanie czy Artur Derbin - to jest wychowanek Zagłebia ?
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Tomcjo 2012-11-22, 5:40 pm

Nareszcie . Ani troche nie jestem wdzieczny Wyrobkowi za utrzymanie. Wrecz przeciwnie . Mam wrazenie ze stalo sie to wbrew jego wysilkom. A nawet jesli to kto jest winny sytuacji ze grozil nam spadek ? Kmieć to w pewnym stopniu ryzyko ale chyba zasługuje na jedna runde szansy . A poza tym to chyba wariant oszczędnościowy. Grozi nam zaciskanie pasa ale czasem daje to dobre efekty sportowe.
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez alisamyyen 2012-11-22, 6:49 pm

Tomcjo napisał(a):Nareszcie . Ani troche nie jestem wdzieczny Wyrobkowi za utrzymanie. Wrecz przeciwnie . Mam wrazenie ze stalo sie to wbrew jego wysilkom. A nawet jesli to kto jest winny sytuacji ze grozil nam spadek ? Kmieć to w pewnym stopniu ryzyko ale chyba zasługuje na jedna runde szansy . A poza tym to chyba wariant oszczędnościowy. Grozi nam zaciskanie pasa ale czasem daje to dobre efekty sportowe.

A powinieneś być wdzięczny, bo Wyrobkowi należą się słowa pochlebne za utrzymanie nas w 2 lidze w zeszłym sezonie.Skoro Kmieć zasługuje na 1 rundę szansy to może każdy z nas niech zostanie trenerem po 1 rundzie.Ludzie kochani bądzmy poważni.to nie jest casting do MAM TALENT.Albo zmieniamy trenera na kogoś kto to ogarnie albo dalej bawimy się w ciekawe pomysły typu Kmieć albo Stanek
alisamyyen

Postprzez August 2012-11-22, 7:48 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kol. August - pierwsze zdanie w moim przekonaniu najistotniejsze
uciekło w kosmos - otóz trener Wyrobek nie jest trenerem Zagłebia Sosnowiec.

Poprawione.
100% podaje, że Kmieć jest tymczasowym trenerem. Jeśli klub ma nadal płacić Wyrobkowi to jaki to ma sens ?
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-11-23, 4:31 pm

Rozstanie się trenera Wyrobka z Zagłebiem - to oile dobrze pamietam wypowiedz
Prezesa LB na poczatku współpracy ze spotkało sie dwóch gentelmenów, nie było
w Ktr dat do ktorych ta Umowa jest wazna - jakby bez terminu, ale nie niosła za
soba konsekwencji w momencie jej rozwiazania. Obie strony zgodnie ustalaja i
rozstaja sie w zgodzie. Tak ja to rozumiałem.
Kmieć jest tymczasowym trenerem - bo moze ide dalej LB ma na oku ,w myslach
trenera bardziej doświadczego
Z drugiej zas strony trudno odmówic trenerowi Wyrobkowi doswiadczenia , byc
moze chodzi o inna osobę. Moja opinia jest taka ,iz trener Jerzy zawiódł nas
wszystkich w 3 meczach (Turek-Polkowice-Torun) przegrane w tych meczach
zabrały nam szanse i Prezesowi równiez, aby walczyc o AWANS.
Reasumujac nie sadze , aby Zagłebie - musiało płacic trenerowi Wyrobkowi
nie woiadomo przez ile miesiecy. Po prostu sprawa została ustalona.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2012-11-23, 11:10 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Prezesa LB na poczatku współpracy ze spotkało sie dwóch gentelmenów, nie było
rozstaja sie w zgodzie.

Gadanie Baczyńskiego to jedno, a zapisy w umowie to drugie. Zadna umowa nie może być "jakby bez terminu". Albo została zawarta na czas określony albo nieokreślony. Jeśli określony, co bardziej prawdopodobne, to mogła zawierać tylko dwutygodniowy okres wypowiedzenia bądź też nie zawierac go w ogóle. Niestety na ten tema t ic nie wiadomo. Przepraszam, ale uważam , że myślenie w dzisiejszych czasach w kategoriach gentlement agreement za archaiczne. Wyrobek, tak jak większość z nas, podpisując umowę z pracodawcą staje się po prostu najemnikiem,ot co.
August

Postprzez August 2012-11-23, 11:11 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Prezesa LB na poczatku współpracy ze spotkało sie dwóch gentelmenów, nie było
rozstaja sie w zgodzie.

Gadanie Baczyńskiego to jedno, a zapisy w umowie to drugie. Zadna umowa nie może być "jakby bez terminu". Albo została zawarta na czas określony albo nieokreślony. Jeśli określony, co bardziej prawdopodobne, to mogła zawierać tylko dwutygodniowy okres wypowiedzenia bądź też nie zawierac go w ogóle. Niestety na ten tema t ic nie wiadomo. Przepraszam, ale uważam , że myślenie w dzisiejszych czasach w kategoriach gentlement agreement za archaiczne. Wyrobek, tak jak większość z nas, podpisując umowę z pracodawcą staje się po prostu najemnikiem,ot co.
August

Postprzez Adamek182 2012-11-24, 8:09 pm

Mnie interesuje wypowiedź Kmiecia. Konkretnie o sytuacje która zastopowała piłkarzy(tak wiem-napisałem to na głównej w komentarzach)? Zna ktoś jakieś newsy?
Adamek182

Postprzez wojtas sc 2012-11-24, 11:22 pm

Od dłuższego czasu jest pan w sztabie szkoleniowym Zagłębia. Jakie były przyczyny niezbyt udanej dla klubu rundy jesiennej?

- W sztabie jestem od ośmiu meczów. Mam wiedzę na temat przyczyn, ale zostawię ją dla siebie. Moje przyjście spowodowało, że drużyna wygrała cztery mecze z rzędu. Pewna sytuacja, która się zdarzyła, zastopowała to. W ostatnim meczu prezes pozwolił mi prowadzić drużynę samodzielnie, więc udało się wygrać.

Coś więcej o sytuacji, która zastopowała serię zwycięstw?

- Nic więcej na ten temat pan ode mnie nie wyciągnie. Mogę tylko powiedzieć, że już się skończyła. Jak ktoś nie zabije we mnie optymizmu, to zawsze jestem nastawiony optymistycznie i patrzę do przodu. Dlatego wierzę, że teraz będzie lepiej, bo chyba gorzej już być nie może.
? ? ? jestem bardzo ciekaw szczególnie na pierwsza odpowiedz
wojtas sc

Postprzez Lars 2012-11-25, 12:33 pm

Ta wypowiedź może być dla niektórych irytująca.
"Zdarzyła się pewna sytuacja, która zastopowała zwycięstwa".
Jakbym słyszał Kaczyńskiego.
"Ja wiem, była pewna sytuacja", szkoda że nie dodał "i są na to dowody".
Albo jest to rzecz, która faktycznie miała miejsce, np. brak porozumienia na linii drużyna-Wyrobek, albo nowy trener próbuje niezdarnie budować swój pozytywny wizerunek.
Przyszedłem, zrobiłem parę punktów, ale "Wyrobek" i dopiero jak odszedł to znowu wygrałem.
Czyli od wiosny same zwycięstwa bo już Wyrobka nie ma?

Zajmijmy się przyszłością, bo drużyny dalej nie ma, sponsorów nie widać, a kasy z miasta coraz mniej. Szukajmy rozwiązań na przyszłość a nie zajmujmy się tym co się niby wydarzyło stopując drugiemu trenerowi serie zwycięstw drużyny pierwszego trenera.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez LucasUSA 2012-11-26, 12:26 am

Zgadzam sie z Larsem - po co zaczynac jakies tematy, jesli nie ma sie zamiaru ich rozwinac?
Jedno jest pewne - i wypowiedz Kmiecia to potwierdza - o serii porazek zadecydowaly czynniki pozaboiskowe.
O czym wielu z nas forumowiczow bylo przekonanych od samego poczatku.
Generalnie wydaje mi sie, ze Kmiec cala wine zrzuca na Wyrobka - nawet ta czesc wypowiedzi o Jankowskim pietnuje bylego trenera. Oby byla to prawda i Kmiec byl prawdziwym zbawca :)
LucasUSA

Postprzez STACH PL 2012-11-27, 12:27 pm

Może Wyrobek robił na umowie śmieciowej hehe
Ja bym dał jednak szanse Kmieciowi widać że ma charakter i może być dobrym motywatorem podoba mi się jego wizja grania do przodu i myślenia na boisku.
STACH PL

Postprzez pyla 2012-11-27, 3:19 pm

STACH PL napisał(a):Może Wyrobek robił na umowie śmieciowej hehe
Ja bym dał jednak szanse Kmieciowi widać że ma charakter i może być dobrym motywatorem podoba mi się jego wizja grania do przodu i myślenia na boisku.

Dokładnie , tym bardziej że wyboru nie ma / jaki jest u nas rynek trenerski każdy widzi /
pyla

Postprzez turku 2012-11-27, 3:40 pm

pyla napisał(a):Dokładnie , tym bardziej że wyboru nie ma / jaki jest u nas rynek trenerski każdy widzi /

Trenerzy są tylko budżetu nie ma. Ale i ja przychylam się do tego by dać mu szansę. Jedyny błąd z nim związany że TAK PÓŹNO zmienił Wyrobka.
turku

Następna strona

Powrót do Piłka nożna