Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2011-06-19, 4:15 pm

Frgment z artykułu na głównej:

(...) możemy zakładać, że miliona złotych, jakie Miasto przekazało Zagłębiu z tytułu dokapitalizowania Spółki, już nie ma. To tragiczna wiadomość, bo w tegorocznym miejskim budżecie na cały sport kwalifikowany pozostało zaledwie 200 tysięcy złotych (...)

No i tak to jest jak przez ostatnie lata żaden Prezes nie wyparcował różnych źródeł finansowania.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-06-19, 5:17 pm

Kol. PawelK - zgadzam sie w 300% ze okres włoski w Zaglebiu nie został wykorzystany
przez owczesna ekipe pracujaca w Klubie wowczas Zaglebie miało warunki na to aby
awansowac - przeciez sam Motto - załatwił sprawe przyjscia Berka do Zagłebia.
Okres włoski - przechlapane.
Nie odwracam kota ogonem z tym Nowym Tomyslem - znam ten grajdoł - awans tej
Polonii to nie jest dobry przykład sam doskonale wiesz ze nawet w tej II lidze trzeba
miec Kase aby funkcjonowac. Przepraszam ale nie odwracam.
Pozdrawiam tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez cronos 2011-06-19, 5:33 pm

Panowie, bez składu , bez kasy a jescze jak PZPN zatwierdzi reorganizacje to My będziemy piłkarskim grajdołem i nawet nie widac światełka w tunelu
cronos

Postprzez August 2011-06-19, 6:21 pm

Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale siłą rzeczy serwis 100% publikując wypowiedź Pani Wiceprezydent pokazał dobitny przykład na niekompetencję i tumiwisizm Górskiego i jego świty odnośnie klubu. No bo jak po wpompowaniu iluśtam milionów złotych publicznej kasy, wejściu do spółki, desygnowaniu swoich prz,edstawicieli do Rady Nadzorczej, panienka piastująca wysokie stanowisko w Mieście, może powiedzieć, że ma w tej chwili niewielką wiedzę na temat tego, co dzieje się w Zagłębiu ? Przecież to słowa kompromitujące ją, Kazia i jego przydupasów. Bo to oznacza, że dawali publiczną kasę bez żadnej kontroli. Mieli to po prostu gdzieć. Problem się pojawiał tylko wtedy gdy ta się kończyła i trzeba było dawać kolejne. Sytuacja, którą tym sposobem wytowrzyło MIasto, o charakterze korupcjogennym, , sama w sobie zapewne była przyczynkiem do tego, że wydawano ją jak chciano mając w dupie klub i kibiców.
August

Postprzez Lars 2011-06-19, 7:05 pm

cronos napisał(a):W PIERWSZYM ZESPOLE JUNIORZY, A W DRUGIEJ DRUZYNIE (CZARNYCH ) KTO?
BO MNIE SIE WYDAJE ŻE ZATRZYMAĆ TU KOGOKOLWIEK BEDZIE TRUDNO, MŁODZI MAJA MENADZERÓW A CI COŚ LEPSZEGO IM ZNAJDĄ. BEZ KASY PWWNA RÓWNIA POCHYŁA.W 200TYSIĘCZNYM MIEŚCIE NIE MA HOKEJA , PIŁKI, SIATKÓWKI A MY BĘDZIEMY LATAMI ŚPIEWAĆ BYŁO JEST I BEDZIE...... TYLKO GZDIE?
POZDRAWIAM

pisałem, że będą Nas lać w drugiej lidze...ale fakt faktem, że to drugoligowe lanie, to nic w porównaniu, jak dwójka będzie lana w IV lidze.
Miało być fajnie a wyszło jak zawsze. Mieliśmy grać w I lidze, mieć dobrych piłkarzy, a rezerwy ogrywać młodzież. Czarnych zniszczono, a dwójka Zagłebia w ciągu dwóch lat, z wypracowanego IV-ligowego kapitału dla ogrywania młodzieży, poleci do A klasy. Więc z dzisiejszej perspektywy połączenie nie miało sensu, bo można było zgłosić Zagłebie II do klasy A, a takto i nie ma Czarnych i nie ma kto grać w rezerwach ZS.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez August 2011-06-19, 7:23 pm

Lars napisał(a):Więc z dzisiejszej perspektywy połączenie nie miało sensu, bo można było zgłosić Zagłebie II do klasy A, a takto i nie ma Czarnych i nie ma kto grać w rezerwach ZS.

Bardzo trafne choć smutne spostrzeżenie.
August

Postprzez cronos 2011-06-19, 7:54 pm

I dotego Grabara to mi się żle układa. Oby Grabarz nie był grabarzem ZS (wraz z Prezesem), a swoja droga Szatan, Hytry Grabara co za ironia
cronos

Postprzez Onslow 2011-06-19, 8:00 pm

Bracia !!!!
O co tu q..wa chodzi gorzej już być nie może nie wyobrażam sobie nowego sezonu przecież spadniemy z tej ligi zamiast awansować. Do czego mają dążyć te działania? |Panie prezesie wyprowadzenie klubu na "plus" nie jest kwestią roku czy 2 lat, pozatym po Pana wizji klub bedzie w V lidze ale bedzie na plusie bez długów- nie o to tu chodzi!
Mam pytanie czy nie warto było "ciągnąć" usługę zwaną Zagłębie Taxi ? przecież przy dobrym załóżeniu wyszlibyśmy na + a tak to jeszcze podatek trzeba było zapłacić pozatym mało kto mógł i może się pochwalic swoimi taksówkami.
Pozatym chciałem zapytać przychodząc do Zagłębia mówił Pan że swoje już zarobił (oczywiście nie dosłownie) i że chce Pan pomóc z sentymentu...
Uważam że też moge ten klub poprowadzić za połowe Pana pensji ale przynajmiej bedzie miał jakąś przyszłość, wiadomo każdy ma swoją wizję ale Pana wizja jest niezrozumiała całkowicie nie można oszczędzać na graczach.
Onslow

Postprzez August 2011-06-19, 8:13 pm

Lachowski dobrze podsumował Adamczyka. Jego "wizja" (o ile to można nazwać wizją) nie gwarantuje czegokolwiek.
August

Postprzez August 2011-06-19, 8:20 pm

PawełK napisał(a):Redukcja zobowiązań krótkoterminowych nie mogła oprzeć się wyłącznie na budżecie, lecz została częściowo prolongowana i przesunięta w czasie

Wygląda na to, że Adamczyk okłamał radnych, być może i Prezydenta z Zastepcami i urzednikami bo jedynie prolongował czyli oddalił w czasie termin spłaty zobowiązań. A to oznacza, że całe obniżenie zadłużenia to jedynie manewr polegający na przeksięgowaniu części dłu z krótko- na długoterminowe. I stąd zmniejszyły mu się zobowiązania krótkoyterminowe. Maruś to nie tylko marny Prezes i głupek ale i kłamczuszek.
August

Postprzez PawełK 2011-06-19, 8:24 pm

Takie małe podliczenie przychodów i rozchodów

Z relacji prezesa na komisji dowiadujemy się, że zadłużenie wymagalne (krótkoterminowe) zmniejszyło się z 2,8 mln zł do 1,1, czyli o 1,7 mln zł. Zatem...

Przychody:
+ 1,1 mln zł podniesienie kapitału akcyjnego
+ 12 x 33 tys zł od sponsorów = 396 tys zł
+ 1 mln zł dokapitalizowanie w marcu
+ 50 tys zł COMARCH
+ przychody z biletów 16 x 1500 x 8 zł = 192 tys zł (to wersja bardzo optymistyczna i przyjąłem średnią cenę za bilet około 8 zł)
+ 400 tys zł pożyczka od miasta

Ogólnie: blisko 3,1 mln zł

Koszty:
12 x 138 tys zł opłacenie pensji zawodników = 1,65 mln zł
6 x 40 tys zł (koszta utrzymania zarządu i administracji - pol roku bo tyle jest dyrektor sportowy i Wizard) = 240 tys zł
17 x 3 tys zł = 51 tys zł (koszta wyjazdów biorąc pod uwagę średnią na wyjazd 3 tys zł)

Ogółem: blisko 2 mln zł

To tylko szkic rozliczeń, gdyż nie ma dokładnych danych, nie ma wiedzy na temat ile klub dołożył do organizacji spotkań, są też koszta stałe działalności (telefony, internet, prąd, woda, zakupy, paliwo do samochodów służbowych itp.). Nie ma danych na temat wynagrodzenia prezesa więc jest tylko rozliczenie za okres od stycznia do czerwca (6 miesięcy), nie ma danych dotyczących innych kosztów jak np. zgłoszenie 17 nowych zawodników (niby przyszli za darmo ale opłaty w PZPN trzeba zrobić). Nie ma też kosztów organizacji meczów (brak wiedzy na temat, który mecz był podwyższonego ryzyka a który nie).

Redukcja zobowiązań krótkoterminowych nie mogła oprzeć się wyłącznie na budżecie, lecz wychodzi na to musiała być częściowo prolongowana i przesunięta w czasie, bo jak można spłacić z 1,1 mln zł (różnica pomiędzy kosztami a przychodami bez uwzględnienia kosztów pozostałych, do których nie ma danych) aż 1,7 mln? Pomijając już fakt, że kwota zadłużenia krótkoterminowego z lipca 2010 jest dosyć niejasna do dziś i z czasem rośnie (początkowo mówiono o 300 tys zł przy podwyższeniu kapitału akcyjnego, w lutym 2011 to kwota blisko 2 mln zł, a na komisji z 15 czerwca 2011 to 2,8 mln zł).

Edit: Sroki August musiałem usunąć wcześniej posta gdyż nie uwzględniłem kilku danych.
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-06-19, 8:27 pm

PawełK napisał(a):Edit: Sroki August musiałem usunąć wcześniej posta gdyż nie uwzględniłem kilku danych.

Wiele to nie zmienia. Adamczyk jest kompletnym zerem
August

Postprzez PawełK 2011-06-19, 8:30 pm

Zaznaczam, że nie jest to jakiś bilans tylko proste rozliczenie w oparciu o dane, które mieliśmy okazję poznać na komisji.
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-06-19, 8:32 pm

PawełK napisał(a):Zaznaczam, że nie jest to jakiś bilans tylko proste rozliczenie w oparciu o dane, które mieliśmy okazję poznać na komisji.

Po prostu analiza, ale niezwkle cenna mając na uwadze że to "zero" nie raczyło kibicom przekazać żadnych informacji.
August

Postprzez PawełK 2011-06-19, 8:39 pm

August napisał(a):
PawełK napisał(a):Zaznaczam, że nie jest to jakiś bilans tylko proste rozliczenie w oparciu o dane, które mieliśmy okazję poznać na komisji.

Po prostu analiza, ale niezwkle cenna mając na uwadze że to "zero" nie raczyło kibicom przekazać żadnych informacji.

Na jednym z serwisów internetowych pojawił się wywiad z prezesem.
PawełK
pyszałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna