Zagłębie Sosnowiec - Zawisza Bydgoszcz

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Zagłębie Sosnowiec - Zawisza Bydgoszcz

Postprzez Piotreq_Sc 2010-05-07, 9:46 pm

Blajpios - bez obrazy , ale mogl bys troche bardziej skracac te tasiemce bo watpie zeby ktos czytal to do konca ... ;-)
Ostatnio edytowano 2010-05-08, 8:49 am przez Piotreq_Sc, łącznie edytowano 2 razy
Piotreq_Sc

Postprzez August 2010-05-07, 9:50 pm

Blajpios napisał(a):Sądzę jednak, że rodowici Bydgoszczanie nie będą mieć wątpliwości, choć nie mam pewności czy to przetrwało tak na 100 procent mieszkańców, dawno tam nie byłem.

Na mój gust mieszkańcy Bydgoszczy nie identyfikują się z Kujawami. Niemniej jednak miasto mi się podoba, w szczególności: stadion, rynek z Twardowskim, budynek Opery, fajnej rzeżby gostka na linie nad kanałem i parku w Myślęcinku. Czego nie zazdroszę ? Ano tego, że Zawisza w dniu 8 maja AD 2010 dostanie łomot na Ludowym w meczu z Zagłębiem.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-05-07, 10:34 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Sądzę jednak, że rodowici Bydgoszczanie nie będą mieć wątpliwości, choć nie mam pewności czy to przetrwało tak na 100 procent mieszkańców, dawno tam nie byłem.

Na mój gust mieszkańcy Bydgoszczy nie identyfikują się z Kujawami. Niemniej jednak miasto mi się podoba, w szczególności: stadion, rynek z Twardowskim, budynek Opery, fajnej rzeżby gostka na linie nad kanałem i parku w Myślęcinku. Czego nie zazdroszę ? Ano tego, że Zawisza w dniu 8 maja AD 2010 dostanie łomot na Ludowym w meczu z Zagłębiem.

Hm. Zadziwiło mnie to tak dalece, że aż zajrzałem trochę do netu... To znaczy - zadziwiło mnie, że aż tak jednoznacznie miałoby być, że wręcz nie identyfikują się. Dla mnie wydawało się, że to może być już takie "typowe dla pogranicza", jak w Zagłębiu - że to Kujawy, choć niektórzy nie przyjmują. Prawdę mówiąc tak by wychodiło, po zajrzeniu np. na to forum Bydgoszczy w portalu gazeta http://forum.gazeta.pl/forum/w,54,97017 ... w.html?v=2 albo na forum Gazety Pomorskiej http://forum.pomorska.pl/POMORZE-CZY-KUJAWY-t936.html. Niemniej - wychodzi na to, że te zmiany jednak swoje zrobiły na tyle, że sytuacja jest chyba podobna jak w Sosnowcu, czy całym Zagłębiu. Czyli - Kujawy, tak piszą też portale, tak pisze Wikipedia (podobnie jak Wikipedia pisze, że Sosnowiec to Zagłębie) - ale jednak jest mocna siła tych, co mówią, że to Pomorze... Duże więc podobieństwo do Zagłębia się odkrywa. Dalej - dowiedziałem się przy okazji, że to "dryfowanie" w stronę Pomorza (jak i Zagłębia w stronę Śląska): sięga dalej niż połowa XX wieku, sięga nawet zaborów a przynajmniej XIXw... No, ciekawe rzeczy.
Swoją drogą, może dałoby się wykorzystać okazję tej soboty i "podpytać" trochę "na żywo", jak tak naprawdę wygląda ta regionalna identyfikacja "pośród ludu"? A może też - czy przekłada się ona jakoś na kibicowanie, że jeden klub, to ci o świadomości kujawskiej a inny o pomorskiej? Czy jednak nie ma to przełożenia na kibicowanie? Albo - że jednak identyfikacja jest wyraźna z jednym regionem?
A co do miejsc urokliwych i zazdroszczenia... Tak, rzeczywiście dobrze wskazane te miejsca, choć jeszcze można by "co nieco" dodać, sięgając szczególnie średniowiecza (katedra, cała Starówka), szerzej to łącznie z zabytkami rozwoju miasta, jako organizmu: Wyspa Młyńska, Kanał Bydgoski itd.
Natomiast to "zazdroszczenie", czyli czego "im nie zazdroszczę"... To już strzał w dziesiątkę!!! :-) :-) Niech tak będzie!
Blajpios

Postprzez er1906 2010-05-08, 11:10 am

będzie jakas lepsza oprawa niż na Pogoni ?!

Od dziś banuje na IP ;-) // Smazu
er1906

Postprzez Shogoon 2010-05-08, 11:25 am

er1906 napisał(a):będzie jakas lepsza oprawa niż na Pogoni ?!

a jak nie będzie oprawy to Co !? na mecz nie pójdziesz ? :czerwona:
Shogoon

Postprzez dziejus 2010-05-08, 11:29 am

Coś mi się wydaje ze troche Smazu przeginasz z tymi banami.Gościu pierwszy raz na forum a ty go skreślasz mimo że pytanie jest w temacie.Nie wiem czy jest to chęć popisania się przed znajomymi swoją"władzą" czy tez pozbycie się forumowiczów zadających niewygodne dla Ciebie pytania.I tylko mi nie pisz że pisanie na tym forum nie jest obowiazkowe bo tylko mnie utwierdzisz w przekonaniu.....

Tak masz rację,codziennie przy obiedzie chwalę się rodzinie ile osób dziś zbanowałem 8) To nie pierwszy post tego typu "przypadkowo" nowego gościa z 1 postem.Przejrzyj dokładnie forum to zrozumiesz dlaczego na innych forach z nas się śmieją.A ja wraz z innymi staram się aby tę opinię zmienić. // Smazu
dziejus

Postprzez dziejus 2010-05-08, 11:35 am

Kruszycie kopie o jedno pytanie juz w kilku postach a wystarczyłoby napisać:Tak, mamy nadzieje że oprawa tym razem bedzie lepsza" lub :Przyjdz i przekonaj się sam.Trudne ? ;-)
dziejus

Postprzez django 2010-05-08, 11:49 am

Bardzo dobrze, że głupota wreszcie zostaje odpowiednio nagradzana. A tak w temacie to szykuje się ciekawy pojedynek bramkarski między Prusem i Witanem. Obaj to rocznik 1990. Mają opinię młodych utalentowanych. Witan już ma na koncie Mistrzostwo Polski juniorów z Lechem. Jestem ciekawy który z nich wypadnie lepiej.
django

Postprzez Sarmat 2010-05-08, 12:00 pm

er1906 napisał(a):będzie jakas lepsza oprawa niż na Pogoni ?!

Gośc zadał normalne pytanie , no może normalne , ale na poziomie gimnazjum albo osoby która była raz na Ludowym. Nie jest to jednak post który podlegałby pod ban na IP. Nie wszyscy rodzą się od razu geniuszami i wiedzą wszystko o wszystkim. Grzeczniej można było urwać ...
Sarmat

Postprzez kaliber44 2010-05-08, 12:02 pm

JUZ JEDZIEMY !!! :brawo: :brawo: :brawo: :twisted:
kaliber44

Postprzez joz.joz01 2010-05-08, 12:04 pm

co ich ta oprawa obchodzi tak! przyjdą na mecz to ją zobaczą!
a nie chodzę na mecz bo fajny przeciwnik kibice gości i oprawa takich kibiców jest pełno!!
dobrze Smazu zrobił wszystkich takich banować!

NA DOBRE I NA ZŁE!!!
joz.joz01

Postprzez django 2010-05-08, 12:06 pm

Tego co od wczoraj jedzie i nie może dojechać też bym zbanował :lol:

Zrobione :) // Smazu
django

Postprzez Sarmat 2010-05-08, 12:14 pm

Dziś dwa mecze (stadiony) do obskoczenia , do zobaczenia na Ludowym . Dobrej zabawy wszystkim!
Sarmat

Postprzez pAwLaS 2010-05-08, 1:10 pm

Panowie na bilecie mam godz 19 :) Powiedzcie mi czy to dlatego zeby przyjechac wcześniej ?? Bo szczerze powiem ze zawsze jestem ponad godz przed meczem, i jezeli jest o 19 to musze wyjsc po 17 :D I juz nie wiem, a dwie godz ponad nie chce sterczeć na stadionie :P

Odnośnie meczu. Bardzo bardzo trudny przeciwnik. Licze na skromne 1:0 po bramce Lachowskiego. Jak bedzie zobaczymy. Myśle że jak damy z siebie wszystko, to i piłkarze wyciągną dobry wynik :)
pAwLaS

Postprzez PawełK 2010-05-08, 1:13 pm

pAwLaS napisał(a):Panowie na bilecie mam godz 19 :) Powiedzcie mi czy to dlatego zeby przyjechac wcześniej ?? Bo szczerze powiem ze zawsze jestem ponad godz przed meczem, i jezeli jest o 19 to musze wyjsc po 17 :D I juz nie wiem, a dwie godz ponad nie chce sterczeć na stadionie :P

Odnośnie meczu. Bardzo bardzo trudny przeciwnik. Licze na skromne 1:0 po bramce Lachowskiego. Jak bedzie zobaczymy. Myśle że jak damy z siebie wszystko, to i piłkarze wyciągną dobry wynik :)

Na bilecie jest 19 bo poszły do druku bilety przed zmianą godziny na 20. Była informacja na ten temat na stronie głównej. Z resztą jak się wiele osób wybierze na 19 to może wszyscy już o 20 będą na Stadionie :-)
PawełK
pyszałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna