August napisał(a):Gwoli sprawiedliwości owinieneś dodać do tego towarzystwa Prezydenta Miasta Sosnowiec, który ma w zwyczaju mówić "u nas na Śląsku"
haha. On, to już mnie zamęczył, "wygrał" już przed paru laty, bo tak wytrwale to powtarzał, że aż odeszła ochota się męczyć. Zwłaszcza, że przy jakiejś okazji "osobiście - oczywiście że zapewniał, że jak najbardziej on też promuje Zagłębie" - a z drugiej strony pamiętam, że tym przełomem, gdy się już poddałem, była któraś Sesja w Bibliotece Miejskiej, gdzie wpadł na chwilę na otwarcie, powiedział coś w stylu "oczywiście, dobrze, że tu jesteście, mówcie o Zagłębiu, ale pamiętajcie, że to jest Śląsk, już na zewnątrz z tym Zagłębiem nie można wychodzić, to tylko tak dla siebie kultywować. A teraz pa, muszę lecieć, nie mogę z wami zostać, bo mam inne sprawy. Ale dbajcie o Zagłębie". Oczywiście, to nie cytat dokładny, to było już parę lat temu, już nieraz o tym pisałem, bo dość mocno mnie zbulwersowało. Drugie, co mnie wtedy zbulwersowało (ale pisałem już o tym rzadziej) - że uczestnicy, radzący na Sesji Zagłębiowskiej, bynajmniej nie wszyscy zauważyli, że to jest bulwersujące. W każdym razie, pamiętam jednego człowieka, któremu musiałem przypomnieć to w czasie przerwy, gdy był zadowolony, jak to fajnie, że na początku był Prezydent. W każdym razie - potwierdzeniem, że jednak nie przekręciłem tu tonu wypowiedzi, jest fakt, że ten mój rozmówca po tym moim wyjaśnieniu, nie stwierdził, że przeinaczam, raczej potwierdził, że "fakt, no tak mniej więcej mówił". Jakkolwiek - oczywiście, że zaznaczam, że trochę tu wyjaskrawiam. Prezydent mówił te słowa nie aż tak wyraziście, zgrabniej. Poza tym - potem jednak też trochę zmienił postawę, czasem się jednak później wyraźnie deklarował jako Zagłębie. Niemniej - ogólna linia bez zmian chyba.