Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez davidian 2010-02-25, 3:58 pm

Te całe taksówki i zapowiedź prezesa że pojedzie do UM na radę przypomina mi Zmienników a szczególnie odcinek "Ostatni Kurs". :lol:
davidian

Postprzez August 2010-02-25, 7:52 pm

Korzystne dla klubu głosowanie poprzedziła burzliwa dyskusja radnych. Przeciwnicy tego pomysłu powtarzali, że Zagłębie jest zadłużone.
Uchwałę dotyczącą przejęcia 49 procent akcji poparło 19 radnych. Pięciu było przeciwnych, a trzech wstrzymało się od głosu. W środę wydawało się, że radni w ogóle nie będą głosować, bowiem dotarła do nich informacja, że spółka jest zadłużona.

Nieoficjalnie mówiło się nawet o dwóch milionach złotych. Krzysztof Szatan, właściciel Zagłębia zapewnił, że realny dług jest zdecydowanie mniejszy. Szatan zdradził, że milion to jego pożyczka, która w przyszłości może zostać umorzona, a kolejne kilkaset tysięcy złotych to pieniądze jakie mają przelać na konto klubu Wisła i Cracovia za korzystanie ze Stadionu Ludowego. Za przejęciem akcji był prezydent Kazimierz Górski, który apelował do radnych: - Musimy zebrać siły, żeby wspomóc klub.

Teraz projekt uchwały musi zostać pozytywnie zaopiniowany przez wojewodę. Formalnie akcje zostaną przejęte w przeciągu kilku najbliższych tygodni.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... lebia.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2010-02-25, 9:58 pm

YOOSHKY napisał(a):TO JAK? PREZES POJECHAŁ TĄ TAKSÓWKĄ CZY NIE?

Jak wynika ze zdjęcia umieszczonego w artykule to tak:
http://www.sportowezaglebie.pl/poza-gra ... a,1,4,2126

Wczorajszą sesję Rady Miejskiej w Sosnowcu zdominowały dwa tematy: „Polityka Mieszkaniowa Gminy Sosnowiec na lata 2010 – 2020” oraz przejęcie przez gminę Sosnowiec 49 proc. akcji Zagłębie S.A.

Zgodnie z przewidywaniami punkt dotyczący rozpatrzenia projektu uchwały ws. przyjęcia „Polityki mieszkaniowej” został na wniosek Prezydenta Miasta zdjęty z porządku obrad (patrz: „Polityka mieszkaniowa” kością niezgody). Decyzję radnych poprzedziła długa dyskusja. Prezydent Kazimierz Górski stwierdził, że „Polityka”, po poprawkach przyjętych przez trzy komisje Rady Miejskiej, jest zbyt liberalna.

REKLAMA

Przewodniczący klubu PO, Tomasz Jamrozy nie ustępował ani o krok z przyjętego przez swój klub stanowiska i zarzucił prezydentowi, że nie zgadzając się na poprawkę w programie, ucieka od odpowiedzialności (w wyniku poprawki, która usuwa wyłączenia ze sprzedaży, odpowiedzialność za sprzedaż mieszkań spadłaby wyłącznie na prezydenta). Maciej Adamiec z klubu PIRS poparł wniosek prezydenta Sosnowca i szeroko odniósł się do polityki mieszkaniowej w mieście, która wg radnego nie ułatwia startu życiowego młodym osobom. Krzysztof Haładus z klubu PiS podtrzymał swoje wątpliwości co do sensu funkcjonowania takiego programu. Z wypowiedzi, które padły w dyskusji, nie można pominąć słów przewodniczącego Rady Miejskiej, Daniela Miklasińskiego, który zauważył, że w zasobach miasta, przeznaczonych dla najbiedniejszych, mieszkają także ludzie bardzo dobrze sytuowani, płacący bardzo niskie czynsze.

Po długiej i gorącej debacie Rada Miejska przyjęła uchwałę ws. przystąpienia gminy Sosnowiec do spółki Zagłębie S.A. oraz objęcia przez gminę akcji emitowanych przez Zagłębie S.A. w związku z podwyższeniem kapitału akcyjnego spółki. Kapitał zakładowy Zagłębie Spółka Akcyjna po objęciu akcji przez gminę osiągnie wartość 2.335.800 zł, z czego gmina Sosnowiec będzie posiadać 49 proc. akcji, a Krzysztof Szatan – 51 proc. W radzie nadzorczej Zagłębie SA zasiądzie 4 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 3 - miasta; w zarządzie 2 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 1 - miasta. Sprawa przejęcia akcji przez gminę została zrealizowana w fatalny sposób. Zbyt dużo było niejasności i niedomówień.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,16667

Jak widzę nie tylko ja mam mieszane odczucia co do sposobu wejścia Miasta do Spółki.
August

Postprzez Blajpios 2010-03-21, 3:47 pm

Cóż, minęły najgorętsze chwile reakcji bezpośredniej po meczu w Radzionkowie i myślę, że już obecnie można trochę spokojniej ale też i trochę szerzej spojrzeć na sprawę. Jest bowiem trochę kwestii niepokojących - jakkolwiek ogólnie mówiąc, to bynajmniej jeszcze nie ma sytuacji do bicia na alarm. Alarmistyczne czy skrajne głosy, typu biadoleń, że Kłus był zaklepany dopiero w końcówce okienka po długich pewnie negocjacjach nie powinno się brać na poważnie i inaczej, niż na karb emocjonalności po meczu. Na przytomnie bowiem myśląc, to każdy chyba łatwo dojdzie do wniosku, że dłuższe negocjacje mogą być znakiem, że lepiej dzięki nim ostateczną umowę zbudowano - a żenującym absurdem byłoby myśleć, że skoro na końcu dopiero okienka nastąpiło umowy podpisane, to na pewno dlatego, że zaniedbano wcześniej o nią zabiegi albo w ogóle wcześniej nie negocjowano. Podobnie - szkoda energii na wciąż pojawiające się niestety głosy w czambuł potępiające wszystko, wietrzące spisek "tych z klubu" albo idące schematem "wy, właściciele, działacze nie macie nic do gadania i jesteście głupole, a jedynie mądrzy my jesteśmy i poza tym, to tylko my jesteśmy Zagłębiem". Owszem, bardo nuży, że wciąż takie głosy się pojawiają, niemniej - na szczęście - do coraz większej liczby piszących dociera, że nie można ciągle na tym samym koniu kwasu i chorej krytyki jechać. Podsumowując: nie ma co więc za dużo się przejmować tymi, którzy jeszcze tę linię alarmu, poniżeń i kwasów próbują tu zaprezentować - zwłaszcza, gdy widać, że ci dyżurni "rozpaczacze i wyzwiskacze", to wymierające dinozaury. Ogólnie więc napisałbym - są pewne podstawy do optymizmu. Tyle, że do tego jednak dodaję - są i przejawy jakoś niepokojące.
Jakie jednak niepokoje? Po pierwsze - wciąż tylko polepszony a nie bardzo dobry marketing (że tak trochę naciągnę termin, bo chodzi tu też o PR, managerkę itp). Polepszony, bo to widać - ale do doskonałości daleko, czego dowodzi stan obecny tego szeroko rozumianego "marketingu", w którym nie ma jednak np. całkowicie własnych pomysłów, raczej są tylko przerobione innych (taksówki, niektóre inne akcje); dalej - są rozmaite akcje marketingowe często szumnie odtrąbione, niemniej nie są do końca doprowadzane sprawnie (vide znów taksówki). Podobnie summa summarum nieskuteczność marketingowa - to sprawa kwot na transfery. Moim zdaniem słuszną zastosowano tendencję, by nie wydawać w III klasie nic ponad to co konieczne. Wobec powyższego - także jeżeli chodzi o transfery: w zimie dobrze było nastawić się jedynie na konieczne dokooptowania kadry (tym bardziej więc i słuszne było dalsze się ograniczanie w chwili, gdy widać, że spadną wpływy z wynajmu) Niemniej bardzo nieszczęśliwie tej polityce towarzyszyła deklaracja "wszystko, co zarobimy, pójdzie na transfery".
W końcu, pod te "marketingowe" sprawy, podciągnijmy zdecydowanie niewypał z zakontraktowaniem napastnika, największy chyba błąd. Może choć częściowym naprawieniem sytuacji byłoby ściągnięcie jeszcze kogoś z zagranicy, o ile nie byłby to transfer "na łapu capu"?
NIe zmienia to faktu, że patrząc ogólnie na sprawy Zagłębia, rozwój podejścia do nich, zarządzanie Klubem, moim zdaniem należy docenić pozytywy; tyle, że jednocześnie te braki profesjonalizmu też należy mocno i skutecznie wypunktować, "napiętnować", byle nie dla zniszczenia, tylko rozwoju.
Prócz tych spraw "marketingowych", to druga rzecz, którą tu bym wymienił wśród niepokojących - to niebezpieczeństwo nie dostrzeżenia pozytywów, naprawdę dobrych wyników pracy Pierścionka, które było widać, kiedy gra się bardzo kleiła, był jakiś polot... Ten negatyw, to może bardziej jest po stronie kibiców, nie po stronie Klubu - niemniej też uważam, za jakieś zagrożenie. Tak więc, moim zdaniem, fakt braku napastnika jest oczywistym błędem managerskim, może i trenera samego, jeżeli np. chodzi o jakiś konflikt z Koźmińskim, w którym rzeczywiście byłyby podłożem animozje a nie słuszna sprawa nie pozwolenia mu na gwiazdorzenie. Niemniej z tego powodu nie docenienie faktycznych pozytywów: byłoby błędem; a jednak przecież już po meczu z Radzionkowem niektórzy już zdążyli poniewierać, niejeden padł taki głos dyskredytujący i to nieuczciwą krytyką. Jak już napisałem - tymczasem właśnie te pozytywy należy mocno podkreślać, bo one pozwalają mieć nadzieję, czy nawet już twierdzić, że Pierścionek zręby dobrego zespołu skutecznie już zrealizował.
Ba. To jest ważne tym bardziej, że podcinanie bezrefleksyjnym krytykanctwem jego pozycji właśnie teraz może być bardzo szkodliwe. Właśnie bowiem teraz należałoby go wspierać, gdy zdołał wzrosnąć ponad uzależnienia od władz, niektórzy nawet twierdzą, że potrafił nawet zaryzykować posadę w konflikcie z właścicielem, by móc wybierać wg swego rozeznania najlepszych do kadry. To duży krok do przodu, jeżeli chodzi o dojrzałość trenerską. Należałoby szczególnie ją wzmocnić - tymczasem może być tak, że jutro wezwany na dywanik, usłyszy, że "proszę, tak walczył, by nie promować na siłę Tomasza Sz - a tu bez niego wyniki są złe". Efektem tego może być więc nawrót "nacisków" na trenera; tym bardziej więc należałoby trenerowi pomóc wytrwać we właściwej postawie autorytetu trenerskiego - a nie podsuwać okazję do nacisków, że niby kibice też nie mogą już znieść jego prowadzenia zespołu.
Oczywiście, do utwierdzenia tego wzrostu trenera - i drużyny samej - to trzeba i dalszego rozwoju faktycznie realizowanego. Nie tylko więc dobrze zdany egzamin na odparcie nacisków. O rozwoju trenerskim, drużyny, będziemy mogli mówić, gdy również osiągnie się opanowanie obecnego "mini kryzysu" (np. doprowadzenie do wzrostu jeszcze moblizacji i waleczności nawet na niesprawiedliwie nieprzychylne okoliczności). Nie piszę, że tej waleczności w Zagłębiu nie ma - bo co rusz przecież tutaj obecny zespół się chwali właśnie za to, że ładniej, lepiej i przeważająco grali,z wielkim duchem waliki i zaangażowania...
Sprawę trenera Pierścionka i zespołu podałem jednak "dwukierunkowo". Prócz tej groźby niepotrzebnych ataków na trenera, zamiast "wymuszania na nim pozytywnego rozwoju" - to "na drugim torze" podkreślam, że do tych negatywów/zagrożeń zaliczam i niebezpieczeństwo, iż skutkiem niezadawalających wyników Właściciel Klubu mógłby wrócić do "polityki nieodwołalnych nacisków", zwłaszcza gdy na dodatek kibice to podkreślaliby żywiołowo także swoje nieuzasadnione pretensje.
Skoro zaś tak już szeroko napisałem, to ostatnim przejawem stawiającym pytania i oby zmuszającym do rozwoju, na który zwróciłbym tu uwagę - niech będzie właśnie ten "klops mobilizacyjny" u piłkarzy, u którym pisałem powyżej. Wiem, że piszę o bardzo trudnej sprawie. Walczyć wbrew nawet nieuczciwej nieprzychylności, jaką nam serwują...Niemniej, w ogóle wszystkie zespoły z Zagłębia, powinny być chyba przygotowywane do walki, jak niegdyś hokeiści sowieccy, spotykający się z niechęcią na wszystkich arenach. Nie zarzucam w tych meczach piłkarzom zwykłego braku walki: zaznaczyłem to już powyżej. Smuci mnie jedynie to, co zdarzyło się w Radzionkowie, gdzie - jak się wydaje - w I połowie dali się po prostu stłamsić. Z relacji wynika, że chyba mocno nieuczciwie Radzionkowianie podeszli do rywalizacji; w dodatku, jak mówią fakty - mieli sędziów raczej przychylnych sobie: i poszli na całego. Niemniej zawodnic, jeżeli chcą reprezentować Zagłębie, to nawet w sytuacji urojonych karnych, ciągłych faulowań, dziwnych kartek już po 10 minutach - nie powinni byli dać tak się stłamsić. Wydaje się, że też mimo wszystko mało wiary w nich w swoją skuteczność (do czego mają podstaw)y; jeżeli jednak sami poddają się zwątpieniu, jak np. wydaje się w przegrywanym meczu z Pogonią czy Radzionkowem - to na pewno nic nie osiągną. Tak więc, jako zagrożenie, widzę, że tak dali się trochę przydeptać, że jakby nie byli nastawieni na nieuczciwą grę przeciwnika, jakby znowu szwankowała gra pod presją.
Powtarzam. Zwracam uwagę na rzeczy - moim zdaniem - niepokojące: niemniej nie czynię tego z nastawieniem sponiewierania Klubu czy zawodników. Ba - piszę o tym, bo wierzę, że przy dobrym rozgrywaniu sprawy może być szybko osiągnięte przełamanie tych niepokojących objawów. Niemniej wydaje mi się, że rzeczywiście na te mankamenty warto zwrócić uwagę, warto je zauważyć i choćby dla siebie przeanalizować... Wtedy bowiem, wzrastają szanse na wzrost, na rozwój. Nie przyjdzie on "hop-siup", trzeba podjąć pracę - i dlatego warto rozważyć kwestie, o których pisałem. Jakkolwiek - rzecz jasna - sukces rozwoju i awansów wciąż widzę jako powinność Zagłębia i jako to, co się realizuje obecnie w Klubie i co może być realizowane jeszcze lepiej.
Blajpios

Postprzez August 2010-03-23, 8:53 am

Ciekawe jak tam proces wejścia nowego akcjonarisza do spółki. Sprawa chwilowo przycichła. Mam też pytanie, czy może ktoś podać aktualny skład Rady Nadzorczej klubu ?
August

Postprzez django 2010-03-23, 11:13 am

August napisał(a): Mam też pytanie, czy może ktoś podać aktualny skład Rady Nadzorczej klubu ?

Wawrzyńczak Maksymilian, Sławczyk Łukasz, Szatan Szczepan, Mirczak Robert, Ciepał Stanisław.
django

Postprzez August 2010-03-23, 11:16 am

django napisał(a):
August napisał(a): Mam też pytanie, czy może ktoś podać aktualny skład Rady Nadzorczej klubu ?

Wawrzyńczak Maksymilian, Sławczyk Łukasz, Szatan Szczepan, Mirczak Robert, Ciepał Stanisław.

Serdeczne dzięki. Jeśli mogę, to mam jeszcze pytanie kim są ci ludzie , przede wszystkim czym sie zajmują (jak mniemam) firmach Szatana
August

Postprzez django 2010-03-23, 11:38 am

Trudno mi powiedzieć czym się konkretnie zajmują. Ale są to znajomi (także powiązani biznesowo) i rodzina Szefa Wszystkich Szefów.
django

Postprzez August 2010-03-23, 1:08 pm

django napisał(a):Trudno mi powiedzieć czym się konkretnie zajmują. Ale są to znajomi (także powiązani biznesowo) i rodzina Szefa Wszystkich Szefów.

Pytałem o zajęcia tych panów bo kojarzę, że widziałem Pana Szczepana jako przedstawiciela klubu on tivi na losowaniu PP. czy zatem Pan Szczepan jest formalnie pracownikiem spółki Zagłębie Sosnowiec ?
August

Postprzez Blajpios 2010-03-23, 2:57 pm

Czyli rozumiem, że ten skład Rady Nadzorczej, to jeszcze poprzednia Rada, czy może - Rada wg poprzedniego układu własnościowego, bez udziałów Miasta. Kiedy więc ma być powołana nowa, kiedy zostanie zrealizowana ta uchwała Miasta mówiąca o objęciu 49 proc. udziału - czy ktoś może wie, jak się sprawy mają?
Blajpios

Postprzez August 2010-03-23, 3:07 pm

Blajpios napisał(a):Czyli rozumiem, że ten skład Rady Nadzorczej, to jeszcze poprzednia Rada, czy może - Rada wg poprzedniego układu własnościowego, bez udziałów Miasta. Kiedy więc ma być powołana nowa, kiedy zostanie zrealizowana ta uchwała Miasta mówiąca o objęciu 49 proc. udziału - czy ktoś może wie, jak się sprawy mają?

To jest skład Rady Nadzorczej wybranej przez obecnego własciciela czyli Krzysztofa Szatana. Miasto będzie mogło desygnować swoich przedstawicieli z chwila objecia akcji w spółce. Prosze nie mylić uchwały Rady Miasta z uchwałą Zgromadzenia Akcjonariuszy. Ta pierwsz oznacza zgodę radnych na objęcie akcji a nie samo objęcie. Mnie natomiast ciekawi osoba Pana Szczepana Szatana. Jeśli jest on pracownikiem spółki Zagłębie Sosnowiec związanym stosunkiem pracy z klubem i podległym bezpośrednio Prezesowi Hytremu i jednocześnie członkiem Rady Nadzorczej, oznaczałoby to, że łamałby on przepisy dotyczące ograniczenia pełnienia funkcji członka organu spółki kapitałowej. A konkretnie art. 387 par. 2 kodeksu spółek handlowych, który mowi o tym. że osoba podlegająca bezpośrednio członkowi zarządu nie może być jednocześnie członkiem rady nadzorczej
August

Postprzez Blajpios 2010-03-23, 3:15 pm

Nie mylę, tylko pytam, kiedy ma to być doprowadzone do końca. Natomiast co do wyjaśnienia niejasności - jestem zainteresowany i jestem zainteresowany, by w Zagłębiu przed dłuższy najbliższy czas nie było żadnych tylko choćby niejasności prawnych, nie mówiąc już wręcz o przekraczaniu prawa. Dlatego - gdyby coś takiego było - cieszyć się będę, gdy zostanie to ukazane i będzie sytuacja zmieniona, naprawiona.
Nie jestem natomiast zainteresowany rozgrywkami, wojną podjazdową środowisk i tym podobnymi podjazdami. Nadal chcę ufać, że czegoś takiego na przykład na tym forum nie ma.
Blajpios

Postprzez August 2010-03-23, 3:21 pm

Blajpios napisał(a):Nie jestem natomiast zainteresowany rozgrywkami, wojną podjazdową środowisk i tym podobnymi podjazdami. Nadal chcę ufać, że czegoś takiego na przykład na tym forum nie ma.

Ja też nie jestem. I jeśli w tym konktekście mam być związany z jakims srodowiskim to najogólniej ze środowiskiem ludzi, którzy kochają ten klub. Natomiast jeśli dzielę się publicznie swoimi wątpliwościami bo jakieś mgliste pojęcie mam o tym i owym.Wcale nie musze mieć jednak racji.
August

Postprzez Blajpios 2010-03-23, 3:59 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Nie jestem natomiast zainteresowany rozgrywkami, wojną podjazdową środowisk i tym podobnymi podjazdami. Nadal chcę ufać, że czegoś takiego na przykład na tym forum nie ma.

Ja też nie jestem. I jeśli w tym konktekście mam być związany z jakims srodowiskim to najogólniej ze środowiskiem ludzi, którzy kochają ten klub. Natomiast jeśli dzielę się publicznie swoimi wątpliwościami bo jakieś mgliste pojęcie mam o tym i owym.Wcale nie musze mieć jednak racji.

no, to jest nas dwóch. Ale prawdę pisząc - myślę, że jest inaczej ;-) Jest nas dwóch - ale nie tylko dwóch, ufam, że wszyscy tutaj. Chciałbym, by wszyscy.
Blajpios

Postprzez NHK12 2010-04-02, 11:02 am

Witam , ciekawy jestem jak wygląda ,będzie wyglądać flirt z firmą Cargill . Była o nich wzmianka ,ok są banery, podobno na meczu z Pogonią byli oficjele z firmy Cargill . Owszem wynik nieodzwierciedlał gry naszych orłów. Mam pytanie czy wiadomo coś wiecej odnośnie współpracy na lini klub Zagłębie -Cargill. Czy to tylko przelotny romans ,czy może związek :) poZdro.
NHK12

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna