Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2010-04-25, 9:10 pm

django napisał(a):Jeżeli rzeczywiście dokumenty nie są wiarygodne i nie ma kontaktu z księgową, to Górski postępuje tak jak powinien.

dokładniej: "Jeżeli rzeczywiście dokumenty nie są wiarygodne i/lub nie ma kontaktu z księgową a ani jedna z tych sytuacji nie powstała z winy Górskiego lub jego urzędników - to Górski postępuje tak, jak powinien, jeżeli chodzi o -konieczny przed działaniami definitywnymi - aspekt upewnienia się co do sprawy w zakresie dokumentacji finansowej". :-)
Blajpios

Postprzez django 2010-04-25, 9:46 pm

Jak ewentualne nieprawidłowości w dokumentacji mogą być zawinione przez Miasto?
django

Postprzez August 2010-04-25, 9:51 pm

django napisał(a):Także do dziś w budżecie nie ma środków na zakup akcji, a klub czeka na obiecane pieniądze – mówił radny Adamiec.

Ja to odbieram tak:
"Kochane pieniążki prześlij nam jak najszybciej Kaziu."
Podejrzewam, że mówiąc o wiarygodnych dokumentach mógł mieć Górski na myśli opinię niezależnego biegłego rewidenta co do sprawozdania finansowego za zeszły rok albo brak wyjasnień ze strony księgowej do opinii sporządzonej przez biegłego. Zarzut, że przez dwa miesiące nic się nie działo prawdopodobnie jest bzdurny. W praktyce, w zdecydowanej większości spółek biegli kończa swoją robotę najczęściej pod koniec marca.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-04-25, 10:27 pm

django napisał(a):Jak ewentualne nieprawidłowości w dokumentacji mogą być zawinione przez Miasto?

Na przykład - odnoszę się tu do tego, co było napisane "jeżeli rzeczywiście dokumenty nie są wiarygodne" - to może być tak, że Miasto żąda dokumentu "xy", który też i od petenta dostaje; niemiej dokument ten z natury swej nie wyjaśnia bądź nie potwierdza części "ab" też ważnej dla sprawy, co do której zamierza się decydować (wręcz zaś ta część "ab" może być konieczna, by decydent nabrał przekonania o wiarygodności przedstawianej dokumentacji w zakresie przedmiotowym. W związku z czym zupełnie spokojnie Decydent może mówić, że z punktu widzenia decyzji, jaką ma wydać: te dokumenty, które mu dostarczono, zresztą po skierowaniu do petenta żądania - są dla niego niewiarygodne; toteż w glorii dobrego urzędnika nie może podpisać decyzji. Powyższe nie jest zresztą jedynym możliwym scenariuszem tego, by przyczyna niewiarygodności dokumentów leżała po stronie miasta (znów użyłem dłuższego wyrażenia, wielu wolałoby tu "by winne było miasto", niemniej nie byłoby to precyzyjne). Otóż - przyczyna leżąca po stronie miasta to może być tak wina - jak i błąd, względnie niedokładność. Wina może być też różna, to znaczy z zaniedbania lub braku uwagi, jaką tymczasem należało wykazać - albo może być (od drugiej skrajności patrząc) - wręcz całą intrygą, gdyż np. może chcieć przewlekać sprawę bądź urzędnik dywersant bądź np. sam Decydent.
Oczywiście, zastrzegam, jak w każdej powieści kryminalnej " wszelkie podobieństwo itd".
Myślę, że po prostu nie ma potrzeby, bym rozważał kwestię dogłębnie; sam jeden przykład chyba wystarczy, by zorientować się, o jaką dokładność mi chodziło. Zaś następne takie przykłady - nie są chyba konieczne. Także dlatego, że po prostu, w połowie, to był ten mój wpis - wpisem dla jakiegoś żartu, zabawy.
W połowie natomiast - rzeczywiście, w duchu jakiejś ostrożności, trochę w duchu patrzenia przez pryzmat prawa i ostrożności; to było takie przypomnienie "przy okazji" PT Forumowiczom i tej cnoty, jaką jest ostrożność czy roztropność. Fakt, zdaję sobie sprawę, że to ostrożność daleko posunięta i wobec takich dywagacji na Forum wydawać się może niebywała czy przesadzona (bynajmniej nie chcę więc tu też czegoś insynuować ani Prezydentowi, ani Miastu, ani Klubowi - dodam "na wszelki wypadek"). Ot, piszę, bo wykazuję takie ogólne przywiązanie do ostrożności. Za dużo rzeczy może w tej materii dotąd w życiu widziałem, za dużo szokujących zwrotów sytuacji: by automatycznie nie uruchamiała mi się taka potrzeba wyrażania ostrożnego co do wniosków.
Cóż - oczywiście tu na forum - to inna skala, bynajmiej nie chcę przesadzać; zresztą wspomniałem, że pisałem trochę żartem. Niemniej - już jednoznacznie widać to poza Forum: taka ostrożność wyraźniej okazuje się potrzebna. Na przykład ostatnio bardzo bolesny przykład stanowi nie zachowanie jej przez rząd, gdy Rosjanie urabiali Tuska od pierwszego uścisku sprytnego Putina (ufam, że przynajmniej w pierwszych reakcjach jeszcze w Polsce członkowie rządu reagowali, jakby zaistniał zamach przy katastrofie pod Smoleńskiem). Owocuje to zaś boleśnie i głupio utratą przez Polskę wpływu realnego na procedury śledcze jak i - jeżeli byłyby w tej katastrofie elementy zamachu bądź ingerencji nieuprawnionej innych sił - może być to wręcz powodem, iż strona polska nie będzie mogła tych elementów wskazujących na możliwość zamachu zanalizować wystarczająco...
Tak więc - również i na forum uważam, że warto to przypomnieć. Zbyt wiele tu bowiem okazji do wyrażania sądów, rozstrzygnięć, w stylu "kto głupi, kto winien, kto kurczak albo śledź". Toteż - choć powoduje to sytuację, iż czasem nie da się "w zwykłych trzech słowach uproszczenia" zawrzeć myśli - jednak przyznaję rację bytu takiej ostrożności w wypowiedziach, zwłaszcza gdy odnosi się to do rozmaitych sądów, rozstrzygnięć, po czyjej stronie jest np. wina itp. Stąd - nie tylko też żartem pisałem to moje doprecyzowanie - jakkolwiek i żartem, bo bynajmniej nie ku wojnie, za to faktycznie w jakiejś mierze ku rozweseleniu.
Pozdrawiam! :-)
Blajpios

Postprzez Desantis 2010-04-26, 3:07 pm

Piszecie o udziałach w naszym klubie z miejskiej kasy a może warto poruszyć chyba już trochę zapomniany "Krakowski" wątek finansowy? Chodzi mi o to że na wiosnę Krakowskie kluby już u nas nie grają (miały grać do końca sezonu) Ciekawe jak były skonstruowane umowy dotyczące wynajmu Ludowego i co z ewentualnymi karami finansowymi za zerwanie umowy ?(było chyba coś o regeneracji płyty stadionu i krzesełek ze strony Cracovii...) pozdrawiam optymistów :))
Desantis

Postprzez patrios91 2010-04-26, 3:15 pm

Ja napisze troche nie na temat,ale z info dla prezesa. W Arce koncza sie kontrakty....warto byc szybkim w dzialaniu gdyz pilkarze Arki patrzac na ich gre odpuszczaja powoli sezon.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-04-26, 4:02 pm

patrios91 napisał(a):Ja napisze troche nie na temat,ale z info dla prezesa. W Arce koncza sie kontrakty....warto byc szybkim w dzialaniu gdyz pilkarze Arki patrzac na ich gre odpuszczaja powoli sezon.

Patrios, pisze mimo wszystko tak, jakby w klubie była kasa i zapewniony awans.
August

Postprzez patrios91 2010-04-26, 6:52 pm

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Ja napisze troche nie na temat,ale z info dla prezesa. W Arce koncza sie kontrakty....warto byc szybkim w dzialaniu gdyz pilkarze Arki patrzac na ich gre odpuszczaja powoli sezon.

Patrios, pisze mimo wszystko tak, jakby w klubie była kasa i zapewniony awans.

Bo to temat Przyszlosc Zaglebia,a ja juz jestem myslami w I lidze :-) G*wno mnie obchodzi,ze nie ma pieniedzy. Dostali kupe szmalu,ktory mial byc przeznaczony na transfery i maja go wynalezc chocby z pod ziemi. :-) Jak sie kasa nie znajdzie to tak czy tak stracimy tych pilkarzy co teraz graja bo nikt za darmo nie bedzie grac wiec klub nie ma zadnego wyjscia..pieniadze musi znalezc. ;-)
patrios91

Postprzez August 2010-04-26, 7:59 pm

Chyba jednak jeszcze za wcześnie mówić o czymkolwiek:

Ryszard Krauze nie zostawi Arki. Jeśli gdyński klub utrzyma się w ekstraklasie, właściciel klubu przeleje na jego konto 1 mln zł premii.
Więcaj na:
http://www.sport.pl/pilka/1,70985,78170 ... _Arki.html
August

Postprzez patrios91 2010-04-26, 10:17 pm

August napisał(a):

Chyba jednak jeszcze za wcześnie mówić o czymkolwiek:

Ryszard Krauze nie zostawi Arki. Jeśli gdyński klub utrzyma się w ekstraklasie, właściciel klubu przeleje na jego konto 1 mln zł premii.
Więcaj na:
http://www.sport.pl/pilka/1,70985,78170 ... _Arki.html

No to pan walnal chlopakom Arki motywacje :) ...tylko kontraktow nikt przedluzac nie musi,a premie i tak dostanie w razie utrzymania w co watpie... :-)

EURO 2012 - PROPOZYCJE NA CENTRA POBYTOWE

Przedstawiciele UEFA i spółki Euro 2012 Polska
rozpoczynają jutro pięciodniową wizytację ośrodków - propozycji na centra pobytowe dla uczestników Euro 2012.

Dyrektor w UEFA Lukas Achermann i menedżer ds. centrów
pobytowych w spółce Euro 2012 Polska Tomasz Szulc odwiedzą proponowane hotele i centra treningowe na Mazowszu, Lubelszczyźnie, Małopolsce, na Dolnym i Górnym Śląsku oraz w Wielkopolsce. W maju odwiedzą województwa: pomorskie i warmińsko-mazurskie.

UEFA planuje publikacjÄ™ katalogu polskich
i ukraińskich centrów pobytowych w połowie tego roku. W wydawnictwie tym znajdzie się 16 - 20 polskich propozycji i otrzymają je wszystkie federacje piłkarskie zrzeszone w UEFA.

Pierwsze wizyty w centrach menedżerów drużyn narodowych planowane są jesienią bieżącego roku.

Na centrum pobytowe, zgodnie z wymogami UEFA, składa się hotel o najwyższym standardzie i co najmniej jedna płyta piłkarska z naturalną nawierzchnią w pobliżu. Wymogiem UEFA jest również, aby dojazd z lotniska do hotelu nie przekraczał godziny.

-> http://www.tvs.pl/informacje/sport/23916/
O ile sobie przypominam Zaglebia tez to dotyczy ;-) ;-)
patrios91

Postprzez django 2010-04-28, 10:09 am

Działacze nie mogą się już doczekać wsparcia finansowego od władz Sosnowca. - Oby nie było tak, że pomoc spłynie wtedy kiedy na walkę o awans będzie już za późno - przestrzega prezes klubu Paweł Hytry.

Dla Zagłębia to szansa na finansową stabilizację. Drużyna nie czuje się tak mocna organizacyjnie jak jesienią, gdy na klubowe konto wpływały pieniądze Wisły i Cracovii za wynajem Stadionu Ludowego.

- Wciąż słyszymy "już za chwilę", a ciągle jesteśmy z niczym. Podwyższenie kapitału spółki [mówiono o kwocie 1,4 miliona złotych - przyp. red.] miało nastąpić w styczniu, potem była mowa o marcu. Teraz mamy już koniec kwietnia, a spółka z miastem wciąż funkcjonuje tylko na papierze - podkreśla Hytry.

W niedawnej rozmowie z "Gazetą" prezydent Kazimierz Górski mówił, że władze Sosnowca czekają na decyzję wojewody śląskiego, który miał zaopiniować uchwałę, na mocy której miasto ma zostać udziałowcem piłkarskiego Zagłębia. - Mówiono nam, że wojewoda ma na to trzydzieści dni. Ten czas już dawno minął - przypomina Hytry.

Grzegorz Dąbrowski, rzecznik prasowy magistratu, wyjaśnia, że prezydent czeka teraz na raport komisji powołanej do zbadania tematu. - Dopiero w ubiegły piątek klub dostarczył niezbędne dokumenty finansowe. Są jednak jeszcze inne poważne braki - nie ma m.in. wymaganej opinii biegłego rewidenta. Komisja najpóźniej w przyszłym tygodniu przedstawi prezydentowi raport. Wtedy zostaną podjęte kolejne kroki - precyzuje Dąbrowski.

Hytry: - Wymaga się od nas nowych dokumentów, a końca prac nie widać. Oby nie było tak, że pomoc spłynie wtedy, kiedy na walkę o awans będzie za późno - przestrzega działacz.

"Gazeta" zastanawiała się już, czy przedłużająca się procedura nie ma związku z długami Zagłębia. Radni dowiedzieli się o nich przed głosowaniem. Wtedy determinacja prezydenta Górskiego przesądziła o tym, że jednak zapadła decyzja o zgodzie na przejęcie akcji. - Uważam, że zachowalibyśmy się niepoważnie, wycofując się w tym momencie. Wysiłek działaczy i radnych poszedłby na marne. Ta uchwała była potrzebna także po to, by rzeczowo spojrzeć w finanse klubu. Już jako potencjalny partner. Zastanawialiśmy jaką część udziałów przejąć. Na razie jest to 49 procent. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by w przyszłości dokupić akcje lub podnieść kapitał spółki (...). Bo to nie są bezmyślnie wydane pieniądze, tylko sposób na promocję. Przecież Zagłębie jeździ po całej Polsce i reklamuje Sosnowiec - mówił "Gazecie" prezydent Górski.

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... ierze.html
django

Postprzez Sir 2010-04-28, 10:12 am

Oby nie było tak, że pomoc spłynie wtedy kiedy na walkę o awans będzie już za późno - przestrzega prezes klubu Paweł Hytry.

A CO MA PIERNIK DO WIATRAKA??!!

Lepiej proszę powiedzieć Panie Prezesie co Z ZERWANIEM UMOWY PRZEZ WISLE i CRACOVIE...bo chyba sie nie doczekam na odpowiedź w tej kwestii.
Sir

Postprzez August 2010-04-28, 10:22 am

django napisał(a):Dopiero w ubiegły piątek klub dostarczył niezbędne dokumenty finansowe. Są jednak jeszcze inne poważne braki - nie ma m.in. wymaganej opinii biegłego rewidenta.

Tak myślałem, że właśnie w sużej mierze chodzi o opinię. I na miejscu Miasta też bym był poczekał na opinię. Szkoda, że Hytry jest tak obrotny jeśli chodzi o uuruchomienie mediów tylko co do publicznej kasy, na którą tak łapczywie z Szatanem czekają. Z drugiej strony cisza, jeśli chodzi o wyegzekwowanie długów ze strony klubów krakowskich. I za wynajem i - jak napisał Sir - za zerwanie umowy. W tych przypadkach panuje absolutna zmowa milczenia. W każdym razie przekaz jest jasny: w przypadku braku awansu winny będzie Górski.
August

Postprzez django 2010-04-28, 10:27 am

Jakoś Radzionków nie wynajmował nikomu swojego stadionu, to samo Polkowice. I grają o awans. Jak już znowu trzeba prosić o jałmużnę Miasto to na miejscu prezesa Hytrego grzecznie przynosiłbym do UM wszystkie dokumenty, jakich zażądają, a nie żalił się w prasie, że trzeba udokumentować finanse klubu, na który ma zostać wydana ponad bańka z publicznych pieniędzy. Tylko co dalej? Załóżmy, że Zagłębie dostanie tą kasę i co, za parę miesięcy znowu się skończy i znowu będzie wyciąganie pieniędzy z miejskiego budżetu?
django

Postprzez August 2010-04-28, 10:38 am

django napisał(a):Załóżmy, że Zagłębie dostanie tą kasę i co, za parę miesięcy znowu się skończy i znowu będzie wyciąganie pieniędzy z miejskiego budżetu?

O tym wiadomo od dawna. I ten Zarząd miałby realizować inwestycję na górce ? Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Ten artkuł - nie poraz piewrszy - obnażył indolencję Hytrego.
Ja - na miejscu tej całej komisji - zażądałbym sprawozdań (z ostatnich 3 ostatnich roków obrotowych) Zarządu z działalności Spółki. Poza tym sprawdziłbym sprawozdania finansowe Spółki za poprzednie lata. I to ostatnie zrobiłbym poprzez przejrzenie dokumentów w sądzie rejestrowym. Zresztą chiałbym powiedzieć, że każdy z nas ma prawo przejrzeć dokumenty Spółi w sądzie rejestrowym w Katowicach. A każda spólka ma obowiązek przekazać sprawozdania finansowe do sądu. Jeśli tego nie zrobi, zarząd może zostać ukarany karą finansową. A ja już sobie obiecuję, że w wolniejszej chwili przejdę się do sądu o przejrzę dokumenty Zagłębia.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: maniek-75-75