Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez LucasUSA 2011-08-04, 1:55 am

Gabryś_ napisał(a):
saster napisał(a):Błaźnisz się. To twoi koledzy boją się zorganizować konferencję prasową i odmawiają wywiadów dziennikarzom, jako ponoć nieprzygotowani. Ty sam, kilka postów wcześniej opisywałeś kulisy spotkania z Baczyńskim w którym nie uczestniczyłeś. A koledzy ci powiedzieli co chcieli, a nie jaki był jego przebieg.
Więc warto napisać w tym miejscu, że zarząd nowego tworu tworzą m.in. politycy znienawidzonego przez kibiców SLD :lol: , kolega od herbu i goście od napoju energetycznego. Serdecznie pozdrawiam i sukcesów życzę.

Boisz to się chłopaczku Ty. Nie mam kolegów, którzy się boją. Podaj jeden przykład redakcji, której odmówiliśmy wywiadu. Jeden. Słyszysz? Jeden.

Nie uczestniczyłem, k***a jajcarz jesteś. Ale DNO z DG Cię raczej nie weźmie.Serdecznie c*** Ci w dupę, za oszczerstwa gamoniu.

Po prostu nie wierze w to co czytam. Tak sie zachowuje medialna "twarz" nowego klubu i jedyna osoba, ktora jak do tej pory ujawnila sie szerszemu gronu kibicow jako zwiazana z klubem. Zenada, po prostu zenada.
Taka chamska reakcja nie nastraja optymistycznie na przyszlosc. Do sponsorow tez tak sie bedziesz zwracal, jak Ci odmowia grosza? Zblazniles sie.
Zamiast rzucac obelgami, moze bys odpowiedzial na te pytania? Twoja reakcja dowodzi, ze saster ma trafne informacje.

Tyle od uczestnika forum, jako mod dalbym Ci bana na tydzien, ale chce, zebys mial szanse odpowiedzi. Ale cos mi sie wydaje, ze nie masz nic ciekawego do powiedzenia oprocz lania wody i bezsensownych polemik.

Cos mi sie wydaje, ze tworcy projektu zle znosza cisnienie powstale wokol tego kontorwersyjnego tworu. Zastanawiam sie, jak zniosa presje, jak ten wynalazek awansuje do A - klasy. Strach sie bac!
LucasUSA

Postprzez flex 2011-08-04, 6:10 am

Gabryś_ Prośba o unikanie preywatnych docinek w ramach publicznego wątku. Jak masz komuś coś do powiedzenia prywatnie to śmiało użyj opcji PW.

Przypominam o stosowaniu siÄ™ do regulaminu forum.
flex
Administrator

Postprzez eL-Grego 2011-08-04, 7:51 am

August napisał(a):
django napisał(a):A jak robiliśmy sondę o Adamczyku, albo o tym kto powinien zostać prezydentem Sosnowca, to one rozumiem były obiektywne i miarodajne.

Tu raczej należałoby stawiać pytanie : co to da? Chyba tylko kolejne napinanie się jednych osób przed drugimi. Mamy wyjątkowo chujowa sytuację. Dla mnie wazniejsze jest pytanie: co dalej ?

Dałoby tyle samo co każda inna sonda. To, że być może pogłebiało by to jeszcze bardziej rozłam do mnie przemiawa (choć tu się mleko już niestety wcześniej rozlało) ale nie wcześniejsze Pawła argumenty. A'propos rozłamu, jeśli rzeczywiście Zagłębie padnie (politicy mają alibi - nawet kibice się od Zagłębia odwracają, więc po co kasę marnować?) to sposób przeprowadzenia całej operacji sprawi, że wielu będzie zrażonych do "alternatywy".
eL-Grego

Postprzez Gabryś_ 2011-08-04, 8:29 am

@LucasUSA

Dyskutować, to ja mogę z Tobą, czy Augustem, albo z chłopakami, którzy używają argumentów, a nie oszczerstw. Od miesiąca tłumaczę najspokojniej jak się da, o co chodzi. Jedni albo to zrozumieli, albo nie. Jedni dopytują, bo być może się przekonają do projektu, inni natomiast wolą sypać kłamstwami. To, że piastuję jakąś funkcję w Bklasowym Zagłębiu, nie oznacza, że nagle mam zmienić swój charakter. Jeśli ktoś w 90% swoich postów, nie wnosi nic konstruktywnego, tylko cały czas sieje jakiś zamęt, rzuca cień podejrzeń co do naszej wiarygodności, a ja jako najlepiej zorientowana osoba we własnej sprawie, wiem doskonale, gdzie byłem i z kim rozmawiałem. Więc jeżeli napisałem, że rozmawiałem z Baczyńskim, a gość po ran n-ty wymyśla (inaczej się tego nie da nazwać) sobie jakieś rozmowy z kimś, no to wybacz, ale nie będę dawał się opluwać, bo ktoś sobie wymyśli, że mi nie wypada.

Gdyby nie kłamał, to nie byłoby takiej, a nie innej reakcji. Dla mnie to oczywiste. Ale dla Ciebie oczywiste jest to, że jeszcze jako 'medialna twarz' śmiem nie odpowiadać na pytania. To dla mnie nie jest pytanie, dla mnie to jest perfidna insynuacja, kłamstwo i pomówienie. Ja nie zamierzam udawać, że deszcz pada jak ktoś na mnie pluje.

Wiem, że wygodniej jest zauważać to co chce się widzieć. To jeśli apelujesz do mnie o odpowiedzi na jakieś wyimaginowane zarzuty, to zaapeluj do sastera o to żeby napisał co to za ktoś mu rzekomo powiedział, o tym,że zakładaliśmy iż na Ludowym zostaną tylko 'dziadki'. Fajnie jakbym się też dowiedział jakim to redakcjom odmawiamy spotkań, bo się boimy.
Gabryś_

Postprzez zaglebie76 2011-08-04, 1:30 pm

Rozumiem kolego Twoje nerwy jeżeli faktycznie ktoś kłamał ,ale musisz po prostu nad tym panować ,co by nie mówić to PR tez jest ważny.
Wystarczyło napisać że to kłamstwo i tyle.
Taki sposób wypowiedzi jak w poprzednim poście zaognia tylko niepotrzebnie sytuację - przekonani cię zrozumieją ,nieprzekonani jeszcze bardziej utwierdzą się w swoim nieprzekonaniu.
zaglebie76

Postprzez django 2011-08-04, 10:15 pm

August napisał(a):Pozyjemy, zobaczymy. Powyższy scenariusz jest dośc prawdopodobny, ale z drugiej strony Miasto juz dośc sporo kasy utopiło. W pewnym sensie ogłoszenie upadłości klubu byłoby kleska ekipy rzadzącej. Ciekawie by było gdyby druzyna grałaby na tyle dobrze, że frekwencja by wzrosła.

Byłoby klęską, gdyby nie mieli argumentu w postaci nowego klubu założonego przez kibiców. Zastanawiające jest to okłamywanie założycieli, że Zagłębie upadnie, po czym przyznanie klubowi 500 tys pożyczki (która summa summarum powiększa i tak wysoki dług). Tak samo jak zastanawiające jest ułatwianie założenia nowego klubu, pomaganie w załatwianiu formalności, przyśpieszanie procedur. Zupełnie jakby Miasto popychało kibiców do założenia swojego klubu i to jak najszybciej, za wszelką cenę jeszcze w tym sezonie. Może dobra gra Zagłębia, niezłe miejsce po rundzie jesiennej plus niezła frekwencja i efekty w postaci planu oszczędnościowego Baczyńskiego mogą coś tu jeszcze zmienić i oby tak się stało.
django

Postprzez August 2011-08-04, 10:25 pm

django napisał(a):Tak samo jak zastanawiające jest ułatwianie założenia nowego klubu, pomaganie w załatwianiu formalności, przyśpieszanie procedur. Zupełnie jakby Miasto popychało kibiców do założenia swojego klubu i to jak najszybciej, za wszelką cenę jeszcze w tym sezonie

Równie dobrze mogło chodzic o zdobycie przychylności kibiców i jednoczesne odwrócenie uwagi od własnej kompromitacji bo brak nadzoru nad Adamczykiem by oczywisty
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2011-08-04, 10:35 pm

August napisał(a):Równie dobrze mogło chodzic o zdobycie przychylności kibiców i jednoczesne odwrócenie uwagi od własnej kompromitacji bo brak nadzoru nad Adamczykiem by oczywisty

W sytuacji kiedy kibice przychodzą i mówią, że zakładają nowy klub i przestają interesować się starym? Po co w tym momencie zdobywanie przychylności kibiców, skoro miasto ma wyraźny sygnał, że nikt się nie zorganizuje, żeby protestować, czy naciskać w razie udupienia klubu? Te 500 tys pożyczki starczy do dogrania tej rundy. W zimie głosowanie nad nowym budżetem, czyli być albo nie być Zagłębia.
django

Postprzez PawełK 2011-08-04, 10:42 pm

django napisał(a):Te 500 tys pożyczki starczy do dogrania tej rundy. W zimie głosowanie nad nowym budżetem, czyli być albo nie być Zagłębia.

Pod warunkiem podpisania ugody z wierzycielami z tytułu tzw. zobowiązań wymagalnych. W przeciwnym wypadku te 500 tys. zł wpadły do klubu i już ich nie ma. Zadłużenie przecież przekracza tą kwotę. Jeżeli tak się stało to rosną kolejne zobowiązania...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-08-04, 10:42 pm

django napisał(a):Po co w tym momencie zdobywanie przychylności kibiców,

A po co ich okłamywanie z ogłoszeniem upadłosci czy likwidacji w krótkim czasie ? Czy chodziłoby (tylko) o wybory ? Pożyjemy zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie
August

Postprzez django 2011-08-04, 10:46 pm

August napisał(a): A po co ich okłamywanie z ogłoszeniem upadłosci czy likwidacji w krótkim czasie ?

Po to, żeby popchnąć ich do założenia nowego klubu. Przecież sprawcy tego zamieszania sami przyznają, że jednym z głównych powodów założenia ich klubu były zapewnienia Miasta, że nie dadzą już kasy Zagłębie.
django

Postprzez LucasUSA 2011-08-04, 11:59 pm

django napisał(a):
August napisał(a): A po co ich okłamywanie z ogłoszeniem upadłosci czy likwidacji w krótkim czasie ?

Po to, żeby popchnąć ich do założenia nowego klubu. Przecież sprawcy tego zamieszania sami przyznają, że jednym z głównych powodów założenia ich klubu były zapewnienia Miasta, że nie dadzą już kasy Zagłębie.

I wlasnie tego wielu z nas sie obawia - ze majacych jak najbardziej szczere intencje kibicow wciagnieto w polityczne gierki, ktorych celem jest pozbycie sie problemu zwanego Zaglebiem Sosnowiec z centralnego szczebla rozgrywek. Dla miasta same korzysci, a zdziwionym kibicom powiedza - no przeciez chcieliscie swojego klubu?
LucasUSA

Postprzez August 2011-08-05, 12:37 pm

Przyszłość piłki nożnej w Sosnowcu i całym regionie jest tematem, nad którym dyskutuje się od dłuższego czasu. Na ostatniej Komisji Budżetowej Rady Miejskiej w Sosnowcu zastanawiano się nad najlepszymi rozwiązaniami. Głównym problemem jest to, czy miasto powinno wspierać piłkarzy na obecnym etapie rozgrywek, czy pozwolić aby piłkarskie Zagłębie Sosnowiec zaczynało raz jeszcze od najniższych klas rozgrywkowych. Opinie w tej sprawie są podzielone. Zdziwienie budzi jednak fakt, że zdanie w tym temacie zmieniają ci, którzy jeszcze niedawno byli największymi zwolennikami pomocy piłkarzom.

Jak czytamy w protokole z ostatniej Komisji Budżetowej, podczas której poruszano kwestię przyszłości piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec, radny „Niezależnych" Paweł Wojtusiak stwierdził, że „może lepszym rozwiązaniem jest, aby miasto zaangażowało się w pełni w klub hokejowy, który gra w najwyższej klasie rozgrywkowej, do czasu, aż klub sam nie będzie się finansował, a potem miasto wspomoże klub piłkarski, który grałby sobie do tego czasu w niższych ligach".

Ostatecznie gmina udzieliła pół miliona złotych pożyczki piłkarskiemu Zagłębiu, które pozwoliło klubowi wystartować w rozgrywkach II ligi. Opinia radnego „Niezależnych" wygłoszona podczas obrad komisji bardzo dziwi jednak polityczną konkurencję, której przedstawiciele przypominają, że klub Macieja Adamca w kampanii samorządowej był gorącym orędownikiem angażowania się miasta w pomoc sportowcom, w tym zwłaszcza piłkarzom Zagłębia Sosnowiec.

-Prawda jest taka, że kolega z „Niezależnych" otwarcie twierdził, że trzeba wspierać hokejowe Zagłębie Sosnowiec, a piłkarskie powinno zacząć rozgrywki od B-klasy, co jest równoznaczne z zaprzestaniem dotowania klubu z budżetu miasta - twierdzi Tomasz Niedziela, radny sosnowieckiego Sojuszu Lewicy Demokratycznej. -To stwierdzenie jest kuriozalne, ponieważ jeszcze pół roku temu w kampanii wyborczej przedstawiciele „Niezależnych" na czele z ich liderem atakowały władze miasta, że te dają na piłkarzy za mało pieniędzy. Teraz, kiedy prezesem nie jest już człowiek, który startował z list wyborczych tego ugrupowania, „Niezależni" zmienili kurs - dodaje Niedziela.

Jego zdaniem ugrupowanie Macieja Adamca ma interes polityczny w tym, aby przypodobać się środowiskom kibicowskim, które tworzą nowy klub Zagłębie 1906. -Maciej Adamiec i jego ludzie szukają elektoratu. Szkoda, że interes polityczny jest ważniejszy niż Zagłębie Sosnowiec. Zastanawiam się tylko, jak długo ludzie dadzą się nabierać na takie sztuczki - zastanawia się radny SLD.

Radny Paweł Wojtusiak tłumaczy dziś, że miasta nie stać na finansowanie dwóch klubów - piłkarskiego i hokejowego - tak, aby uzyskiwały one satysfakcjonujące wyniki. -Najlepiej wsłuchać się w głosy kibiców, które także są podzielone - mówi radny i dodaje: -Sprawa ma dwa wymiary: ekonomiczny i ludzki. Biorąc pod uwagę pierwszy z nich należałoby skupić się na hokeju, ponieważ mamy w tym przypadku do czynienia z najwyższą klasą rozgrywkową. Miasto dotowałoby hokeistów do momentu, kiedy spółka byłaby w stanie sama się finansować. Wtedy też środki można byłoby przerzucić na piłkarzy, którzy zaczęliby rozgrywki od B-klasy. Pamiętajmy jednak, że nie tylko ekonomia rządzi sportem.

Przedstawiciel „Niezależnych" podkreśla, że sytuacja jest trudna i pomocnym mogłoby się okazać zorganizowanie „okrągłego stołu", w którym wzięliby udział przedstawiciele miasta, klubu i kibiców. -Według mnie jednak tkwiąc w sytuacji, że trochę dajemy na hokej, a trochę na piłkę nożną, nie spowodujemy poprawy. Decydując się na mniej popularne kroki możemy natomiast spowodować, że za kilka lat będziemy mieli dwa kluby, które będą reprezentowały przyzwoity poziom - uważa radny Wojtusiak.

Przedstawiciele Zagłębia Sosnowiec dystansują się od opinii wygłaszanych przez radnych. -My skupiamy się na tym, aby wyprowadzić klub na prostą. Wszystko inne chcemy pozostawić z boku - tłumaczy Michał Wasik, rzecznik prasowy Zagłębia Sosnowiec.

Podkreśla on, że pomoc miasta jest w tej chwili bardzo ważna z punktu widzenia funkcjonowania klubu. -Oczywiście staramy się, aby przyciągnąć także firmy zewnętrzne, będące w stanie wspomóc nasz budżet. Będziemy systematycznie spłacać zadłużenie. Póki co, wiemy ile mamy i każda złotówka jest przez nas dwa razy oglądana. Nie przepłacamy i nie przeinwestowujemy już tak, jak miało to miejsce w przeszłości - zapewnia Michał Wasik.

Arkadiusz Kaczor

http://www.esosnowiec.pl/index.php?dane ... 1545&num=1
August

Postprzez PawełK 2011-08-05, 12:59 pm

August napisał(a):-Prawda jest taka, że kolega z „Niezależnych" otwarcie twierdził, że trzeba wspierać hokejowe Zagłębie Sosnowiec, a piłkarskie powinno zacząć rozgrywki od B-klasy, co jest równoznaczne z zaprzestaniem dotowania klubu z budżetu miasta - twierdzi Tomasz Niedziela, radny sosnowieckiego Sojuszu Lewicy Demokratycznej. -To stwierdzenie jest kuriozalne, ponieważ jeszcze pół roku temu w kampanii wyborczej przedstawiciele „Niezależnych" na czele z ich liderem atakowały władze miasta, że te dają na piłkarzy za mało pieniędzy. Teraz, kiedy prezesem nie jest już człowiek, który startował z list wyborczych tego ugrupowania, „Niezależni" zmienili kurs - dodaje Niedziela.

To Adamczyk startował z listy "Niezależnych"? Chyba się Panu Niedzieli coś pomyliło... zaczynają się znów polityczne rozgrywki na klubie.
PawełK
pyszałek

Postprzez saster 2011-08-05, 4:03 pm

Masz obsesje Adamczyka? Pomyśl o jakiego "prezesa" i którego Zagłębia chodzi.
saster

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników