przez Robson_sc 2010-07-25, 10:41 am
Kiboll Jeśli chodzi o Twoje pytanie i moje spojrzenie na transfery Zagłębia to owszem zdecydowanie wolałbym żeby sytuacja była inna, ale niestety trzeba brać to co jest. Dla mnie jak najbardziej do przyjęcia byłby wariant, że ten sezon z założenia jest przejściowy a priorytetem będzie utworzenie pionu organizacyjnego na poziomie takim, by w perspektywie czasu móc myśleć o budowie silnego Zagłębia. Tak się jednak nie dzieje, ale mam nadzieję, że te nasze transfery są przynajmniej robione na miarę możliwości budżetowych, bo to juz i tak byłby krok do przodu w stosunku do zeszłego sezonu. Sportowo ich nie oceniam, bo nie pora na to, ale jak już pisałem na tym forum dla mnie priorytetem byłoby pozbycie się Lilo i zostawienie Sławka. Jest odwrotnie i nawet w związku z tym transfery podobać mi się nie mogą.
Sytuacja z piłkarskim Zagłębiem zachowując proporcje przypomina mi trochę to co dzieje się od kilku lat w hokeju. Założenie, że Zagłebie musi walczyć o medal /awans determinowało wszelkie posunięcia transferowe, finansowe itd. W obydwu przypadkach cały czas czekamy na realizację postawionych przed Zagłebiem celów, tyle że po drodze mamy tak dużą ilość problemów wynikających z tego medalowo - awansowego ultimatum, że odbijają się one czkawką przez cały czas.
Dlatego też wracając już na grunt piłkarski ja wyciągając wniosek z tego faktu odpuściłbym tymczasowo nazwijmy to politykę celową, a skupił się na sprzątaniu burdelu. Jeżeli nie uporządkujemy podstaw funkcjonowania klubu to z tego awansu i tak wyniknie niewiele. W związku z tym nie mam jakichś wielkich oczekiwań co do tego sezonu, uważam, że nie powinniśmy na siłę próbować łapać dwóch srok za ogon tylko ustalić hierarchię wartości i konsekwentnie krok po kroku to realizować.
P.S. Co do transferów Zetki. Może i zrobili ich 5 - 6 ale wszyscy nowi to transfery na juz do grania przynajmniej wg mnie. W związku z tym możemy mieć do czynienia na Ludowym z zupełnie nową 11 ludzi, którzy są co najmniej tak samo nie zgrani jak my. Zanim Zetka się dotrze to trochę czasu minie i to w ty,m okresie czasu może być naszą szansą.