D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez August 2011-05-18, 4:14 pm

Blajpios napisał(a): to jest jedno z logicznych już przypuszczeń czy tłumaczeń

Może tak być, nie musi. Faktem jest, że wszystko wyglądało nieciekawie za czasów Kris, wygląda i dziś.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2011-05-23, 10:04 pm

(...)
Dariusz Kozielski, który do niedawna zasiadał z zarządzie spółki, stracił wiarę. Uważa, że w tej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest ogłoszenie upadłości spółki. - Wszyscy dookoła chcą, żeby Odra istniała, ale nikt nie chce dać kasy. To o co tu chodzi? Tu upadłość powinien był ogłosić każdy poprzedni zarząd. Spółka powstała z kapitałem zakładowym 500 tys. zł, a od stowarzyszenia od razu przejęła kilkumilionowy dług - macha ręką Kozielski.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1NDBo7yXK

No proszę, wygaląda na to, że Super-Dario nie da rady. A już liczyłem na pełne dramaturgii mecze w przyszłym sezonie...
August

Postprzez Onyx 2011-05-24, 11:44 am

Do coraz to niecodziennych sytuacji dochodzi w Wodzisławiu Śląskim. Nie ma szans na wynajęcie autokaru, dlatego do Ostrowca Świętokrzyskiego drużyna chce jechać samochodami!

- Nie chcemy oddawać walkowerem meczu, tylko dograć rundę do końca. Dlatego rozpoczynamy wśród znajomych zbiórkę pieniędzy na środowy wyjazd. Jeżeli uda nam się zebrać przynajmniej 1500 złotych, wtedy pojedziemy... prywatnymi samochodami. Ta kwota powinna wystarczyć na zakup paliwa i jakiś posiłek - tłumaczy Jarosław Skrobacz.

Szkoleniowiec ma już plan działania w głowie. - Paweł Sibik pożyczy od pana Dariusza Kozielskiego busa na osiem osób, zapakujemy do niego sprzęt i 6 zawodników. Ja zabiorę swoim autem trzech chłopaków, podobnie trener bramkarzy Mirek Karpiuk i masażysta Piotr Kiełbasa. Zabiorę maksymalnie 14-15 piłkarzy. Wiem, że będzie to wyglądało jak karawana, ale nie mamy innego wyjścia - rozkłada ręce.

- Coraz mniej ludziom z Wodzisławia zależy na Odrze - dodaje ze smutkiem Skrobacz.
http://www.sportslaski.pl/nie-ma-kasy-n ... ,info.html

Tak się kończą "rządy" Kozielskiego we Wodzisławiu. Boję się, że po upadku Odry, co jest kwestią czasu zechce porządzić w Zagłębiu.
Onyx

Postprzez YOOSHKY 2011-05-24, 11:50 am

Taka "karawana" z Żagania prawie nas ograła, przynajmniej powinna...
YOOSHKY

Postprzez LucasUSA 2011-06-03, 2:19 am

Znalezione w internecie, zrodla nie podam z premedytacja ;-)

"Odra zamierza oddać walkowerem sobotni mecz z Pogonią Szczecin. To wspólna decyzja zawodników oraz sztabu szkoleniowego

- Musiałby się wydarzyć jakiś cud, żebyśmy pojechali. Do gry w sumie zostało nas 12 czy 13. Obiecywano nam pieniądze, a od trzech tygodni nikt nie zszedł do nas do szatni i nie porozmawiał na ten temat - mówi Szymon Jary, pomocnik Odry.

Odry na wyjazd nie stać. Koszty pobytu ekipy w Szczecinie mieli pokryć najpierw piłkarze Pogoni, a następnie zarząd szczecińskiego klubu. Ten ostatni wycofał się z tego pomysłu. - Ryzyko jest zbyt duże, by w imię solidarności sportowej płacić za podejrzenie o korupcję - uzasadnia prezes Pogoni Jarosław Mroczek.

Odra za namową działaczy Pogoni wysłała do PZPN nawet pismo z zapytaniem, czy tak sytuacja faktycznie rodziłaby podejrzenie o czyn korupcyjny. - Nie wiem, czy zdążą nam do piątku na nie odpowiedzieć - zastanawia się Dariusz Kozielski, były działacz związany z Odrą.

On nadal stoi na stanowisku, żeby mecz rozegrać. Liczy na to, że opłacenie transportu weźmie na siebie były prezes klubu Ireneusz Serwotka. - Uważam, że jest o co walczyć. Wracam z Warszawy, w piątek na pewno spotkam się z chłopakami. Przecież nie mogę powiedzieć piłkarzom, żeby rozjechali się już do domów. Właściciel mnie oskarży o to, że mu spółkę rozbroiłem. Jak ktoś wyda takie polecenie, to OK - mówi Kozielski."

Widac, gdzie "wlasciciel" Zaglebia spedza swoje "wolne chwile". No i widac, ze groszem nie smierdzi, bo jezeli Odra to taka dla niego pasja, dlaczego nie wyciagnie z kieszeni jakies 5 tysiecy i nie zafunduje swoim "bylym" pupilkom wyjazdu? Po prostu gosc jest cienki finansowo, za to lubi duzo gadac i obiecywac - czym predzej nastepny cwaniak dorobkiewicz z pustymi kieszeniami sie od nas odp... tym lepiej na tym klub wyjdzie.
LucasUSA

Postprzez mariusz76 2011-06-03, 9:23 am

Dajcie już spokój z tą Odrą !!! Jeszcze nie dawno każdy życzył im źle a teraz wszędzie gdzie nie wejdę pisze o transporcie, hotelu i walkowerze. A w D**e ich mam, jak my mieliśmy problemy to nikt się tym nie interesował i nikt nie chciał pomagać... Powstaliśmy na nowo z popiołów, dzięki nam naszej wierze a potem pojawili się prezesi i spółki!!! A K. to biznesmen to nie dziwcie się że nie chce dołożyć grosza bo tacy chcą tylko zarabiać i liczyć zyski.
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez PawełK 2011-06-03, 10:17 am

mariusz76 napisał(a):Dajcie już spokój z tą Odrą !!! Jeszcze nie dawno każdy życzył im źle a teraz wszędzie gdzie nie wejdę pisze o transporcie, hotelu i walkowerze. A w D**e ich mam, jak my mieliśmy problemy to nikt się tym nie interesował i nikt nie chciał pomagać... Powstaliśmy na nowo z popiołów, dzięki nam naszej wierze a potem pojawili się prezesi i spółki!!! A K. to biznesmen to nie dziwcie się że nie chce dołożyć grosza bo tacy chcą tylko zarabiać i liczyć zyski.

Tu raczej nie chodzi o litowanie się nad Odrą, lecz o powiązanie współwłaściciela Zagłębia Pana Kozielskiego z nimi. Chodzi też zapewne o to, że nie inwestując nawet drobnych kwot (tutaj chodzi o ich wyjazd do Szczecina na mecz) wystawia sobie świadectwo i daje argument, aby twierdzić iż do kasy Zagłębia też nic nie włoży. Trzeba również przytoczyć tutaj kwestię owego miliona złotych jaki mają współwłaściciele Kozielski-Książek uregulować z tytułu podwyższenia kapitału akcyjnego Zagłębie S.A.

O powstaniu z popiołów to może mówić Lechia Gdańsk, a nie Zagłębie. Co do biznesmenów i ich liczenie zysków, to powiedz mi który klub w Polsce generuje zysk? Tylko w Ekstraklasie kluby mogą liczyć na pieniądze z tytułu występowania na najwyższym szczeblu, lecz budowanie budżetu na tylko tych pieniądzach nie gwarantuje utrzymania w lidze! Poza tym w świecie biznesu to kluby są jak święte krowy, często gęsto bazując na miejskich pieniądzach lub miejskiej pomocy (koszta utrzymania stadionów i wynajmu ich klubom za grosze). Ja też chciałbym założyć firmę, za wynajem lokalu płacić jak za frytki, a do tego dostawać dotacje/pomoc z miasta. To nie są zakłady pracy chronionej! Obowiązkiem gminy jest dbać o dobro jej mieszkańców, a nie przesuwać jakichś środków w budżecie aby ratować klub (spółkę), zamiast wyremontować drogę lub wybudować boisko. Niedługo może się okazać, że 100% akcji w Zagłębie S.A. będzie miało miasto, a tak być nie powinno... na dłuższy okres czasu.
PawełK
pyszałek

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-06-03, 7:58 pm

To co pisze PAWELK - rzeczwiscie nie powinno tak byc by miasto finansowało Klub
w 100 % ale przez krotki okres czasu mysle ze tak.
Media Warszawskie donosza in GIGANT w Extraklasie Legia Warszawa - do kupienia
Pan Walter - chce sprzedac Klub. Powód jest jeden i oczywisty za duzo KASY z innych
działalnosci dokłada do Legii - Klub nie samofinansuje sie i to jest problem nie tylko
Legii ale mysle ze całej pilki noznej w Polsce.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Onyx 2011-06-06, 10:09 am

PawełK napisał(a):O powstaniu z popiołów to może mówić Lechia Gdańsk, a nie Zagłębie.

O Zagłębiu można a nawet trzeba mówić, że tak powstało. Nie można przecież zapomnieć jak klub mozolnie w latach 90 odbudowywał się i piął w górę. Ówczesny entuzjazm ludzi związanych z piłą był niesamowity. Dlatego nie można o tym zapomnieć.
Onyx

Postprzez PawełK 2011-06-06, 10:40 am

Onyx napisał(a):
PawełK napisał(a):O powstaniu z popiołów to może mówić Lechia Gdańsk, a nie Zagłębie.

O Zagłębiu można a nawet trzeba mówić, że tak powstało. Nie można przecież zapomnieć jak klub mozolnie w latach 90 odbudowywał się i piął w górę. Ówczesny entuzjazm ludzi związanych z piłą był niesamowity. Dlatego nie można o tym zapomnieć.

Jeżeli chodzi o samo odbudowanie klubu to ok, zgadzam się. Nikomu nie odmawiam zapału, pracy itp. Lecz medal ma dwie strony... O ile z okręgówki dało się wyjść na opinii, że przyjeżdża Zagłębie i sraczka płynęła na tydzień przed meczem, o tyle w wyższych ligach awansowaliśmy poprzez układy i kupowanie meczów. Specjalnie podałem przykład Lechii, gdyż oni kopią sobie teraz w Ekstraklasie, tam gdzie każdy z nas by chciał widzieć Zagłębie Sosnowiec. I nie wnikam czy kupowali, czy tez nie itp. oni tam po prostu są, a my na 3 poziomie ze średnimi perspektywami na jakiś progres.

Wracając do tematu - G. Książek był w Gdyni na meczu...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-06-06, 10:46 am

PawełK napisał(a):Wracając do tematu - G. Książek był w Gdyni na meczu...

Nie dało się nakręcić jaiegoś interwió z Bossem ?
August

Postprzez Anakin 2011-06-06, 11:12 am

Ja mam nadzieję, że po doprowadzeniu Odry do upadku Pan Kozielski nie zechce się bardziej skupic na Zagłębiu
Anakin

Postprzez Onyx 2011-06-07, 7:51 am

PawełK napisał(a):O ile z okręgówki dało się wyjść na opinii, że przyjeżdża Zagłębie i sraczka płynęła na tydzień przed meczem, o tyle w wyższych ligach awansowaliśmy poprzez układy i kupowanie meczów.

Tak jak i Lechia. Co ostatnio wypłynęło. Różnica jest taka, że tam kibicami są znani politycy jak Kurski czy Tusk. Więc Gdańska nikt by nie tknął.
Onyx

Postprzez August 2011-06-07, 8:09 am

Młodemu Adamczykowi, Książkowi nie mówiąc już o pajacu z piekarni daleko do działań Baczyńskiego, Smulskiego czy starego Adamczyka z lat 90. Może to ludzie starej daty, ale w ich poczynaniach widać było zaangażowanie i serce oddawane dla klubu. Sam byłem świadkiem, jak chłopaki łazili po każdej możliwej firmie na terenie Zagłębia czy Katowic, gdy wiedzieli że decydentem jest ktoś z naszej strony, i żebrali o każdy grosz.
August

Postprzez Blajpios 2011-06-07, 1:20 pm

August napisał(a):Młodemu Adamczykowi, Książkowi nie mówiąc już o pajacu z piekarni daleko do działań Baczyńskiego, Smulskiego czy starego Adamczyka z lat 90. Może to ludzie starej daty, ale w ich poczynaniach widać było zaangażowanie i serce oddawane dla klubu. Sam byłem świadkiem, jak chłopaki łazili po każdej możliwej firmie na terenie Zagłębia czy Katowic, gdy wiedzieli że decydentem jest ktoś z naszej strony, i żebrali o każdy grosz.

No, cóż. To "starej daty" nie brzmi za ciekawie - bo nie tylko, że oznaczać może nieprzystosowanie do XXI wieku, gdzie praktycznie trzeba ludzi już na miarę połowy tego stulecia - ale także mocno, bardzo mocno znaczy zapewne tkwienie już nie tylko po uszy w świecie i mentalności PRLu i postPRLu. Ale fakt, że tego zaangażowania nie wolno nie dostrzegać, że potrafili "łazić po każdej możliwej firmie". Trzeba docenić - tyle, że nie marzyć, iżby młody Adamczyk mógł pójść tą drogą całościowo. Zaangażowania i serca oddawnego zaś klubowi - oczywiście, że należałoby się domagać. Wszakże sposobów realizacji tego - to trzeba wyglądać jednak zupełnie innych. Jakkolwiek i tu nie zaniedbując i starych sprawdzonych metod docierania do konkretnych ludzi. Może tylko bardziej systemowo przeglądając listy "kandydatów do odwiedzin perswazyjnych". Jeszcze za poprzedniego Prezesa sugerowałem, by np. gdy chwiała się sprawa eksperymentu taksówkarskiego nawiązać współpracę z człowiekiem, który w Dąbrowie zarejestrował sieć taksówek Zagłębie i próbował działać. Podobnie - ruszyć można do firm wszelkich, które mają w nazwie Zagłębie, tak w Sosnowcu, jak i nawet w Opolu się znajdzie i nic to, że to firma kamieniarska! Dalej - ruszyć do firm, które potrafią w swoich ulotkach, choćby na stronach internetowych napisać nie, że "działają na Śląsku", ale przynajmniej dodają "i w Zagłębiu". Wiem, że to temat już wałkowany i w zasadzie skreślony, gdyż w odpowiedzi na między innymi moje pytania w końcu się Zagłębie ustami Prezesa wypowiedziało, że nie ma szans na działalność związaną z regionem Zagłębia. To zaś, co wyprawiają - tylko potwierdza ten fakt. Niemniej - przecież nie piszę tego do nich, bo tu już od długiego czasu wiadomo, że nie ma sensu traktować ich zbyt poważnie. Piszę, ponieważ Kibic napisał, przedstawił swoją ocenę - więc warto się wymieniać opiniami w tym świecie; piszę - bo to taka wymiana opinii między nami.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników