D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez August 2011-06-07, 1:39 pm

Blajpios napisał(a):No, cóż. To "starej daty" nie brzmi za ciekawie - bo nie tylko, że oznaczać może nieprzystosowanie do XXI wieku, gdzie praktycznie trzeba ludzi już na miarę połowy tego stulecia - ale także mocno, bardzo mocno znaczy zapewne tkwienie już nie tylko po uszy w świecie i mentalności PRLu i postPRLu. Ale fakt, że tego zaangażowania nie wolno nie dostrzegać, że potrafili "łazić po każdej możliwej firmie". Trzeba docenić - tyle, że nie marzyć, iżby młody Adamczyk mógł pójść tą drogą całościowo. Zaangażowania i serca oddawnego zaś klubowi - oczywiście, że należałoby się domagać. Wszakże sposobów realizacji tego - to trzeba wyglądać jednak zupełnie innych.

Bo własnie chodziło mi o tak mocne zaangażowanie w klub. Tyle, że czasy inne. I metody też. Pisząc o ludziach starej daty własnie miałem na myśli również i stare metody, ale wyeksponować chciałem to serce dla klubu jakie u nich wtedy widziałem...
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2011-06-07, 2:36 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):No, cóż. To "starej daty" nie brzmi za ciekawie - bo nie tylko, że oznaczać może nieprzystosowanie do XXI wieku, gdzie praktycznie trzeba ludzi już na miarę połowy tego stulecia - ale także mocno, bardzo mocno znaczy zapewne tkwienie już nie tylko po uszy w świecie i mentalności PRLu i postPRLu. Ale fakt, że tego zaangażowania nie wolno nie dostrzegać, że potrafili "łazić po każdej możliwej firmie". Trzeba docenić - tyle, że nie marzyć, iżby młody Adamczyk mógł pójść tą drogą całościowo. Zaangażowania i serca oddawnego zaś klubowi - oczywiście, że należałoby się domagać. Wszakże sposobów realizacji tego - to trzeba wyglądać jednak zupełnie innych.

Bo własnie chodziło mi o tak mocne zaangażowanie w klub. Tyle, że czasy inne. I metody też. Pisząc o ludziach starej daty własnie miałem na myśli również i stare metody, ale wyeksponować chciałem to serce dla klubu jakie u nich wtedy widziałem...

Tak, rozumiem. I za to zaangażowanie, serce - ja "stary antykomunista" jestem w stanie też pochwalić, docenić, bo to po prostu faktycznie prawda, jakkolwiek od innych wymiarów się odcinać. Ba. Z tego powodu w dużej mierze - "otwierałem kredyt zaufania" dla młodego Adamczyka, choć dla mnie wiadome było, że "stary układ po paru latach odbił klub temu, którego nie trawił, bo robił wszystko, by K. Szatana nie dopuścić". Niemniej, liczyłem na to, że może już w takim razie mając spokój od chamskiej krytyki (porównajmy choćby forumową napastliwość komentarzy za K. Szatana i teraz) - na bazie tego właśnie "oddziedziczonego zaangażowania", dodawszy trochę też nowoczesności, przygotowania marketingowo-prawnego: w końcu jakoś pójdą do przodu z tym Zagłębiem, choćby ze wstydu postawią na trochę nowoczesności, uczciwych układów biznesowych i wyzwolą się "ze sprawdzonego kolesiostwa ludzi peerelowskiej daty".
No, tak. I co z tego, że my sobie podyskutujemy, doprecyzujemy, zaznaczymy, jak razem podziwiamy dawne serce i zaangażowanie, ewent. co nas różni, w patrzeniiu na ludzi "tamtej daty" (albo i nie różni)? Fakty na teraz są takie jakie są - i nawet między sobą dyskutować za dużo nie ma co, szkoda czasu, skoro do ludzi układu obecnego (od początku zwracałem uwagę na dziwność tych formalnych ustaleń, która każe mieć wątpliwości) - to w ogóle nie ma co próbować docierać?
Blajpios

Postprzez Onyx 2011-06-08, 9:50 am

Blajpios napisał(a):No, tak. I co z tego, że my sobie podyskutujemy, doprecyzujemy, zaznaczymy, jak razem podziwiamy dawne serce i zaangażowanie, ewent. co nas różni, w patrzeniiu na ludzi "tamtej daty" (albo i nie różni)? Fakty na teraz są takie jakie są - i nawet między sobą dyskutować za dużo nie ma co, szkoda czasu, skoro do ludzi układu obecnego (od początku zwracałem uwagę na dziwność tych formalnych ustaleń, która każe mieć wątpliwości) - to w ogóle nie ma co próbować docierać

No tak, układy się zmieniają tylko dziadostwo w Zagłębiu zostaje
Onyx

Postprzez August 2011-06-08, 11:04 am

Może jak Ojrzyński idzie do Kielc to może Pajac z piekarni kupuje teraz Koronę ? :lol: Przeca wiadomo , że Mórinjo to jego człowiek ?
August

Postprzez August 2011-06-14, 10:20 pm

Po spadku z I ligi Odra Wodzisław idzie w rozsypkę. Na zlecenie zarządu klubu biuro rachunkowe już przygotowuje wniosek o upadłość spółki. Czy to koniec piłki seniorskiej w Wodzisławiu? Niekoniecznie. Pojawiła się koncepcja budowy nowego tworu w oparciu o...byłych działaczy
Grupę inicjatywną mającą wskrzesić wodzisławski futbol mobilizuje były prezes klubu Dariusz Kozielski.

(...)

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1PHtNF6Up
August

Postprzez PawełK 2011-06-15, 3:32 am

August napisał(a):Po spadku z I ligi Odra Wodzisław idzie w rozsypkę. Na zlecenie zarządu klubu biuro rachunkowe już przygotowuje wniosek o upadłość spółki. Czy to koniec piłki seniorskiej w Wodzisławiu? Niekoniecznie. Pojawiła się koncepcja budowy nowego tworu w oparciu o...byłych działaczy
Grupę inicjatywną mającą wskrzesić wodzisławski futbol mobilizuje były prezes klubu Dariusz Kozielski.

(...)

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1PHtNF6Up

Czyli dzieje się to co przepowiadało sporo osób po spadku Odry z ekstraklasy. Marsz po równi pochyłej, aż do upadku. Martwią mnie jednak wizje Kozielskiego, który na całe szczęście w Sosnowcu raczej się nie pokazuje. Nie znam osobiście Wosia i ciężko mi oceniać jego osobę, lecz piłkarze co pokazuje życie, rzadko kiedy stają się dobrymi menadżerami . Nie jest ciężko o taką opinię skoro podczas kariery to inne osoby (menadżerowie piłkarscy) muszą dbać o ich interesy i taki o to poziom mamy w polskiej piłce. Gra dużo drewna za wielkie pieniądze. Są też osoby, które były słabymi piłkarzami i są jeszcze słabszymi menadżerami lub na odwrót ;-) Obstawiam, że Kozielski ma wizję postawienia na stołku prezesa zarządu - człowieka słupa - który swoim nazwiskiem ma to firmować. Wychodzi zatem, że z zarządzaniem ten pan ma niewiele wspólnego, albo wymyśla nowy trend w ekonomii. Jestem ciekaw czy w Sosnowcu jako współwłaściciel Zagłębia kupił chociaż parę butów któremuś z zawodników?
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-06-15, 7:40 am

PawełK napisał(a):Jestem ciekaw czy w Sosnowcu jako współwłaściciel Zagłębia kupił chociaż parę butów któremuś z zawodników?

Na pewno tort zrobił. Kozielski w Sosnowcu jest raczej tylko słupem. Ale jestem przekonany, że jeszcze z nim będą jakie cyrki
August

Postprzez Anakin 2011-06-16, 10:42 am

Kyrie Elejson ! Szatan mógłby wrócić do Zagłebia ? Oby nie
Anakin

Postprzez August 2011-06-23, 8:29 pm

Wygląda na to, że Kozielski nie będzie już mógł "pomagać" w odrodzeniu Odry:

Stowarzyszenie Sympatyków Odry Wodzisław powołuje do życia nowy twór piłkarski, w pomoc któremu włącza się także miasto. Prezydent Wodzisławia stawia jednak warunek: nie chce w jego strukturach widzieć starych działaczy klubu

(...)
- Cztery tygodnie temu byłem na spotkaniu z właścicielami Odry. Pokazało mi ono, że ci panowie to już żadnego pomysłu na sport w Wodzisławiu nie mają. Nie przedstawili choćby namiastki programu naprawczego. Dlatego zajęliśmy się wariantem alternatywnym - mówi Mieczysław Kieca, prezydent Wodzisławia. Partnerem w rozmowach o nowej Odrze okazali się kibice.

Władze miasta stawiają też warunek. W nowym tworze nie mogą się znaleźć działacze ze starego układu. - Nie będę wymieniał ich z imienia i nazwiska. Ale chodzi mi o tych działaczy, którzy doprowadzili Odrę do dna. Ktoś z kibiców podsumował ich działalność określeniem "z ekstraklasy do C-klasy" - podkreśla Kieca. - OK, ja nikomu nie będę wchodził w drogę - zapewnia były prezes Odry Dariusz Kozielski

(...)
Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1Q84H51Hz
Ostatnio edytowano 2011-06-23, 9:16 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
August

Postprzez PawełK 2011-06-23, 9:15 pm

gazeta.pl napisał(a):W nowym tworze nie mogą się znaleźć działacze ze starego układu. - Nie będę wymieniał ich z imienia i nazwiska. Ale chodzi mi o tych działaczy, którzy doprowadzili Odrę do dna. Ktoś z kibiców podsumował ich działalność określeniem "z ekstraklasy do C-klasy" - podkreśla Kieca. - OK, ja nikomu nie będę wchodził w drogę - zapewnia były prezes Odry Dariusz Kozielski

Uderz w stół...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-06-23, 9:26 pm

Wygląda na to, że Dario jest juz spalony nawet w swoim mateczniku. Za chwilę nie będzie go w Sosnowcu. Zostaje jeszcze Jastrzębie. Ale chyba jego kariera jako działacza powoli wygasa. Dużo szumu, wiele długów i nogi za pas na ostatek.
August

Postprzez roxy 2011-06-25, 1:41 am

to od początku śmierdziało.Piekarz ciastkarz kupuje kluby piłkarskie(sic)!Pranie pieniędzy,a nie inwestowanie.
roxy

Postprzez August 2011-06-28, 2:07 pm

Znany z nieżałowania grosza na futbol właściciel Polonii Warszawa zakłada akademię piłkarską. Zaskakujące jest zwłąszcza to, gdzie Józef Wojciechowski zamierza zainwestować. Szkółka powstanie bowiem w dzielnicy Wodzisławia - Jedłowniku. Tworzyć ją będzie Dariusz Kozielski, znany z działalności m.in. w Odrze biznesmen z branży piekarniczej.

Fot. Tomasz Wawer / AG
Józef Wojciechowski
Znajomość Kozielskiego z Wojciechowskim zaczęła się ponad rok temu, kiedy Odra Wodzisław grała jeszcze w ekstraklasie. Kozielski proponował wówczas szefowi Polonii zakup akcji wodzisławskiego klubu. Bezskutecznie. Na wspólny biznes namówić dał się dopiero teraz. Chodzi o piłkarską akademię. Transakcja ta może dziwić: właściciel Polonii nie zwykł oszczędzać na transferach, na piłkarskim rynku w skali kraju raczej nie ogranicza się w wydatkach. Tymczasem teraz inwestuje w młodzież.

- Przedstawiłem mu to racjonalnie: Czy on nie widzi tego, że płaci po milion euro za Sobiecha czy Sadloka, a przecież takich chłopaków może sam sobie wychować? Nie lepiej ściągnąć do siebie takiego zawodnika w wieku 14 lat i szkolić go na własnych warunkach? Druga kwestia jest taka, że na jego pieniądzach żerują menedżerowie i ci wszyscy, którzy nie powinni tych pieniędzy mieć, a potem i jeszcze przedstawia się go w mało pozytywnym świetle. Na szkoleniu młodzieży może tylko zyskać - twierdzi Kozielski.

Akademia ma być spółką (akcyjną lub z o.o.), której większościowym udziałowcem będzie klub Polonia Warszawa. Drugim udziałowcem zostanie Kozielski. Formalności mają być załatwione jeszcze w tym tygodniu. Z naszych informacji wynika, że Wojciechowski ma wpompować na jej funkcjonowanie około 1 mln zł.

- Zamysł jest taki, by ściągnąć największe talenty z naszego regionu, a docelowo z całego południa Polski. Ja jestem wprawdzie człowiekiem majętnym, ale nie mam takich pieniędzy, które pozwoliłyby na odpowiedni poziom szlifowania młodych talentów. To dla mnie nie ten rozmiar buta... - przyznaje Kozielski, który przez pewien czas szkolił młodzież dla Odry w Wodzisławskiej Akademii Piłkarskiej na bazie należącego do niego Gosława Jedłownik. Ten jednak został zlikwidowany, a sekcję piłki nożnej przeniesiono z Gosława do GKS-u 1962 Jastrzębie. Akademia Piłki Nożnej Polonia Warszawa, bo taką nazwę przyjmie szkółka, formalnie zajmie miejsce zlikwidowanej sekcji piłkarskiej KS Gosław Jedłownik.

Nowa szkółka budowana będzie zatem od zera. Nabór do niej ma rozpocząć się na dniach. Szkolenie ma obejmować młodzież w wieku 8-16 lat. Wabikiem mają być: dobra baza treningowa, klasy sportowe, psycholog, lekarz i masażysta na miejscu, dostęp do porządnego sprzętu, zatrudnienie specjalistów np.od aerobiku. Trenowaniem mają zająć się szkoleniowcy z regionu, natomiast ich selekcją i nadzorem nad nimi mieć będą trenerzy pracujący w Polonii: Andrzej Sikorski (ojciec byłego piłkarza Górnika Zabrze Daniela) oraz Piotr Stokowiec.

Ruch Kozielskiego, który jest właścicielem spółki GKS 1962 Jastrzębie, współwłaścicielem Zagłębia Sosnowiec, a do niedawna był mocno związany z Odrą, potęguje tylko zarzut zaangażowania w zbyt wiele klubów naraz. - W Jastrzębiu oddam część akcji stowarzyszeniu, nie będę właścicielem. W Sosnowcu jest temat połączenia sportu w jedna spółkę na wzór Tychów. To też się może szybko wyjaśnić - przekonuje.

Nie ma problemu z tym, że na Śląsku będzie szkolona młodzież na potrzeby warszawskiego klubu. - Młodzian zawsze jest szkolony na potrzeby tego kogoś, kto zaoferuje mu więcej po skończeniu wieku juniora. Czy np. Gwarek Zabrze szkoli dla śląskich klubów czy bardziej dla Bundesligi? - pyta Kozielski.

Nie ma obaw, że współpraca z Wojciechowskim może znaleźć szybszy od przewidywanego finał. Właściciel Polonii oczekuje wyników tu i teraz, jest nastawiony na szybki efekt, czego dowodem są chociażby liczne zmiany na ławce trenerskiej Polonii. - Nie liczę na jego nieograniczone zaufanie, bo to jest człowiek wymagający. On wie, co chce z tego mieć. Mamy 3-4 lata na to, żeby było widać efekty naszej pracy. Pierwszych, mniejszych efektów, Wojciechowski szukał będzie już w drugim roku działalności... - mówi Kozielski.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1QZkSdcRe
August

Postprzez Dobromir01 2011-06-28, 9:09 pm

No to już wiemy dlaczego Kozielski tak mało angażuje się w działanie dla Zagłębia. Nasz klub przejmuje młodzież z APN'u , Czarnych - a Dario zamiast organizować szkolenie w Zagłębiu kroi sobie własna akademie w Jedłowniku.
Kozielski oddaj te akcje co masz za darmo Miastu i idź własną drogą , oby jak najdalej od ZS. :czerwona:
Dobromir01

Postprzez cronos 2011-06-29, 8:46 am

Właściciele siedza cicho a, w klubie Dziadostwo, bieda i nedza.Brawo Panowie właściciele. Nawet Kozielskiemy nieudało się wypromować Ogórków z Jodłownik . Wychowanków wysłali na wypożyczenia a chciał promowac Ogorka Grabowskiego, Markiewicza, nie wspomne o reszcie ciekawych Kopaczy
cronos

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników