Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez mason 2011-06-14, 9:47 pm

Trenera nie ma bo zapewne czekają na wieści z Kielc bo tam ciągle na dwoje baka wróżyła ;-)
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez Adamek182 2011-06-15, 5:57 am

Prawda,z całej ekipy szkoda Sukera,choć niewiele wiadomo o jego umiejętnościach. Dwa mecze po pół roku przerwy i jedna bramka. Chyba źle nie było. Niestety to nie koniec,teraz zobaczymy kto nie będzie chciał siedzieć w tym budelu z własnej woli. Najbardziej zaboli odejście Vlada i Szlakotina,Pietrzak też z jego wypowiedzi wynikał że za żadne skarby nie chciał by wracać do Zagłębia. Niebawem sie wszystko wyjaśni,ale na bank będziemy mieli znowu druzynę w budowie...i jak co roku od jakiegoś czasu"drużynie trzeba dać czas na zgranie,nie da się zrobić w jeden sezon drużyny która będzie wygrywała wszystko...'
Adamek182

Postprzez August 2011-06-15, 7:52 am

Problem już nawet nie w entej przebudowie zespołu ale ogólnej biedzie. Odejście Bednara i sprzedaż Szlakotina to raczej efekt tego, że klubu już nie stać na utrzymywanie takich zawodników. Miasto pienądze już w tym roku dało, sponsorów nie widać, pewnie i Budecon odejdzie bo co ma z dawania jakiejkolwiek kasy na cuś takiego a o Panach KK nie wspomnę. A pewnie długi wobec Szatana, byłych zawodników i Bóg wie kogo jeszcze, są spore. Bć może Adamczyk nie zatrudnił jeszcze trenera bo nie ma za wiele do zaoferowania. . Dlatego nie spodziewajmy się jakich sensownych transferów.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2011-06-15, 8:20 am

No, tak. Ale przecież nie od dzisiaj pojawiają się głosy: zmiany w "silniku klubowym", czyli w centrum życia i zarządzania. To za tym idą zawodnicy, którzy markują grę itd. Owszem, nie jest to łatwe - bo choćby za Włochów jakaś część tego właśnie "silnika" chyba nie miała pojęcia, że klub jedzie korupcyjnie (być może; w każdym razie zawodnicy oskarżeni o korupcję ponoć zeznawali, że działo się to tak, by Zarząd się nie dowiedział).Niemniej, nawet jeżeli to prawda, że Zarząd nie wiedział - to i tak jakoś w tryby tego silnika (dyrektor, trener) wdarły się te zepsucia. Otóż - bez zmiany tego silnika, nieraz przecież już to tu padało - nieważne, czy zmienią 15 czy 5 zawodników, takiego czy innego trenera, nawet prezesa. Czy i gdzie więc są szanse na zmianę tego centrum życia i zarządzania?
Blajpios

Postprzez August 2011-06-15, 9:00 am

Blajpios napisał(a):Otóż - bez zmiany tego silnika, nieraz przecież już to tu padało - nieważne, czy zmienią 15 czy 5 zawodników, takiego czy innego trenera, nawet prezesa. Czy i gdzie więc są szanse na zmianę tego centrum życia i zarządzania?

No właśnie chodzi przecież o Prezesa. Najważniejszą z punktu funcjonowania Spółki, osobę w klubie. Bez postawienia na dobrego fachowca, nic się w klubie nie zmieni. A po roku "działalności" Adamczyka można stwierdzić, że nie jest on żadnym fachowcem. Dlatego sama w sobie czystka kadrowa nie jest już żadnym problemem. I raczej nie widzę szans na jakiekolwiek zmiany póki Miastem rządzi Górski.
August

Postprzez Blajpios 2011-06-15, 9:47 am

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Otóż - bez zmiany tego silnika, nieraz przecież już to tu padało - nieważne, czy zmienią 15 czy 5 zawodników, takiego czy innego trenera, nawet prezesa. Czy i gdzie więc są szanse na zmianę tego centrum życia i zarządzania?

No właśnie chodzi przecież o Prezesa. Najważniejszą z punktu funcjonowania Spółki, osobę w klubie. Bez postawienia na dobrego fachowca, nic się w klubie nie zmieni. A po roku "działalności" Adamczyka można stwierdzić, że nie jest on żadnym fachowcem. Dlatego sama w sobie czystka kadrowa nie jest już żadnym problemem. I raczej nie widzę szans na jakiekolwiek zmiany póki Miastem rządzi Górski.

Tak. Tylko jednocześnie - prezes, to chyba mało. Ten "silnik", o którym piszę, to ludzie decyzyjni co do koncepcji rozwoju. Fakt, że jest kimś takim prezes. Jeżeli jest dobry, bardzo dobry, to nawet, jeżeli "decyzyjni", Rada Nadzorcza ale "faktyczna" nie do końca wierzą czy chcą jakiegoś wielkiego rozwoju, tylko dają jakąś kasę, to może przeprowadzać zmiany skuteczne i doprowadzać, że zachcą rozwoju. Tyle, że nawet wtedy - musi mieć mocną pozycję u "decyzyjnych". No i decyzyjni - muszą być obojętni na to, co dzieje się wewnątrz, gdy pozostaje w ramach "nie ma skandalu, nie ma zagrożenia bankructwem" - muszą nie mieć niejasnych interesów, urabiania opinii publicznej, wyborów, posiadania słupów i parawanów w postaci "właścicieli - słupów" itd. Tym bardziej - że jest jeszcze drugie "gniazdo szerszeni": czyli polski korupcjo-system piłki nożnej, PZPN.
Tak więc - Prezes jest oczywiście bardzo ważny, bo to centrum decyzyjne, taktyczne, konkretynch decyzji rozwojowych. Ale Zagłębiu, by warto było się tym emocjonować, to potrzebne są wyraźne zmiany w centrum decyzyjnym, jednoznaczność w warstwie własnościowej, jednoznaczność zmiany polityki na rozwojową a nie "balansowanie w błocie" - łącznie z konsekwencją realizacji tej zmiany na tym poziomie, potem idzie prezes i dopiero w tej łączności da się przewalczyć różne marazmy, "spółdzielnie", opory np. wśród piłkarzy nie chcących awansu. Bo na razie - jak ich rozliczać, jak albo nie chcą albo przynajmniej się go boją sami decydenci (i to wyżsi, niż sam Prezes - bo tak naprawdę, to nawet nie wiemy, czy rzeczywiście Prezes nieudacznik, czy raczej cynik kompletny, czy tylko nie zdołał się przebić przez meandry decyzyjnych).
Blajpios

Postprzez August 2011-06-15, 9:58 am

Blajpios napisał(a):Tak. Tylko jednocześnie - prezes, to chyba mało. Ten "silnik", o którym piszę, to ludzie decyzyjni co do koncepcji rozwoju. Fakt, że jest kimś takim prezes. Jeżeli jest dobry, bardzo dobry, to nawet, jeżeli "decyzyjni", Rada Nadzorcza ale "faktyczna" nie do końca wierzą czy chcą jakiegoś wielkiego rozwoju, tylko dają jakąś kasę, to może przeprowadzać zmiany skuteczne i doprowadzać, że zachcą rozwoju.

Od sformułowania koncepcji jest Zarząd, który akceptuje bądź nie, Rada. Ale niech mi ktoś pokaże jakikolwiek dokument sformułowany przez Adamczyka. Cała koncepcja sprowadza się do uzyskania i wydojenia kasy z Miasta. I tylko ostatnie półrocze to pokaazało, gdzie zakontraktowano kilkunastu nowych grajków, którzy okazali się w większości jeszcze bardzie mierni od poprzedników. Dzisiaj o zawodniku "klasy" Pajączka możemy tylko pomarzyć.
August

Postprzez Blajpios 2011-06-15, 10:16 am

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Tak. Tylko jednocześnie - prezes, to chyba mało. Ten "silnik", o którym piszę, to ludzie decyzyjni co do koncepcji rozwoju. Fakt, że jest kimś takim prezes. Jeżeli jest dobry, bardzo dobry, to nawet, jeżeli "decyzyjni", Rada Nadzorcza ale "faktyczna" nie do końca wierzą czy chcą jakiegoś wielkiego rozwoju, tylko dają jakąś kasę, to może przeprowadzać zmiany skuteczne i doprowadzać, że zachcą rozwoju.

Od sformułowania koncepcji jest Zarząd, który akceptuje bądź nie, Rada. Ale niech mi ktoś pokaże jakikolwiek dokument sformułowany przez Adamczyka. Cała koncepcja sprowadza się do uzyskania i wydojenia kasy z Miasta. I tylko ostatnie półrocze to pokaazało, gdzie zakontraktowano kilkunastu nowych grajków, którzy okazali się w większości jeszcze bardzie mierni od poprzedników. Dzisiaj o zawodniku "klasy" Pajączka możemy tylko pomarzyć.

Ale ja nie wiem, skąd mam wiedzieć, co sensownego Zarządowi czy Radzie? I kto z nas wie. Fakt, że nie przedstawianie czegoś, zwłaszcza gdy się zapowiadało - na forum publicznym, też coś mówi, ale nie jest rozsrzygające. Dlatego - nie jest do końca rozstrzygające dla mnie, czy w ogóle nie ma szans rozwoju M. Adamczyka (tak jak - nie poniżałem L. Ojrzyńskiego i nie twierdzę, że na pewno nic nie osiągnie: bo podejrzewam, że miał sygnał, iż dobrze robi nie prowadząc do awansu nie tylko od Korony, że go może najmą - ale i od Zagłębia przede wszystkimm. I chyba najpierw od Zagłębia). Tak też - jeżeli od Rady, Zarządu płynie taki sygnał, jaki płynie: to i Adamczyk może tak prezesować jak prezesuje i nie ma jednoznacznej odpowiedzi, że nie umie inaczej. Jakkolwiek - podejrzenie, patrząc na to, co robi, to oczywiście, że jest wyraźne. Ale - hipoteza a teoria nawet, to różnica, co dopiero - hipoteza a fakt.
Powtarzam. Moim zdaniem - jeżeli z Zarządu, Rady Nadzorczej, Właściciela nie popłynie jednoczny - nie pokrętny jak cały ten układ - sygnał: czas na faktyczne zmiany i rozwój, to nawet zmiana prezesa jest drugorzędna, cząstkowa (jakkolwiek ważna).
Blajpios

Postprzez August 2011-06-15, 10:37 am

Blajpios napisał(a):Ale ja nie wiem, skąd mam wiedzieć, co sensownego Zarządowi czy Radzie?

Blajpios napisał(a):Powtarzam. Moim zdaniem - jeżeli z Zarządu, Rady Nadzorczej, Właściciela nie popłynie jednoczny - nie pokrętny jak cały ten układ - sygnał: czas na faktyczne zmiany i rozwój, to nawet zmiana prezesa jest drugorzędna, cząstkowa (jakkolwiek ważna)

A powinieneś już to wiedzieć. Ty, ja i inni kibice. Na to Pan Preze miał rok czasu. To dość sporo czasu. Zmiana Prezesa może być co najwyżej spóźniona natomiast sam w swojej istocie nie może być drugorzędna.
August

Postprzez Blajpios 2011-06-15, 11:40 am

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Ale ja nie wiem, skąd mam wiedzieć, co sensownego Zarządowi czy Radzie?

Blajpios napisał(a):Powtarzam. Moim zdaniem - jeżeli z Zarządu, Rady Nadzorczej, Właściciela nie popłynie jednoczny - nie pokrętny jak cały ten układ - sygnał: czas na faktyczne zmiany i rozwój, to nawet zmiana prezesa jest drugorzędna, cząstkowa (jakkolwiek ważna)

A powinieneś już to wiedzieć. Ty, ja i inni kibice. Na to Pan Preze miał rok czasu. To dość sporo czasu. Zmiana Prezesa może być co najwyżej spóźniona natomiast sam w swojej istocie nie może być drugorzędna.

No, bez przesady. Nie roszczę sobie pretensji do znajomości wszystkich ważnych dokumentów, jakie Prezes przedstawia na Radzie. I chyba nikt z kibiców tak nie myśli (mam nadzieję) - i na pewno nie August.
Co do tych, które powinniśmy znać, zwłaszcza tych zapowiadanych: oczywiście, to jest jakaś kompromitacja, ale - tak jak o tym właśnie pisałem - jeszcze nie dająca podstaw do jednoznacznego rozstrzygnięcia, oceny Prezesa, jakkolwiek na pewno wielki minus, że mając np. "tajną misję od zarządu, tajne rozstrzygnięcia" - nie umie tego przeprowadzić (już prawdopodobnie L. Ojrzyński lepiej to rozgrywał). Rzecz w tym bowiem, że właśnie nie jest wykluczone, że te decyzyjne kręgi rzekły: nie awansować - i Zagłębie lepiej lub gorzej to robiło. Wszystko to jedank padło - w szemranej atmosferze, wśród kolesiów, z puszczaniem perskiego oka do kibiców "a jakże, walczymy o awans najpoważniej w świecie". Otóż - o zmianę tego, choćby w kierunku (tak od dwóch lat lub więcej piszę) - napisania, że nie stać na awans itd, niemniej jasno i konsekwentnie. A sprawa Prezesa w tym sensie drugorzędna, choć podstawowej wagi - że ta sprawa Prezesa idzie za kierunkiem Zarządów. Wejście tu na szczerość - oraz konsekwencja - byłyby szczególnie ważne. Bo reszta, nawet tak ważna jak praca Prezesa, na tym właśnie bazuje... Ale, nie ma co spierać się w nieskończoność. Z Prezesem, czy bez, z maturą czy nie: szukajmy tego, co Zagłębiu szansę daje największą w danej sytuacji.
Blajpios

Postprzez August 2011-06-15, 11:48 am

Blajpios napisał(a):No, bez przesady. Nie roszczę sobie pretensji do znajomości wszystkich ważnych dokumentów, jakie Prezes przedstawia na Radzie. I chyba nikt z kibiców tak nie myśli (mam nadzieję) - i na pewno nie August.

Dokumentów strcite nie, ale zaprezentowania jej kibicom przez Prezesa jak najbardziej. No i odczucia, że jakaś koncepcja jest wprowadzana w życie.
August

Postprzez cronos 2011-06-15, 12:18 pm

Wariant oszczednosciowy Grabara i jak co roku walczymy o awans.
Tylko kto wte bajki uwierzy PREZESIE. Nakupicie znów "ogórków" i jazda po I lige.
BRAWO
cronos

Postprzez Adamek182 2011-06-15, 5:06 pm

Powiem wam panowie że patrząc na ten wariant oszczędnościowy jakim jest trener czarnych widzę coś co bardzo mocno zmieniło by podejście kibiców. Gramy takim składem jak Strojek,Białek,Marek,Stefański,Sierczyński,Cyganek,(Pietrzak),Grunt,Wściubiak i reszta młodych,walczących.A Kibice muszą się przestawić z wiecznej bajki jaką jest "WALCZYMY O AWANS!!!" na trzymanie kciuków o utrzymanie. Jakie plusy tego? Ano takie że Ci chłopcy są bardzo zdolni i wydaje mi się że utrzymanie w środku ligi było by wynikiem minimalnym. A chęci do gry? Takich chłopaków motywować raczej nie trzeba. Podobno młodzierzy zdolnej w naszym rejonie nie ma.......jak się nie chce widzieć to się jej poprostu nie zobaczy. Fuzja z czarnymi,i mamy dodatkową ekipę młodziutkich zdolnych jak P.Domański. A każdy wynik powyżej spadku był by witany owacją na stojąco!! Czy warto kolejny sezon czekać na kolejną pozycje od 3 do 6 i wydawać multum kasy na "świetnych " zawodników których lata świetności juz minely,albo chłopy chcą się odbudowac po kontuzjach?Kolejnych najemników? A może jednak chłopcy dla których występy z herbem Zagłębia na klacie to spełnienie marzeń?
Adamek182

Postprzez jackie57 2011-06-15, 5:49 pm

Wielka Oszcz? Hehehehehehe....Ile lat każe się jeszcze czekać kibicom na awans Zagłębia do I ligi? Bez kilku zawodników zdecydowanie lepszych od aktualnych grajków, kolejny rok znów trzeba będzie spisac na straty.
jackie57

Postprzez Adamek182 2011-06-15, 6:34 pm

Wybiorą walkę o awans? Hehehe,wybacz kolego ale właśnie znowu straciliśmy połowę drużyny i trenera!Nie przypomina Ci to czegoś??? Dostaniesz nazwiska dwóch emerytów,dołożymy starymi średniakami z doświadczeniem ekstraklasowym,i znowu bedziesz przychodził na Ludowy oglądać droge do awansu(naiwniak)a Ja bede siedzial na przeciwko(naiwniak nr2). Ale z tego nic nie będzie poraz kolejny.
Adamek182

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna