Nowy zespół w B-klasie.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy zespół w B-klasie.

Postprzez FuBu 2011-07-18, 12:46 am

Skoro to tradycja kibicowska piłki sosnowieckiej, która sięga roku 1906 to dlaczego bez sensu? Zresztą każdy może powołać klub o nazwie jaką sobie chce więc skoro uważasz to za inny klub to jaki masz problem w tym, że akurat tak się nazywa?

Dla mnie w przypadku upadku Zagłębia SA to właśnie Zagłębie 1906 będzie spadkobierca tradycji, która niosą ze sobą kibice i pokolenia Zagłębiaków. Takim rozumowaniem jak twoje to Zagłębie SA również nie powinno legitymizować się datą 1906.
FuBu

Postprzez django 2011-07-18, 12:55 am

FuBu napisał(a):Skoro to tradycja kibicowska piłki sosnowieckiej, która sięga roku 1906 to dlaczego bez sensu? Zresztą każdy może powołać klub o nazwie jaką sobie chce więc skoro uważasz to za inny klub to jaki masz problem w tym, że akurat tak się nazywa?

Dla mnie w przypadku upadku Zagłębia SA to właśnie Zagłębie 1906 będzie spadkobierca tradycji, która niosą ze sobą kibice i pokolenia Zagłębiaków. Takim rozumowaniem jak twoje to Zagłębie SA również nie powinno legitymizować się datą 1906.

Ten klub zakładają reprezentanci ZORGANIZOWANYCH grup kibicowskich. Zorganizowany ruch kibicowski nie powstał w 1906 roku, tylko w latach 80. Z tego względu uważam, że nie macie prawa przywłaszczać sobie prawa do daty 1906, która odwołuje się jednoznacznie do tradycji piłkarskiej a nie kibicowskiej.

Zmiany nazwy klubów piłkarskich w Sosnowcu były spowodowane zmianami sytuacji społeczno-politycznej w Polsce, a nie widzimisię części kibiców. Poczytaj sobie choćby książki prof. Ponczka, który bardzo przekonująco udowadnia, że Zagłębie ma prawo do posługiwania się tradycją, która miała swój początek w roku 1906
django

Postprzez FuBu 2011-07-18, 1:03 am

Klub zakładają kibice Zagłębia Sosnowiec i jako,że tradycja tego klubu sięga roku 1906 taka też liczba znalazła się w nazwie klubu. Nie wymyślaj jakiś przedstawicieli zorganizowanych grup, bo kibic to kibic i każdy ma prawo identyfikować się z datą 1906. Jak ultrasi robili oprawy z tą datą to też miałeś problem, że są zorganizowaną grupą i nie powinni używać tej daty?
FuBu

Postprzez django 2011-07-18, 1:11 am

FuBu napisał(a):Klub zakładają kibice Zagłębia Sosnowiec i jako,że tradycja tego klubu sięga roku 1906 taka też liczba znalazła się w nazwie klubu. Nie wymyślaj jakiś przedstawicieli zorganizowanych grup, bo kibic to kibic i każdy ma prawo identyfikować się z datą 1906. Jak ultrasi robili oprawy z tą datą to też miałeś problem, że są zorganizowaną grupą i nie powinni używać tej daty?

Pomysł powstał w głowach przedstawicieli zorganizowanych grup kibicowskich. Był dyskutowany na spotkaniach zorganizowanych grup kibicowskich. Decyzja zapadła w gronie przedstawicieli zorganizowanych grup kibicowskich. Pozostali kibice nie byli pytani o zdanie. Wszystko było wręcz trzymane w tajemnicy do ostatniej chwili, bo nawet w zapowiedzi spotkania w Warce nie było powiedziane czemu ono będzie poświęcone. Więc co ja wymyślam? A z oprawami nie miałem problemu, bo były organizowane na meczach Zagłębia Sosnowiec. To chyba jasne, prawda?
django

Postprzez FuBu 2011-07-18, 1:18 am

Wymyślasz, że grupy kibicowskie nie mają prawa do utożsamiania się z datą1906, a przecież to kibice jak wszyscy inni. Pomysł i realizacja to działania kibiców decyzyjnych Zagłębia Sosnowiec, niekoniecznie zrzeszonych w nieoficjalnych grupach kibicowskich. O co miał zostać zapytany każdy kibic Zagłębia? Czy pozwala założyć klub?
FuBu

Postprzez django 2011-07-18, 1:26 am

FuBu napisał(a):Wymyślasz, że grupy kibicowskie nie mają prawa do utożsamiania się z datą1906, a przecież to kibice jak wszyscy inni. Pomysł i realizacja to działania kibiców decyzyjnych Zagłębia Sosnowiec, niekoniecznie zrzeszonych w nieoficjalnych grupach kibicowskich. O co miał zostać zapytany każdy kibic Zagłębia? Czy pozwala założyć klub?

Każdy kibic Zagłębia ma prawo utożsamiać się z tą datą, tylko problem zaczyna się w momencie, gdy jakaś część ją sobie przywłaszcza do tego stopnia, że czuje się uprawniona używać jej w nazwie swojego klubu. A jego założenie powinno być poprzedzone dyskusją właśnie ze względu na to, że nie tylko te kilkanaście osób ma prawo do utożsamiania się z tym klubem. Był już taki co mówił "państwo to ja", ale to już nie te czasy. A propos, czemu za wyjątkiem Gabrysia, nazwiska osób z zarządu tego klubu nie są oficjalnie znane? Bo jak na razie to wygląda tak, że każdy tu pisze, że on tego klubu nie zakłada, a "osoby decyzyjne" siedzą cicho.
django

Postprzez FuBu 2011-07-18, 1:38 am

Co by dała taka dyskusja? po tym forum można wnosić, że mnóstwo bluzgów i szyder, a w przypadku bankructwa Zaglębia już teraz doszłyby pretensje, że część kibiców wiedziała o takim zagrożeniu i nic nie zrobiła. Klub powstaje i każdy kibic podejmie indywidualną decyzje czy będzie go wspierać. Przecież te osoby nie zlikwidowały klubu tylko dały alternatywe więc o co pretensje?
Jestem pewien, że kiedy klub zostanie potwierdzony do rozgrywek będzie można zapoznać się ze składem zarządu. "Osoby decyzyjne" działają, a nie siedzą na necie i tłumaczą się frustratom zachowującym się tak jakby im skradziono klub, a nie dano nowy.
FuBu

Postprzez LucasUSA 2011-07-18, 2:08 am

FuBu napisał(a):Ciekawe czy gotów jesteś na szyderstwa stając twarzą w twarz z kibicami, którzy podjęli decyzje o założeniu Zagłebia 1906...

Alleluja, czekalem na taki tekst i sie doczekalem :lol: Ostateczny argument w dyskusji. Tak do beklasy nikogo nie przekonacie.

Jezeli serwis 100 % ma tak sie interesowac jakas beklasa, proponuje newsy na temat CKS, Niwki, Sarmacji - sam jestem ciekaw, co w tych klubach slychac.

Podzielam poglad django - nic Wam panowie do 1906, poki JEDYNE prawdziwe Zaglebie istnieje, chocby w agonii.

Proponuje Zaglebie KMWTW Sosnowiec, bo jak na razie tak sie zachowujecie.
LucasUSA

Postprzez FuBu 2011-07-18, 7:29 am

LucasUSA napisał(a):
FuBu napisał(a):Ciekawe czy gotów jesteś na szyderstwa stając twarzą w twarz z kibicami, którzy podjęli decyzje o założeniu Zagłebia 1906...

Alleluja, czekalem na taki tekst i sie doczekalem :lol: Ostateczny argument w dyskusji. Tak do beklasy nikogo nie przekonacie.

odnoszący się do "wyniosłych" szyderstw, oprócz których niewiele ma do powiedzenia większość udzielających się tutaj, w domyśle mający przekonanie sie, że poważni ludzi się za to zabrali, a nie mordobicie, co zostało wyjaśnione w dyskusji więc sie tak nie podniecaj pojedyńczym zdaniem.
FuBu

Postprzez August 2011-07-18, 8:47 am

Szczerze powiedziawszy to przeraża mnie buta i arogancja inicjatorów oraz zwolenników tego projektu. Nie mogę się nadziwić temu, że ludzie rozpoczęli swoje działania w jak najgorszy sposób i jakby nie dochodzi do nich, że to ich rolą jest przekonanie ludzi a nie odwrotnie. Powyższe pozwala mi zadać sobie pytanie, czy aby naprwdę w tym wszystkim chodziło o dobro tradycji piłkarskich regionu i sympatyków, a nie np. akcja propagandowa przed jesiennymi wyborami ? Pożyjemy, zobaczymy.

Na chwilę obecną nie widzę powodów, aby ludzi, którzy:
- przywłaszczyli sobie nazwę klubu i datę jego powstania,
- ogłosili odwrócenie się od istniejącego klubu,
- podzielili środowisko kibiców Zagłębia Sosnowiec

darzyć jakimkolwiek zaufaniem, o szacunku nie wspominając
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mily 2011-07-18, 9:13 am

Masz absolutną rację człowieku ... myślę że , nie ma się co napinać dajmy czas chłopakom a sami się rozłożą , bo to taki chwilowy "słomiany zapał" a ocenimy po wynikach na koniec sezonu :)
mily

Postprzez wojtas sc 2011-07-18, 9:47 am

było jest i bendzie w Sosnowcu tylko jedno Zagłebie tradycja każe kibicować na całego i do upadłego :!:
Ostatnio edytowano 2011-07-18, 6:43 pm przez wojtas sc, łącznie edytowano 1 raz
wojtas sc

Postprzez FuBu 2011-07-18, 10:02 am

wojtas sc napisał(a):było jest i bendzie w Sosnowcu tylko jedno zagłebie tradycja każe kibicować na całego i do upadłego :!:

a pisać Zagłębie wielką literą nie każe??
FuBu

Postprzez jokero 2011-07-18, 10:46 am

Byłem widziałem i .....................szału nie było.

Dlaczego ??
Ponieważ większość zawodników którzy brali udział w castingu to grajki z lig A i B klasa, okręgówka.
Widziałem byłych zawodników Wysokiej, Psar, Czarnych,Sarnowa, Niw Brudzowice którzy zmieniają barwy nim wiatr zawieje.
By taka drużyna miała przyszłość to powinna być złożona np z chłopców rocznik 94,93,92 by mogli się rozwijać i nabierać doświadczenia na przyszłość. A nie grajków którzy nim to wiatr zawieje idą do kolejnego B klasowego klubu z 2 strony gdzieś zaczynać karierę trzeba ........wiadomo z młodymi awansu się nie zrobi.
Ale po kilku latach pracy z młodymi rocznikami już może być ciekawie i pewnie to ma przyszłość ....
jokero

Postprzez MiChAs089 2011-07-18, 12:24 pm

,, Pozdrawiamy tych dla których drugim domem jest Ludowy ,, za 11 dni pierwszy ligowy mecz i póki Zagłębie Sosnowiec istnieje kto ma sie wstawić na Ludowym ten się wstawi .

Ja osobiście co mecz chodziłem do młyna i darłem morde że nie mogłem mówić i jak tylko miałem środki i czas chętnie jechałem na wyjazd ale na Ludowym każdy z nas co chodził wiele lat zapominał o problemach i bawił się na trybunach szkoda że już dopingu nie będzie no ale cóż Zagłębie jest póki co jedno jedyne na Kresowej.

Z drugiej strony nie mam pretensji i nic przeciwko co do nowo utworzonego klubu ale póki istnieje Zagłębie z Ludowego to czemu nie chcecie go wspierać fanatycznym dopingiem ?? skład jest prawie z młodych chłopaków wychowanych w Zagłębiu Dąbrowskim którzy wcześniej chodzili na mecze i w przeciwniestwie do wcześniejszych grajków co miali powiązane jaja będą dawać z siebie wszystko , więc należy dać szanse im i Baczyńskiemu. Pozdrawiam bez napinki.
MiChAs089

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników