Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez mwy 2010-11-04, 7:11 pm

Pakiet kontrolny akcji Zagłębia Sosnowiec przejęli Dariusz Kozielski i Grzegorz Książek - poinformowała "Gazeta Wyborcza". Tym samym właścicielem drugoligowca przestał być Krzysztof Szatan.

Szatan sprzedał 51 procent akcji Kozielskiemu i Książkowi. Przedsiębiorca działający m.in. w branży drobiarskiej zarządzał klubem z Sosnowca od lata 2007 roku. - Trudno mówić o sprzedaży akcji. Oddałem je za drobne. Wpakowałem w Zagłębie dużo pieniędzy, czasu, emocji. Co zyskałem? Łatwiej powiedzieć, co straciłem. Na pewno zdrowie - mówi Szatan.

Kozielski jest wodzisławskim biznesmenem działającym w branży piekarniczej. Wcześniej związany był z Odrą Wodzisław Śląski, do której sprowadził m.in. Arkadiusza Onyszkę i Mauro Cantoro. Książek, to były piłkarz Zagłębia, dziś m.in. zarządza firmą zajmującą się produkcją nadwozi samochodowych.

źródło: Gazeta.pl

http://www.90minut.pl/news/139/news1393 ... owiec.html
mwy

Postprzez August 2010-11-04, 7:16 pm

Poszerzona wersja artykułu na Wyborczej:
Pakiet kontrolny akcji przejęli Dariusz Kozielski i Grzegorz Książek. - To już koniec. Akt notarialny podpisany. Na najbliższy mecz przyjdę już jako kibic - zapowiada Krzysztof Szatan.
Były już właściciel Zagłębia sprzedał 51 procent akcji Kozielskiemu i Książkowi. Kozielski to wodzisławski biznesmen działający w branży piekarniczej. W środowisku piłkarskim zasłynął głośnymi transferami mającymi uratować ekstraklasę dla Odry. Książek, to były piłkarz Zagłębia, dziś m.in. zarządza firmą zajmującą się produkcją nadwozi samochodowych.

- Trudno mówić o sprzedaży akcji. Oddałem je za drobne. Wpakowałem w Zagłębie dużo pieniędzy, czasu, emocji. Co zyskałem? Łatwiej powiedzieć, co straciłem. Na pewno zdrowie - mówi Szatan (na zdjęciu).

Przedsiębiorca działający m.in. w branży drobiarskiej, zarządzał klubem z Sosnowca od lata 2007 roku. Przejął klub od Włochów. Zagłębie zmagało się wtedy z korupcją (ostatecznie zostało zdegradowane i ukarane minusowymi punktami), brakiem stadionu na ekstraklasę (przeprowadziło się na pewien czas do Wodzisławia) i zdecydowanie za wysokimi kontraktami piłkarzy, na które brakowało pieniędzy w klubowym budżecie.

Mimo problemów Szatan długo nie tracił wiary, że przywróci Zagłębiu dawny blask. Marzył o 20-milionowym budżecie, podkreślał, że "nigdy nie rozłożył na łopatki i nie sprzedał żadnej ze swoich firm".

- Miałem już takie przedsiębiorstwo, które stało na skraju bankructwa. Prawie 4 mln zł długu, pracownicy chcieli mnie oszukać. Dałem im jednak radę i firma stanęła na nogi. Tak samo będzie z Zagłębiem! - podkreślał, ale mu się nie udało.

- Futbol to jednak trudny biznes. Nie udało mi się pogodzić prywatnego życia, zawodowych obowiązków i pracy dla Zagłębia. Lepiej niech klubem zajmą się ludzie, którzy mają na to czas - podkreśla Szatan i uważa, że takimi osobami są właśnie Kozielski i Książek. - Lubią piłkę i chcę w nią inwestować. W klubie na pewno pojawią nowi sponsorzy - dodaje. O tych ma się postarać także miasto, który nie tak dawno przejęło 49 procent akcji sportowej spółki.

Zagłębie zajmuje miejsce w środku tabeli II ligi. Hubert Jaromin, były piłkarz Zagłębia, a dziś GKS-u Tychy, stwierdził niedawno, że sosnowiczanie nie odnoszą sukcesów, bo w klubie nie ma atmosfery. - Nie wiem, czy tak jest. W szatni nie siedzę. Przez ostatnie lata przekonałem się jednak, że na sukces w futbolu składa się tyle rzeczy, że nie sposób wszystkiego przewidzieć. Nawet grube pieniądze nie gwarantują zwycięstw - podkreśla Szatan. Największą słabością Zagłębia jest dziś gra w obronie. Dołożył do tego rękę sam Szatan, który przed sezonem nie protestował, gdy z klubem żegnał się Bośniak Dzenan Hosić. Lekką ręką pozbyto się doświadczonego obrońcy, któremu wciąż trzeba płacić! Podobnie jest z Lilo. Szatan potwierdza, że chociaż Brazylijczyk gra dla Bałtyku Gdynia, to do jego kontraktu dorzuca się też Zagłębie. - Nie ja odpowiadałem za transfery. Nie ustalałem też składu trenerom - zaznacza Szatan i nie wyklucza, że w przyszłości będzie jeszcze sponsorować sosnowiecki klub.

Sobotni mecz Zagłębia z Bałtykiem Gdynia odbędzie się jednak z kibicami, bo PZPN, który wcześniej zamknął Stadion Ludowy, uchylił rygor natychmiastowej wykonalności swojej decyzji.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z14L4WIXJQ
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2010-11-04, 7:52 pm

Oficjalne info na stronie klubowej (dlatego daję osobno):

Dziś został podpisany akt notarialny w sprawie przejęcia 51 procent akcji Zagłębia S.A. Od dotychczasowego współwłaściciela, Krzysztofa Szatana, pakiet kontrolny przejęli Dariusz Kozielski i Grzegorz Książek. Pozostałe akcje posiada Gmina Sosnowiec. Jutro zaprezentujemy koncepcję nowych udziałowców, dotyczącą funkcjonowania Klubu.
http://www.zaglebie.eu/zmiana-wspolwlas ... _1162.html

PS. drobna uwaga, nowi współwłasciciele sa akcjonariuszami, a nie udziałowcami
August

Postprzez Kento 2010-11-04, 8:00 pm

no tak,tylko co to zmieni.Nie wiem czemu większość myśli że jak się zmieni współwłaściciel to nasi grajkowie nagle zaczną grać.Nie ma sianka nie ma granka.dziękuje
Kento

Postprzez django 2010-11-04, 9:19 pm

Wzruszający ten artykuł na Wyborczej o biednym Krzyśku, który chciał, ale mu się nie udało. To już zresztą nieważne. Oby nowi współwłaściciele byli zwiastunem lepszych czasów.
django

Postprzez August 2010-11-04, 9:37 pm

django napisał(a):Wzruszający ten artykuł na Wyborczej o biednym Krzyśku, który chciał, ale mu się nie udało. To już zresztą nieważne. Oby nowi współwłaściciele byli zwiastunem lepszych czasów.

Coś za coś. Znamienne, że Todur dał info wcześniej niż nawet oficjalna. Krzysiu dał mu zapewne cynk jako pierwszemu. No a Pan Wojtek obiektywnie mu się odwdzięczył.
August

Postprzez django 2010-11-04, 9:40 pm

Coś w tym jest co piszesz, bo pamiętajmy do kogo Krzysiek potrafił dzwonić w środku nocy, żeby się wypłakać, że otaczają go "złodzieje i bandyci".
django

Postprzez August 2010-11-04, 9:49 pm

Próbuje sobie przypomniec kiedy to imź Pan Książek był piłkarzem Zaglębia ale za diabła nie moge sobie przypomnieć. Ba, prawdę powiedziawszy jakoś go nie kojarze.
August

Postprzez pyla 2010-11-04, 10:07 pm

August napisał(a):Próbuje sobie przypomniec kiedy to imź Pan Książek był piłkarzem Zaglębia ale za diabła nie moge sobie przypomnieć. Ba, prawdę powiedziawszy jakoś go nie kojarze.

Czekam też na taką informacje bo nijak nie moge sobie przypomniec takiego piłkarza w ZAGŁĘBIU a mam już troche lat :-)
pyla

Postprzez petromar 2010-11-04, 10:50 pm

no to teraz dograc w miarę do końca rundy - zima sprowadzic lepszych grajków i na koniec sezonu cieszymy się z awansu !!! czuję to !! obym k***a dobrze czuł...
choć na poważnie to myślę ze - chłop ma kasę - bo skoro inwestował w ekstraklasowy klub to musi mieś w przeciwnienstwie do Szatana który jest i owszem majętnym czlowiekiem ale bez urazy na sport to za mało p. Krzysztofie,,
a tgeraz .. oby to wypaliło..!!!!
petromar

Postprzez August 2010-11-04, 10:55 pm

petromar napisał(a):choć na poważnie to myślę ze - chłop ma kasę - bo skoro inwestował w ekstraklasowy klub to musi mieś w przeciwnienstwie do Szatana

Jesli mnie pamięć nie myli to Kozielski wydawał nie swoje
August

Postprzez petromar 2010-11-04, 10:59 pm

a nie znam tematu August ...możesz naświetlić..?
czy chodzi o pepików?
petromar

Postprzez Qcu20 2010-11-05, 12:27 am

August napisał(a):
petromar napisał(a):choć na poważnie to myślę ze - chłop ma kasę - bo skoro inwestował w ekstraklasowy klub to musi mieś w przeciwnienstwie do Szatana

Jesli mnie pamięć nie myli to Kozielski wydawał nie swoje

Nie wiesz, że najlepiej wydaje się nie swoje?:D
Qcu20

Postprzez bishop 2010-11-05, 6:21 am

Witam panowie,jestem juz troche czasu na forum ale jest to moj pierwszy post.Urodzilem sie w Bedzinie,moj sp.ojciec byl kibicem Zaglebia ktorego jestem tez ja.Los rzucil nas jednak na Slask a dokladnie do Wodzislawia sl,w ktorym mieszkam od 1968.Moj syn gra w juniorach tego klubu a ja jestem na kazdym meczu.Dlatego tez moge powiedziec cos wiecej o Kozielskim.Jest to pasjonat kochajacy pilke ,urodzony dzialacz i biznesmen dzialajacy w roznych biznesach a branza piekarnicza to chyba najmniej dochodowa dziedzina jego dzialalnosci.lubi pokazywac sie mediach,prubuje mowic po Polsku ale cos mu to nie nie wychodzi.Czesto manifestowal swoje przywiazanie do Odry,jest zalozycielem WAP-U.Ostatnio sprzedal licencje swojego klubu Goslaw Jedlownik[Wodzislaw] znienawidzonemu przez kibicow Odry GKS Jastrzebie.Nie jest to osoba ktora by zainwestowala duze kwoty w Zaglebie bo po prostu nie dysponuje takim kapitalem Ma jednak duze zdolnosci i byc moze bedzie w stanie cos zrobic pozytywnego dla Zaglebia.Pozdrawiam wszystkich kibicow ZS
bishop

Postprzez August 2010-11-05, 8:14 am

petromar napisał(a):a nie znam tematu August ...możesz naświetlić..?
czy chodzi o pepików?

Chodzi o to, , że Kozielski wydawał kasę, którą Wodzisław dostawał jako klub ekstraklasowy.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna