Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2011-01-21, 8:11 am

No proszę, jakiś Dario "Kulczyk" Kozielski jest mobilny. Raz w Czechach na bijatyce, dzień później u Kazia na kawie. Z poniśzego text uwynika jasny przekaz. Kasa klubu przez najbliższe lata będzie mogła sie opierać w głównej mierze na publicznej mamonie z Miasta. Poza tym wiadomo, że klub nie jest w stanie samodzielnie stworzyć drużyny rezerw. Trza do tego rozpieprzyć Czarnych. No i widać, że texty na głównej redaguje kiep, który nie zna podstawowych zasad ortografii. Wstyd.

Na dzisiejszej Komisji Kultury, Sportu i Rekreacji poruszono kilka bardzo ważnych tematów - budżetu Zagłębia, drużyny rezerw i systemu szkolenia młodzieży.

Na komisji obecni byli przedstawiciele Zagłębia Sosnowiec: prezes Marek Adamczyk i współwłaściciel Dariusz Kozielski. Ostatnio doszło do zmiany w budżecie Gminy Sosnowiec, w którym znalazły się środki przeznaczone na Zagłębie, w wysokości 1 mln zł. Budżet na razie nie został uchwalony, a sternik Zagłębia zwracał uwagę, iż dla klubu najważniejsza jest stabilność. - Czy będzie to 1... czy 2, a może tylko 0,5 mln, ta informacja dla nas, jako firmy, jest bardzo ważna, jednak jeszcze ważniejszy jest fakt, czy będziemy mogli liczyć na identyczne dofinansowanie za rok i za kolejne dwa lata. Dzięki takiej wiedzy będziemy mogli stworzyć własny budżet i zaplanować najbliższe lata. Wtedy też będziemy mogli dokładnie określić o jakie cele możemy rywalizować i czy w razie braku dofinansowania musimy szukać oszczędności i decydować się na półśrodki - tłumaczył Radnym prezes Zagłębia, Marek Adamczyk.

Do sfery budżetowej nawiązał również Dariusz Kozielski, który podkreśla, iż Klub trzeba budować z głową. - Jeśli chcemy zbudować wielkie Zagłębie, to musimy wnieść się ponad podziały. Musimy dać impuls innym firmą :lol: z Zagłębia, dlatego liczę na Państwa zaangażowanie i pomoc. Razem z drugim z współwłaścicieli przekazujemy na klub określone kwoty, jednak zawsze podkreślałem, że im więcej jest sponsorów, tym przyszłość jest pewniejsza, bo w razie wycofania się kogoś, lub spóźnienia z zapłatą, są inni, którzy zapewniają stabilność. Duży sponsor jednego dnia może być, a drugiego już nie, dlatego Klub trzeba budować z głową. Zresztą duże firmy będzie łatwiej pozyskać, gdy wywalczymy awans do ekstraklasy. Teraz budżet musimy budować na lokalnym biznesie, jednak zdradzę, że rozmawiamy z potencjalnym inwestorem z Niemiec, w sprawie przejęcia części akcji, celem zapewnienia dopływu kapitału - przekonywał współwłaściciel Zagłębia. - Podkreślę to, co już wielokrotnie mówiłem. Chcę, by w Zagłębiu w większości grali wychowankowie. Taki system udało się wprowadzić w kilku europejskich klubach, a najlepszym przykładem jest Barcelona. Miasto wydaje ogromne pieniądze na utrzymanie obiektów, baza sportowa Zagłębia jest bardzo dobra. Chciałbym, żeby taka infrastruktura była w każdym mieście. Jest to kolejny powód, dla którego warto inwestować w sport, by mocną drużyną zachęcić młodzież do treningów. Im w wyższej lidze będzie Zagłębie, tym więcej młodych ludzi będzie garnęło się do piłki. Jeśli z czasem wprowadzimy w życie nasz plan i będziemy opierać kadrę na wychowankach, to pieniądze będziemy wydawać na chłopaków z Regionu i to jest najważniejsze - dodał.

Prezes Zagłębia odniósł się do sposobu finansowania zawodników. - Piłkarze są najważniejszą częścią działu handlowego naszej firmy. Rozmawiałem pod tym kątem z zawodnikami i starałem się im uświadomić, że w głównej mierze to oni odpowiadają za nasze przychody. W tej chwili wszystkie nowe kontrakty zawierane są według zasady, iż piłkarz ma zapewnioną premię za konkretny wyznaczony cel, czyli w tym sezonie jest to awans do I ligi. Przy dobrej grze i zaangażowaniu jest większa szansa na ściągnięcie dużych sponsorów. Wydaje mi się, że mamy grupę ludzi, która to rozumie i gwarantuje zaangażowanie - wyjaśnił Marek Adamczyk.

Sternik naszego Klubu zapowiedział, iż chce wzmocnić system szkolenia (sprawę poruszył Radny Mateusz Rykała). - Za prezesury Leszka Baczyńskiego Zagłębie Sosnowiec miało drużyny we wszystkich rozgrywkach młodzieżowych. W tamtych czasach takim osiągnięciem mogły poszczycić się jeszcze tylko dwa kluby Lechia Gdańsk i Wisła Kraków. W 1999 roku udało nam się awansować do II, aktualnie I ligi, składem, w którym tylko 3 piłkarzy nie było wychowankami. Wtedy ten system szkolenia się sprawdził, i teraz chcemy do tego wrócić. Dlatego chcemy, by w klubie było 8 drużyn młodzieżowych, od najmłodszych trampkarzy do najstarszych juniorów. Jesteśmy bardzo wdzięczni Akademii Piłki Nożnej, który w pewnym momencie uratowała to szkolenie, ale uważam, że teraz nasz Klub powinien przejąć najstarsze grupy. Rola APN byłaby ciągle bardzo duża, gdyż szkoliłaby „skrzatów”, ja tak przynajmniej nazywam najmłodszych piłkarzy między 6 a 10 rokiem życia. W dzisiejszej piłce nożnej jest to bardzo ważne zadanie - zapowiada sternik Zagłębia. - Chciałbym stworzyć odrębny pion, z własnym budżetem, który zajmie się szkoleniem młodzieży. Dodatkowo prowadzimy rozmowy z klubami z niższych lig w sprawie współpracy - kontynuuje prezes Marek Adamczyk. - Tutaj chciałbym nadmienić o innym projekcie, który chciałbym wprowadzić w życie. Powstał pomysł powołania do życia drużyny rezerw, której nasz Klub nie ma i jest to naszą bolączką. Rozmawialiśmy już na ten temat z przedstawicielami Czarnych Sosnowiec Jest też zielone światło ze strony prezydenta Kazimierza Górskiego i przewodniczącego Arkadiusz Chęcińskiego, dzięki czemu jest szansa, że Zagłębie przejmie męską sekcję Czarnych. Jest to bardzo ważne pod kątem szkolenia młodzieży, gdyż najzdolniejsi piłkarze mogliby ogrywać się w IV lidze i szybciej byliby gotowi do gry w pierwszej drużynie. Drugim pozytywnym wynikiem takiego ruchu byłoby wzmocnienie kobiecej sekcji Czarnych Sosnowiec, która ma wspaniałą historię. Łatwiej byłoby zarządzać takim organizmem i wtedy większa część pieniędzy od miasta, która była dzielona na sekcję męską i żeńską, trafiłaby tylko do dziewczyn. Taka propozycja z mojej strony jest i chciałem ją dać pod rozważenie - dodał.

Po wystąpieniu włodarzy Zagłębia i rozpatrzeniu dalszych punktów Komisji Kultury, Sportu i Rekreacji, Radni przegłosowali wniosek o przeniesieniu 4 grup trampkarzy pod skrzydła Zagłębia (16 głosowało za, czyli wszyscy obecni. W głównej mierze to Gmina finansuje APN). Dodatkowo przegłosowano wniosek, żeby zachować obecne wsparcie dla Czarnych Sosnowiec, tylko w całości przekazać je na sekcję kobiecą. Ze strony miasta ciągle pozostaje wola przekazaniu Zagłębiu 1 mln zł. 27 stycznia (czwartek) odbędą się obrady IV sesji Rady Miejskiej w Sosnowcu, na których będzie poddawany pod głosowanie budżet miasta na 2011 rok. Bardziej prawdopodobną datą uchwalenia budżetu jest jednak luty.
http://www.zaglebie.eu/sprawa-zaglebia- ... _1280.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2011-01-21, 12:50 pm

Przyznam - odpowiem tu zbiorczo w nawiązaniu do kilku spraw, między innymi odnoszących się do sprawy "rezerwowej fuzji z Czarnymi" i D. Kozielskiego - tak ogólnie, to trochę jestem "na rozdrożu", jeżeli chodzi o ocenę. "Na dwoje babka wróżyła" - bo też obecny stan nie daje chyba podstaw do ocen jednoznacznych.
Przypomnę najpierw, że byłem bodaj pierwszym tutaj kto nie podejmował entuzjastycznie kwestii odkupienia przez D. Kozielskiego akcji od K. Szatana; tym bardziej, że jak się potem okazało, to jeszcze w dodatku czynił to niesamodzielnie, ja pytałem i potem inni, czy kto za tym nie stoi itd. W konkluzji pisałem - że nie wykluczam nawet, iż "zatęskni się" do K. Szatana. Niemniej, zaznaczyłem - że to są wszystko takie "rozważania", bo nic pewnego z danych, jakie ma kibic nie wynika - i moim marzeniem jest, by było odwrotnie, życzę i Zagłębiu i także tym ludziom powodzenia, by zrealizowały się lepsze scenariusze. Potem też - pisałem w sprawie p. Prezesa Adamczyka.
Otóż - jeżeli chodzi o D. Kozielskiego, niestety, pojawiło się dość dużo wydarzeń, które niestety zdają się potwierdzać te różne obawy. Toteż dla odmiany dodam - ale mimo wszystko, jeszcze nie jest to do końca jednoznaczne, że ten właśnie scenariusz się realizuje. Oczywiście, ja nie będąc na miejscu, kiedy można z bliska "zobaczyć i poczuć" mam mniej danych. Niektórzy więc z tych, co tu piszą, być może już po prostu widzieli - i wiedzą więcej. Niemniej, tak sobie myślę - jeżeli miałby być jakiś dobry scenariusz w tym wszytkim, to mogło być np. tak, że D. Kozielski bardziej po linii przyjacielskiej, w jakimś rewanżu wobec D. Książka, który miał za mało kasy, by wystartować samodzielnie: wsparł wspólnika; niemniej, jego większym zainteresowaniem, jako Ślązaka - jest jego macierz, Jedłownik, Wodzisław itd. Ba. Jeżeli to miałby być kolejny przykład dobrej współpracy śląsko-zagłębiowskiej, uważam, że w dodatku na to należy "dmuchać". Gdyby tak było. Wtedy jednak tłumaczyłoby się to jego "skakanie" z kwiatka na kwiatek. W każdym razie - zauważmy jednak, wygląda na to, że jego relacje z kibicami Wodzisławia są dobre. Czyż kibice nie są wyznacznikiem tego, gdzie jest życie klubu - popatrzmy na Sosnowiec. Stąd, byłby to znak na pozytyw dla D. Kozielskiego. Jakkolwiek - nie zmienia to faktu, że może być, jak "K. Szatan w początkach": entuzjasta, tylko w piłce niedoświadczony. W każdym razie - to tak od strony nadziei. Bo od strony niektórych faktów, niestety, wydaje się sprawdzać to, co na początku powstawało jako obawa. Jednym słowem, jak zacząłem: jeżeli chodzi o D. Kozielskiego - nie bardzo wiem, jak podsumowywać.
Dalej. Czarni - "fuzja rezerwowa". Ba. Dla mnie - też niewiadoma. Przecież - może wypalić! Kiedyś, w początkach Zagłębia - była fuzja z Białymi, może być z Czarnymi? Ale to taki żart - przekomarzania. Jeżeli ratuje się sekcja kobieca a nawet rozwija, to jest szansa, by kibice Czarnych polubili tę wizję. Niemniej, słusznie Kol. August zwraca uwagę - trzeba by liczyć się z nimi. Chodzi o to, by nie było aneksji, tylko unia. Na poziomie administracyjnym - i środowisk. Niemniej, jak najbardziej chyba możliwa. Przecież, jako drużyna "drugiego wyboru" - zapewne Zagłębie jest im bliskie. Mówi się o budowaniu Zagłębia Klubu Regionu - to jest sprawdzian. Być może - np. trzeba zapewnić, że tworzy się tradycja, rezerwy zawsze będą się nazywać Zagłębie - Czarni? Może - to początek na przyszłość, np. w kierunku nawet Zagłębie-Warta, czy Zagłębie - Olkusz, czy Zagłębie - Victoria (Jaworzno). Może - oddać trzeba jakieś dobre miejsce na widowni frakcji kibicowskiej? Gdyby było Stowarzyszenie Kibica... Ale - jak cały Sosnowiec, to teraz polska trzecia liga z przekonaniem, że wielkie miasto, ba Zagłębie, tylko w Polsce nikt nie rozpoznaje tego poza zaściankiem, który przeziera: tak i nieraz pisaliśmy już o kibicowskiej organizacji... Niemiej- przy mądrej polityce, widzę szansę na Unię Lubelską a nie aneksję Śląska czy rozbiory, że się tak alegorycznie wyrażę.
Właśnie, przy okazji jeszcze wrócę do Stowarzyszenia Kibica. Tak sobie myślałem, gdy widziałem fragment filmiku, jaki ktoś wkleił (odnośnik do filmu) o sporze w Odrze Wodzisław. K. Szatan kiedyś wręcz prosił się, by kibice włączyli się - na tym filmiku widać, jak w sporze, oprócz dawnego prezesa Odry (D. Kozielskiego) i obecnego (Z. Zlamala) aktywnie uczcestniczą kibice. W dodatku, jak wychodzi z ostatnich wydarzeń, przychylni D. Kozielskiemu. Niemniej, by mogli uczestniczyć - muszą być zorganizowani. Czy aby w Sosnowcu nie chodzi o to, że łatwiej szczekać zza płota? Być na poziomie zaścianka - ale obnosić się, że jesteśmy wielcy kibice i licytować się, czy wystarczy zrobić czasem nagradzaną prezentację czy też trzeba szukać usprawiedliwienia że na mecze nie chodzą kibice? Cóż. Ta sprawa cały czas napawa mnie "mieszanymi uczuciami". Mieszanymi - bo szanuję tych ludzi, co (oczywiście poza chuligaństwem) agnażują wiele zapału, serca, by organizować wyjazdy, oprawy, na jakie obecnie Zagłębie stać. Jeżeli chodzi o przywiązanie uczuciowe - na pewno czołówka krajowa. Z drugiej jednak strony - tak jak Zagłębie potrzebuje skoku jakościowego, by być godne historii, tak i podobnie forma Stowarzyszenia dla kibiców jakoś warunkuje przynależność do współczesnej czołówki, pokazuje to nie tylko europejska czy światowa czołówka, ale nawet krajowa.
Dalej. Człowiek od transferów - też nie do końca wiadomo. Nie powalają z nóg, jest trochę wątpliwości. Niemniej - postulowany tu nieraz "wyraźny krok, że kończymy ze starym kpieniem z Zagłębia", wydaje się że realizowany faktycznie (lista transferowa konsekwentnie realizowana). Nowe zaciągi - jednak nie powalają z nóg. Niemiej - też nie są tragiczne, zostawiają jakieś nadzieje a ponadto wydaje się, że wg jakiejś myśli budowy zespołu na dalsze lata. Też więc nie wiadomo, co z tego.
Na koniec - serce problemu, czyli obecny Zarząd. Znowu podobnie. Nie wiem, jaka ocena końcowa. Z jednej strony - czy aby słowa o doniesieniu na P. Hytrego to nie kolejne mydlenie oczu? Jeżeli faktycznie rozważane - to plus, o ile zachowa się rozsądek, czyli rozpatrzy sprawę uczciwie i odda na drogą prawną dopiero wtedy, gdyby okazało się, że faktycznie są podstawy. A jeżeli tylko to "pod publiczkę"? To minus. Dalej - padły zarzuty wcześniej i słuszne, choćby jeżeli chodzi o słynny raport otwarcia. Niemniej - teraz plan fuzji, wygląda na to, że na poważnie przymierzają się do przyszłego wieloletniego planu finansowego. Plus. Plus też - że pomimo kłopotów - jednak potrafi powiedzieć, że pomysł poprzednika z Taxi Zagłębie był dobry, "markowo" nośny - i należy nie wylewać z kąpielą. Też plus. Teraz plany fuzji - może zaczątek szerszej pracy w kierunku Klubu Regionu? No, ale z drugiej strony - i rzeczy wątpliwe i wciąż trwanie rzeczy dyskwalifikujących. Wątpliwe - całe to uwikłanie polityczne i trwanie jakby w ciasnocie dziedzictwa postpeerelowskiego, jako matecznika. Co do wręcz dyskwalifikacji - dla mnie takimi są i nie odniesienie się do zapowiedzianego raportu otwarcia i totalne zlekceważnie po raz kolejny dialogu ze środowiskiem kibiców i sympatyków, nawet ze strony rzecznika i po wspaniałych zapowiedziach, gdy wydawało się, że znaleziony jest kompromis (o którymi pisałem po pierwszych wpisach M. Adamczyka tutaj) i na stronach oficjalnych "solennie zapowiadano", że określone dni odpowiedzi przynajmniej rzecznika to "terminy święte".
Cóż - z gęby cholewa? Nie słyszą, że wolą kibiców i sympatyków jest w jakiejkolwiek formie, ale uczciwy raport otwarcia, choćby z ogólnym opisaniem, ucieczką od szczegółów niektórych spraw, ale skoro się zapowiedziało, to należy dać to ludziom? Niestety, to bardzo smutne przejawy. Znów więc - "popiół czy diament"? Na razie - zachowuję myśl, że są nadzieje na diament, nawet jeżeli obrósł wciąż jeszcze grudami kiepskiej gliny, niemniej z nadzieją wciąż na oczyszczenie i oszlifowanie. Ale - wciąż jednak nie wiadomo, czy rzeczywiście tak będzie, czy jednak nie okaże się, że ten ostatni twardy kawał - to też gruda nie diament.
Tak więc,jak napisałem - na razie tak widzę sprawy.
P.S. Przy okazji tego, co Kol. August gdzieś rozżalony pisał, że na oficjalnej błędy. Cóż. Fakt, boli. Niemniej, jak ma takie wpływy, to może by spowodował, że Kol. Admini jednak usunęliby błąd ortograficzny z Regulaminu Forum, bo nijak to do nich nie dociera, nawet jeżeli pisałem podając już im przykłady, z powodu których sprawdzanie pisowni w Wordzie może im tego błędu nie pokazywać - nijak nie dociera; aż zastanawiałem się, jaki jest jeszcze sens cokolwiek pisać na tym Forum. W każdym razie - czy to oficjalna strona czy Forum, zawsze dla mnie budujące jest przywiązywanie do tej sprawy dobrej wagi w tych kibicowskich stronach i stąd tak na oficjalnej, jak i przynajmniej w oficjalnych tekstach Forum, jak regulamin (nota bene domagający się poprawności ortografii) - powinny być przykładem tej poprawności.
Blajpios

Postprzez August 2011-01-21, 1:06 pm

Blajpios napisał(a):Na koniec - serce problemu, czyli obecny Zarząd. Znowu podobnie. Nie wiem, jaka ocena końcowa. Z jednej strony - czy aby słowa o doniesieniu na P. Hytrego to nie kolejne mydlenie oczu?

Nie można wykluczyć, że to odwrócenie spraw od czegoś innego. Niemniej jednak jak widać podstawy do tego by sądzić, że Hytry to kanalia, są. I mógłby kolega do tej sprawy się konkretnie odnieść.
Blajpios napisał(a):.S. Przy okazji tego, co Kol. August gdzieś rozżalony pisał, że na oficjalnej błędy. Cóż. Fakt, boli. Niemniej, jak ma takie wpływy, to może by spowodował, że Kol. Admini jednak usunęliby błąd ortograficzny z Regulaminu Forum, bo nijak to do nich nie dociera, nawet jeżeli pisałem podając już im przykłady, z powodu których sprawdzanie pisowni w Wordzie może im tego błędu nie pokazywać - nijak nie dociera; aż zastanawiałem się, jaki jest jeszcze sens cokolwiek pisać na tym Forum.

Tym razem koleg mydli oczy. Taki błąd to możemy my sobie robić na forum i to w nieskończoność. Natomiast nie ma on żadnego, podkreślać, żadnego prawa znaleźć się na stronie oficjalnej profesjonalnie działającego klubu. I nie ma co tu zwalać na worda bo jest on z gatunku wynikających z braku znajomości ortografii, a własciwie prawidłowej odmiany. Zresztą ludzie z klubu zaglądają na forum. Nie ma potrzeby szczególnej interwencji.
August

Postprzez PawełK 2011-01-21, 4:45 pm

Blajpios napisał(a):P.S. Przy okazji tego, co Kol. August gdzieś rozżalony pisał, że na oficjalnej błędy. Cóż. Fakt, boli. Niemniej, jak ma takie wpływy, to może by spowodował, że Kol. Admini jednak usunęliby błąd ortograficzny z Regulaminu Forum, bo nijak to do nich nie dociera, nawet jeżeli pisałem podając już im przykłady, z powodu których sprawdzanie pisowni w Wordzie może im tego błędu nie pokazywać - nijak nie dociera;

Po Twoim łopatologicznym!!! wyjaśnieniu, gdzie ów błąd się znajduje, został poprawiony! Fakt, z wielkim opóźnieniem, bardzo Cię przepraszam z mojej strony, że musiałeś sobie kaleczyć nim oko.

Nie myli się ten, co nie robi nic! :-)
PawełK
pyszałek

Postprzez Blajpios 2011-01-24, 1:17 am

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Na koniec - serce problemu, czyli obecny Zarząd. Znowu podobnie. Nie wiem, jaka ocena końcowa. Z jednej strony - czy aby słowa o doniesieniu na P. Hytrego to nie kolejne mydlenie oczu?

Nie można wykluczyć, że to odwrócenie spraw od czegoś innego. Niemniej jednak jak widać podstawy do tego by sądzić, że Hytry to kanalia, są. I mógłby kolega do tej sprawy się konkretnie odnieść.

Ale do czego? Ja też z kolei uważam, że mógłby Kolega u swoich dyskutantów odnosić się do główniejszych wątków a nie pobocznych; tych na przykład, na które zwracam uwagę zawczasu, by pomóc rozwikłać różne meandry... Tak bym wolał: i cóż? W takim razie - przyjmuję po prostu pogodnie jako ogólne ustaleną zasadę, że często ludzie (bywa przecież, że ja też) - choćby z racji braku czasu, albo mniejszej adrenaliny, nie potwierdzają zdań, z którymi się zgadzają, tylko piszą w kwestiach, które są dla nich dyskusyjne, choćby były poboczne. Toteż, nawet jeżeli wolałbym, by odniesiono się do główniejszych, godzę się jakoś z tym jak jest - a nawet cieszę, że z główniejszymi inni się zgadzają...
W takim razie - może chodzi o odniesienie do określenia "kanalia"? Hm. Nawet nie wiem, czy po wyroku sądowym kogoś nazwę, zwłaszcza oficjalnie, kanalią... Nie wykluczam co prawda zarazem, że mogłoby się zdarzyć to nawet przed wyrokiem sądowym, ale oczywistość nikczemnego działania musiałaby być jeszcze ze dwa razy silniejsza, niż przy wyroku sądowym, po którym takich określeń bym używał - który jednak, nota bene, samemu sobie oceniam i dopiero po tej ocenie rozstrzygam, czy człowiek osądzony, to jest skazany, czy groźny przestępca, czy może kanalia. Pewnie gdyby więc "w grę wchodził" seryjny bezczelny i notoryczny gwałciciel, bezlitosny dręczyciel staruszek czy biedaków, morderca bezczeszczący godność życia, przeprowadzający morderstwa dzieci nienarodzonych czy równie cyniczny wykonawca eutanazji i tym podobne indywidua: to pewnie w pewnym sensie (ze względu na rzecz, nie nieszcęście złoczyńcy) - w miarę łatwo byłoby mi użyć określenia "kanalia" w jakichś sytuacjach. Pewnie. Naprawdę trudno mi się tu ustosunkować, zwłaszcza że "mam pecha" i nie jestem człowiekim szczególnie impulsywno-emocjonalnym.
Jeżeli natomiast chodzi o to, czy mógłbym się ustosunkować do faktu, że rozważane jest doniesienie do prokuratury: to przecie już właśnie w poprzednim wpisie się odniosłem... Z tym, że rozróżniam - doniesienie, to jeszcze nie stwierdzenie notorycznego faktu i to w dodatku przekroczenia prawa czy moralności w bardziej obskurny sposób.
August napisał(a):
Blajpios napisał(a):.S. Przy okazji tego, co Kol. August gdzieś rozżalony pisał, że na oficjalnej błędy. Cóż. Fakt, boli. Niemniej, jak ma takie wpływy, to może by spowodował, że Kol. Admini jednak usunęliby błąd ortograficzny z Regulaminu Forum, bo nijak to do nich nie dociera, nawet jeżeli pisałem podając już im przykłady, z powodu których sprawdzanie pisowni w Wordzie może im tego błędu nie pokazywać - nijak nie dociera; aż zastanawiałem się, jaki jest jeszcze sens cokolwiek pisać na tym Forum.

Tym razem koleg mydli oczy. Taki błąd to możemy my sobie robić na forum i to w nieskończoność. Natomiast nie ma on żadnego, podkreślać, żadnego prawa znaleźć się na stronie oficjalnej profesjonalnie działającego klubu. I nie ma co tu zwalać na worda bo jest on z gatunku wynikających z braku znajomości ortografii, a własciwie prawidłowej odmiany. Zresztą ludzie z klubu zaglądają na forum. Nie ma potrzeby szczególnej interwencji.

Cóż. Myślę, że zaraz następny w kolejności tego wątku wpis Kol. PawełK - wyjaśnia nieco sprawę; a przynajmniej moje wyjaśnienia, jakie za chwilę napiszę to uczynią. Przyznam, że pewnie w ogóle nie odpisywałbym tutaj teraz, bo czas już upłynął od naszych wpisów i po co się droczyć? Z tego może wyjść nawet handryczenie. Niemniej - dodany zaraz potem wpis Kol. PawełK wyjaśnia, że trochę wychodzi tu mojej winy, może niepotrzebnego urażenia Adminów, więc trzeba coś dodać - a wypowiedź Kol. August pozostaje tu ukontekstowioną, więc i tu się wypowiadam, zakładając, że nikt jednak nie pójdzie tą ścieżką podejrzeń, że to takie właśnie niepotrzebne droczenie czy handryczenie; przynajmniej mam taką nadzieję. Pozdrawiam (choć mając nadzieję jak zawsze na dyskusje zawsze bardziej "od strony świetlistej słońca a nawet jasnej księżyca, jeżeli trzeba - a nie od tej mrocznej). :-)
Blajpios

Postprzez Blajpios 2011-01-24, 1:34 am

PawełK napisał(a):
Blajpios napisał(a):P.S. Przy okazji tego, co Kol. August gdzieś rozżalony pisał, że na oficjalnej błędy. Cóż. Fakt, boli. Niemniej, jak ma takie wpływy, to może by spowodował, że Kol. Admini jednak usunęliby błąd ortograficzny z Regulaminu Forum, bo nijak to do nich nie dociera, nawet jeżeli pisałem podając już im przykłady, z powodu których sprawdzanie pisowni w Wordzie może im tego błędu nie pokazywać - nijak nie dociera;

Po Twoim łopatologicznym!!! wyjaśnieniu, gdzie ów błąd się znajduje, został poprawiony! Fakt, z wielkim opóźnieniem, bardzo Cię przepraszam z mojej strony, że musiałeś sobie kaleczyć nim oko.

Nie myli się ten, co nie robi nic! :-)

Jak już wyżej napisałem - trochę głupio. Nie tylko, że nie wytykałem niczego i bynajmniej nie lekceważę wysiłku fascynatów, co prowadzą takie strony. Nie chciałem urazić, przepraszam. Podobnie jak za to, że tym razem akurat napisałem nie sprawdzając po raz kolejny, jak tam ten regulamin nadal się prezentuje. Nie było też tak, że jakoś strasznie kłuło to moje oczy, że musiałem patrzeć na to. Jakkolwiek, szczerze pisząc, "początek kłucia oczu", to był jeszcze przecież przed tą moją korespondencją z Wami na ten temat... Nie od razu bowiem pisałem jako "drobiazgowo patrzący". Tyle, że - po prostu: przecież nie gapiłem się jak sroka w kość bez przerwy w regulamin od tych paru miesięcy (zawsze to groźne dla piszącego, bo "małe ryzyko podpadnięcia pod regulamin ;-) ma tylko ten, co... :-) mało pisze"!) Jeżeli coś mnie bolało czy wkurzało - to sam błąd, po pierwsze. Zwłaszcza że akurat na to się tu na forum zwraca uwagę (i dobrze) - a tu wręcz w regulaminie właśnie był błąd! Potem - podrażniło trochę, że dość drobiazgowo ktoś z adminów się przyczepił do jakiegoś zwykłego forumowicza i w podobnych sprawach żółci albo i gorzej na niego wylewał. To wtedy mnie ruszyło z tym napisaniem. A potem - to faktycznie trochę bolało, że nawet zwrócenie uwagi na to - nie trafiało do przekonania (i przez to forum nadal "podpada" a przez upór, jeszcze bardziej, ośmiesza. Niemniej, mniejsza z tym, jak było - a przede wszystkim, to teraz po prostu się cieszę, że sprawa została wyprostowana, bo o to chodziło.
Tyle, że faktycznie - mój błąd, że też nie sprawdziłem bezpośrednio przed napisaniem, czy już może regulamin poprawiony. No, cóż, rzecz na pewno i tak się ma, że jak się ma na przykład 5 minut a 12 rzeczy do napisania i naprawdę jest to czas nieprzekraczalny - ale przecież mogłem w takim razie w tym moencie już darować sobie to kolejne zwrócenie uwagi "ortograficzne".
Blajpios

Postprzez Adam1906 2011-01-24, 2:05 pm

24 stycznia 2011, 13:11:09 - MichalMKS
ArtWit Klima sponsorem Zagłębia Sosnowiec

Dzisiaj umowę z Zagłębiem Sosnowiec podpisała firma ArtWit Klima. Nowy sponsor drugoligowca zajmuje się produkcją i sprzedażą najwyższej jakości materiałów filtracyjnych do urządzeń wentylacyjnych.

- Jestem kibicem Zagłębia i zawsze życzyłem jak najlepiej drużynie, jednak przyznam szczerze, że wcześniej nikt nie zwracał się do mnie z propozycją sponsorowania klubu. Cieszę się, że doszło do mojego spotkania z działaczami Zagłębia i mogę rozpocząć współpracę - tłumaczy właściciel ArtWit Klima Artur Domagała.

http://www.90minut.pl/news/145/news1454 ... owiec.html
Adam1906

Postprzez STACH PL 2011-01-25, 3:58 pm

25.01.2011, Sosnowiec
Zagłębie na rozdrożu
(al) / sosnowiec.info.pl

Plany piłkarskiego Zagłębia są ambitne. Już w tym roku sosnowiczanie chcą świętować awans na zaplecze ekstraklasy. Droga do osiągnięcia tego celu jest jeszcze jednak długa i trudna, a główną przeszkodą mogą być finanse.

Prezes Marek Adamczyk wyliczył, iż w 2011 roku Spółka będzie potrzebowała 4 mln zł. – To jest wersja optimum pozwalająca na walkę o awans oraz zakładająca, że go wywalczymy i w drugim półroczu będziemy występować na boiskach I ligi – informował sosnowieckich radnych Adamczyk podczas ubiegłotygodniowego spotkania. – Szacunkowo zakładam wzrost kosztów o 20 proc., związanych z występami na zapleczu ekstraklasy. Oczywiście zdaję sobie również sprawę z większych możliwości pozyskania sponsorów w przypadku awansu – dodał

Co jednak, gdy nie uda się pozyskać wspomnianych czterech „baniek”? Prezes ma nadzieję, że do tego nie dojdzie, jednak ma w głowie plan awaryjny. – Jeśli nie skonstruujemy budżetu na takim poziomie, to na pewno będzie ciężej. Nie zamknie nam to drogi do awansu, ale ją utrudni. Po prostu pewne rzeczy będą stały pod znakami zapytania – wyjaśnił Adamczyk. – Spółce byłoby łatwiej, gdyby nie bagaż zobowiązań, który został nam po poprzednim zarządzie. Na tę chwilę mamy około miliona zł długu. Z większością wierzycieli podpisaliśmy ugody, a niektórych udało nam się już spłacić. Porządkujemy wszystkie sprawy i cieszę się, że gdy przychodzę do klubu nie czeka już na mnie sterta wezwań do zapłaty, jak to miało miejsce na początku mojej prezesury – zaznaczył Adamczyk.

W projekcie budżetu Sosnowca na 2011 rok zapisany jest okrągły milion na wsparcie Zagłębie S.A. (de facto dla stowarzyszeń, klubów i itp). Prezes cieszy się z takiej kwoty, jednak zakładał, iż z tego źródła do kasy spółki trafi dwukrotnie większa suma. – Spójrzmy na budżety innych miast. Bielsko-Biała przekazuje Podbeskidziu 5 mln, w Polkowicach dają na swój zespół 4 mln, nawet w Świnoujściu klub dostaje 2,5 mln, a w Szczecinie ponad 3. Sosnowiec pod tym względem wypada słabo – mówił Adamczyk.

– Zwróćcie państwo uwagę, że młodzież chętniej będzie garnąć się do sportu, gdy będzie silna drużyna seniorów. Przesiadywanie w II czy nawet w I lidze to jest strata czasu i pieniędzy. A myśląc o ekstraklasie trzeba także wspomnieć o stadionie. Musimy wszyscy być tego świadomi. Dlatego apeluję o wzniesienie się ponad podziały – przekonywał radnych Dariusz Kozielski, współudziałowiec Zagłębie S.A.

Radnych interesowało bardziej w jaki sposób Spółka chce pozyskać pozostałe środki. – Mamy podpisane umowy sponsorskie. Trwają także rozmowy z potencjalnymi sponsorami, niektóre są już bliskie finalizacji. Zakładam także dochody z tytułu transferów. W ten sposób możemy być bogatsi nawet o pół miliona zł – wyjaśnił prezes Adamczyk. – Jeśli chodzi o mnie, to poprzez firmy moje i Grzegorza Książka (również współudziałowiec Zagłębie S.A. - wyj.red.) konto Spółki będzie zasilane kwotą około 25 tys. zł miesięcznie – dodał Kozielski. – Chciałbym, aby kwota dotacji miasta dla Zagłębia zapisana była także w wieloletnim planie. Nie ważne czy byłby to milion, dwa czy pół, ale wiedząc, że takie środki będą na pewno, byłoby nam łatwiej planować pewne działania – powiedział Marek Adamczyk.

Sposobem na osiągnięcie stabilności ma być duża liczba sponsorów, niekoniecznie wykładających na Zagłębie ogromne kwoty. – Zamierzamy na tym zbudować naszą przyszłość. W razie wycofania się jednego, pozostają inni. Duży sponsor jednego dnia może być, a drugiego już nie. Zamierzamy budować budżet na lokalnym biznesie – zaznaczył Kozielski. – Chcemy współpracować z solidnymi partnerami. Nie może być tak jak dotychczas. Wspomnę, że od lipca z tytułu umów sponsorskich nie wpłynęła do klubu nawet złotówka od firm pana Szatana, a co miesiąc były wystawiane faktury, od których trzeba odprowadzać podatki – wyjaśnił Adamczyk.

Spotkanie radnych z włodarzami Zagłębia nie zakończyło się konkretami, bo nie mogło się tak skończyć. Radni już zrobili swoje, gdy przed niespełna miesiącem zwrócili prezydentowi Sosnowca Kazimierzowi Górskiemu uwagę, że w projekcie budżetu nie ma ani grosza na Zagłębie.
STACH PL

Postprzez Adam1906 2011-01-25, 4:32 pm

Co za złodziejstwo... :kiepsko:
Ostatnio edytowano 2011-01-25, 4:39 pm przez Adam1906, łącznie edytowano 1 raz
Adam1906

Postprzez Adam1906 2011-01-25, 4:37 pm

STACH PL napisał(a):(...) Spółce byłoby łatwiej, gdyby nie bagaż zobowiązań, który został nam po poprzednim zarządzie. Na tę chwilę mamy około miliona zł długu. (...) Wspomnę, że od lipca z tytułu umów sponsorskich nie wpłynęła do klubu nawet złotówka od firm pana Szatana, a co miesiąc były wystawiane faktury, od których trzeba odprowadzać podatki – wyjaśnił Adamczyk. (...)

No i qrwa widać, jak Szatan z Hytrym "stawiali" Zagłębie na nogi w "drodze" do Ekstraklasy :!: :!: :!: :redface: :twisted:
Adam1906

Postprzez August 2011-01-25, 9:28 pm

STACH PL napisał(a):Jeśli chodzi o mnie, to poprzez firmy moje i Grzegorza Książka (również współudziałowiec Zagłębie S.A. - wyj.red.) konto Spółki będzie zasilane kwotą około 25 tys. zł miesięcznie – dodał Kozielski. –

Coś blado Panie "Kulczyk" Kozielski. Wychodzi po 12,5 tys. zł na łebka. A co do poprzednikó. Już kiedys pisałem, że najlepiej tamych dwóch należałoby dac w dyby, postawić na patelni aby każdy uczciwy kibic Zagłębia mógł takiego kopnąć w gołą dupę.
August

Postprzez Dobromir01 2011-01-25, 11:20 pm

Panie Prezesie wystarczy zadzwonić do "Krzysia" i poprosić o zapłatę, lub wysłać wezwanie.
Jak nie zapłaci to niech Pan się go zapyta, czy aby nie odpisał sobie już VAT'u jak od zapłaconych ( bo to przestepstwo skarbowe by było)
Gdyby i to nie poskutkowało to zawsze może Pan sporządzić wniosek do Sądu o ogłoszenie upadłości tej jego spółki
- to przeważnie skutkuje.
Jest tyle możliwości, Pan jest ekonomistą i pewnie takie rzeczy ma Pan w małym paluszku.
Pozdrawiam.
Dobromir01

Postprzez Adam1906 2011-01-27, 6:31 am

STACH PL napisał(a):(...) Prezes Marek Adamczyk wyliczył, iż w 2011 roku Spółka będzie potrzebowała 4 mln zł. – To jest wersja optimum pozwalająca na walkę o awans oraz zakładająca, że go wywalczymy i w drugim półroczu będziemy występować na boiskach I ligi – informował sosnowieckich radnych Adamczyk podczas ubiegłotygodniowego spotkania(...) Jeśli chodzi o mnie, to poprzez firmy moje i Grzegorza Książka (również współudziałowiec Zagłębie S.A. - wyj.red.) konto Spółki będzie zasilane kwotą około 25 tys. zł miesięcznie – dodał Kozielski (...)

27 stycznia 2011, 0:13:51 - Mateusz_w1991
Miedź podpisała umowę o współpracy z miastem

Nowy sponsor Miedzi Legnica Andrzej Dadełło i prezydent miasta Tadeusz Krzakowski podpisali deklarację współpracy.

Prezydent Tadeusz Krzakowski zobowiązał się do wspierania spółki akcyjnej Miedź. Klub nadal będzie prowadził działalność gospodarczą na komunalnym mieniu. Magistrat nadal będzie wypłacał stypendia dla piłkarzy. Krzakowski zapowiedział też, że jeszcze w tym roku zakończona zostanie budowa jednej z trybun. Ma powstać także kompleks bocznych boisk oraz zostaną rozpoczęte prace nad zainstalowaniem oświetlenia stadionu.

Prezes Andrzej Dadełło jeszcze w tym rok wyłoży na legnicki klub kilka milionów złotych. Część z tej puli dostaną piłkarze. - Za awans do I ligi piłkarze otrzymają premie finansowe. Ich wysokość uzgodnię z zarządem spółki i radą drużyny - powiedział Andrzej Dadełło.

źródło: Lca.pl

http://www.90minut.pl/news/145/news1457 ... astem.html

Widzicie jakąś różnicę ? A to niby jak nasz piekarz chce walczyć o awans do I ligi ? ... :redface:
Ostatnio edytowano 2011-01-27, 11:32 am przez Adam1906, łącznie edytowano 1 raz
Adam1906

Postprzez werty2 2011-01-27, 11:13 am

Zawisza ,Olimpia teraz jeszcze Miedź +nieźle zoorganizowany Bałtyk = kolejny sezon w trzeciej lidze..Panowie współwłaściciele chyba nieco się ośmieszyli nie uważacie??Kwoty jakie padły to powinny byc przekazywane przez sponsorów średniego kalibru a nie właścicieli.Żenady pt: "Chujowo zarządzany klub sportowy "- ciągnącej się od 10 lat ciąg dalszy...
werty2

Postprzez kermit666 2011-02-02, 9:19 am

Dzis po przeczytaniu raportu finansowego i rentowności organizowanych meczy na LUDOWYM, doszedlem do bardzo prostego wniosku:( II liga dla nas jest chyba najtrudniejsza z punktu widzenia finansowego, nie tyle co dla nas co do PREZESA, on chyba sam to wie i na pewno bedzie walczyl o awans.

minusy drugiej ligi:
- 2 drużyny na które przyjdzie taka liczba publiczności ze mecz na siebie zarobi
- wymuszone niskie ceny biletów, nowego tomysla, chojniczanki nikt za 20 pln nie przyjdzie zobaczyc
- suma kilometrow meczy wyjazdowych chyba wieksza niz w EKSTRAKLASIE
- o sponsora trudno, no bo druga liga

Wszyscy 3majmy kciuki bo awans nam potrzebny jak powietrze,

Prezes zrobił kilka rzeczy które mogą w przyszłości przynieść rzeczywiście wymierne korzysci i zbudować takie Zaglebie o którym wszyscy snimy:

+ roszady w skladzie na plus ( szkoda pajaczka i kilku innych, ale czy pajak zagra w I lidze? czy mu zalezy na awansie? zwróccie uwage wiekszosc pozyskanych ma kontrakty z opcja rozwiazania na koniec rundy, oni musza grysc trawe a i moze w I lidze cos pograja.
+ sponsorzy nie ma szału ale rosnie grupa stałych sponsorów
+ w koncu wiemy ile brakuje kasy no i wiemy ze klub na nas nawet nie zarabia, czyli trzeba zkiekszyc frekwencje
+ umowy sponsorskie moze i male ale ilosc moze zrobic pozadny kapital, na chlopski rozum jesli 10 zakladamy firm sposnsoruje nas w II lidze, to po awansie napewno zostana a i mozliwe ze zwieksza kapitał i napewno dolaczy nastepne 10, wiec jest ok
+ sprawy zwiazane z mlodzeza narazie w powijakach ale miejmy nadzieje ze bedzie to dzialalo w 5% jak barsie:):):):):):):)

Ciezka liga i jakies nadzieje na przyszlosc, jesli to wszytsko o czym mowi prezes jest prawda i nie kombinuje nic pod stolem dla wlasnej kieszeni To mozliwe ze bedziemy sie cieszyc z jego osoby przez kilka nastepnych lat a tym samym bedziemy zadowoleni z ladnie grajacego zaglebie w coraz wyzszych klasach rozgrywkowych lacznie z liga europy i LM ( hehe trche sie zapedzilem, ciezko bedzie nam dozyc).

Czekajmy na jakies hity transferowe i do zobaczenia przy pelnym i glosnym LUDOWYM.

PS. skoro o prezesach mowa zna ktos kogos kto zmieni Bernata na hokeju:(
kermit666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna