Kol. Django masz w zupełnosci racje w pierwszej kolejnosci ekstraklasa nastepnie Stadion.Na obecnym Ludowym zupelnie dobrze grala WISŁA, CRACOVIA i wszystko było ok - trener Cracovii bardzo sobie
chwalil Ludowy.
Pozdrawiam Tadeusz
Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
uzielone napisał(a):Odnośnie budowy nowych stadionów to prace trwają w Gdyni, gdzie koszt budowy obiektu na 15 tys widzów wyniesie ok. 80 milionów złotych. Wśród I ligowców stadiony są budowane w Gliwicach, Bielsku-Białej a na modernizację czeka także stadion Sandecji Nowy Sącz. W 2011 roku ma także ruszyć budowa nowego stadionu Górnika Zabrze.
W przypadku nowego stadionu Zagłębia oparto by się pewnie na koncepcji holenderskiej, czyli 18 tys stadion z zapleczem komercyjnym pod wynajem co mogłoby spowodować zainteresowanie prywatnych inwestorów i tutaj widziałbym szanse na pozyskanie środków. Kozielski myśli nowocześnie, nowy stadion przyciąga zainteresowanie mediów i potencjalnych sponsorów oraz daje spore dochody biorąc pod uwagę, że przyciągnie się na trybuny kibiców. Jeżeli mamy patrzeć w przyszłość Zagłębia to jest ona związana z nowym stadionem i takie myślenie ma jak najbardziej sens.
YOOSHKY napisał(a):Zagłębie to nie "zapyziałe" Kielce i stadion na 15 tys. przy dobrze grającej drużynie w ekstraklasie szybko przestałby wystarczać. Bez sensu jest budować coś na kilka lat. Szczególnie ze stadion spełniał by też inne funkcje a tylko w dniu meczu stawałby się areną na której zasiedliby fani Zagłębia. Wg mnie min. to 20 tys. zaprojektowany tak, by łatwo go można było rozbudować o kolejne 10-15 tys. np. dobudowując kolejne piętro.
YOOSHKY napisał(a):Lokalizacja? Raczej nie na Szopienickich bagnach, lepiej obok Auchan (choć podobno grunty już tam są rozdysponowane) w centrum skupiska największych miast Zagłębia. Tylko parking i stadion, jakiś hotel i nic więcej. Na Kresowej wszystko powinno pozostać jak teraz - siedziba klubu, całe centrum treningowe, płyta Ludowego służyłaby do treningów, rozgrywek juniorów, mógłby tam grać AKS, Czarni...
pyla napisał(a):Jeżeli lokalizacja nowego czy modernizacja obecnego Ludowego na Kresowej nie podoba się tylko dlatego że kibice z Dąrowy i Będzina mają za daleko to ja dziękuje za takich kibiców, Chodziłem na Ludowy mając 10 lat teraz dobiegam 60 i ze względu na miejsce zamieszkania dojeżdżam na ZAGŁĘBIE 50 km. i wcale nie jest to dla mnie jakimś utrudnieniem, uważam Ludowy za miejsce kultowe.Darian może dla ciebie Kresowa to zadupie dla mnie nie , na Ludowym przeżywałem lata świetności ZAGŁĘBIA jak i porazek i na nim chciałbym doczekac extraklasy. Chciałbym wierzyc że budowa czy modernizacja obecnego to nie są tylko obiecanki przed wyborcze a po wyborach wszystko będzie po staremu. Jest to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzac
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników