Na "Oficjalnej" stronie sa wypowiedzi trenerów - bardzo interesujace
Pozdrawiam
Tadeusz
Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Na "Oficjalnej" stronie sa wypowiedzi trenerów - bardzo interesujace
Pozdrawiam
Tadeusz
Desantis napisał(a):A ja bym się zastanowił nad początkiem wypowiedzi naszego treneiro.Cytuję"TRADYCYJNIE gratuluję 3 punktówNie wiedziałem że oddawanie w szmaciarskim stylu meczu jest u nas tradycją......
Strooś napisał(a):Ochłonąłem już po pierwszych emocjach, nie zmienia to jednak mojej opinii nt tego co się dzisiaj wydarzyło.
Pozwolę sobie na kilka słów refleksji po chwili przemyśleń:
Jak już pisali na tym forum inni koledzy wcześniej problem tkwi gdzie indziej.
Obecny stan oraz sytuacja w jakiej znalazł się sosnowiecki sport jest efektem długotrwałego wpływu działania (bądź też nie działania jak kto woli) sosnowieckich włodarzy. Ostatnie lata rządów obecnej opcji politycznej na czele z prezydentem tego miasta to samonapędzająca się spirala śmierci sosnowieckiego sportu .
Niewybaczalnym wręcz błędem było przyzwolenie miasta na uśmiercenie siatkówki w tym mieście ( jedynej jak dotąd polskiej drużyny, która zdobyła europejski puchar mistrzów). Samozadowolenie z faktu, iż na piłkarskie Zagłębie płynęły włoskie pieniądze doprowadziło do sytuacji w jakiej jesteśmy w chwili obecnej.
Nie sposób też nie wspomnieć o tym jak zostali potraktowani (są obecnie)koszykarze.
To, że hokej jest w ekstralidze to tylko "zasługa" ogólnopolskiej słabej kondycji tej dyscypliny sportu. Wystarczy podeprzeć się faktem, iż w prawie 40 milionowym państwie trudność sprawia skompletowanie 8 zespołowej pierwszej klasy rozgrywkowej.
Wracając jednak myślami do naszego podwórka, patrząc na inne miasta gdzie nie ma większego potencjału niż w Sosnowcu jest mi przykro i wzbiera we mnie złość, że u nas są wiecznie te same wymówki, że czasy ciężkie, że biedny region, że to, że tamto... W Gliwicach, gdzie więcej jest kibiców Górnika niż Piasta zbudowali nowoczesny stadion i właśnie toczy się postępowanie przetargowe na budowę 15 tysięcznej hali sportowej (ciekawe, kto będzie tam rozgrywać swoje mecze...). W Tychach, gdzie "groszem nie śmierdzi" będą mieć nowoczesny stadion dla swoich pierwszoligowych piłkarzy. W Bielsku, gdzie jedynie słuszną drużyną jest BKS budują nowoczesny stadion dla klubu bez tradycji - Podbeskidzia. W Zabrzu pomimo ogromnych problemów finansowych Górnika, miasto buduje stadion bodajże na 30 tys. Już nawet Częstochowscy siatkarze doczekali się nowej hali pomimo, że w chwili obecnej prezentują formę, która nie daje gwarancji utrzymania w lidze, Gdyby "pogrzebać" głębiej okazałoby się, że w wielu mniejszych obszarowo, liczebnie i budżetowo miejscowościach mających o wiele mniej możliwości w pozyskiwaniu środków na sport, można zrobić o wiele więcej niż w 200 tys Sosnowcu.
Niestety sytuacja jest o tyle tragiczna dla naszego miasta, że nie można dać się zwieść emocjom, że zmiana opcji politycznej naszych władz zagwarantuje poprawę istniejącego stanu agonalnego sosnowieckiego sportu. Na dzień dzisiejszy jest to pomimo różnic opcji politycznych towarzystwo wzajemnej adoracji, gdzie każdy boi się o utratę swojego stołka, w którego słodkie pierdzenie pozwala mu na spokojną egzystencję za państwowe (czytaj nasze) pieniądze. W chwili obecnej niestety jesteśmy, że tak powiem w "czarnej dupie" i jeśli nie znajdzie się ktoś spoza obecnego układu politycznego, ktoś komu będzie zależało na rozwoju sportu w tym mieście, prawdziwego managera i zarazem pasjonata sportu oraz po części kibica, kogoś kto będzie miał inicjatywę, pomysł, i wystarczająco dużo entuzjazmu to niestety nie będzie lepiej (czytaj gorzej).
Z ogromną nadzieją i oczekiwaniem, że ktoś taki pojawi się w najbliższej przyszłości jako gospodarz tego miasta pozdrawiam wszystkich tych, którzy pomimo ostatnich chudych lat sosnowieckiego sportu nie odwrócili się od klubowych sportowych tradycji, na które przez wiele lat zapracowało wielu sportowo wybitnych, czasami zapomnianych i niedocenianych Zagłębiaków.
PS
*Powyższa wypowiedź nie usprawiedliwia dzisiejszych dokonań naszych kopaczy.
*Nie chciałbym aby ta wypowiedź była traktowana w kategoriach przekonań politycznych.
*Do moderatorów: jeśli uznacie, że post jest nie na temat proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu
August napisał(a):Jedyny pozytyw jaki w tym teraz odnajduję to taki, że znów bedzie trochę spokoju w temacie dyskusji odnośnie ewentualnego awansu. Bo po raz enty wystarczylo kilka zwycięstw a co niektórzy równie po raz enty zaczynali dostawać orgazmu na tę myśl
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników