Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez django 2010-05-25, 9:24 pm

Jakby nie było Górski zrobił potencjalnie kapitalny ruch jeżeli chodzi o przyszłość Zagłębia. No bo tak, dla ewentualnego sponsora zdecydowanie bardziej atrakcyjny będzie klub niezadłużony niż zadłużony z wiszącą nad nim koniecznością spłacania Szatana. Podobnie dla Miasta, które wejdzie w spółkę niezadłużoną. Przyznanie ponad miliona z budżetu pozwoli też spłacić należności wobec piłkarzy. I w ten sposób w nowy sezon możemy wejść na czysto, co będzie też miało duże znaczenie, jeżeli chodzi o licencję. A Szatan? Jest pod ścianą. Potrzebuje miejskiej kasy, a przecież obiecał w obecności radnych, że nie będzie się domagał zwrotu pożyczki. Zachciało mu się grać w pokera z Miastem, to teraz Górski powiedział mu: sprawdzam.
django

Postprzez August 2010-05-25, 9:45 pm

django napisał(a):Podobnie dla Miasta, które wejdzie w spółkę niezadłużoną

No nie do końca. Rozłożenie pożyczek na raty nie spowoduje, że klub że ich pozbędzie. Niemniej jednak ruch prosty i skuteczny. Poza tym Górski ujawnił przy okazji sposoby finansowania klubu przez Szatana a'la Pawelec.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez dziejus 2010-05-25, 9:46 pm

Chyba masz a nawet na pewno, racje.Lepiej tej sytuacji nie mozna opisać :brawo: Teraz pozostało czekać na ruch Krzysia.Bo o prezesie i naszych kopaczach to można już zapomnieć. :redface:
dziejus

Postprzez django 2010-05-25, 10:04 pm

August napisał(a):
django napisał(a):Podobnie dla Miasta, które wejdzie w spółkę niezadłużoną

No nie do końca. Rozłożenie pożyczek na raty nie spowoduje, że klub że ich pozbędzie.

Dlatego napisałem "potencjalnie" kapitalny ruch. Wydaje mi się, że w tej sytuacji, po złożonych obietnicach Szatan powinien oficjalnie umorzyć dług. Jeżeli tego nie zrobi, to jasno określi swoje intencje, a poza tym zadziała na niekorzyść Zagłębia.
django

Postprzez August 2010-05-25, 10:09 pm

django napisał(a):Dlatego napisałem "potencjalnie" kapitalny ruch. Wydaje mi się, że w tej sytuacji, po złożonych obietnicach Szatan powinien oficjalnie umorzyć dług. Jeżeli tego nie zrobi, to jasno określi swoje intencje, a poza tym zadziała na niekorzyść Zagłębia.

A dla mnie z kolei to nawet nie "potencjalnie" a po prostu kapitalnie. Poza tym teraz mowa o długach czyli biorę pod uwagę fakt, iż Szatan "finansował" klub li tylko i wyłącznie poprzez pozyczki. Oczywiście nie jest to zabronione ale pamiętajmy, że swego czasu nawijano jakie to pieniądze miesięcznie przeznacza na Zagłębie. na mój gust to może równiez zawęzić pole działania sprzymierzeńców Szatana w Radzie Miejskiej.
August

Postprzez dziejus 2010-05-25, 10:18 pm

A przy okazji sprawy kibiców na stadionie,wyników w trzech ostatnich kolejkach zejdą na dalszy plan :kiepsko: W Sosnowcu sezon piłkarski sie już skończył :redface: Kibicom hokeja gratulujemy NAPASTNIKA :brawo:
dziejus

Postprzez django 2010-05-25, 10:30 pm

August napisał(a):A dla mnie z kolei to nawet nie "potencjalnie" a po prostu kapitalnie. Poza tym teraz mowa o długach czyli biorę pod uwagę fakt, iż Szatan "finansował" klub li tylko i wyłącznie poprzez pozyczki. Oczywiście nie jest to zabronione ale pamiętajmy, że swego czasu nawijano jakie to pieniądze miesięcznie przeznacza na Zagłębie. na mój gust to może równiez zawęzić pole działania sprzymierzeńców Szatana w Radzie Miejskiej.

W pełni kapitalne byłoby jakby Górski nie przedstawił alternatywy w postaci rozłożenia na raty. Sprzymierzeńcy Szatana to tylko jeden radny i jego niewiele w sumie mogący klub. PO jest podzielone. Są radni sceptyczni (Miklasiński, Winiarski) i radni prozagłębiowscy (np. Chęciński), ale oni też podchodzą do sprawy pragmatycznie - jak będą mieli wątpliwości, to nie poprą ślepo wejścia miasta do klubu. Karty rozdaje Górski. I całe SLD zrobi tak, jak on będzie chciał.
django

Postprzez August 2010-05-25, 10:35 pm

django napisał(a):W pełni kapitalne byłoby jakby Górski nie przedstawił alternatywy w postaci rozłożenia na raty. Sprzymierzeńcy Zagłębia to tylko jeden radny i jego niewiele w sumie mogący klub.

Brak alternatywy byłby zbyt daleko idącym warunkie,. Różnica między Górskim a Szatanem jest taka, że ten pierwszy dzieli nie swoim. Szatan mógłby podnieśc krzyk, że zabrania mu sie odzyskać co jego czy coś w tym stylu. Natomiast ja bym nazwał co poniektórych radnych sprzymierzeńcami Krzysia nie Zagłębia. I jest ich troche więcej niz jeden. Poza tym potrafią być wrzaskliwi. Bądź co bądź może być ciekawie
August

Postprzez django 2010-05-25, 10:41 pm

August napisał(a):
django napisał(a):W pełni kapitalne byłoby jakby Górski nie przedstawił alternatywy w postaci rozłożenia na raty. Sprzymierzeńcy Zagłębia to tylko jeden radny i jego niewiele w sumie mogący klub.

Brak alternatywy byłby zbyt daleko idącym warunkie,. Różnica między Górskim a Szatanem jest taka, że ten pierwszy dzieli nie swoim. Szatan mógłby podnieśc krzyk, że zabrania mu sie odzyskać co jego czy coś w tym stylu. Natomiast ja bym nazwał co poniektórych radnych sprzymierzeńcami Krzysia nie Zagłębia. I jest ich troche więcej niz jeden. Poza tym potrafią być wrzaskliwi. Bądź co bądź może być ciekawie

Nawet zmieniłem w swoim poście "Zagłębia" na "Szatana", bo pomyślałem sobie, że to przecież wcale nie jest równoznaczne. Również jestem bardzo ciekawy tego, co wydarzy się w czwartek.
django

Postprzez Sir 2010-05-25, 10:47 pm

Wiele spraw wyjaśni się w najbliższym czasie
Sir

Postprzez patrios91 2010-05-26, 12:19 am

August napisał(a):Natomiast ja bym nazwał co poniektórych radnych sprzymierzeńcami Krzysia nie Zagłębia. I jest ich troche więcej niz jeden.

Ja naliczylem chyba 2ch,3ch,reszta raczej go ostro krytykowala,a w wiekszosci radni rzadko sie wypowiadali.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-05-26, 7:25 am

Czy miasto przejmie akcje Zagłębia?
Janusz Lewanda / sosnowiec.info.pl
Prawie wszystko zależy od ...właściciela Zagłębie S.A., Krzysztofa Szatana. Tak wynika z ostatnich decyzji prezydenta miasta, Kazimierza Górskiego.

Zespół powołany do oceny sytuacji finansowej Zagłębie S.A. przedstawił prezydentowi Sosnowca plon swojej 2,5 miesięcznej pracy w postaci 12 - stronicowego raportu.

Szef zespołu, wiceprezydent Zbigniew Jaskiernia przyznaje, że raport zawiera informacje o nie najlepszej sytuacji finansowej klubu oraz rekomenduje zakupienie przez Miasto akcji Zagłębie S.A., jednakże po spełnieniu przez klub warunków: umorzenia pożyczek udzielonych klubowi przez właściciela klubu i dwie inne osoby (ich suma przewyższa nieznacznie koszty zakupu akcji przez miasto) oraz prolongaty umów z aktualnymi sponsorami klubu.

Mimo, że decyzja o zakupie akcji należy praktycznie już tylko do prezydenta miasta, (w lutym br. Rada Miejska przyjęła uchwałę w tej sprawie), Kazimierz Górski jeszcze raz zwróci się do radnych o opinię w tej sprawie. Teraz prezydent czeka na decyzje o umorzeniu pożyczek oraz na prolongatę umów ze sponsorami.

Mając w pamięci wypowiedź Krzysztofa Szatana na lutowej sesji Rady Miejskiej - „Rozważę umorzenie pożyczki” - kierownictwo Urzędu Miejskiego spodziewa się pozytywnej decyzji właściciela klubu już po walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Zagłębie S.A. w dniu 27 maja.
Jutro Rada Miejska będzie głosować poprawkę do budżetu Sosnowca, uwzględniającą m.in. wydatek 1.144.500 zł na zakup akcji. Pozytywny wynik głosowania jest przesądzony; niemniej w tej chwili nie mniej istotne jest spełnienie warunków postawionych klubowi, które pozwoli uruchomić zagwarantowane w budżecie środki na zakup akcji.

Kapitał zakładowy Zagłębie S.A. po objęciu akcji przez Miasto osiągnie wartość 2.335.800 zł, z czego gmina Sosnowiec będzie posiadać 49 proc. akcji, a Krzysztof Szatan – 51 proc. W radzie nadzorczej Zagłębie SA zasiądzie 4 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 3 - Miasta; w zarządzie 2 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 1 – Miasta. Uchwały będą podejmowane większością 2/3 głosów.

P.S.
Możliwa jest również zamiana pożyczek udzielonych klubowi na akcje. Wówczas udział Miasta w Spółce byłby odpowiednio niższy.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,17332
August

Postprzez August 2010-05-26, 11:10 am

August napisał(a):W radzie nadzorczej Zagłębie SA zasiądzie 4 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 3 - Miasta; w zarządzie 2 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 1 – Miasta. Uchwały będą podejmowane większością 2/3 głosów.

Zobaczymy kto ze strony Miasta zostanie desygnowany do organów spółki. To bardzo ważne aby były to osoby kompetentne. Zresztą po tym będzie można się zorientować jak Górski zamierza traktować klub. W szczególności mam na mysli osobę w zarządzie. Moim zdaniem niepotrzebny będzie trzyosobowy zarząd. W mojej ocenie w zupełności wytarczyłby dwuosobowy z zapisem, w statucie, ze przy podejmowaniu decyzji, a własciwie uchwał decydujący będzie głos Prezesa.
August

Postprzez dziejus 2010-05-26, 11:27 am

Głos cHYYYYTTTRRREEEGGGGOOOOO ? ? ? :twisted: :twisted: :twisted: :redface: :redface:
dziejus

Postprzez August 2010-05-26, 11:33 am

dziejus napisał(a):Głos cHYYYYTTTRRREEEGGGGOOOOO ? ? ? :twisted: :twisted: :twisted: :redface: :redface:

Ja bym piwedział : głos Prezesa, obecnie Hytrego. Nie ukrywam, że na miejscu władz miejskich postawiłbym również warunek dotyczący zmiany na stanowisku Prezesa Zarządu Spółki i desygnowania na miejscu Szatana kogoś innego. Zwróćcie uwage na fakt, ile może zdziałać kompetentny czlowiek. Moim zdaniem bardzo dobry jest tu przykład Prezesa Górnika Zabrze. Z nieoficjalnych rzmów z ludźmi związanymi z Zabrzem wiem, że facet miał do uporządkowania istną stajnię Augiasza pozostawioną po Jędrychu.I jak widać powolutku robi to dobrze i skutecznie. A najlepszy przykłd to fakt, że jednak Górnik prawdopdobnie awansuje.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna