Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez KBB 2012-10-19, 6:18 pm

oby tylko ukazał się nam jakiś nazstępca Kazia!
bo Pięta to chyba za 5 kadencji się wyrobi...
KBB

Postprzez August 2012-10-19, 7:11 pm

GrubyPerez napisał(a):...a pierwszym członkiem tego zespołu, ba - jego przewodniczącym powinien być właśnie August.

to oficjalna , tysiącdziewięcsetszósta propozycja - przystajesz?

O opracowaniu strategii działania SKZS i i dla klubu bebniłem na spotkaniach stowarzyszenia. Swoje propozycje i chęć działania przeleawełm na tym i na innych , opuszczonych forach. I nie spotkałem się z żadnym zainteresowaniem. Pamiętam też jaka odpowiedź padła jak bbartek zaproponował utworzenie zespołu , który zająłby się marketingiem.

GrubyPerez napisał(a):a pan Karol to niech s......

Możesz uzasadnić ? Rudi przynajmniej uzasadnił swoją niechęć, choć w 99% nie zgadzam się z tym, ale przynajmniej napisał.
django napisał(a):O ile pamiętam Winiarski był jednym z pierwszych radnych, który na komisjach i sesjach apelował o to, żeby pomoc finansowa dla klubów była powiązana z planem ich usamodzielnienia. Ale temat nie o Winiarskim, tylko o Zagłębiu, a jego wypowiedź przytoczyłem tylko i wyłącznie jako KOLEJNY sygnał świadczący o tym, że Miasto nie będzie wiecznie utrzymywać Zagłębia.

A co do zmian, to trudno o optymizm w mieście, gdzie tak mierna postać jak Górski jest trzecią kadencję prezydentem.

Wiesz, co mnie przeraża ? Myśl, że miernośc włodarzy Sosnowca jest odzwierciedleniem bardzo niskiego poziomu świadomości jego mieszkańców. Popatrz, wystarczy przytoczyć wypowiedź człowieka na temat mozliwości zaprzestania czy choćby zmniejszenia Finansowania sportu zawodowego, a już na gościa wylewa się kubły pomyj. Mnie Winiarski ni ziębi ni parzy, ale gość naprawdę od dawna realistycznie ocenia sytuację. A niezależnie od mierności nie tylko Sosnowiec ale wiele miast w kraju dotyka problem trudności finansowych. I naprawdę nie chciałbym aby Sosnowiec został dotknięty problemem płynności jak Kraków, który wydał kupę kasy na stadiony , a teraz ledwo zipie. Kto ma rodzinę czy znajomych pod Wawelem to wie, o czym piszę.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez RUDI 2012-10-19, 7:48 pm

August napisał(a): Myśl, że miernośc włodarzy Sosnowca jest odzwierciedleniem bardzo niskiego poziomu świadomości jego mieszkańców. Popatrz, wystarczy przytoczyć wypowiedź człowieka na temat mozliwości zaprzestania czy choćby zmniejszenia Finansowania sportu zawodowego, a już na gościa wylewa się kubły pomyj.

Mam nadzieję że nie masz chyba mnie na myśli ? Ja nie wylewam "pomyj" na tego pana ,zauważ że napisałem że mógłbym go poprzeć (oddać głos w wyborach) mogłem ale nie poprę i nie chodzi tu tylko o jego podejście do tematu który tu poruszmy .Widzisz też często zaglądam na stronę którą podał django ,i wyrobiłem sobie zdanie po śledzeniu komentarzy(część z nich uważam za słuszne) pana radnego w różnych sprawach nie tylko na temat sportu ,chyba mam prawo ?
Realistycznie to sytuację ocenia moja żona ,bo nie wydaje więcej niż ma i to już od ładnych paru lat .
Nie piszmy więc o tym że nagle niespodzianka bo brakuje kasy w budżecie i tniemy tam gdzie nie będzie za dużego oporu ,nagle obudził się wizjoner który sięgając do szkatułki stwierdził że jest pusta .
Zagłębie jest zarządzane od dłuższego czasu przez miasto i pan radny nie miał wpływu na "jakość zarządzania " ? Polecam też poszukania sobie odpowiedzi pana K.W na pytania dlaczego nie są wyciągane żadne konsekwencje wobec pana którego miasto desygnowało kiedyś na Prezesa klubu ,a który dołożył swoją "działalnością " cegiełkę do sytuacji w jakiej jest/był klub .
Ostatnio edytowano 2012-11-10, 4:38 pm przez RUDI, łącznie edytowano 1 raz
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2012-10-22, 11:06 am

Serią zwycięstw i odzyskaniem szans na awans do I ligi piłkarze Zagłębia narobili samorządowcom kłopotów. Już wydawało się, że Zagłębie na dobre zadomowiło się w dolnej części tabeli, a tu taki psikus. Teraz w przygotowywanej strategii finansowania sosnowieckiego sportu wypadałoby uwzględnić ewentualny awans piłkarzy lub powiedzieć wprost: więcej pieniędzy nie będzie.

Na drugim biegunie znajduje się hokejowe Zagłębie. Problemy finansowe nie pozwoliły nawet na spokojne przygotowanie zespołu do sezonu, trwają nieustannie i mają odzwierciedlenie w wynikach. Miasto przekazuje pieniądze spółce w momencie, gdy atmosfera w drużynie grozi rozpadem zespołu.

Pierwsze posiedzenie zespołu ds. spółek sportowych skończyło się konkluzją, że koszty utrzymania obu klubów na dotychczasowy poziomie sportowym przerastają możliwości budżetu miasta. Chodzi o 5 mln zł przy założeniu, że hokeiści graja w ekstralidze a piłkarze w drugiej lidze.
- Postaramy się jeszcze spotkać przed sesją Rady Miejskiej, prezesi mają przygotować materiały, kluby radnych mają przedyskutować ten temat – mówi zastępca prezydenta Sosnowca, Agnieszka Czechowska – Kopeć, zaznaczając, że nikt nie chce lobbować za żadnym klubem, oba są ważne.

Odwrócenie się karty piłkarskiego Zagłębia to nie jedyny przyczynek do zmian w strategii finansowania sportu. Niedawno informowaliśmy, że proponowany sposób wspomagania sportu zespołowego eliminuje z możliwości ubiegania się o dotacje dla drużyn seniorów takie kluby jak: AKS Niwka, SPR Zagłębie, Zew Kazimierz, UKS Kazimierz-Płomień, MKS-MOS Płomień, Koliber.

Tymczasem przewodniczący komisji budżetowej Rady Miejskiej, Karol Winiarski (z klubu PO), prawdopodobnie zgłosi propozycję dalszego finansowania części wydatków zespołów seniorów w tych klubach. Radny nie raz zwracał uwagę, że oszczędności budżetowe z tytułu zaprzestania dotowania małych klubów (seniorów) są niewielkie, niewspółmierne do kosztów społecznych ich ewentualnej likwidacji. Za takim rozwiązaniem optuje też Tomasz Niedziela z klubu SLD, a to zwiększa szanse powodzenia tego projektu.

Propozycja Winiarskiego polega na dalszym finansowaniu (w części) zespołów seniorów w zakresie: zakupu sprzętu sportowego, zabezpieczenia medycznego, obsługi sędziowskiej, kosztów transportu itp. Z dofinansowania byłyby wyłączone wynagrodzenia zawodników i trenerów w jakiejkolwiek formie.

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,22089
August

Postprzez STACH PL 2012-10-23, 1:27 pm

'Chodzi o 5 mln zł przy założeniu, że hokeiści graja w ekstralidze a piłkarze w drugiej lidze.'
Ręce opadają!
Najgorsze jest to że kibice Zagłębia (kosz) Płomienia(puchar europy), Czarnych itp nie mają na co liczyć!!

Panie Górski do dymisji za sosnowiecki sport!
STACH PL

Postprzez django 2012-10-23, 5:24 pm

Niezwykle odkrywcza konkluzja po pierwszym spotkaniu zespołu. No ale cóż, pierwsze koty za płoty... Co do uwalenia koszykarskiego Zagłębia, to zobaczcie jak zupełnie bez echa i najmniejszych choćby protestów przebiegło definitywne już uwalenie klubu z taką tradycją.
django

Postprzez August 2012-11-03, 10:10 am

RUDI napisał(a):jakąś firmę nie sprzedaje i nie szuka klientów na kupno kierownik zakładu(a według niektórych firmą która powinna przynosić dochody jest spółka Zagłębie Sosnowiec) ale jego właściciel i on ma to zrobić jak najkorzystniej (bez straty dla siebie ),a jeżeli nie sprzedać ,to znaleźć kogoś kto podniesie atrakcyjność firmy swoim dokapitalizowaniem

Rudi, mnie się wydaje, że klubowi po prostu trzeba sprawnego zarządzania opartego na wizji rozwoju, solidnej ofercie sponsorskie etc... Miasto jako własciciel może nie jest idealnym rozwiązaniem, choćby na upolitycznienie, ale na pewno lepszym aniżeli swego czasu lokalny potentat rynku drobiowego i postawiony przez niego w zarządzie cwaniaczek, na których nazwiska ludzie w niektórych firmach naszego regionu zapewne do dziś pukają się w głowę. Poza tym o czymś świadczy fakt, że jakiś czas o wiele bardziej prężne od naszych władze Kielc temu próbowały zbyć akcje ekstraklasowej Korony i mimo różnych plotek nikt tych akcji nie kupił. Dlatego nie bardzo wierzę, że takiemu Górskiemu i jego ludziom, którzy są prawdzowymi lebiodami przy kieleckiej ekipie Prezydenta Lubawskiego udałoby się znaleźć chętnego z prawdziwego zdarzenia.
August

Postprzez RUDI 2012-11-03, 10:16 am

August napisał(a):Dlatego nie bardzo wierzę, że takiemu Górskiemu i jego ludziom, którzy są prawdzowymi lebiodami przy kieleckiej ekipie Prezydenta Lubawskiego udałoby się znaleźć chętnego z prawdziwego zdarzenia.

I chyba właśnie tu jest pies "pogrzebany".
RUDI

Postprzez August 2012-11-03, 10:19 am

RUDI napisał(a):
August napisał(a):Dlatego nie bardzo wierzę, że takiemu Górskiemu i jego ludziom, którzy są prawdzowymi lebiodami przy kieleckiej ekipie Prezydenta Lubawskiego udałoby się znaleźć chętnego z prawdziwego zdarzenia.

I chyba właśnie tu jest pies "pogrzebany".

Bo naszemu nieszczęsnemu Miastu i klubowi potrzebny byłby ktoś mniej więcej tego formatu:
http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,127 ... stora.html
Całości nie wklejam bo za długie.
August

Postprzez Tomcjo 2012-11-03, 7:08 pm

Ha . Nowa Sol to miasto mojej babci i dziecinstwa . Daaawno tam nie bylem . No to co . Proponujemy gosciowi trzykrotna podwyzke i do Sosnowca . Moj glos ma jak w banku . Niech pogoni miejscowych nierobow az skarpetki pogubia . I wreszcie ktos spelni obietnice Walesy :lol:
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez RUDI 2012-11-07, 10:29 am

Według informacji uzyskanych przez sosnowiec.info.pl, w projekcie budżetu Sosnowca na 2013 r., na dokapitalizowanie spółek sportowych Zagłębie S.A. i Zagłębie Sosnowiec S.A. przeznaczono 3 mln zł. Przypomnijmy, że przewidywano kwotę 4 mln zł.

-> http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,22176
RUDI

Postprzez jondek 2012-11-07, 11:32 am

Pajacyki od kopanej,walnie się przyczynili do obcięcia przyznanych pieniędzy.Dziwie się że....aż tyle.Mam nadzieje,że klasa rozgrywek bedzie miała znaczenie przy podziale tej kwoty.Dwa miliony na hokej i "bańka" na rozwój młodzieżowego piłkarstwa,byłoby rozsądnie.Seniorzy do "buka" :redface:
jondek

Postprzez django 2012-11-09, 12:22 am

RUDI napisał(a):Według informacji uzyskanych przez sosnowiec.info.pl, w projekcie budżetu Sosnowca na 2013 r., na dokapitalizowanie spółek sportowych Zagłębie S.A. i Zagłębie Sosnowiec S.A. przeznaczono 3 mln zł. Przypomnijmy, że przewidywano kwotę 4 mln zł.

-> http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,22176

Zakładając, że podzielą po równo, to 1,5 miliona na klub oznacza pogłębienie agonii sosnowieckiego sportu. Nawet jeśli dojdą kroplówki, to znając dotychczasową praktykę ich przekazywania przez Miasto, kluby będą się zadłużały. A co będzie za 2,3 lata, kiedy środki zapewne nadal będą maleć, a długi rosnąć? Jeśli chodzi o piłkę, to najwyższy czas pomyśleć o powołaniu drużyny rezerw i potraktowaniu jej poważnie. W bliskiej perspektywie będą się mieli gdzie ogrywać młodzi i ci, którzy nie grają w meczach pierwszej drużyny. W dalszej perspektywie i w razie realizacji czarnego scenariusza, nie będzie trzeba się odbijać od samego dna.
django

Postprzez Tomcjo 2012-11-09, 12:47 am

No niestety pozalowano lub nie bylo kasy na rezerwy polaczone z Czarnymi . A rezerwy w IV lidze to nie to samo co w A klasie bo pewnie tam wystaruja za zgoda OZPN . A tak zamiast tego Unia Ząbkowice obija sie po lidze i wkrótce powróci do okregówki .
Tomcjo

Postprzez django 2012-11-09, 12:56 am

Nie jestem zwolennikiem budowania Zagłębia na tradycji innych klubów z regionu. Biorąc pod uwagę, że pozbierana w castingu drużyna założona przez część kibiców o mało nie awansowała do a-klasy, to najlepsi piłkarze z młodych drużyn Zagłębia, uzupełnieni piłkarzami z pierwszego zespołu, powinni szybko pokonać najniższe szczeble rozgrywkowe. Także rezerwy spokojnie mogłyby zacząć od b-klasy, byle jak najszybciej.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna