Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2012-05-22, 12:01 pm

django napisał(a):Żaden sponsor nie przyjdzie do zadłużonego klubu" to jest jeden z najbardziej niebezpiecznych mitów dla przyszłości Zagłębia. Bo z jednej strony usprawiedliwia lenistwo władz klubu, które ograniczają się do stania z wyciągniętymi rękami w gmachu na Zwyciętwa

Ostatnia dekada dobitnie pokazała, że Zagłębie nie ma szczęścia do ambitnych działaczy, którzy mogliby stworzyć fanie działający klub. A przecież Zagłębie ma wszelkie dane ku temu aby takim klubem zostać. Znakomicie to obrazuje przykład przywoływanego tutaj Chorzowa. W pewnym momencie byli finansowo i ogranizacyjnie za nami daleko w tyle. I w tym samym czasi kiedy my dołowaliśmy oni nie dość, że wrócili do extraklasy to osiągnęli 2 x podium.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez RUDI 2012-05-22, 12:19 pm

django napisał(a):"Żaden sponsor nie przyjdzie do zadłużonego klubu"

Ja przynajmniej ,ja, nie pisałem że żaden sponsor nie przyjdzie ,po prostu ilość sponsorów w takim przypadku jest ograniczona i panowie ,wiem że nasze ego, w tym moje może być w tym momencie urażone ,ale jest trochę różnicy między takimi firmami jak Ruch czy Zagłębie (marka piłkarska Zagłębia ,przez ostatnie lata wiele straciła) Katowice ,stolica województwa i tam jakiś sponsor zawsze się może znaleźć ,i zgodzę się że my musimy szukać kilku małych i zgoda jest to zaniedbanie działaczy .
Ps. można też dać przykłady małych klubików z małych miasteczek,ale tam jest zawsze jakiś duży sponsor lokalny ,a u nas raczej takich nie ma (dużych)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez django 2012-05-22, 1:03 pm

RUDI napisał(a):Ps. można też dać przykłady małych klubików z małych miasteczek,ale tam jest zawsze jakiś duży sponsor lokalny ,a u nas raczej takich nie ma (dużych)

Nie zawsze np. Chojniczanka - kilkudziesięciu mniejszych sponsorów, dających kasę na spokojną egzystencję w II lidze, a nawet nadzieje na awans. U nas w regionie, czy szerzej w województwie jest sporo średnich i dużych firm, jeszcze nie zaangażowanych w działalność sportową. Ich pozyskanie to w dużej mierze kwestia operatywności działaczy i pomocy władz miejskich.

Chociaż jest też druga strona medalu. Moim zdaniem władze miasta z jednej strony ratują klub, z drugiej nie pozwalają na jego rozwój. Weźmy taki Chorzów, gdzie władze miasta mają od dawna Ruch w dupie. Dzięki temu za zarządzanie klubem mogli się wziąć ludzie, którzy się na tym po prostu znają, a nie są z nadania. I efekty mamy takie, że największe koncerny, działając w środowisku, w którym jest przynajmniej kilka liczących się klubów, wybierają Ruch. U nas natomiast i w piłce i w hokeju mamy ludzi z nadania, o których na pewno nie można powiedzieć, że są sprawnymi menedżerami. Wysoką cenę płacimy za utrzymywanie klubu przez Miasto.
django

Postprzez RUDI 2012-05-22, 1:18 pm

django napisał(a):operatywności działaczy i pomocy władz miejskich.

django napisał(a):Wysoką cenę płacimy za utrzymywanie klubu przez Miasto

I chyba będziemy płacić ,bo kto zrobi porządek w klubie? ten co dopuścił do takiego dziadostwa (urząd jako nadzór nad klubem,z jego nadania mieliśmy tych których mieliśmy ) sam się wystawi pod pręgierz ?,(lepiej dawać ,po co ma coś wyjść na światło dzienne )raczej wątpię.Tak że myślę że jako taki prządek będzie dopiero kiedy rozpieprzymy tą zasiedziałą w urzędzie klikę ,ale to będzie, może dopiero po następnych wyborach .
RUDI

Postprzez RUDI 2012-05-22, 9:03 pm

August napisał(a):Sponsoring w żadnym wypadku nie musi być związany z zadłużeniem klubu.

August wiem ,Ty na tych sprawach znasz się o wiele lepiej ode mnie ,wiem o zadłużeniach innych klubów ,ale chyba jest różnica jeżeli jest już komornik do ściągnięcia długu ,a jeżeli jest tylko dług bez nakazu sądowego do jego zwrócenia .Może ja się mylę ,słabo się znam na tym ,ale wiem jak próbowano to ominąć (komornika) ,także ,nie jest to chyba takie proste ,że jest sponsor ,jest komornik i nic się nie dzieje .
RUDI

Postprzez August 2012-05-23, 8:19 am

RUDI napisał(a):ale chyba jest różnica jeżeli jest już komornik do ściągnięcia długu ,a jeżeli jest tylko dług bez nakazu sądowego do jego zwrócenia

Pewnie, że jest jeśli wierzyciel ma w ręku wyrok z klauzulą wykonalności i może iść do komornika. Ale to nie przesądza dogadania się z nim w każdej chwili. Dlatego i tu im lepszy menago tym lepiej
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-05-23, 7:43 pm

A jak Szanow3ni Koledzy sadzą gdy jest Sponsor z Kasa i mówi wprost
JA NIE SPŁACAM ZADNYCH ZALEGŁOSCI I MNIE TO NIE INTERSUJE ?
W dalszym ciagu długi sa nie uregulowane - i szukamy dalej w gminie
Radnych i innych Waznych ludzi aby dali troszke kasy na długi - sytuacja
o tyle lepsza ze Klub ma jakies finanse na biezace wydatki - a co z długami
ktore maja przeciez wpływ na Licencje inne sprawy.
Z mojej odległosci widzę ze w Zagłebiu Dabrowskim sa firmy DUZE które
mogłyby spokojnie pomóc - nie bede wymieniał tych firm - ale trzeba
oprócz firmy i kasy musi to byc maniak footbolowy - jakim byli włosi w
poprzednich latach. Tego nie wiem czy tacy maniacy z forsa sa w Zagłebiu
Dabrowskim - chciałbym aby byli - nie mam takiej pewnosci.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez novack 2012-05-25, 2:22 pm

Zagłębie Sosnowiec otrzymało licencję na II ligę

Komisja ds. Licencji Klubowych pozytywnie rozpatrzyła dokumenty Zagłębia Sosnowiec na grę w II lidze - donosi "Sport.pl".

W pierwszym terminie przyznawania licencji wniosek Zagłębia był niekompletny, a przez to nie podlegał weryfikacji.

Wcześniej licencje otrzymały: Miedź Legnica, Bytovia Bytów, Chojniczanka Chojnice, Jarota Jarocin, Bałtyk Gdynia, Znicz Pruszków, Wisła Puławy, Motor Lublin, Świt Nowy Dwór Mazowiecki, Garbarnia Kraków, Wigry Suwałki, GKS Tychy, Stal Rzeszów, MKS Kluczbork, Pogoń Siedlce i Puszcza Niepołomice.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-05-25, 6:02 pm

Przed chwila sprawdziłem na 90 minut - równiez podaja info o Licencji
dla Zagłebia Sosnowiec powołujac sie na Sport.pl.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez sprechen 2012-05-25, 7:23 pm

Na dzisiejszym posiedzeniu Komisja ds. Licencji Klubowych II Ligi przyznała licencję uprawniającą do udziału w rozgrywkach II ligi w sezonie 2012/2013 kolejnym 9 klubom: KS Polkowice, Chrobry Głogów, Pelikan Łowicz, Zagłębie Sosnowiec, Calisia Kalisz, KS Raków Częstochowa, Energetyk Rybnik, Ruch Zdzieszowice i Wisła Płock.

Nie przyznano licencji klubom Czarni Żagań i Nielba Wągrowiec.

Następne posiedzenie Komisji odbędzie się 6 czerwca. Komisja rozpatrzy wówczas wnioski klubów: Elana Toruń, Jeziorak Iława, Resovia Rzeszów, Stal Stalowa Wola, Górnik Wałbrzych,Tur Turek, Polonia Bytom i Olimpia Elbląg.

źródło: http://www.pzpn.pl/index.php/Rozgrywki- ... licencjami
sprechen

Postprzez August 2012-05-26, 8:33 am

Mój Boże, czym my się dzisiaj podniecamy. Wszak cos takiego jak licencja dla takiego klubu jak Zagłębie to powinno być jak bułka z masłem. I powinno się tylko pilnować tacy ludzie jak Smulski dbali o interes klubu w PZPN-ie.
August

Postprzez roxy 2012-06-03, 8:56 pm

my tu o sponsorach,kasie,a tu czytam,że akademię piłkarską otworzono w Dąbrowie Górniczej,bo w Sosnowcu nie mieli z kim rozmawiać.To o jakiej my tu przyszłości rozmawiamy,skoro w mieście,gdzie jest jedna z lepszych baz treningowych,nikt z władz miasta nie podjął tematu?Dobrze,że chociaż w Dąbrowie jest normalny prezydent i od sierpnia ruszają.Górski :czerwona:
roxy

Postprzez August 2012-06-03, 9:10 pm

roxy napisał(a):akademię piłkarską otworzono w Dąbrowie Górniczej,bo w Sosnowcu nie mieli z kim rozmawiać.

I bardzo dobrze. Gdybym chciał aby moi chłopcy trenowali w Akademii Piłkraskiej Zagłebia to bym musiał z roboty zrezygnować. Tam trzeba by mieć co najmniej dizadków w pełnej dyspozycji. A ja nie mam. A w Chorzowie, gdzie godziny mieli bardziej realne, nie chciałem.
August

Postprzez jondek 2012-06-21, 10:50 pm

Jeżeli czytam że prawie ćwierćmilionowe miasto,nie jest w stanie utrzymać trzecioligowej drużyny piłkarskiej i ekstraligowej drużyny hokejowej,to nabieram przekonania,że nasi radni są nieudolni a my wyborcy popelniliśmy błąd.Błąd taki można naprawić tak jak to zrobiono w Bytomiu,a przymierzają się w Gliwicach.Zebrać podpisy niezadowolonych i rozpisać referendum za odwołaniem tego towarzycha.Patrząc na ościenne zagłębiowskie miasta,gdzie ciągle się coś dzieje,to u nas ciągle problem,czy załatać ulice,dofinansować żłobek czy skapnąć na hokej lub piłke.Miasto rządzone przez mądrych ludzi nie powinno mieć takich problemów.Dlatego mysle że Stowarzyszenie Kibicow,powinno się zastanowić czy nie przyszedł już czas na zmiany.Informacje zasięgnąłem z GW(jakby na to nie patrzeć).
jondek

Postprzez Fazi 2012-06-23, 10:39 am

Jak najbardziej taka inicjatywa powinna być podjęta.
Trzeba spróbować przerwać ten marazm , myślę iż wielu Zagłębiaków tak myśli .
Fazi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna