Leszek Baczyński prezesem Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Leszek Baczyński prezesem Zagłębia Sosnowiec

Postprzez Qcu20 2011-07-05, 9:58 pm

PawełK napisał(a):Tak zupełnie odbiegając stricte od tematu, to widać jak na dłoni jak świetny "deal" zrobiła firma Orange stając się sponsorem tytularnym ekstraklasy w sezonie, w którym w niej graliśmy. Do dziś najwyższy szczebel przez niektórych kojarzony jest właśnie z tą firmą. Wpływ na to również ma fakt, że nikt po nich tego się nie podjął i takim tytularnym sponsorem nie był...

Dlatego chyba mi się skojarzyło własnie z OE.
Qcu20

Postprzez SO_1906 2011-07-05, 9:59 pm

PawełK napisał(a):Tak zupełnie odbiegając stricte od tematu, to widać jak na dłoni jak świetny "deal" zrobiła firma Orange stając się sponsorem tytularnym ekstraklasy w sezonie, w którym w niej graliśmy. Do dziś najwyższy szczebel przez niektórych kojarzony jest właśnie z tą firmą. Wpływ na to również ma fakt, że nikt po nich tego się nie podjął i takim tytularnym sponsorem nie był...

Dokładnie to samo kiedyś ze znajomymi zauważyliśmy. Dużo osób używa tego skrótu tak jakby orange nadal było sponsorem. W sumie niezły biznes.
SO_1906

Postprzez August 2011-07-12, 5:20 pm

Krata spadła. Prezes Zagłębia jak Kwinto z "Vabanku"
Wojciech Todur2011-07-12, ostatnia aktualizacja 2011-07-12 17:11

Piłkarze sami cerowali sobie skarpety, prezes zastawiał auto, żeby zdobyć pieniądze na wypłaty i wtedy na klubowym koncie nagle pojawił się... milion dolarów.

Leszek Baczyński podjął się trudnego zadania reanimacji drugoligowego klubu. Nie brakuje osób, które uważają, że to straceńcza misja. Baczyński jest jednak optymistą. - Na swojej drodze wciąż spotykam osoby, które tak jak ja wierzą w Zagłębie i deklarują swoją pomoc - podkreśla.

Kilkanaście lat temu Baczyński pracował w podobnych warunkach. - Bieda była wtedy taka, że brakowało nie tyle na buty, co na sznurówki do nich - wspomina rok 1995. Mimo przeszkód Baczyński oraz ściśle współpracujący z nim wiceprezes Andrzej Adamczyk i trener Krzysztof Tochel (czyli słynny BAT) wprowadzili klub na zaplecze ekstraklasy.

- Baczyński to dla mnie fenomen! Ten człowiek potrafi wytrzasnąć kasę spod ziemi byle tylko piłkarze dostali pieniądze - mówi 39-letni Mirosław Kmieć, który dołączył do drużyny w 1997 roku. - W szatni mieliśmy specjalistów od cerowania skarpet i łatania butów. Takimi problemami nikt jednak nie zawracał sobie głowy. Liczyło się tylko Zagłębie. Baczyński kojarzy mi się ze starym polonezem. Hamulce strasznie w nim skrzypiały. Wiedzieliśmy, że prezes jedzie, gdy jeszcze nie było go widać. Pamiętam, jak prezes pojechał tym autem w środku zimy kilkaset kilometrów, żeby przywieźć nam sprzęt na obóz. To był wielki wyczyn, bo polonez nie miał ogrzewania - uśmiecha się Kmieć, który jest dziś grającym trenerem Beskidów Andrychów. - Chciałbym być kiedyś takim prezesem jak Leszek Baczyński. Czasami łapię się na tym, że działam jak on. Chodzę z piłkarzami po sklepach i proszę o kilka złotych wsparcia w zamian za naklejkę "Gram z Beskidami". Zupełnie jak kilkanaście lat temu w Sosnowcu - dodaje.

Baczyński podkreśla, że sukces w tamtych niezwykle trudnych warunkach był możliwy, gdyż piłkarzom autentycznie zależało na klubie.

- Po awansie do pierwszej ligi zupełnie nam nie szło. Piłkarze też zdawali sobie sprawę, że własnymi siłami to już wiele nie zwojujemy. Po kolejnej porażce podłamany przyszedłem na Ludowy w niedzielny poranek. Nie minęło wiele czasu, a do mojego gabinetu pukają piłkarze - Robert Stanek i Zbyszek Bałaga. Burza mózgów - "Co dalej?". Robert i Zbyszek proponują transfery. "Do wzięcia są Andrzej Zięba i Waldek Adamczyk". Telefony do ręki i zaczynamy działać - śmieje się Baczyński.

Zagłębia oczywiście nie było stać na Adamczyka i Ziębę. Baczyński wiedział jednak, że nie ma wyjścia. Na kartce papieru na szybko spisał kontrakt. - To mam podpisać?! - dziwił się Adamczyk, który miał za sobą grę m.in. w ekstraklasowym Hutniku Kraków i lidze greckiej. W umowie znalazł się zapis, że napastnik otrzyma przewidzianą wypłatę pod warunkiem, że strzeli określoną liczbę goli. - Po co mi napastnik, co nie strzela bramek - nie dawał za wygraną prezes. Adamczyk się śmiał, ale machnął ręką i podpisał. Po zakończeniu rundy Baczyński zastawił samochód, by spłacić piłkarzy.

W Sosnowcu nie brakuje osób, które uważają, że Zagłębie trzeba zlikwidować, gdyż wielomilionowy dług skutecznie odstrasza sponsorów. Gdyby Baczyński myślał podobnie dziesięć lat temu klub przestałby istnieć. - Wpływy od sponsorów były znikome. Panie z banku, który odwiedzałem niemal każdego dnia, patrzyły na mnie z troską. Jeżeli na koncie Zagłębia było tysiąc złotych, to już był powód do radości. Pewnego dnia świat jednak stanął na głowie. Na koncie stało jak byk, że Zagłębie jest bogatsze o milion dolarów! W banku myślano, że to jakiś przekręt. Krata zsunęła mi się za plecami - wspomina Baczyński, który przez chwilę poczuł się jak kasiarz Henryk Kwinto z "Vabanku" Juliusza Machulskiego. Tak rozpoczęły się włoskie rządy na Ludowym.

Teraz część kibiców nie chce czekać na sponsora. Zakładają własny klub - Zagłębie 1906 Sosnowiec, które ma zostać zgłoszone do B-klasy. - Żyjemy w wolnym kraju. Każdy ma prawo założyć sportowe stowarzyszenie i zgłosić je do rozgrywek - mówi Baczyński.

- W tamtych czasach to byłoby nie do pomyślenia. Kibice byli z drużyną na dobre i na złe. Piłkarze szanowali fanów, a ci piłkarzy. Pamiętam, że gdy wróciłem do Grunwaldu Ruda Śląska, to na mecz z CKS-em Czeladź przyjechało około stu kibiców Zagłębia, którzy nie dopingowali żadnej z drużyn tylko... mnie. Niezwykli ludzie. Niesamowite wspomnienie - kończy Kmieć.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1RuOfab89
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mily 2011-07-15, 1:09 pm

Powodzenia Panie Leszku jeśli nie Pan to już nikt ! :-(
mily

Postprzez patrios91 2011-08-22, 5:42 pm

Panie Leszku...kiedy beda Ci wspomnieni w artykule sponsorzy ?
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez wojtekwilk 2011-08-22, 7:15 pm

Panie Leszku bardzo pana podziwiam i szanuje myślę że da Pan rade i jeszcze kiedy doczekam powstania mojego kochanego Zagłębia jak Feniksa z popiołów ,życzę panu powodzenia w szukaniu sponsorów i wytrwałości w dążeniu do celu jeszcze raz pozdrawiam i dużo zdrowia życzę :brawo: :brawo: :brawo:
wojtekwilk

Postprzez Sir 2012-01-16, 2:26 am

Czy ktoś może mi wypunktować OSIĄGNIĘCIA Prezesa Baczyńskiego od czerwca 2011 roku?? ( moje pytanie nie jest atakiem żeby było jasne, tylko chęcią uzyskania informacji ).

A druga kwestia jest taka czy Prezes podał do informacji publicznej ile zarabia i ile zarabiał jego poprzednik w dobie bardzo kruchej sytuacji finansowej Zagłębia?
Sir

Postprzez sprechen 2012-01-16, 2:18 pm

Od rozliczania Prezesa Baczyńskiego w tym od "punktowania" jest Rada Nadzorcza i Akcjonariusze a nie my. Ale jeżeli pytasz to odpowiem zasługą Prezesa Baczyńskiego jest to, że spłacił część zadłużenia Spółki, zminimalizował koszty jej funkcjonowania, dogaduje się z wierzycielami - tym samym powiedzieć można że w jakimś stopniu uratował Zagłębie przed upadłością.
Co do zarobków to zarabia bodaj 1/3 tego co poprzednik. Ile? Jak na Prezesa Spółki Akcyjnej niewielkie pieniądze - ale to dane wrażliwe i nikt poza zainteresowanym nie powinien o tym mówić.
pozdrawiam
sprechen

Postprzez django 2012-01-16, 9:48 pm

Na ocenę prezesa klubu wpływa też pozycja drużyny w tabeli, a także brak jakichkolwiek sukcesów w pozyskiwaniu sponsorów, oprócz tradycyjnego dla kolejnych prezesów wyciągania ręki do Miasta. Chwała za zmniejszanie zadłużenia, miejmy nadzieję, że przy okazji Komisji Sportu, bądź sesji RM poznamy dokładne wyliczenia.
django

Postprzez Sir 2012-01-18, 1:40 am

"Co do zarobków to zarabia bodaj 1/3 tego co poprzednik"

skąd masz takie info? To pewne info? I rozumiem, że już nie dostaje innego wynagrodzenia w sensie za to co dostawał od miasta przed tym jak objął funkcje Prezesa ( nie pamiętam jak się nazywała jego stanowisko, ale z tego co pamiętam był zatrudniony przez miasto )

"spłacił część zadłużenia Spółki"

ile dokładnie? bo słowo " część " jest strasznie trudne do oceny jego prezesury

"zminimalizował koszty jej funkcjonowania"

o ile i w jaki sposób zminimalizowal te koszty?? Oprócz nie przedłużania kontraktów z lepiej zarabiającymi piłkarzami...

'uratował Zagłębie przed upadłością."

to miasto ratuje Zagłębie - podatnicy
Sir

Postprzez mason 2012-01-18, 11:35 am

sprechen napisał(a):Co do zarobków to zarabia bodaj 1/3 tego co poprzednik. Ile? Jak na Prezesa Spółki Akcyjnej niewielkie pieniądze - ale to dane wrażliwe i nikt poza zainteresowanym nie powinien o tym mówić.

No nie do końca, bo nie jest to spółka prywatna tylko finansowana w głównym stopniu z budżetu miasta, z pieniędzy jego podatników a więc niejako publiczna w wykonaniu lokalnym. Skoro znamy wysokość zarobków prezydenta miasta to tym bardziej powinny być jawne zarobki prezesa de facto spółki miejskiej. Tym wywodem nie odnoszę się do wysokości tych zarobków ale do rozwiązania systemowego i zwykłej przyzwoitości która dla klubu w obecnej sytuacji i złych doświadczeniach wymaga jawności nie tylko co do tej pensji ale całości finansów, choćby po to aby nie było powtórki z rozrywki którą nam zafundował poprzednik i pupil Górskiego takiej że nawet zliczyć się nie można ;-)
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez flex 2012-01-18, 3:02 pm

Przestańcie już zaglądać Baczyńskiemu do portfela.
Zgodzę się, że w obecnej sytuacji finansowej klubu nie na miejscu byłoby zarabianie przez prezesa zarządu kroci no chyba, że byłby to na tyle sprawny prezes który potrafiłby wyprowadzić klub w krótkim czasie na prostą i znaleźć nowe źródła finansowania.

Jednak to, że jakaś instytucja nie jest prywatna wcale nie oznacza, że wysokość pensji pracowników mają być powszechnie znane wszystkim. Idąc tym tropem płace w urzędzie miasta, skarbówce, ZUSie, szpitalach i innych instytucjach powinny być publiczne, a czytając niektóre opinie na forum to jeszcze ludzie tam zatrudnieni powinni pracować za symboliczną złotówkę.
Niech zarabiają dobrze, ale niech też pracują dobrze.
flex
Administrator

Postprzez homer44 2012-01-19, 10:03 pm

Prezes wciąż jest zatrudniony w MOSIR, więc pobiera 2 pensje. Obie chyba nie jakieś bardzo wielkie, ale razem pewnie wygląda to ciekawiej. Co do podawania tego typu informacji do publicznych wiadomości, to pensje w budżetówce mogą być podawane do publicznej wiadomości....

Odnośnie spłaty zadłużenia to chciałbym zobaczyć jakieś konkrety. Bo z tego co wiem, to sporo osób dalej nie zobaczyło swojej kasy. Podobnie jak zresztą Szatan i miasto....
homer44

Postprzez Sir 2012-01-20, 6:17 am

homer44 napisał(a):Prezes wciąż jest zatrudniony w MOSIR, więc pobiera 2 pensje. Obie chyba nie jakieś bardzo wielkie, ale razem pewnie wygląda to ciekawiej. Co do podawania tego typu informacji do publicznych wiadomości, to pensje w budżetówce mogą być podawane do publicznej wiadomości....

Odnośnie spłaty zadłużenia to chciałbym zobaczyć jakieś konkrety. Bo z tego co wiem, to sporo osób dalej nie zobaczyło swojej kasy. Podobnie jak zresztą Szatan i miasto....

Trochę to dziwne, że można pracować na dwa etaty z miejskich funduszy....ale może się nie znam?

PS Flex dla mnie może zarabiasz nawet 50 tys miesięcznie tylko żeby były tego efekty, bo zadałem pytanie i nikt nie potrafi konkretnie odpowiedzieć, więc chyba jest coś na rzeczy?
Sir

Postprzez pyla 2012-01-20, 9:20 pm

K.....a nie masz innych problemów ? :czerwona:
pyla

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna