Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2012-09-21, 10:26 pm

Skoro w innym wątku dyskutujemy o organach klubu jako spółki w tym miejscu chciałbym wyrazić swoje rozczarowanie tym, że Przewodnicząc Rady Nadzorczej a jednocześnie Szef Zagłębiowskiej Izby Gospodarczej nie podjął jakichkolwiek działań w kierunku rozpoczęcia współpracy między klubem a ZIG. Oczywiście trzeba podkreślić, że od strony formalnej członek rady nie jest od tego i nie ma tu żadnego obowiązku. Niemniej skoro Pan J. się zgodził/nie odmówił Sprawdzonemu Kaziowi to jednak niedosyt z powodu braku zaangażowanie w sprawy klubu zostaje....
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2012-10-06, 10:12 am

Przyszlosc Zaglebia nie rysuje sie rozowo . Kiedys na stronie 100% czesciej ukazywaly sie wywiady . Chyba nadeszla pora na powazna rozmowe z prezesem . A moze i w szerszym gronie z calym zarzadem i przedstawicielami miasta . Naprawde widze potrzebe na powazne spotkanie lub ich cykl . Pora na odpowiedzenie na pare zasadniczych pytan przez wszystkie grona zainteresowane tym co sie z klubem stanie . Proponowalbym zeby podobny zestaw pytan zadac zarzadowi , miastu i stowarzyszeniu . To po pierwsze a po drugie omowienie propozycji wszystkich ktorzy maja jakiekolwiek pomysly i mozliwosci . Jesli dojdzie do tego to czeka nas przegadana zima . Bo spraw jest za duzo zeby na jednorazowym wyskoku sie skonczylo . Mam nadzieje ze cos sie ruszy bo zastoj jest nie tylko po stronie zarzadu choc kibice sie przebudzili i na hokeju tlumy jak za dawnych lat wiec moze nie wszyscy do reszty skapcanieli . Jeszcze Zaglebie nie zginelo poki my zyjemy ;-) :-) :lol:
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez August 2012-10-11, 2:24 pm

Zniszczyliśmy sport
W wydziale kultury fizycznej, sportu i turystyki Urzędu Miejskiego w Sosnowcu powstał wstępny projekt uchwały ws. zmiany sposobu finansowania sportu zespołowego w określonych dyscyplinach sportu i na określonych poziomach rozgrywek. Z projektu wyłączono spółki sportowe - hokejową i piłkarską, które są finansowane z wydatków majątkowych.

Według proponowanych zasad, o dotację celową dla drużyn seniorskich będą mogły się ubiegać wyłącznie kluby piłki nożnej kobiet i koszykówki kobiet, czyli: KKS Czarni Sosnowiec i KS JAS-FBG, aktualnie występujące w I lidze (druga klasa rozgrywkowa). Na swoją działalność w przyszłym roku oba kluby otrzymałyby z kasy miejskiej, zgodnie z ustalonym sposobem wyliczenia dotacji, odpowiednio: 97,5 tys. zł i 120 tys. zł.

Nowy sposób finansowania sportu zespołowego eliminuje z możliwości ubiegania się o dotacje dla drużyn seniorskich takie kluby jak: AKS Niwka, SPR Zagłębie Sosnowiec, Zew Kazimierz, UKS Kazimierz-Płomień, MKS-MOS Płomień, Koliber.

Gminna Rada Sportu w Sosnowcu nie zaakceptowała wstępnego projektu uchwały i zobowiązała się opracować alternatywną koncepcję, która miałaby obowiązywać od 1 lipca 2013 r, co umożliwiłoby klubom dotrwanie do końca sezonu w oparciu o dotacje gminy. Uchwały rady sportu nie są jednak wiążące dla prezydenta miasta.

- Nasza propozycja nie jest ani łatwa i prosta. Dostosowaliśmy ją do możliwości budżetowych – uzasadniała wiceprezydent Agnieszka Czechowska- Kopeć na wczorajszym posiedzeniu komisji kultury, sportu i rekreacji, wielokrotnie podkreślając, że priorytetem dla miasta jest finansowanie sportu dzieci i młodzieży.

Ostateczna decyzja ws. zmian sposobu finansowania sportu zespołowego należeć będzie do radnych, którzy wczoraj nie oponowali. - Stoimy pod ścianą. Trzeba zmusić prezesów klubów do szukania sponsorów. Szarpiemy się od kilku lat, dyskutujemy, a nie podejmujemy strategicznych decyzji – po raz kolejny przyznali radni.
Gorzkich słów nie szczędził też wiceprezydent Arkadiusz Chęciński. - Zniszczyliśmy sport, płacąc za amatorską grę. To był błąd, z którego należy wyciągnąć wnioski. Będziemy dalej wspierać zespoły seniorskie, ale poprzez utrzymywanie obiektów sportowych – powiedział Chęciński.

Proponowane ograniczenie dotowania zespołów seniorskich nie przyniesie wielkich oszczędności. Rzeczywistym wyzwaniem dla budżetu miasta jest finansowanie spółek sportowych. Zgodnie z deklaracjami prezydenta Sosnowca Kazimierza Górskiego, Zagłębie Sosnowiec S.A. i Zagłębie S.A. zostaną w przyszłym roku dokapitalizowane - prawdopodobnie - kwotą 4 mln zł (po 2 mln zł)
.

Sposobem finansowania spółek i określeniem ich celów sportowych zajmie się niebawem zespół powołany przez prezydenta miasta na wniosek radnych, w składzie: Agnieszka Czechowska – Kopeć (zastępca prezydenta miasta) – przewodnicząca, Janusz Kaczor (skarbnik miasta), Maciej Ornowski (radny), Daniel Miklasiński (radny), Tomasz Mędrzak (radny), Paweł Wojtusiak (radny), Gabriela Kardas (naczelnik wydziału kultury fizycznej, sportu i turystyki), Grzegorz Dąbrowski (przewodniczący RN hokejowego Zagłębia), Lechosław Juszczyk (przewodniczący RN piłkarskiego Zagłębia).
[/b]
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,22041
August

Postprzez django 2012-10-11, 7:23 pm

Mam nadzieję, że powyższy tekst pozwala lepiej zrozumieć sytuację Zagłębia, tym którym marzy się awans. Poza tym widzę, że o finansowaniu Zagłębia i celach sportowych mają decydować naprawdę tęgie głowy w stylu Ornowskiego, czy Dąbrowskiego. Niby dobry pomysł, ale patrząc po nazwiskach, to już wiem, że skończy się jak zwykle.
django

Postprzez August 2012-10-13, 9:28 am

django napisał(a):Mam nadzieję, że powyższy tekst pozwala lepiej zrozumieć sytuację Zagłębia, tym którym marzy się awans

Ja ten tekst odebrałem jeszcze inaczej, a mianowicie jako swiatełko w tunelu z wyjściem z utrzymywania klubu(ów) Zagłębie, a przynajmniej nie na takim poziomie jak dotyczas. Rzecz jasna nie od razu , bojak widać to określone środki w przyszłym roku będą. Ale co dalej ? Ja cały czas powtarzam i przypominam.Utrzymywanie z publicznych pieniędzy zawodowych klubów sportowych to nie jest zadanie dla samorządów.Polska to kraj absurdu pozostałego jeszcze po czasach nieboszczki komuny oraz przemian po 1989r. kiedy to wiele klubów nagle utraciło patronat ówczesnych zakładów. I dzięki samorządom albo się utrzymały na powierzchni lub też miały możliwość reaktywacji. Tyle, że to stworzyło patologię występujacą i dzisiaj , w ramach której Prezesi nie muszą starać sie o sponsorów bo wiedzą, że i tak dostaną pieniądze z Gminy. Jak obecnie w Zagłębiu. I z przykrością muszę stwierdzić, że wciąż wielu kibiców traktuje to jako rzecz normalną. No bo jak odczytywać propozycje typu przejęcia długu klubu/spółki narobionych przez Prezesów i jego spłaty z publicznych pieniędzy To oczywiście u nas się dzieje tyle, że w bardziej wysublimowany sposób (przekazanie kasy w postraci podwyższenia kapitału spółki i spłaty z uzyskanych pieniedzy). Nie chcę broń Boże nikogo obrażać, ale chyba świadomość społeczeństwa jest jeszcze znikoma, co dobitnie pokazała afera Amber Gold, ale z myślę, że z czaswem będzie się to zmieniać. Myśle też, że będzie narastał społeczny sprzeciw wobec ładowaniu kasy w kluby sportowe tym bardziej , że narastają inne problemy (oswiata, szpitale). Ludzie czytaja, jak to Górski z jednej strony daje kasę na Zagłębie,a z drugiej musi restrukturyzować szkoły czy też rezygnowac z budowy bloku operacyjnego. Ja juz sporo komentarzy sie nasłuchałem, a bedzie tego coraz więcej. Aż przyjdzie czas kiedy przekazanie jakiejkolwiek złotówki na Kresową okaże się politycznym samobójstwem. I na ten czas klub powinien być choć jako tako przygotowany. Ale czy będzie ?
August

Postprzez Tomcjo 2012-10-14, 12:52 am

Mnie to przeraza bo prawie jestem pewien ze to ostatnia taka kasa dla klubu. Potem juz tylko jakies drobne i szlaban na kase z miasta . A zarzad robi NIC .
Tomcjo

Postprzez django 2012-10-15, 8:14 pm

Warto zauważyć, że w tym zespole, obok przedstawicieli Miasta i zainteresowanych klubów są ludzie reprezentujący wszystkie kluby radnych. Idealnie by było, gdyby zespół, oprócz debatowania nad kasą, która popłynie z miasta stanowił grupę nacisku, wymuszającą na prezesach aktywne poszukiwanie sponsorów. Z drugiej strony, wykorzystując to, że reprezentuje całą sosnowiecką siłę polityczną, sam ma możliwość skutecznego poszukiwania sponsorów. To naprawdę może być przełomowe narzędzie dla przyszłości Zagłębia, niestety obawiam się, że skończy się jak wszystko w tym mieście - wielką klapą i za pół roku nikt nie będzie pamiętał, że coś takiego zostało powołane.
django

Postprzez August 2012-10-16, 10:56 am

Jeśli chodzi o opracowanie sposobu finansowania spółek i określenia ich celów sportowych czyli w szerszym zakresie strategii to tu mógłby wykazać się SKZS, który mógłby powołać swój zespół,, który dokonałby opraocowania, a to z kolei mogłoby być przedstawione komisji, która ewentualnie mogłaby pvhnąć sprawę dalej. Bo sam zespół w składzie jak powyżej nic nie opracuje. Bo tam nie ma ludzi od takiej roboty.
August

Postprzez GrubyPerez 2012-10-18, 9:35 pm

August napisał(a):Jeśli chodzi o opracowanie sposobu finansowania spółek i określenia ich celów sportowych czyli w szerszym zakresie strategii to tu mógłby wykazać się SKZS, który mógłby powołać swój zespół,, który dokonałby opraocowania, a to z kolei mogłoby być przedstawione komisji, która ewentualnie mogłaby pvhnąć sprawę dalej. Bo sam zespół w składzie jak powyżej nic nie opracuje. Bo tam nie ma ludzi od takiej roboty.

...a pierwszym członkiem tego zespołu, ba - jego przewodniczącym powinien być właśnie August.

to oficjalna , tysiącdziewięcsetszósta propozycja - przystajesz?
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez django 2012-10-18, 10:28 pm

Fragment komentarza radnego Winiarskiego do jednego z artykułów na sosnowiec.info.pl:

Moja propozycja zmierzała do uniknięcia konieczności spłaty wielomilionowego zadłużenia spółki piłkarskiej i przekazania części z tych środków na inne kluby sportowe. Ponieważ tego nie zrobiono, musimy dzisiaj radykalnie ograniczać finansowanie sportu tzw. zawodowego (w praktyce to zresztą często sport amatorski, ponieważ zawodnicy nie dostają wynagrodzenia). W efekcie, jeżeli projekt wejdzie w zycie w niezmienionym kształcie, AKS Niwka nie bedzie mógł liczyć na finansowe wsparcie miasta. Czym to się kończy, widać już na przykładzie męskiej drużyny Czarnych Sosnowiec. Na dodatek uzyskane oszczędności nie wpłyną na radykalny wzrost środków na finansowanie sportowych spółek sportowych. Moim zdaniem nie unikniemy w najbliższych latach znacznego zmniejszenia zaangażowania miasta w finansowanie zarówno piłkarzy jak i hokeistów Zagłębia lub likwidacji jednej ze spółek.
django

Postprzez RUDI 2012-10-19, 12:28 pm

To była chyba odpowiedź na zarzuty ws.jego pomysłu na połączenie AKS Niwka z Zagłębiem ?
W najbliższych latach tego i innych panów może już nie być .Przeczytaj sobie też jego poglądy na to kto i wyłącznie kto powinien szukać sponsorów i pomocy dla klubu .
Może masz inne zdanie ,ale według mnie powinny być połączone siły urzędu(jako właściciela i dysponenta różnych "ulg") i władz klubu ,a pan Karol uważa że jest to wyłącznie sprawa prezesa ,a nie miasta .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez GrubyPerez 2012-10-19, 1:23 pm

a pan Karol to niech s......
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez django 2012-10-19, 1:56 pm

RUDI napisał(a):To była chyba odpowiedź na zarzuty ws.jego pomysłu na połączenie AKS Niwka z Zagłębiem ?
W najbliższych latach tego i innych panów może już nie być .Przeczytaj sobie też jego poglądy na to kto i wyłącznie kto powinien szukać sponsorów i pomocy dla klubu .
Może masz inne zdanie ,ale według mnie powinny być połączone siły urzędu(jako właściciela i dysponenta różnych "ulg") i władz klubu ,a pan Karol uważa że jest to wyłącznie sprawa prezesa ,a nie miasta .

A kto będzie w ich miejsce? Akurat Winiarski jest jednym z trzeźwiej myślących w kwestiach ekonomicznych radnych. Miasto w ostatnich dniach zadłużyło się na kolejne 50 milionów złotych. Za dużo już jest tych sygnałów alarmowych, żeby je ignorować. Póki co Baczyński dostał kolejne 500 tysięcy, a Drążkiewicz 700 tysięcy i bawimy się dalej. Pytanie tylko: jak długo jeszcze?
django

Postprzez RUDI 2012-10-19, 3:37 pm

django napisał(a):
A kto będzie w ich miejsce?

Kto ? Ja jeszcze nie wiem ,może w jego miejsce mój kolega Jarek ;-) ,uważałem Winiarskiego za jednego z nielicznych w tej radzie ,którego mógłbym popierać ,ale po jego odpowiedzi na posta (na tej samej stronie którą podajesz ) gość stracił mój głos cytat-
"I mam jeszcze jedną złą wiadomość dla Ciebie - nikogo nie obchodzi czy zgadzasz się z tą propozycją czy nie. No chyba, że przyniesiesz kilka milionów złotych, które pozwolą dalej funkcjonować kilku sosnowieckim klubom. Czekamy - pecunia non olet " i nie ważne że wyjaśniał potem o nie braniu pod uwagę "anonimowych " głosów (gdzie wybory też są anonimowe ,i to mu nie przeszkadza ) pokazał arogancje i pychę która dotyka już nawet "polityków" samorządowych .Miasto zadłużyło się o kolejną kasę ? czy to moja /Twoja wina ?czy to wina Baczyńskiego ,klubów sportowych ? Wiem dużo miast jest zadłużonych ,ale czy to u nas budują metro ,czy to u nas budowano stadiony na euro ? może ktoś wydawał pieniądze "bez opamiętania " ? widzisz w Sosnowcu jakieś wielkie inwestycje miejskie ? Ile u nas było inwestycji wspomaganych funduszami z Unii ? nie jest to wina właśnie takich panów jak Górski , Winiarski i inni ? gdzie inni wykorzystywali każdą możliwość wyciągnięcia kasy z Unii ,u nas popełniano błędy "proceduralne" w różnych wnioskach o różne dofinansowania ,były możliwości ? były, to się nazywa chyba "grzech zaniechania " (nawet przy dobrym działaniu ,można było Ludowy zmodernizować )Trzeźwo myślący radny? ,ile lat jest radnym ? przyszedł wczoraj zobaczył zadłużenie miasta i szok ,tak ? A czasami pośrednio to zadłużenie miasta nie jest też jego zasługą ,jako radnego biorącego udział w zarządzaniu miastem ?(przecież do cholery to nie sport w mieście rozkłada to miasto finansowo )Przeczytaj jego tłumaczenia ,jeżeli coś nie tak ,jego odpowiedź brzmi "to oni ,nie ja " a sukcesy to jego zasługa .

Ps.Podam Ci taki mały przykład "gospodarności" pana K. bardzo bronił sprawy przekazania Policji w Sosnowcu funduszy z budżetu miasta (nie wydali wszystkiego ,część zwrócili ) to jest zadanie samorządu ? wspomagać państwowe formacje ,utrzymywane z budżetu państwa ?Teraz miasto załatwi Policji karnety na siłownie .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez django 2012-10-19, 4:28 pm

O ile pamiętam Winiarski był jednym z pierwszych radnych, który na komisjach i sesjach apelował o to, żeby pomoc finansowa dla klubów była powiązana z planem ich usamodzielnienia. Ale temat nie o Winiarskim, tylko o Zagłębiu, a jego wypowiedź przytoczyłem tylko i wyłącznie jako KOLEJNY sygnał świadczący o tym, że Miasto nie będzie wiecznie utrzymywać Zagłębia.

A co do zmian, to trudno o optymizm w mieście, gdzie tak mierna postać jak Górski jest trzecią kadencję prezydentem.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna