Nowy zespół w B-klasie.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy zespół w B-klasie.

Postprzez KalF92 2011-07-03, 11:55 pm

Panowie wyluzujcie troszkę,weźcie głęboki oddech i spójrzcie na to na spokojnie:
Po pierwsze i najważniejsze dyskusja na temat tego Które Zagłębie jest bardziej Zagłębiowe jest bezcelowa bo TO Zagłębie upadło lata temu,a przetrwało w sercach kibiców i to powinno najlepiej mówić gdzie jest Zagłębie!!
Kilka szybkich "prostych ciosów" w kierunku tych którzy wierzą w to że Zagłębie z właścicielami :Miasto Książek,Kozielski może się podnieść:

-Jakim cudem mają wywalczyć I ligę skoro zabierają się za to już od kilku lat i nadaj jesteśmy w dupie?
Okłamywano nas przez lata i na pewno to się nie zmieni. Tym bardziej że jeśli ktoś był na spotkaniu w Warce to słyszał jak chciano wyciągnąć Zagłębie z długów( kilka lat gry młodzikami)

-Panowie jaki sponsor? Onslow, powinieneś wiedzieć że NIKT przy zdrowych zmysłach nie będzie ładował kasy w tak zadłużony klub, sponsor się NIE znajdzie, a nawet jeśli to nie na tyle mocny by ponieść Zagłębie.

-Ktoś pisał że prowadzenie klubu w B klasie nie jest łatwe, ja powiem tylko tyle że z tego co było powiedziane w Warce zabierają sie za to osoby odpowiedzialne,działające już od lat w biznesie,które wiedza jak to się robi. To nie jest banda dwunastolatków.

-Ktoś inny mówi a co jeśli nie awansują? Słyszałem z bardzo wiarygodnego źródła że piłkarzami maja być zawodnicy grający w Zagłębiowskich klubach z Lig wyższych od B klasy,którzy kibicują Zagłębiu i będą walczyć do końca bo dla nich olbrzymim honorem jest gra z herbem Zagłębia Sosnowiec.

-Jeśli ktoś mówi że Ci kibice, którzy chcą tworzyć Zagłębie 1906 mają w dupie klub i nie dbają o jego dobro. Przypominam że To CI ludzie przez lata organizowali doping,oprawy,promowali klub w regionie. Chcieli zorganizować nawet spotkania piłkarzy z dzieciakami w szkołach, załatwiali w tym celu zgody dyrektorów i proponowali że dowiozą zawodników prywatnymi samochodami ,jednak klub wielokrotnie odmawiał.

-TO działacze klubu doprowadzili do tak katastrofalnego stanu,do tego że Zagłębie jest o krok od upadku a do tego jeszcze zrobili wszystko by zrazić do siebie tych najbardziej aktywnych kibiców, Tych którzy Jeździli za klubem setki kilometrów, zarywali noce i organizowali doping.
Jeśli dla Was to że Oni i Wielu innych mają dość kłamstw,czczych obietnic, rosnących długów to zdrajcy i sprzedawczyki(choć będą pracowali dla Tego klubu Za darmo) to gratuluję podejścia do życia.

jondek, zmartwię Cię, te "sprzedawczyki" są to osoby dobrze znane na trybunach i na pewno nie można powiedzieć że nie kochają tego klubu bo poświęcili mu masę zdrowia i czasu.

- Piszecie że bez Nich też będzie fajnie,że ktoś poprowadzi doping, Pytam tylko kto? widzieliście frekwencje w tym sezonie? Macie świadomość tego że zdecydowana większość młyna jest murem za pomysłem startu od B klasy?Dlatego pytam kto będzie dopingował,skoro młyn kurczył się z meczu na mecz?

Czy Wy robicie łaskę akceptując tą decyzję? Nie! Nikt Wam nie broni robić tego tak jak uważacie za słuszne,ale na pewno nie fair jest bluzganie po tych ludziach bo zrobili dla Zagłębia więcej niż Ci wszyscy działacze razem wzięci!

Wszystko zweryfikuje czas..
KalF92

Postprzez LucasUSA 2011-07-04, 12:58 am

Ciekawy post, KalF92. I tez uwazam, ze nie powinnismy sobie ublizac.
Tak jak pisalem, kazdemu z nas zalezy na Zaglebiu, ale pomysl jest po prostu chory i nie liczcie na masowe poparcie.
Nie chce byc zlosliwy, ale jak liczysz na poparcie "zdecydowanej wiekszosci mlyna" to tlumow na tej B-klasie nie bedzie - bo mlyn byl raczej lichawy w tym sezonie. Ktos przywolal mega operacje z "Wielka Flaga" - popis szybkosci zbiorki pieniedzy to to nie byl. Nie ma nawet stowarzyszenia kibicow, a mowicie o budowaniu klubu od B-klasy i awansach co roku...
Prawda jest taka, ze zyjemy przeszloscia, niestety. Wyglada na to, ze w obecnej ekonomii ta III liga to maksimum na jakie mozna w Sosnowcu liczyc. I marzyc, ze moze zdarzy sie jakis cud i awansujemy klase wyzej. Ale ten cud na pewno sie nie zdarzy, jesli wprowadzicie kolejne podzialy w sytuacji, kiedy i tak juz niewiele zostalo do podzielenia.
Moim zdanie taka inicjatywa w tym momencie i w ogloszonym ksztalcie to dobicie prawdziwego Zaglebia. Ten klub WAS POTRZEBUJE.
LucasUSA

Postprzez dardawsz1 2011-07-04, 1:07 am

KalF92 napisał(a):Panowie wyluzujcie troszkę,weźcie głęboki oddech i spójrzcie na to na spokojnie:
Po pierwsze i najważniejsze dyskusja na temat tego Które Zagłębie jest bardziej Zagłębiowe jest bezcelowa
............
Czy Wy robicie łaskę akceptując tą decyzję? Nie! Nikt Wam nie broni robić tego tak jak uważacie za słuszne,ale na pewno nie fair jest bluzganie po tych ludziach bo zrobili dla Zagłębia więcej niż Ci wszyscy działacze razem wzięci!

Wszystko zweryfikuje czas..

Jako zagórzanin z dziada pradziada jak najbardziej popieram pomysł stworzenia nowego klubu w Sosnowcu.
Pomysł doskonały bo przez ostatnie lata upadło wiele piłkarskich klubów z Sosnowca jak również z innych zagłebiowskich miast i wsi. .Pamiętamy doskonale Polonię Sosnowiec ,Płomień czy tez Górnika Zagórze.Praktycznie każda dzielnica miała swój klub.
Dlatego każdy nowo powstały klub z terenów Zagłębia witamy bardzo serdecznie i z uwagą będziemy śledzić ich poczynania w centralnych rozgrywkach życząc im samych wygranych.
Wiadomo chyba wszytskim że dawne Wielkie Zagłebie opieralo sie głównie na Zagłębiakach ,że tu przypomne choćby Dworczyka z GKS Dąbrowa czy Waldka Włosowicza z innego dąbrowskiego klubu RKS,Marka Bębna z MCKS ,Mikolajowa z Niwki itd możnaby te nazwiska mnożyc.
Dlatego naprawdę bardzo fajnie że powstał nowy klub na naszym terenie.

Wielkie podziekowania (byłym?) kibicom z Kresowej którzy już na Ludowym pojawiac sie nie będą lecz wlożyli ogrom pracy w rozwijanie ruchu kibicowskiego w Sosnowcu.Na pewno pozostaną w mej pamięci oprawy jakie organizowaliście ,transmisje radiowe czy doping jaki pomagaliście tworzyc.
Naprawdę szczere dzięki ale życie idzie do przodu i nie znosi próżni więc z pewnością na Waszym miejscu pojawią sie kolejni chętni aktywiści do ogarnięcia tysięcy kibiców.

Teraz trochę mniej miło.
Nazwa klubu nie trafiona bo poróżnia kibiców.Nie macie prawa nazywać sie tak jak chcecie jedyna sluszna nazwa to taka która by przedstawiała prawdziwy fakt a faktem jest że organizatorem sa kibice więc konieczne byłoby umieszczenie tego w nazwie klubu.W tej sytuacji "Kibice Zagłębia " byłoby chyba nazwą najtrafniejszą i najbliższą prawdzie.A jeśli chodzi o rok w nazwie to jedyny logiczny i sluszny jest rok 2011,pewnie juz nazwy nie zmienicie ale przedstawilem swój punkt widzenia.

W każdym bądź razie twór jaki tworzycie nie będzie nigdy kontynuatorem tradycji jedynego Zagłębia jakie było jest i będzie w Sosnowcu choć życzę Wam nawet awansu do LM.
dardawsz1

Postprzez camilstone 2011-07-04, 8:35 am

Na gorąco - chciałem krzyknąć - TARGOWICA :) ale nie miałoby to żadnego znaczenia - bo po pierwsze, co niektórym nic to nie mówi, a po drugie daleki jestem od patosu i dorabiania większych idei..
Oczywiście każdy z nas może sobie założyć stowarzyszenie lub spółkę, odpowiednio ten podmiot zarejestrować, zgłosić w OZPN i przystąpić do rozgrywek. KAŻDY - kto ma ku temu zapał, czas, ale przede wszystkim fundusze...
Przez pewien czas byłem blisko tego naszego "zawodowego" sportu w Sosnowcu.. Iluż to sponsorów, przedsiębiorców, klubowiczów (vide "Klub 100") obiecywało pomoc, wsparcie finansowe.. Gdy przychodziło do konkretów - zawsze znalazło się jakieś "ale":
Ale ja chciałbym grunty.. ale jest zadłużenie.. ale ja dam w przyszłej rundzie.. ale może w pierwszej lidze albo w ekstraklasie..
Ktoś napisał, że osoby, które zamierzają zaangażować się w to przedsięwzięcie - to doświadczeni przedsiębiorcy.. Super, pewnie z listy FORBESa albo co najmniej z pierwszej 50 najbogatszych Polaków !!
NIE ??? - to dajcie sobie spokój !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zawsze pozostaniecie amatorskim klubikiem, bez szans na jakiekolwiek sukcesy. Bo bez pieniędzy - w dzisiejszym sporcie - sukcesów nie ma. Prawda bardzo brutalna..

Podzielicie - i tak już niewielką - grupę sympatyków piłki nożnej w Zagłębiu, zapału starczy na parę lat.. dopóki się nie znudzicie lub nie zobaczycie, że PZPN to bagno i sami w tym bagnie utkniecie.

Życzę - nowo-powstałemu tworowi jak najlepiej - ale nie pod nazwą Zagłębia Sosnowiec. Bo ZAGŁĘBIE jest tylko jedno!

PS. Żeby tylko jakiemuś mądrali nie przyszło na myśl - zastraszanie kibiców na Ludowym...
camilstone

Postprzez Sarmat 2011-07-04, 9:29 am

Krótko powiem , do zobaczenia na Ludowym , tam gdzie nasze miejsce.
Sarmat

Postprzez camilstone 2011-07-04, 9:33 am

SARMAT - powinieneś dodać: AMEN :)
:brawo:
camilstone

Postprzez Sonda 2011-07-04, 9:34 am

KalF92 napisał(a):Macie świadomość tego że zdecydowana większość młyna jest murem za pomysłem startu od B klasy?

W młynie większość to osoby niepełnoletnie, a zdarzają się i dzieci z gimnazjum(nie obrażam nikogo bo też byłem kiedyś w ich wieku). Czekamy na ankiete na głównej z dwoma wariantami.
Sonda

Postprzez Anakin 2011-07-04, 10:10 am

Każde działanie, które doprowadza do rozłamu jest niedobre. Mam nadzieję, że żadnego rozłamu wśród kibiców Zagłębia jednak nie będzie
Anakin

Postprzez szuli1906 2011-07-04, 10:20 am

Chcą to niech zakładają sobie coś tam,nie interesuje mnie to...TYLKO nie pod nazwa ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC , a tym bardziej nie pod historyczna data 1906, która nie badzie miała nic wspólnego z ich tym czymś co sobie chcą chłopaki założyć zęby pokopać w pikę, bo już gra na boisku szkolnym im nie wystarcza... :czerwona:
Do zobaczenia na Ludowym (wreszcie bez tej bandy co niektórych w młynie)
szuli1906

Postprzez bbartek 2011-07-04, 10:56 am

Myśle, że Koledzy którzy byli inicjatorami powołania Nowego Klubu, pokażą swoje przywiązanie dla Zagłębia Sosnowiec informując, w sposób dyplomatyczny, że wobec opinii wielu kibiców Zagłębia Sosnowiec postanowili się wycofać z tej inicjatywy i proszą o spotkanie z LB.

Prosze zróbcie to i zamknijmy ten temat tym bardziej, że jest wiele innych problemów które trzeba rozwiązać.
bbartek

Postprzez Pyotreck 2011-07-04, 11:54 am

bbartek napisał(a):Myśle, że Koledzy którzy byli inicjatorami powołania Nowego Klubu, pokażą swoje przywiązanie dla Zagłębia Sosnowiec informując, w sposób dyplomatyczny, że wobec opinii wielu kibiców Zagłębia Sosnowiec postanowili się wycofać z tej inicjatywy i proszą o spotkanie z LB.

Prosze zróbcie to i zamknijmy ten temat tym bardziej, że jest wiele innych problemów które trzeba rozwiązać.

Wobec opini użytkowników tego forum, ale większość kibiców Zagłębia Sosnowiec nie korzysta z tego forum więc nie sadzę by ktoś zmieniał decyzję pod wpływem Twojej opinii i Twoich kolegów.
Pyotreck

Postprzez Anakin 2011-07-04, 12:02 pm

Jestem w lekkim szoku. W Sosnowcu część kibiców obraziła się na swój klub i chce założyć własny pod nazwą ''Zagłębie 1906 Sosnowiec''. Postanowili zacząć od samego dołu. Podkreślają oni, że do takiego kroku zmusiły ich m.in. zadłużenie, fatalne zarządzanie i brak perspektyw dla Zagłębia. Zapowiadają, że w nadchodzącym sezonie nie będą wspierać dopingiem drugoligowego Zagłębia.

To jaskrawy przykład specyficznego rozumienia roli fana drużyny piłkarskiej, wynaturzona forma hasła ''klub to my, a nie wy''. Niektórzy ciągle wyznają kibicocentryczną teorię dziejów. Czasami prowadzi to do tak kuriozalnych sytuacji jak obecna w Sosnowcu.

Inicjatorzy akcji nie robią nic złego, wszystko jest w granicach prawa. Wolno im założyć drużynę? Wolno. Wolno im ją tak nazwać? Pewnie wolno, choć to kolejne kuriozum. Dobrze, że nie będzie to ''Zagłębie 1123'' (przecież najstarsza znana wzmianka o osadzie z terenu obecnego Sosnowca może pochodzić właśnie z 1123 roku).

Moim zdaniem akcja jest jednak zwyczajnie głupia i wspominam o niej jedynie tylko po to żeby ją wyśmiać.

Na nieoficjalnej stronie Zagłębia inicjatorzy piszą:

''Wielokrotnie na trybunach można było słyszeć „Zagłębie to MY” intonowane przez kibiców, dlatego też klub prowadzony przez fanatyków będzie kontynuatorem tradycji kibicowskich sosnowieckiego Zagłębia''.

Za ten fragment dziękuję. Całe szczęście, że nowy klub będzie jedynie ''kontynuatorem tradycji kibicowskich sosnowieckiego Zagłębia'', a nie ''kontynuatorem tradycji sosnowieckiego Zagłębia''. Byłaby to samozwańcza kontynuacja.

Moja prośba do inicjatorów jest skromna: bądźcie konsekwentni w swoim uporze. Budujcie klub i róbcie wszystko żeby było mu jak najlepiej. Mam jednak nadzieję, że nie będziecie zniechęcać w różny sposób ludzi, którzy będą chcieli nadal przychodzić na mecze starego, dobrego Zagłębia (choć nie aż z 1906 roku), a nie Waszej dzielnej drużyny. Zwrócę na to uwagę.

Przytoczę jeszcze jeden fragment odezwy secesjonistów:

''Zagłębie jest dobrem wspólnym, dlatego nie możemy być traktowani z góry, bo to dzięki nam, Kibicom, cała Polska wie, czym jest „Wiara, która przetrwała”.

Wydaje mi się, że po tym co ci ludzie chcą zrobić to zdanie ewidentnie powinno brzmieć ''wiara, która nie przetrwała''. Myślałem, że kibic jest ze swoim klubem na dobre i na złe. Może wściekać się na piłkarzy, wyniki, działaczy. Ale jednak ciągle jest. Na złe.

A tym, którzy w trudnych chwilach nie odwrócą się od ukochanego klubu mówię: do zobaczenia na Stadionie Ludowym.

http://czado.blox.pl/2011/07/Wiara-ktor ... rwala.html
Anakin

Postprzez Onyx 2011-07-04, 2:20 pm

Co za czasy,żeby kibice drali ze sobą koty
Onyx

Postprzez szlachcic 2011-07-04, 3:19 pm

Dla mnie to super pomysł...podoba mi się chęć działania u chłopaków chcących coś zrobić dla dobra nas wszystkich...każdy z nich zadeklarował się że będzie działał bezinteresownie ,a większość osób wpowiadających się w temacie to grupa krzykaczy umiejących wypowiadać się anonimowo ,a żeby zrobić coś fizycznie dla klubu to już chętnych brak...ciekawe czy osoby ubliżające miałyby odwagę powiedzieć to w twarz??:) :brawo: co do klubu JA JESTEM NA TAK!!!!!!!!!!!!!
szlachcic

Postprzez mason 2011-07-04, 3:37 pm

Pomijając już moją ocenę tej sytuacji którą już wyraziłem wcześniej i powtarzam niżej jest jeszcze "krótka piłka" o której ciągle się tu zapomina czyli te wszystkie wymagane formalności aby nowy podmiot w ogóle zaistniał. Od jakiego sezonu to B-klasowe Zagłębie ma występować, od tego czy przyszłego?
Bo prawda jest taka że jeśli ten klub nie zgłosił się jeszcze do rozgrywek to raczej marne szanse są na to aby jeszcze zdążył w tym sezonie. Chyba że wszystkie formalności już trwają ze dwa miesiące i były czynione w wielkiej tajemnicy? Nigdzie nie mogę znaleźć, czy ten podmiot jest już zarejestrowany w sądzie, ma KRS i całą resztę?

mason napisał(a):Ja się tylko zastanawiam czy środowisko kibiców które miało problem z powołaniem silnego stowarzyszenia
jest w stanie zorganizować i utrzymać klub sportowy?

Natomiast sam pomysł jest ciekawy ale jako "wyjście awaryjne" w razie poważnych problemów II ligowego klubu (bo na dwoje babka wróżyła) a przede wszystkim jako doskonały marketing. Każdy wyjazd B-klasowego Zagłębia na zagłębiowskie wioski i do zagłębiowskich miasteczek mógłby być doskonałą promocją zarówno klubu Zagłębie jak i integracją regionu. Warunek jest jeden, te wyjazdy nie mogą się jednak kończyć zadymami a raczej wspólnymi festynami czy piknikami z miejscowymi kibicami.

Tego typu koncepcję działania można jak najbardziej popierać pod warunkiem że nie będzie robiona w opozycji do tego co jest, przynajmniej jeszcze nie w tym momencie kiedy nasz ulubieniec dotychczasowy prezesina wylądował na zielonej trawce. Dajmy szansę Baczyńskiemu ale warunkową, patrzmy im uważnie na ręce. Ten nowy klub to na tym etapie rozgrywek formalnie stowarzyszenie, a więc to stowarzyszenie które już dawno powinno było powstać. Może teraz jego wpływ na działanie II ligowego Zagłębia byłby realny?

Dlatego, podsumowując pomysł powołania B-klasowego Zagłębia jest bardzo dobry pod warunkiem że nie będzie to robione w opozycji do już istniejącego klubu, przynajmniej jeszcze nie teraz.
Niestety, wygłaszane deklaracje nie pozostawiają złudzeń, chyba że są tylko elementami negocjacji?
Jeśli jednak są to decyzje ostateczne to mamy moment dramatycznego podziału środowiska, czegoś co w historii Zagłębia jeszcze nie miało miejsca :-(
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna